Toliko o toleranciji
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Ajme, n.grace, ti kao nikad nisi pomislila na prvu za nekoga ili skupinu ljudi kako imaju glupe face. Sami puritanci.![]()
Sigurno smo svi pomislili, ali štošta stoji između pomisli i posta.
Ja uopce nisam mrzitelj sporta. Kao dijete i u mladosti sam bas dosta gledala, a i trenirala i natjecala se. Al ta objasnjenja da su to ipak vrhunski stucnjaci u najatraktivnijoj grani s najjacom konkurencijom mi nikako ne lezi, da su podredili zivot sportu, odricanja, talent..., to mi je zbilja glupo. Mislim da je ipak "pop moment" bitniji od strucnosti. Inace bismo svake godine zalili sto je taj netko nominiran za Nobelovu, a nije ju dobio. A zbilja je strucan i podredio je zivot grani koja nema najvecu konkurenciju jer nema toliko ljudi koji bi bili u stanju i priblizit im se.
E, to te ja pitam!! Plus što je premija od Nobelove nagrade daleko manja od godišnje zarade jednog nogometaša, a dobije se (AKO se dobije! ) jednom u životu nakon mukotrpnog rada. I ne mora čovjek biti mrzitelj spota da mu sve oko nogometa bude glupo (uključujući i face navijača u frenetičnim divljanjima, totalnoj euforiji i posvemašnjoj tuzi). Dapače, sportom sam se bavila od ranog djetinjstva, pratim ga i danas, ali vrhunski nogomet za mene nije sport nego obično pranje novca. Npr., zna li netko od vas, velikih navijača, u čemu je treći u svijetu Domagoj Buden? Kladila bih se da barem trećina nogometnih navijača ni ne zna da postoji sport kojim se dotični, vrlo uspješan sportaš bavi. Njegovi navijači ne bojaju lice u kockice, ne stavljaju zastavice na auto i ne bauljaju pijani nakon njegove medalje ulicama.
A što se "kruha i igara" tiče-zar to nisu bile i gladijatorske borbe u svoje vrijeme? Koja je razlika u navijanju na stadionima? Osim možda u tome što svi igrači ipak izađu sa stadiona živi i više-manje zdravi. Navijači su i tada, a i sada imali slično ponašanje.
Zamisli pola Hrvatske kako posvećeno sjede iza malih ekrana, ili na klupama gdje li se streljaštvo već prati, i jednako nabrijano kao za nogomet galame "Ajde, Domaaaagooj, ... Hrvatskaaa Hrvatskaaa, ... pogodiiiii." Puštaju reklame s Domagojevom facom. "Ja sam jednostavno Hrvat." Pije se piva u potocima, auti i autobusi jurcaju sa zastavama. Žene skidaju grudnjake i mašu cicama.
Moraš priznati, ne izgleda kao sport koji traži (trpi) takvo navijanje:
https://www.youtube.com/watch?v=dzmSCYaGiVY
Kod nogometa je štos u tome što se igra ekipno. Mi protiv njih, veže se ono iskonsko u nama - čopor, zajedništvo, i te šeme. Meni tu nema ništa dječje, nevino kod navijanja. To je natjecateljski sport, mi se poistovjećujemo s igračima. Stvar je u nadmetanju, snazi, dominaciji. Tipične stvari za odrasle. Zato mi je urnebesno kada čujem sitne, piskutave glasiće koji se trude srčano navijati poput roditelja, iako im nije posve jasno što sav taj cirkus predstavlja.![]()
Nego, drago mi za Island
Engleska simbolicno ispala.
Uh, kakav Brexit :D Makar djelomicni u nogometu. Wales mi je simpa.
O navijacima ne bih puno, jer je tema dublja nego mediji o tome izvjestavaju. U nasem drustvu navijaci su jedina reakcija - jedini koji imaju i volje i onu mrvu ludila da prozovu, osude i odaju pocast kad to treba, a kad mnogi sute (a ne bi smjeli). Postujem to iako njihove metode i ciljevi nisu ono sto bih ja odabrala. Tako je bilo i kroz povijest, od Zelenih i Plavih u Carigradu, a vjerojatno i ranije - ono kruha i igara nije bezveze. Meni je isto smijesno kako se sada bore protiv HNS-a, dok imamo puno vecih problema. No, cinjenica je da je HNS krak iste te otrovne hobotnice koja nas sise vec 25 godina, makar meni konkretno niti ista znaci, niti na mene utjece. Nitko drugi nema muda za IKAKVU reakciju osim eventualno piskaranja na internetu. Mi smo narod koji sjedi kod kuce dok ga netko nemilice unistava i iz dana u dan ponizava na sve moguce nacine. Zato, u slucaju da netko zeli nekakvu promjenu, zaista podrzavam, sve dok metoda ne ukljucuje nasilje.
Ja sam samo dosla reci da mi je island favorit
ajme pregenijalni su!
a što se tiče navijačkog ludila, danas čujem na radiju da je državni praznik, a ionako je 8% ukupnog stanovništva po mim glupo i već u francuskoj![]()
Gle Mim, postoji nesto sto se zove nacionalni sport. Moj muz je svojedobno bio prvak svijeta u jednom sportu, visestruki drzavni prvak, najbolji sportas, lik mu stoji na naslovnici knjige, ali, hbg, to nije nacionalni sport, zanimljiv masama. Ja sam ga samo jednom otisla gledati kako igra, jer je i meni samoj taj sport naprosto dosadan.
Da smo zivjeli u nekoj drugoj drzavi, gdje je taj sport visoko na listi drzavnih prioriteta, danas bi se Rehab sepirila na ljetovanju po Maldivima, kao ove zene nogometasa, a ne bi stizala najdalje do Makarske :D
Zasto Kanadjani vole hokej, Amerikanci bejzbol, Englezi kriket, mi nogomet... To je stvar tradicije, kulture, raznih okolnosti...
Za neke sportove treba tišina i koncentracija, za neke bodrenje.
Ja za svoju djecu uvijek navijam. I vičem i plješćem.
Dok mi ne kažu da im to smeta. Za sada znam da im ne smeta.
Dapače, vole čuti naš glas, znati da su roditelji uz njih.
A i oni isto, navijaju za svoje prijatelje, klupske kolege.
Tako da mi ne stoji da djeca ne znaju što znači navijanje.
Vjerujem da je poticajno kada te bodri pola stadiona.
a inače, među 100 najplaćenijih sportaša, 2014. godine je bilo samo je 15 nogometaša. i samo 3 žene. sve tri tenisačice.
inače mislim da sam negdje pročitala kako naše obojkašice vani puno zarađuju, puno više od nekih muških sportaša u muškim sportovima, ali kako ne pamtim točno bolje da ne pišem radi čli se o košarkašima ili kome već, vjerojatno ne o nogomeetašima
mim, zuta...
ako vas je već zaobišla hrvatska navijačka euforija, na island ne možete ostati ravnodušne
gledam jučer šprajca, reportaža iz islanda, što nogomet radi od ljudi, neponovljivo. svih 300 i toliko tisuća stanovnika islanda poludilo skroza čak i mim mora priznati da nisu baš svi glupi. naprotiv
![]()
joj Island je genijalan - čak sam i ja počela gledati nogomet zbog njih - ne baš cijelu tekmu, al dosta
Wales je bas bio simpatican sinoc
Ivan Rakitic napadnut na ljetovanju
Pitam se kako ce ovo komentirati oni koji su opravdavali ono divljastvo na tribinama :/
U vezi tog napada, o kojem je inače ujutro pisalo kao da je pobunjena rulja napala dvorac Franje Tahija, a sad ispada da je netko razbio neka vrata i to se uopće ne zna tko, najdraži biser mi je naslov:
http://www.24sata.hr/news/mjestani-d...utopili-481302
![]()
Naravno da je bitno, ako se od nekakvog bezveznog događajčića za kojeg se uopće ne zna tko ga je napravio, zašto i što se uopće dogodilo, radi "slučaj".
Sto se trebalo dogoditi da to vise ne bude "bezvezni dogadjacic"? Vila je trebala letjeti u zrak ? Netko je trebao stradati ? Da si ti bila na njihovom mjestu i tada bi to bio "bezvezni dogadjacic"? Btw, covjek je napustio Ugljan, to nam dovoljno govori da je napad bio nesto vise od "bezveznog dogadjajcica".
Posljednje uređivanje od rehab : 02.07.2016. at 21:28
Mediji su debelo pretjerali, jednako kao i kad je pola dnevnika otišlo na prijenos sprovoda u Metkoviću.
Nekakvo razbijeno staklo, za koje se ne zna kako je razbijeno jest bezvezni događajčić koji su mediji napuhali u nebesa.
Mislim, ja sam jutros pročitala da je šest huligana došlo trajektom na Ugljan i otišlo ravno do te vile i zasulo ju kamenjem, da bi do kraja dana ispalo da nitko nikoga nije vidio.
Inače, ja sam htjela napustiti Pag, ne Ugljan, kad smo našli šišmiša u žaluzinama, to kaj smo ja i gospođa Rakitić malo živčane ne znači da su nas napali seljaci sa vilama.
Pa kako je krenulo s vijestima, ne bi me čudilo.
Rakitici imaju dvomjesecnu bebu..Ne cudim se da su pobjegli glavom bez obzira.
Ubuduce ce vjerojatno bolje cuvati svoju privatnost, narocito u hr.
Lako za toga sta je bacio kamen, meni su problematicniji ovi sto kazu da bi ga utopili da su ga uhvatili. Sve je to isti mentalitet obracunavanja s "neprijateljem". I ista kolicina agresije koja ne zna bolje nego rusit i razbijat.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 03.07.2016. at 08:39
Ne bih bila u kozi talijanima sinocNekako sam mislila da ce se skrumpirati kao i uvijek ali su se posteno zblamirali na penalima. Ali treba to i odigrati.
Procitala sam negdje da je vila u vlasnistvu Mamicevog frenda. Tak da tko zna sto je stvarno bilo.
Kaj nije mogao otici negdje i sam si platiti ljetovanje ? - ne opravdavam ni napad ni novinare.
Danas igra Island, ili ne?
Ma ja ne pratim to oko naseg nogometa, ali tko zna sto je bilo. Napad ma vlasnika. Ma necu nis pisati kad pojma nemam
Francuzi prosli.
Hrvati igraju protiv spanjolaca.
Rijec je o rukometu.
Zasto?