Trebamo vrlo skoro kupiti novu sjedalicu za našu curku, ima nekih 78 cm i po duljini joj ova prva (jaje) postaje premala (glavica joj dolazi na onih 2 cm od ruba). Eh sad, imam par problema/dilema i molim vas da mi pomognete, pogotovo ako je netko imao sličnu situaciju s kombinacijom visine i težine djeteta.

1. Iako ima 78 cm i 16 mjeseci, nema još punih 9 kg, i kako stvari stoje, još 2-3 mjeseca neće imati (mršavica koja ne voli puno jesti :/ ). Kategorija 1 bi trebala biti od 9 kg jer se navodno na manjoj težini ne aktiviraju pojasevi, ne?

2. Stalno vidim da se piše da bi djecu trebalo što dulje voziti okrenute u smjeru suprotnom od smjera vožnje jer je to puno sigurnije, čak sad preporučuju do 3 godine.

Što želim reći, po ovome pod 1 i 2, ispada da bi bilo sigurnije voziti ju u kombiniranoj AS kategorije 0/1, pogotovo po ovome pod 2 jer ja iskreno nisam uspjela naći AS kategorije 1 a da je okrenuta u smjeru suprotnom od smjera vožnje. ALI, kad gledam testove sigurnosti autosjedalica, sve iz te kategorije imaju niže ocjene nego ove iz kategorije 1.

Što je onda na kraju sigurnije? Koju AS da kupimo? Gdje uopće naći relevantne informacije o tome, s obzirom da nisu u istoj kategoriji, ne mogu naći međusobnu usporedbu najbolje AS iz skupine 1 i 0/1.

I di djetetu uopće idu nogice kad se vozi u ovoj 0/1?