ispricavan se ako ovakav topik vec postoji, ja san pretrazivala ali ga nisan mogla naci
ostalo mi je 8 bjealnjaka od sirnica. imate kakav recept
ispricavan se ako ovakav topik vec postoji, ja san pretrazivala ali ga nisan mogla naci
ostalo mi je 8 bjealnjaka od sirnica. imate kakav recept
Ovo se nalazi na jednom od topica, ne znam tko je autorica![]()
Redovito radim kad mi ostane bjelanjaka
BIJELI HRBAT
5 BJELANJAKA miksati sa
5 ŽLICA ŠEĆERA. Kada se dobro umuti dodati
5 ŽLICA BRAŠNA.
Posebno dodam sitno narezane ORAHE ili lješnjake ili bademe (ovisno što imam u kući), komadiće ČOKOLADE. (Za one koji vole mogu ići i grožđice, ali ja ih ne podnosim pa ih ne stavljam.
Obično pečem u onom rebrastom kalupu (kao hrbat), ali kada imam više jaja pečem u običnoj tepsiji.
Super je lagan kolač i kao vata mekan.
Peče se dok gore lagano ne požuti.
Šnenokle:
Stuci dobro bjelanjke. Zakuhati 1l mlijeka s 1 vanilij šećerom. U mlijeko stavljati po žlicu stučenog snijega i nakon pola minute okrenuti. Vaditi van u dublju posudu. Kad tako skuhaš cijeli snijeg. U mlijeko dodati dva pudinga od vanilije (ili s okusom slatnog vrhnja) razmućena s šećerom u malo mlijeka. Skuhati i preliti po bjelanjcima. Ohladiti. Servirati u zdjelicam posuto čokoladom ili kakaom.
Pazi da snijeg dugo ne kuhaš jer će nestati. Istina umjesto pudinga u mlijeko se može staviti i žumanjci, šećer i brašno no meni je jednostavije s pudingom.
ja to uvije od oka mislim da bi na litru išlo 4-6.
bjelanjci kuhani u mlijeku su mekani. onaj tko voli tvrđe bjelanjke - kuha ih u vodi.
od bjelanjaka se mogu napraviti i puslice (bjelanjci tučeni sa puuuuno šećera). onda se kroz onu špricu formiraju mali krugići, i to se suši u pećnici na nekoj nižoj temperaturi...
e, sad - recept je trenutno pitaj-boga-gdje. ako sam nekog podsjetila...
a možda se mogu i šaumrole napraviti???
koliko dugo bjelanjci mogu stajati u frižideru u nekoj poklopljenoj posudici?
hebemmu, ali moja stoje već neko vrijeme u fridžu i izgledaju svježe pa me zanima dal ih unatoč tome baciti ili bi se dali utući u kakav kolač
koliko je to "duže"?
mjesec dana?
pa sad kad idem računati... ima sigurno 3 tjedna pa ću ih baciti
koji im je maximum u fridžu (da znam za drugi put)?
evo i moj doprinos receptima (iako sličan već navedenom)
HRBAT
6 bjelanjaka
20 dg šećera uz prahu
12 dg brašna
10 dg sjeckanih oraha
korica limuna (i naranče po želji)
tući bjelanjke i dodati šećer, zatim brašno, koricu limuna (mogu i grožđice),
peći na 180-200 oko 20-ak min u kalupu za hrbat
KUGLOF
6 bjelanjaka
20 dg šećera
12 dg brašna
10 dg sjeckanih oraha
10 dg margarina
7 dg grožđica
limunova korica
postupak kao i kod hrbata, uz dodatak topljenog margarina
peći u kalupu za kuglof
Možeš napraviti poljupce![]()
PAVLOVA
8 bjelanjaka
3/4 šalice (za bijelu kavu) štauba
2 vanilin šećera
1 žlica gustina
1 1/2 žlica octa (jabučnog)
cimet
šaka oraha, grubo rezana
listići badema
krema: 3 kivija
1 zdjelica jagoda
600 ml tučenog vrhnja
Istući bjelanjke, polako dodati štaub, 1 vanilin šećer, gustin i ocat. Tijesto mora biti tvrdo.
Razmazati tijesto po papiru za pečenje (veliki crni pleh). Nabacati orahe i bademe po tijestu, posuti cimetom i vanilin šećerom.
Zagrijati pećnicu na 150°stupnjeva. Peći 45 min na 150 i slijedećih 45 min na 120 stupnjeva. Pećnicu ne otvaratii dok se peče!
Izvadidi na suhu krpu i zamotati, pustiti da se ohladi. Ohlađeno odmotati, dodati tučeno vrhnje i voće, zarolati kao roladu. Ohladiti.
Eto, to je to! Nisam probala raditi (sutra ću!), ali sam jela i jaaako je fino.
paradižot!!!!!
uuuu kako je to dobro
na žalost recept nemam pa ako ko ima...molim lijepo bit će mi jako drago![]()
ako me moja memorija još služi (ne bi se kladila u to), mislim da su paradižot i šnenokle ista stvar
a recept ti je par postova više
kod mene max. dva dana.aries24 prvotno napisa
Možeš napraviti podlogu za neki drugi kolač, npr.
6 bjelanjaka
150 g šećera
200 g kokosa
Od bjelanjaka i šećera izmiksati čvrsti snijeg, lagano kuhačom umiješati kokosovo brašno, razmazati po tepsiji u kojoj je papir za pečenje. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200 C, ali odmah smanjiti na 150 stupnjeva i tak sušiti sat vremena.
Krema može biti npr. od pudinga od čokolade i margarina.
(umjesto kokosa mogu ići i orasi - u biti je ovo skoro pa recept za Sedmo nebo, samo što tamo u kremu od pudinga idu i žutanjci)
molim hrvatski!ekica prvotno napisa
ovo sa šnenoklama-nije to paradizot, ovo je nesto drugo..a paradizot mmmm
samo ga moji ne volea ja sebi ne mogu dozvolit da pojeden cilu tecu
ja sebi to dozvolimluce2006 prvotno napisa
![]()
ali ja paradižot pravim i sa zumanjcima, ne s pudingom