Pokazuje rezultate 1 do 50 od 156

Tema: Selective eating disorder

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nisam znala da je to opisano kao poremećaj, ali moja petogodišnjakinja ima problem s jelom koji obično definiram samo kao "izluđuje me". Za razliku od ostale djece, još nikad dosad nije u usta stavila ni komadića sirovog povrća, tipa paradajz, paprika, krastavac, mrkva, salata bilo koja..., voće jede u mikroskopskim količinama, i to isključivo tri određene vrste.

Bilo kakav pokušaj da se takvo što stavi u usta, završava nagonom za povraćanje.
    Čim se "nepoželjna" hrana stavi na stol, odmah reagira - "ja to ne jedem!".
    Ma tko te pita što ne jedeš, daj uzmi ono što jedeš.
    Ona se izražava da je gladna, i zato ne vidim baš neki krajnji stupanj ovoga opisanoga, ali ne znam kad će doći dan da se u usta stavi neko sirovo povrće, neka voćka, a da nija pažljivo smiksana i zakamuflirana.
    Djeca potrče za narezanim kriškama voća, voćnom salatom u zdjeli, a ova skoro povrati.
    Mislim da je sve to prestala jesti s prvim danima "svjesnosti", kad sam joj prestala miksati kašice.
    Te namirnice joj uspijem nadoknaditi isključivo u shake-u, miksanom zelenom soku, i to popije. Kuhano i pečeno jede, dio toga, ono što izbaci u ladicu - to ne jedem, ne postoji, a hrana broj 1 je sve škrobasto, od kruha, tijesta pa dalje.
    Nije pothranjena niti je bolesna, ali me te njezine navike dosta izluđuju.
    Disorder ili ne, zdravo nije. I pije živce.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Za razliku od ostale djece, još nikad dosad nije u usta stavila ni komadića sirovog povrća, tipa paradajz, paprika, krastavac, mrkva, salata bilo koja...,.
    Isto, nikad, prije bi se pakao smrznuo.

Isto tako, kad sjednemo vikednsom svi za stol za ručak, on odmah krene plakati "Ja to neću!" kad vidi što ja i mm jedemo, čak zahtijeva da se to makne sa stola inače neće jesti.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Isto, nikad, prije bi se pakao smrznuo.

Isto tako, kad sjednemo vikednsom svi za stol za ručak, on odmah krene plakati "Ja to neću!" kad vidi što ja i mm jedemo, čak zahtijeva da se to makne sa stola inače neće jesti.

Ja bih svojima u pokušajima da naprave ovo što si opisala rekla da neće dobiti ništa drugo za jelo, niti sada niti do kraja dana.
    I doista bih ustrajala na tome. Pa da vidimo tko će prije popustiti: moja namjera da se zdravo i raznoliko hrane ili njihov gladan trbuščić?
    Uz to bi im naravno u 1000 rječi objašnjavala da je ovo što je na stolu zdravo, dobro za njih i blablabla.

I moji doista jedu sve. Nije da sve obožavaju, ali naučili su da čak toleriraju moje "vegetarijanske eksperimente" i pitaju me kad ću im opet spremiti
    nešto neobično?

Dijete ima pravo nešto ne voljeti jesti, ali to treba ograničiti na jedno, dva jela (ili namirnice) i to je to.

A što se ovog poremećaja koji spominješ tiće, iskreno, mislim da je to još jedan od pokušaja da se maltretiranje
    roditelja od strane djeteta nazove nekim fancy schmancy imenom. sorry na iskrenosti.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih svojima u pokušajima da naprave ovo što si opisala rekla da neće dobiti ništa drugo za jelo, niti sada niti do kraja dana.
    I doista bih ustrajala na tome. Pa da vidimo tko će prije popustiti: moja namjera da se zdravo i raznoliko hrane ili njihov gladan trbuščić?
    Uz to bi im naravno u 1000 rječi objašnjavala da je ovo što je na stolu zdravo, dobro za njih i blablabla.

I moji doista jedu sve. Nije da sve obožavaju, ali naučili su da čak toleriraju moje "vegetarijanske eksperimente" i pitaju me kad ću im opet spremiti
    nešto neobično?

Dijete ima pravo nešto ne voljeti jesti, ali to treba ograničiti na jedno, dva jela (ili namirnice) i to je to.

A što se ovog poremećaja koji spominješ tiće, iskreno, mislim da je to još jedan od pokušaja da se maltretiranje
    roditelja od strane djeteta nazove nekim fancy schmancy imenom. sorry na iskrenosti.
    Koliko god mi je skakanje oko zdravog djeteta i moljakanje da nešto pojede neprihvatiljivo, toliko mi je neprihvatljivo i ovo iznad. Ja sam čvrsto uvjerena da su stvarni poremećaji u prehrani kod tako male djece rijetkost, i da se prije svega radi o normalnim fazama na koje ne treba obraćati pažnju. Dakle, mišljenja sam da ne treba kuhati i nositi sa sobom dodatna jela, moljakati dijete, micati jelo koje ostatak obitelji jede sa stola ako dijete tako zahtijeva i slično, ali isto tako mislim da niti ovakvo inaćenje nije rješenje. Govorim iz iskustva.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •