Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: sto sa bjelanjcima?

  1. #1
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno sto sa bjelanjcima?

    ispricavan se ako ovakav topik vec postoji, ja san pretrazivala ali ga nisan mogla naci
    ostalo mi je 8 bjealnjaka od sirnica. imate kakav recept

  2. #2
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Ovo se nalazi na jednom od topica, ne znam tko je autorica
    Redovito radim kad mi ostane bjelanjaka


    BIJELI HRBAT
    5 BJELANJAKA miksati sa
    5 ŽLICA ŠEĆERA. Kada se dobro umuti dodati
    5 ŽLICA BRAŠNA.
    Posebno dodam sitno narezane ORAHE ili lješnjake ili bademe (ovisno što imam u kući), komadiće ČOKOLADE. (Za one koji vole mogu ići i grožđice, ali ja ih ne podnosim pa ih ne stavljam.
    Obično pečem u onom rebrastom kalupu (kao hrbat), ali kada imam više jaja pečem u običnoj tepsiji.
    Super je lagan kolač i kao vata mekan.
    Peče se dok gore lagano ne požuti.

  3. #3
    Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Viškovo-Rijeka
    Postovi
    847

    Početno

    Šnenokle:
    Stuci dobro bjelanjke. Zakuhati 1l mlijeka s 1 vanilij šećerom. U mlijeko stavljati po žlicu stučenog snijega i nakon pola minute okrenuti. Vaditi van u dublju posudu. Kad tako skuhaš cijeli snijeg. U mlijeko dodati dva pudinga od vanilije (ili s okusom slatnog vrhnja) razmućena s šećerom u malo mlijeka. Skuhati i preliti po bjelanjcima. Ohladiti. Servirati u zdjelicam posuto čokoladom ili kakaom.

    Pazi da snijeg dugo ne kuhaš jer će nestati. Istina umjesto pudinga u mlijeko se može staviti i žumanjci, šećer i brašno no meni je jednostavije s pudingom.

  4. #4
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    Citiraj Tia prvotno napisa
    Šnenokle:
    Stuci dobro bjelanjke.
    koliko njih?

  5. #5
    Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Viškovo-Rijeka
    Postovi
    847

    Početno

    ja to uvije od oka mislim da bi na litru išlo 4-6.

  6. #6
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    bjelanjci kuhani u mlijeku su mekani. onaj tko voli tvrđe bjelanjke - kuha ih u vodi .

    od bjelanjaka se mogu napraviti i puslice (bjelanjci tučeni sa puuuuno šećera). onda se kroz onu špricu formiraju mali krugići, i to se suši u pećnici na nekoj nižoj temperaturi...

    e, sad - recept je trenutno pitaj-boga-gdje . ako sam nekog podsjetila...

    a možda se mogu i šaumrole napraviti???

  7. #7
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    koliko dugo bjelanjci mogu stajati u frižideru u nekoj poklopljenoj posudici?

  8. #8
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    U zamrzivacu mogu malo duze 8)

  9. #9
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    hebemmu, ali moja stoje već neko vrijeme u fridžu i izgledaju svježe pa me zanima dal ih unatoč tome baciti ili bi se dali utući u kakav kolač

  10. #10
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    koliko je to "duže"?
    mjesec dana?

  11. #11
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    pa sad kad idem računati... ima sigurno 3 tjedna pa ću ih baciti
    koji im je maximum u fridžu (da znam za drugi put)?

    evo i moj doprinos receptima (iako sličan već navedenom)

    HRBAT
    6 bjelanjaka
    20 dg šećera uz prahu
    12 dg brašna
    10 dg sjeckanih oraha
    korica limuna (i naranče po želji)


    tući bjelanjke i dodati šećer, zatim brašno, koricu limuna (mogu i grožđice),
    peći na 180-200 oko 20-ak min u kalupu za hrbat


    KUGLOF
    6 bjelanjaka
    20 dg šećera
    12 dg brašna
    10 dg sjeckanih oraha
    10 dg margarina
    7 dg grožđica
    limunova korica

    postupak kao i kod hrbata, uz dodatak topljenog margarina
    peći u kalupu za kuglof

  12. #12

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    Možeš napraviti poljupce

  13. #13
    ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    NZgb
    Postovi
    729

    Početno

    PAVLOVA

    8 bjelanjaka
    3/4 šalice (za bijelu kavu) štauba
    2 vanilin šećera
    1 žlica gustina
    1 1/2 žlica octa (jabučnog)
    cimet
    šaka oraha, grubo rezana
    listići badema

    krema: 3 kivija
    1 zdjelica jagoda
    600 ml tučenog vrhnja

    Istući bjelanjke, polako dodati štaub, 1 vanilin šećer, gustin i ocat. Tijesto mora biti tvrdo.
    Razmazati tijesto po papiru za pečenje (veliki crni pleh). Nabacati orahe i bademe po tijestu, posuti cimetom i vanilin šećerom.
    Zagrijati pećnicu na 150°stupnjeva. Peći 45 min na 150 i slijedećih 45 min na 120 stupnjeva. Pećnicu ne otvaratii dok se peče!
    Izvadidi na suhu krpu i zamotati, pustiti da se ohladi. Ohlađeno odmotati, dodati tučeno vrhnje i voće, zarolati kao roladu. Ohladiti.

    Eto, to je to! Nisam probala raditi (sutra ću!), ali sam jela i jaaako je fino.

  14. #14
    brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,315

    Početno

    paradižot!!!!!

    uuuu kako je to dobro
    na žalost recept nemam pa ako ko ima...molim lijepo bit će mi jako drago

  15. #15
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    ako me moja memorija još služi (ne bi se kladila u to), mislim da su paradižot i šnenokle ista stvar

    a recept ti je par postova više

  16. #16

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    Citiraj aries24 prvotno napisa
    koliko dugo bjelanjci mogu stajati u frižideru u nekoj poklopljenoj posudici?
    kod mene max. dva dana.

  17. #17
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Možeš napraviti podlogu za neki drugi kolač, npr.

    6 bjelanjaka
    150 g šećera
    200 g kokosa

    Od bjelanjaka i šećera izmiksati čvrsti snijeg, lagano kuhačom umiješati kokosovo brašno, razmazati po tepsiji u kojoj je papir za pečenje. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200 C, ali odmah smanjiti na 150 stupnjeva i tak sušiti sat vremena.

    Krema može biti npr. od pudinga od čokolade i margarina.

    (umjesto kokosa mogu ići i orasi - u biti je ovo skoro pa recept za Sedmo nebo, samo što tamo u kremu od pudinga idu i žutanjci)

  18. #18
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    Citiraj ekica prvotno napisa
    PAVLOVA
    3/4 šalice (za bijelu kavu) štauba
    molim hrvatski!
    ovo sa šnenoklama-nije to paradizot, ovo je nesto drugo..a paradizot mmmm
    samo ga moji ne vole a ja sebi ne mogu dozvolit da pojeden cilu tecu

  19. #19
    ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    KLC
    Postovi
    574

    Početno

    štaub = šećer u prahu

  20. #20
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    Citiraj luce2006 prvotno napisa
    samo ga moji ne vole a ja sebi ne mogu dozvolit da pojeden cilu tecu
    ja sebi to dozvolim
    ali ja paradižot pravim i sa zumanjcima, ne s pudingom

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •