Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Kuhanje graha

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno Kuhanje graha

Znam da je banalno pitanje, ali ne uspijevam naći odgovor, niti već otvorenu temu.

Zanima me koliko dugo se kuha bijeli grah stavljen na namakanje prethodnu večer? Pretpostavljam da postoje opcije u običnom ili ekonom loncu.

Bit ću zahvalna na odgovorima

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Dok se ne skuha
    zezam se ...

to ti ovisi o grahu, koliko je star/mlad i o ukusu (voliš li raskuhan ili ne).

ja pustim da se kuha cca sat vremena u običnom loncu na laganoj vatri i onda uzmem par zrna i probam.
    Uglavnom to bude dosta, a zna se desiti i da ga pustim još 15-20 min da se kuha.

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

da bi se prije skuhao - nemoj ga soliti dok ne omekša i stalno ga "šokiraj" dodavanjem hladne vode

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

ovo sa solju i "šokiranjem" nisam znala ...hvala ...

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Hvala svima na odgovorima.
    Kloolk, inače meni mama na sva pitanja odgovara - kuham dok se ne skuha. Zato i moram na ovaj način dolaziti do odgovora

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj peg8020000 prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala svima na odgovorima.
    Kloolk, inače meni mama na sva pitanja odgovara - kuham dok se ne skuha. Zato i moram na ovaj način dolaziti do odgovora
    Hehe, i moja isto.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

u ekspres loncu cca 20 minuta

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj peg8020000 prvotno napisa Vidi poruku
    i ja sam mrzila takve odgovore
    i one "stavi brašna koliko pita"
    a iskustvo dođeš sama do odgovora
    samo za to treba puno vremena

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    u ekspres loncu cca 20 minuta
    Ma da, u prosjeku. Nikad ne kuham dulje, ali ako nakon 20 min. još nije kuhan, vratim ga na još 10 min.

Ali dogodilo mi se i da se raspadne i da ostane nedovoljno kuhan. Najgore mi je ako se dogodi jedno i drugo - neka zrna se raspadnu, a druga se tvrdoglavo ne žele skuhati. To se često događa kod šarenog graha, a kod bijelog i zelenog nisam primijetila baš često. Zato suhi grah ipak prethodno namačem, pa probam prstima više zrna prije nego ga stavim kuhati. Ako pod rukom "škripi" onda mu treba još namakanja. Ne znam kako bih to objasnila - to je stvar iskustva.

Najmiliji mi je mladi grah, ali u ovo doba godine s tim je uglavnom gotovo (osim ako ne smrzneš).

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja nikad ne namacem.
    skuham u jednoj vodi u ekspres loncu (dok ne propisti, pa ugasim i otvorim cim mogu) prolijem vodu i onda idem kuhati grah.
    obicno bude dosta dok opet ne propisti, a ako nije vratim jos malo, pa onda ne cekam da popusti tlak vec pustam zrak da ga otvorim.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A meni je baš namakanje kriterij kvalitete graha i služi za okvirnu procjenu duljine kuhanja u ekspres loncu. Sto ljudi - sto pristupa!

Ne namačem leću. Ponekad ne namačem ječam ako imam onaj fini slovenski sitni koji se zove jašprenjček, ali suhi grah svake vrste redovito namačem. I slanutak. Njega treba dugo namakati jer ovo suho što kupimo po trgovačkim centrima stoji u skladištima bogtepitaj koliko dugo. Isto i grah. Druga je stvar ako imaš pouzdani izvor domaćeg graha.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam prvi put kuhala nedavno slanutak (sramise) i naravno da sam mu pristupila ko grahu.
    druga tura je trajala i trajala i trajala :D

jedini razlog zasto ne namacem je taj sto ja do podne ne znam sta cu taj dan kuhati :D

leca mi nije pala na pamet da je namacem, skuha se u tren oka.
    ne namacem ni proso, kvinoju...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Proso - ono klasično ne namačem, ali ono sitno tvrdo koje se kuha 100 godina - jednom sam požalila što ga nisam namočila.

E, namačem ja i hajdinsku kašu ako se sjetim na vrijeme. Ne treba ju nakon toga uopće kuhati, samo se ocijedi i prodinsta na luku. Ali to nije bila tema.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

znam da nije tema, al da li se zobene poslije namacu ili kuhaju?
    nikako skuziti....

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Možeš i jedno i drugo... kako voliš. To ti je praktično jer ih nije nužno kuhati, pa kad ti se ujutro žuri, samo zaliješ mlijekom i odeš se sređivati u kupaonicu dok se one namaču.

Ja više volim prokuhati, pogotovo kad djeci radim zobene bez mlijeka. Skuham ribanu jabuku u malo vode, dodam zobene pahuljice, cvebe i malu žlicu meda, pa po želji cimet i karanfilić...Moram samo paziti da ne zafrljim previše zobenih pahuljica jer onda kašica postane gusta "ko mort" i nije više fina. Bolje je napraviti rijetku, a dok se malo prohladi i bude za jesti, zobene pahuljice fino nabubre i zgusne se samo od sebe. Eh, sad znam što ćemo sutra za doručak (obliz).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •