Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: dojenje po noci

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno dojenje po noci

Imam pitanje. Moja cura od 15 dana spava po noci od 5-7 sati u komadu. Nema zuticu niti ju je imala u bolnici. Patronazna me napala da ju moram buditi a ja ne zelim. Meni ju zao,pa da je gladna probudila bi se i plakala.. Ili grijesim? Zato je preko dana koma,jos nema svoj ritam tako da jedan dan ludi ujutro,drugi dan popodne.. Visi na sisi po 5 sati... cak i kad nema mlijeka,povuce dva tri puta i spava. I tako stalno.. a ako ju spustim kad zaspi odmah se probudi i vristi. Jel moguce da pregladni po noci pa je zato takva ili?

Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Citiraj neila88 prvotno napisa Vidi poruku
    Imam pitanje. Moja cura od 15 dana spava po noci od 5-7 sati u komadu. Nema zuticu niti ju je imala u bolnici. Patronazna me napala da ju moram buditi a ja ne zelim. Meni ju zao,pa da je gladna probudila bi se i plakala.. Ili grijesim? Zato je preko dana koma,jos nema svoj ritam tako da jedan dan ludi ujutro,drugi dan popodne.. Visi na sisi po 5 sati... cak i kad nema mlijeka,povuce dva tri puta i spava. I tako stalno.. a ako ju spustim kad zaspi odmah se probudi i vristi. Jel moguce da pregladni po noci pa je zato takva ili?
    Ja sam mama trojici dječaka, dvoje starijih od 10 i 8 godina i mališe od 2,5 mjeseca. Dvoje starijih su bili nemogući sa spavanjem, i stalno su se budili po noći, mučili su ih grčevi, i nismo zaista spavali par sati u komadu sigurno prvih 6-8 mjeseci. Oboje su bili velike bebe tako da sam ih uz dojenje nadohranjivala s mliječnom formulom. Najmanji mališa koji sada ima 2,5 mjeseca ima drugačiju priču. Silno sam željela isključivo ta dojiti, tako da iako je bio i on velika beba ( rođen s 4300 g), uspjeli smo prvih mjesec dana biti isključivo na dojenju.
    No, pitanje je bilo u vezi spavanja. Prva tri dana u bolnici - bio je skoro stalno prištekan na ciku. Spavanje nula bodova. Moram priznati da sam silno bila ljubomorna na cimerice kojima su bebe stalno spavale. Došli smo kući, prva dva tri dana smo se uhodavali, a onda negdje 4 dan od dolaska kući - mališa je odspavao prvih 6 noćnih sati u komadu! Vau, koji oporavak i za mene i za supruga! Kao da ti je Bog paket poslao! Od onda, bebonja zna da se oko 10-11 navečer ide na spavanje, spava u komadu nekad i do 6 - 7 ujutro u komadu. Ponekad se i probudi po noći, a ponekad odspava cijelu noć. Ne pada mi na pamet da ga budim!!!
    Lijepo napreduje, dobiva na težini, raste kao gljiva...ma što bi ga budila! Preko dana naravno da onda manje spava i puno mi visi na ciki, ponekad svakih sat vremena želi klopati, ali nisam u orna kao kad se po noći ne spava, tako da mi nije teško. Moja preporuka je da pratiš svog bebonju i da slušaš svoj u unutarnji majčinski instinkt. Mislim da u konačnici najbolje odluke za naše bebače mi sami donosimo.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Bitna ti je njena težina. Ako je rođena sa 3000 g ili manje, moraš je buditi. I mora jesti svaka tri sata. Ali ne samo povući 2-3 puta, mora baš gutati.

Da li ju digneš da podrigne nakon 10tak minuta na dojci? 5 sati visenja na sisi ne bih provodila. Neka sisa po 20tak minuta na svakoj dojci, tako da vidiš da guta, miče se vilica odmah ispod uha. Neka podrigne i nemoj je spustiti. Ona treba tvoj dodir. Legni (jer i tebi treba odmor) stavi je na sebe ili kraj sebe, ali da te osjeti i lezite obje.
    Ne možeš očekivati da novorođenče, ma ni bebu, staviš leći i da ona mirno spava. To nije uobičajeno ponašanje

Ako je rođena oko 3500 i više g, i ako je do desetog dana vratila porođajnu težinu i dobila još bar 100 g, onda je možda možeš pustiti da spava. Iako, do mjesec dana svaka bi beba trebala jesti bar svaka tri sata. To što spava ne mora značiti da je sita, u tim prvim danima to može značiti i suprotno.

Bebe i ritam, meni se čini da je to urbana legenda. Bebe nemaju ritam. To dođe s vremenom, ali nikako ne ovako rano.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 03.11.2013. at 16:40

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije bitna samo težina.
    Važno je koliko imate podoja u 24 sata i pod time podrazumijevamo koliko je puta sisala do izazivanja otpuštanja mlijeka, koliko traju podoji i kako završavaju. Da li malena otpusti dojku nakon što završi sa sisanjem/zaspi ili ostane zakačena.
    Kakvog je općeg stanja dijete?
    Koliko mokrih i pokakanih pelena imate tijekom 24 sata?
    S koliko je grama dijete rođeno, s koliko otpušteno (i kad), je li vagano još koji put, kad i koliko je imalo tada?

Optimalno je da novorođenče jede 10-12 puta u 24 sata, dakle, NE svaka 3 sata nego i češće.
    Pod jede, podrazumijeva se ono što sam već napisala da siše s gutanjem koje je vidljivo (usporava se sisanje, ima pauze u sisanju kad izdužuje bradicu) i/ili čujno. Nakon takvog perioda, sisanje se ubrzava ili prestaje, a dijete zaspi.
    Ništa nije moguće reći dok ne odgovoriš na pitanja iznad.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Napisala sam BAR svaka tri sata. Njena beba spava 5-7 sati, a to nije dobro. Pa sam išla na to da ju ne šokiram i napisala bar svaka tri sata. Mlade mame su jako osjetljive na svaku riječ, pa se trudim pisati što nježnije, a da i dalje bude korisno, dok se savjetnice ne jave.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

A i bebama moze od gladi pasti secer, pa im se tesko probuditi. A nocni podoji su jako vazni za proizvodnju mlijeka jer se tad luci najvise hormona... Ja bi na tvom mjestu probudila tako malo bebicu.... Svoju sam budila cijeli prvi mjesec, ne bi radila razmak duzi od 3 sata. Sad kad sam na prvom pregledu vidila da je sve ok i da dovoljno dobiva, sad ju ne budim, iako se ona sama sad budi svako 2-3-4 sata po noci.

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Uz moju živahnu bebicu nikako da odgovorim..
    idem redom:

Marilina - Slažem se da ne treba buditi bebe dok spavaju, ako nas plačem upozoravaju da su gladne, upišane, pokakane onda vjerujem da bi i po noći vrištale da su gladne.. uostalom, jednom sam ju probudila,bila je toliko živčana i nervozna da smo se još dva sata natezali sa uspavljivanjem nakon hranjenja..

Beti3 - Rođena je sa 3050, kad smo nakon tjedan dana izašli iz bolnice bila je 3000. Na prvom vaganju kad nam je bila patronažna nakon 8 dana izlaska iz bolnice, dobila je 150. Rekla je patronažna da je to donja granica.. Na drugom vaganju 22 dana nakon poroda, bila je 3385, opet dobiva. Kaže patronažna da je to ok za tako malu bebu.. Prvi put je bila jedna patronažna koja je rekla da ju budim po noći, međutim drugi put je došla druga patronažna koja je rekla da ju nikako ne budim po noći ako nema žuticu.. pa ti sad kao prvorotkinja budi pametan...
    "Da li ju digneš da podrigne nakon 10tak minuta na dojci? 5 sati visenja na sisi ne bih provodila." Da, dižem ju da podrigne. Nije da ona sisa 5 sati aktivno (naravno) ona sisa i zaspi, i kad ju ja spustim (naravno da ju nespustim odmah istog trena nego ju još neko vrijeme držim) dreka hoće još, i tako stalno u krug.. Čak i kad čekam da "čvrsto zaspi" se probudi i dreka..
    "Neka sisa po 20tak minuta na svakoj dojci, tako da vidiš da guta, miče se vilica odmah ispod uha." Ali ona baš traži još sisu.. Ja ju dignem da podrigne i držim a ona počne sisat gazicu, moj nos, uho, obraz, što god nađe na putu...
    Busybee -
    Važno je koliko imate podoja u 24 sata i pod time podrazumijevamo koliko je puta sisala do izazivanja otpuštanja mlijeka, koliko traju podoji i kako završavaju. Da li malena otpusti dojku nakon što završi sa sisanjem/zaspi ili ostane zakačena. - uf teško je reći koliko ima podoja kad je njeno sisanje čudno, mislim da je jučer imala 9, koliko traju, kako koji, nekad pola sata nekad sat vremena, nekad sat i po.. uglavnom završe tako da ona zaspi zakačena na dojku ja ju podignem da podrigne i ona nastavi spavati, onda ju nakon 10-tak 15-tak minuta spustim..
    Kakvog je općeg stanja dijete? - patronažna je rekla da je dobrog stanja i da lijepo napreduje..
    Koliko mokrih i pokakanih pelena imate tijekom 24 sata? - do prije dva tri dana je svaka pelena bila pokakana, unazad dva tri dana nije svaka (nebi ni rekla da je svaka druga nego tu i tamo nađe se samo mokra pelena).. nisam brojala pelene ali otprilike bih rekla oko 9-10 promijenjenih u zadnjih 24 sata..
    S koliko je grama dijete rođeno, s koliko otpušteno (i kad), je li vagano još koji put, kad i koliko je imalo tada? - dakle rođeno 15.10 sa 3050, otpušteno 21.10. sa 3000, 30.10. 3150, 7.11. 3385...

saf avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

neila88 moj bebač je znao isto tak dugo spavati pa mi se činilo kad se probudi da se ne može najesti i onda sam ga odlučila potaknuti, malo bi ga razbudila tek toliko da mu gurnem cicu i on ju primi, a bio je u startu jako velik (preko 4 kg) i da, nacicavali smo se danima,imala sam osjećaj da cijeli dan dojim i to je tak bilo sve do njegovog 2 mjeseca. Mislim da je to normalno jer beba osim hrane treba cicu za utjehu, treba te osjetiti......eto to je moje iskustvo, a rodine savjetnice rules! Meni su puno pomogle pa će i tebi
    Posljednje uređivanje od saf : 08.11.2013. at 23:50

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

neila88 moja beba je plakala i budila se kad je bila gladna, ali ima i onih koji spavaju a ne dobivaju na težini nikako znam i takvih slučajeva, ja bih svakako budila bebu po noći ako toliko dugo spava. Moj tek sad s 2 mjeseca nekad potegne 4 do 5 sati po noći ali stvarno dobro dobiva oko 1 kg u mjesec dana, s tim da smo i mi prošli kalvariju s dojenjem na početku jer bi spavao na sisi i ne bi gutao..

Kloto avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Možete li sve to obavljati spavajući? Ja to tako radim. H. spava s nama, cim se počne meškoljiti ja joj dam cicu, ona pocica i uopce se ne probudi tijekom tih noćnih podoja.
    Ja se ne usudim ne reagirati na meškoljenja, mislim da je ipak bitno da papa po noći dok je mala još, a tvoja bebolina je još stvarno jako mala.

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Tesko jer mi je jako tesko namjestit se da sisa lezeci,ona meni uvijek sisa tako da ja sjedim.. i ne spava sa mnom jer se ja bojim da ju nebi ozljedila. Legla na nju ili tko zna sto u snu.. volim da je ona u svom kreveticu..

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

I ja mislim da je 7 sati previše za tako malo bebu, ali ovo 'bar svaka 3 sata' je u našem slučaju bio popriličan SF i dosta frustrirajuća situacija. S jedne strane dobivanje na kilaži na dolnjoj granici i ispod nje i žutica, a na drugoj beba koja je super živahna (šta bi bilo da nije bilo žutice ) i kojoj nema teorije staviti cicu u usta svaka 2 ili 3 sata jer ju je nemoguće probuditi. Dnevni ritam nam je bio ubitačan s tim pokušajima buđenja i hranjenja da sam je noću pustila da spava i da ona budi nas. Pretežno je to bilo svaka 4 sata, ponekad kraće, a ponekad, iako rijetko, odvalila bi i 7 sati. Želim reći, postoje neke generalne odrednice, ali ponekad su neprovedive, a frustracije, posebno kod mame, rastu. Da ne šiznem, ja sam odlučila zanemariti preporuku noćnog buđenja, no ponavljam, da je bilo 7 sati, budila bih je, za 4 sata sam 'odlučila' da nije drama.

Nela88, cure su ti dale dobre savjete, bitna je kvaliteta, ne kvantiteta, probaj primjeniti. Meni najvažnije, a to nisam čula na nijednom tečaju (a bila sam na 2), niti od moje patronažne je da treba pratiti i shvatiti kad dijete guta, a kad samo sisa. Na početku to nisam znala, a pokazalo se kao ključ. Kad ti se beba umori i počne preslabo sisati da bi joj nastavilo dolaziti mlijeko, radi kompresije dojke, tako će bebi nastaviti dolaziti mlijeko, a i lakše će doći do masnog mlijeka koje je zasiti. Isto tako, ne bih inzistirala na podrigivanju ako je zaspala na cici. Radije podrignite tijekom podoja pa ovo zadnje cicanje neka bude uspavljivanje. Netko je već napisao...bebe ne cicaju samo kad su gladne, to im je i utjeha i način uspavljivanja, tako da to što ti cica sve što se nađe na putu ne mora nužno značiti da je još gladna, moguće da samo traži način da se ponovno uspava.

Kloto, ti najbolje znaš što podrazumijevaš pod meškoljenje, no nisam sigurna da svako noćno meškoljenje znači da je beba gladna. Moguće da nešto sanja, da je muče grčići, da će se pokakati...pa nisam sigurna da je reakcija cicom uvijek na mjestu.

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

edit: bitna je kvaliteta, ne kvantiteta vremena provedenog na cici,
    Posljednje uređivanje od phiphy : 11.11.2013. at 09:30

Kloto avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Ja ti za svaku situaciju kad se meškolji prvo ponudim cicu, za svaki slučaj. Ako ne počne sisati i okrene glavu, onda znam da nije gladna
    Osim toga, cica je najbolja i kad joj treba maženje

saf avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Kloto prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ti za svaku situaciju kad se meškolji prvo ponudim cicu, za svaki slučaj. Ako ne počne sisati i okrene glavu, onda znam da nije gladna
    Osim toga, cica je najbolja i kad joj treba maženje
    Ja isto ovako,jedino ak neće, a i po težini cica skužim da ne bi trebao znam da je mokar,pa ga presvučem. On cijelo vrijeme spava

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iz nekog razloga do danas nisam vidjela da ima novih postova na temi
    javim se kasnije, sad sam na mobu pa mi je pretesko kucati i nabadati

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

[QUOTE=phiphy;2514787]
    Nela88, cure su ti dale dobre savjete, bitna je kvaliteta, ne kvantiteta, probaj primjeniti. Meni najvažnije, a to nisam čula na nijednom tečaju (a bila sam na 2), niti od moje patronažne je da treba pratiti i shvatiti kad dijete guta, a kad samo sisa. Na početku to nisam znala, a pokazalo se kao ključ. Kad ti se beba umori i počne preslabo sisati da bi joj nastavilo dolaziti mlijeko, radi kompresije dojke, tako će bebi nastaviti dolaziti mlijeko, a i lakše će doći do masnog mlijeka koje je zasiti. Isto tako, ne bih inzistirala na podrigivanju ako je zaspala na cici. Radije podrignite tijekom podoja pa ovo zadnje cicanje neka bude uspavljivanje. Netko je već napisao...bebe ne cicaju samo kad su gladne, to im je i utjeha i način uspavljivanja, tako da to što ti cica sve što se nađe na putu ne mora nužno značiti da je još gladna, moguće da samo traži način da se ponovno uspava.

Da, slažem se s tim.. u početku nisam ni ja kužila kad sisa a kad samo cucla.. Sad sam skužila i to, iako nekad još uvijek imam nedoumice jel sisa il samo "duda sisu".. a kompresije se trudim raditi iako mi je jako nezgodno jer imam male cice a još sisa na šeširić, pa je to borba, drž nju, drži šeširić kad se uznemiri tu još i kompresije.. uf.. sva se preznojim mogu mislit kak je njoj.. fale mi bar još dvije ruke dok sisa Ja ju uvijek podignem da podrigne nakon nekih 10-tak minuta, kad otprilike počne sporije vuči ili stane u potpunosti, da ju razbudim i trgnem da još malo sisa, u većini slučajeva podrigne i onda ju vratim i opet vuče, ali se bojim upravo zbog toga što sisa na šeširić, da ju i na kraju ne podignem da podrigne jer nekad ako ne podrigne na kraju, uhvati ju i štucanje pa ju to razbudi i razljuti i onda ništ od spavanja..nego sve opet u krug..
    Noćas se sama probudila u noći da sisa, a taman sam uz najbolju volju navila alarm da ju budim, međutim ona ga je preduhitrila možda se sad sama počne budit, ali večeras ćemo mi opet navit alarm.. Moram naglasiti da se nije probudila i plakala, samo je neke čudne zvukove proizvodila, pa sam ju uzela i na sisu, i nije baš nešto dugo vukla, al mislim si: bolje išta nego ništa.. i brzo je opet zaspala..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pokazatelji su za sad ok, dobitak je u prosjeku, pelene su ok.

Gledaj da ima barem 10 podoja u 24 sata, s tim da je jako važno da ima 1-2 tijekom noći (prolaktin postiže više razine noću, izaziva stvaranje receptora prolaktina (po jednoj teoriji) koji će kasnije biti jako važni za brze reakcije dojki na intenzivno sisanje u skokovima u razvoju - brže će reagirati na povećanu potražnju, ako sad "nauče" reagirati na podražaj sisanja).
    Dakle, noću je treba buditi. Ili je staviti u krevetić uz tvoju stranu kreveta, sa skinutom bočnom stranom krevetića da si budete blizu i da je samo privučeš k sebi kad treba sisati.

Nemoj ograničavati vrijeme na dojci, ako tebi nije problem, neka bude blizu tebe pa makar i sa dojkom u ustima i pet sati. Ali, svo to vrijeme se ne broji kao podoji.
    Podoj je period od 15-20 minuta (i više ako se mučite i imate početničke teškoće) u kojem dijete uhvati (pravilno u pravilnom položaju) dojku i počne sisati ubrzano, povremeno gutajući, nakon čega izazove refleks otpuštanja mlijeka i dijete krene sisati ritmično, sporije, sa pauzama za gutanje (mlijeko čuješ kako šišti ili čuješ gutanje ili vidiš kako se bradica izdužuje). Nakon toga, ako je dovoljno pojelo, dijete zaspi i otpusti dojku.
    Ako krene zaspivati s dojkom u ustima, znači da se umorilo - treba mu pomoći kompresijama. Ako mu je dosta, najčešće će otpustiti dojku. Ako nije, češće će zaspati s dojkom ustima, ali zaspati (od umora).

Ne treba inzistirati na podrigivanju. Dijete će negodovati ako mu smeta zrak. Ako ne, pusti da spava.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

to smo i mi napravili, privukli kinderbet i skinuli jednu stranu tako da ga lakše noću stavljam u naš krevet i vraćam tamo bez da se ustajem iz kreveta, isto me bilo strah da ga ne zgnječim

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Gledaj da ima barem 10 podoja u 24 sata, s tim da je jako važno da ima 1-2 tijekom noći - sinoć mi je jela oko 10(točnije počela je u 9 al se to odužilo s njenim pauzama), pa se probudila oko pola 1, i onda se probudila nešto prije 5. Da li se to računa kao dva podoja u noći?

Nemoj ograničavati vrijeme na dojci, ako tebi nije problem, neka bude blizu tebe pa makar i sa dojkom u ustima i pet sati. - trudim se koliko god mogu "izguliti" to navlačenje,više dudanje nego sisanje, ali nije uvijek lako

Ali, svo to vrijeme se ne broji kao podoji. Podoj je period od 15-20 minuta - da na početku samo navlači, poslije kad krene LD kreće gutanje, sa pauzama u kojima se i sva jadna uspuše.. ja ne osjetim kada krene LD ali vidim po njoj kad krene gutati. Najčešće jadna zaspi sa dojkom u ustima, samo kad odspava malo duže (više od pol sata u komadu) čini mi se da onda ima više snage jesti i da se bolje najede i onda pusti dojku kad zaspi..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •