-
Miom u trudnoći
Prošli tjedan bila na UZV - privatno, anomaly scan. Sa bebama sve OK. Međutim, na stijenki maternice vidljiv je miom. Kako dr. nije napisala u nalaz (jer to u biti nije bio pregled već anomaly scan), niti je previše spominjala da je to bitno, samo neka se prati, da je na takvom mjestu da ne bi trebao stvarati probleme, ne znam što mi je činiti?
Na pregled u trudničku ambulantu idem prvi put slijedeći tjedan.
Trudnoća je po zadnoj menstruaciji 19 TT, po UZV 17. Ne znam jesu li bebe manje zbog blizanačke trudnoće ili je stvarno kraća trudnoća?
Što sa miomom?
Ima li netko iskustva?
Miom je smješten visoko gore, desno. Pod UZV se točno mogao osjetiti.
Da ne paničarim? Evo ostala sam cool cijeli tjedan (doduše nisamimala vremena jer sam trenutno sama sa troje dječice), ali sada me polako hvata panika....
-
Evo, ja sam ti iznijela trudnoću s velikim miomom. Otpočetka sam vodila trudnoću u privatnoj klinici, no dr je otkrila miom tek na trećem ultrazvuku i onda je bila toliko šokirana da me smjesta otpravila u bolnicu.
Ispočetka se nije znalo je li na maternici ili na jajniku i je li uopće dobroćudno, no nakon svih pretraga ipak je ustanovljeno da je na maternici, veličine šake.
Do komplikacije je došlo u 22. tjednu kad je počeo degenerirati, tada su me hospitalizirali i davali mi antibiotike intravenozno tjedan dana. Inace ta degeneracija mioma odvratno boli, gore je od poroda.
Na kraju je sve ispalo dobro, rodila s punim 41.tjednom prirodno, iako su me htjeli slati na carski u 36.tjednu.
Nemas razloga za brigu, ja sam radila do zadnjeg časa i normalno se ponašala cijelo vrijeme.
-
Kod mene je miom primjećen tek na (carskom) porodu, tad je i odstranjen.
Vjerojatno je tamo bio cijelo vrijeme, samo sitan i neprimjetan.
-
AndrejaMa, ja sam trudna 22tt i imam submukozni miom. Bio je problematičan prije trudnoće jer je postojala malo veća mogućnost spontanog, ali to se nije dogodilo. Mogao je biti opasan tijekom cijelog prvog tromjesečja, ali nakon toga beba ga je nadjačala. Sad ne bi trebao ništa učiniti ni bebi ni meni, osim što sad pak postoji mogućnost da rodim carskim rezom. Nemoj uopće paničariti, nemaš razloga. Ja radim, hodam i ponašam se normalno.
Kloto, jesu li te mislili slati na carski zbog položaja bebe?
-
Sarasvati, mislili su me slati na carski ponajprije radi veličine mioma koji je bio subserozni pa to može ometati kontrakcije maternice tijekom poroda. A dr u Petrovoj je rekao da bi mi ga onda tijekom carskog i odstranili.
Ja sam onda isla na drugo i treće mišljenje gdje su mi rekli drukčije, da bi miom ustvari izvadili tek nakon poroda, budući da je on tijekom trudnoće jako narastao. Ispostavilo se da je to bila dobra odluka jer je taj miom sad jako mali, svega 3 cm promjera. U trudnoći je bio 11 cm, moglo ga se rukom odmah opipati preko trbuha.
Svakako ga se trebam riješiti prije nego što krenemo na drugu bebu. Ali gledam sad iz ove perspektive i mislim da sam ipak bila malo luda što sam radila do kraja i nisam se odmarala i prehodala sav stres.
-
Ja se nadam da ću roditi vaginalno i da moj miom neće stvarati probleme. Doktor se ništa ne čudi i ne spominje ga više kao neki bitan faktor.
-
ja sam zanjela s miomima - 4,5 koji je rastao izvan maternice tako da nije smetao i nekoliko unutar maternice (najveći 1,3cm prije trudnoće)
od početka me ginekolog pažljivije pratio, dijagnoza visokorizična trudnća. kad je beba prerasla miome više o njima nije bilo govora. nestali su na ultrazvucima u 2. tromjesjećju (vajda su se razvukli il nekaj sl.). sad ćeo vidjeti što je s njima na prvom pregledu po porodu.
uglavnom mogu biti potpuno pristojni i ne raditi nikakve probleme bebicama
-
E, na takvog pristojnog ja računam!
-
Samo da pridodam koju utješnu riječ, tj. primjer...moja cimka iz bolnice je čitavu trudnoću imala miom (mislim da nekih 4-5cm) gore desno. Rodila je vaginalno s 38tt zdravu curku (vjerojatno bi i kasnije ali su je čačkali svaki dan u bolnici pa su krenuli trudovi). Sretno!
-
Pa ja se isto nadam da je pristojan i dobar...
Sutra idem na pregled prvi put u trudničku ambulantu, nadam se da to ne bi trebao biti razlog za hospitalizaciju...
I kako da kažem za miom? Njega nigdje nema u papirima, jer dr. kod koje sam zadnji UZV radila nije napisala. Reći da sam bila i da je dr.primjetila?
-
ni meni nigdje ginekolog nije napisao niš specijalno o miomima - sama sam to spomenula doktoru i u trudničkoj i na prijamu u rađaoni
-
Moj je doktor spominjao miom u papirima samo tijekom prvog tromjesečja, tako da ga nema baš puno u papirima. I nekako sam mirna oko toga. Bar zasad.
AndrejaMa, a zašto već ideš u TA, ide li se ranije kad nosiš blizance?
-
Da, moj dr. me šalje radi blizanačke trudnoće i gestacijskog u prijašnjoj trudnoći.
-
Evo, da i ja malo podijelim svoje iskustvo s miomima u trudnoći (već sam negdje pisala o tome).
Prije začeća imala sam tri dosta malena koji nisu baš previše rasli, u prvom tromjesečju jedan se malo povećao, za cca 0,5-1 cm i to je bilo to. Sutra sam točno 24 tt i na zadnja dva pregleda ni traga ni glasa miomima, doktorica mi je rekla da uopće ne razmišljam o njima.
Vidjeti ćemo što će biti poslije poroda. Gizolito, javi kako je kod tebe. I još jednom, čestitke!
-
Bila na pregledu, rečeno mi da se ne zamaram sa miomom. Kako je došao tako će i nestati. Bar se nadam.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma