Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Smije li se jesti sirovo tijesto za kolace

  1. #1
    klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Kraljevica
    Postovi
    2,362

    Početno Smije li se jesti sirovo tijesto za kolace

    Mislim na domace svjeze napravljeno tijesto za kekse, bez sirovih jaja, svi sastojci su jestivi sirovi osim brasna. Branite li svojoj djeci da ga jedu? Ako da, zasto?
    Kod nas se skoro pola smjese za kekse pojede dok je sirova, nikad nikome nije bilo lose, ali ipak me malo strah. A opet, ne znam treba li braniti, je li to samo "legenda" ili moze biti opasno.

  2. #2
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    jedem i ja
    za utjehu
    pojede i moja V kada ćapi, ja joj ne dam
    a mislim da nije dobro

  3. #3
    klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Kraljevica
    Postovi
    2,362

    Početno

    Zasto mislis da nije dobro, sto bi joj moglo biti?

  4. #4
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    pa mislm da brašno nije baš predviđeno za prehranu u sirovom obliku
    teško probavljivo
    može joj biti zlo

  5. #5
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,493

    Početno

    ne jedem, pa ni djeci ne pada napamet
    fina mi je smjesa za muffine, to znam pojesti zlicu

    a zasto ne jesti: da je dobro za jelo sirovo, zasto bi ga pekli (moja logika)

  6. #6
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    ja isto ne dam, mislim isto kao i aleks
    kažem im da se strpe i da će jesti kad se ispeče

  7. #7
    sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Postovi
    5,590

    Početno

    Ja volim prijesno tijesto. Pogotovo dizano. A i ono za kekse... Ako klinci zele dam i njima, ne previse ali zato da ostane nesto i za ispeci. Svi sastojci su jestivi pa ne vidim nesto posebno lose u tome. Ok, brasno vjerojatno nije nesto probavljivo ali nije ni otrovno.

  8. #8
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,965

    Početno

    Citiraj klara prvotno napisa Vidi poruku
    Zasto mislis da nije dobro, sto bi joj moglo biti?
    Ako unutra ima sirovog brašna, onda branim. Gluten. Amen.

  9. #9
    klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Kraljevica
    Postovi
    2,362

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ako unutra ima sirovog brašna, onda branim. Gluten. Amen.
    Ja bih voljela shvatiti zasto. Zar nema glutena i u pecenom brasnu? Sto se dogadja kod termicke obrade?

  10. #10
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Ja volim prijesno tijesto. Pogotovo dizano..
    i ja
    da se ne suzdržavam pojela bih pola dok je sirovo
    a i V stoji kao kobac dok radim digano i viče: a ne, nećeš ga jesti kada ga ne daš meni

  11. #11
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    i ja
    da se ne suzdržavam pojela bih pola dok je sirovo
    a i V stoji kao kobac dok radim digano i viče: a ne, nećeš ga jesti kada ga ne daš meni
    x

  12. #12
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,965

    Početno

    Citiraj klara prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih voljela shvatiti zasto. Zar nema glutena i u pecenom brasnu? Sto se dogadja kod termicke obrade?
    Pocrkaju salmonele, ešerihije i slično, a gluten postane lakše probavljiv (morala bih pitati brata, on se u to bolje kuži - raspadnu se lanci nečega - nemam pojma).

    Kako god bilo, ne jedem sirovo tijesto i nikad mi nije padalo na pamet da to činim.

    Kod dizanih tijesta još su i žive gljivice unutra. Ne bih se htjela praviti pametnom, ali eto - ja ne jedem niti mislim da je to dobro.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,340

    Početno

    nisam ni znala da to netko jede sirovo tijesto , meni nije nikada palo na pamet, možda zato što jako malo pravim kolače

  14. #14
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    moja sestra je krala rezance kad ih je baba radila :D
    od tad znam da se ne smije jesti jer bi ju se uvijek naganjalo po kuhinji :D

  15. #15
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    joj da, tijesto za rezance i to sam jela, ali je malo gorkasto

    definitivno je najbolje od kuglofa
    Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 02.11.2013. at 22:43

  16. #16
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    joj da, tijesto za rezance

  17. #17
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ne može čovjek ni urediti poruku

  18. #18
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    hahahahahaha! ok, nisam nikad radila kuglof :D

    ja se znam uloviti da polizem metlice kad mutim biskvit. slatko, flafasto...uf :D

  19. #19
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,287

    Početno

    Tijesto od kuglofa! Savršeno. Uvijek pustim da malo više ostane po zdjeli nakon što prelijem u kalup I poližem sve. Naravno, pazim da to samo ja radim, ipak mislim da nije zdravo za djecu, iako se nikad nisam zapitala zašto. Bit će da nam je to u nasljeđu, mame su govorile: ne jesti tijesto, njihove mame njima i tako...s koljena na koljeno.
    Doduše dizano i čvrsto tijesto mi nije tako gušt, bolje je pečeno.

  20. #20
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    ja sam cijelo djetinjstvo objema bakama krala komadiće sirovog tijesta od kruha, rezanaca, knedli, kolača... one su uvijek govorile "nemoj to jesti, bolit će te trbuh", a ja sam uvijek jela i nikad me nije bolio.
    svome klincu pustim malo, ali on bi, kao i ja, tijesto za kekse cijelo pojeo sirovo, pa nakon nekog vremena isto počnem sa "bolit će te trbuh", iako u biti mislim da neće
    vjerojatno da pojedeš pola kila sirovog tijesta, bilo bi problema, ali od nekoliko komadića za gušt neće im ništa bit (moja potpuno laička teorija)

  21. #21
    zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Lokacija
    na jugu
    Postovi
    3,403

    Početno

    svasta,nikad mi to nije padalo na pamet...sjecam se da su mi ko' maloj vikali da ne smijem jesti ni netom ispeceno jer da ce me boliti stomak od toplog tijesta a kamoli jos sirovog...

  22. #22
    sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Postovi
    5,590

    Početno

    Ja sam neko vrijeme kad sam tek dobila pekac kruha uvijek stavljala program za mali kruh a namirnice za veliki kruh - zna se gdje bi razlika zavrsila

    Nikad nikad nikad mi nije bilo zlo od prijesnog tijesta. Gluten me ne smeta, jaja jedem prijesna i inace, a ni prijesni kvasac (gljivice) nije otrovan - uostalom jedem i neke prijesne gljive pa mi nije bilo nista.

    To je valjda ko dohrana - neki prokuhaju bebi sljive i jos ih smiksaju, ja sam mojima davala samo oguljene direkt sa stabla,i nikakvih problema... Dok nemam problema ne vidim zasto ne jesti, nema niceg otrovnog samo mozda malo manje probavljivo, a sto mi je nebitno... Bitno je da je fino

  23. #23
    sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Postovi
    5,590

    Početno

    Sad sam se sjetila tijesta za jogurt kolac - ona kombinacija korice limuna, secera, jogurta, vanilin-secera i praska za pecivo, jos ako je s hladno presanim suncokretovim uljem... Prefino, ne znam prakticno zasto uopce to peci iako je i peceno jako fino....

  24. #24

    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Postovi
    3,004

    Početno

    Jedem i ja i djeca mi. Trudim se da ostane nešto za ispeći, inače se ne zamaram. Mislim da je zdravije od gumenih bombona.

  25. #25
    anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013
    Lokacija
    Budinšćina
    Postovi
    733

    Početno

    i ja sam to ko dijete jela i niš mi nije bilo,iako je mama branila

  26. #26
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Moje dijete uvijek žica kušanje sirovog tijesta (za pizzu, za kekse,...), obavezno smjesu za palačinke i ja mu uredno dam da proba.
    Nisam baš presretna radi toga, ali ne vidim dobar razlog zašto ne.
    Da traži velike količine, ne bih mu dala.

    Što se tiče kvasca u tijestu, mi smo kao djeca uredno jeli sirovi kvasac mali komadić, uvijek kad bi mama nešto radila s njim.

    E da, trauma iz djetinjstva mi je "ne jesti topli kolač ili kruh", a ti ga jedva čekaš. Zato ako dijete traži topli dam mu i ja pojedem isto tako. Ništa nam nije.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 03.11.2013. at 10:35

  27. #27
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Inače nejedenje tople gibanice je po meni mit. Mislim da su lagali da će nas boliti trbuh, a pravi razlog je ako ju počneš rezati čim ju izvadiš iz role odvoji se korica i ne izgleda lijepo.

  28. #28
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    ne jedem sirovo, ali tamanim netom ispeceno dizano tijesto i nije mit- od toga fakat boli trbuh i ja se redovito osjećam grozno i kao da ću se raspuknuti. no idući put opet ispočetka.

  29. #29
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,851

    Početno

    I ja jedem i sirovo tijesto i topli kruh, i uvijek mi je zlo.

  30. #30

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    608

    Početno

    od toplog dizanog mi je zlo ako pretjeram, od hladnog mi nije nista i tamanila sam ga s gustom dok sam jela zitarice. i dam i kceri i tijesto za kruh, i tijesto za pizzu da cvakne komadic-dva-tri

    uvijek brinem jedno zbog jaja, brasno je u takvom stanju vjerojatno potpuno nestetno jer je neprobavljivo i samo proluta zelucem i crijevima

  31. #31
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    meni nije fino tekuće tijesto, pogotovo ono u kom je pp
    on mi je ljut sam po sebi i inače ga ne volim, stavljam ga manje nego ide po receptu jer ga osjetim i u pečenom kolaču

  32. #32
    crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    Slavonski Brod
    Postovi
    626

    Početno

    uh, ja isto od malena kradem svakojaka tijesta, i za palačinke, i dizana, al najdraža su mi za biskvite i chocolate chip cookiese Damiru ne dam baš, znao je par puta maznuti kad smo pravili kekse, ali ne pravim problem oko toga, pa neće sjesti i najesti se toga ( iako bi on to htio )

    A šta sam se baki nakrala tjestenine kad ju stavi na veliki stolnjak sušit, uvijek me ganjala zbog toga

  33. #33
    Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    Zagreb, Gajnice
    Postovi
    2,107

    Početno

    Ja obožavam sve sirovo. Čak i mljeveno meso, kao moram probati dal sam ga dobro začinila. Meso ne dajem djeci, a ostalo dam. Nikad nije bilo nikome ništa (dobro, nisu to velike količine).
    Od ne jedenja toplih kolača imam traume iz djetinjstva, tako da se kod mene ne stigne ohaditi, sve pojedemo još toplo. I nikom niš.
    Kad kupujem tijesto za štrudle , domače s placa, uvijek kupim jednu više pa ju klinci i ja smažemo.
    Posljednje uređivanje od Eci : 03.11.2013. at 16:30

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •