Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: nedovoljno mlijeka ili večernja nervoza

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno nedovoljno mlijeka ili večernja nervoza

Pozdrav svima!
    Trebam pomoć. Naime, imamo problem s dojenjem, odnosno sa zadnjim večernjim dojenjem!
    Maleni miš sad ima dva i pol mjeseca i vec skoro mjesec dana je navecer strasno nervozan i ne moze se najesti za vrijeme podoja.
    Na prvom pregledu sa mjesec dana pedijatrica nas je oprala jer je dobio samo 560 g i rekla da ga moram nadohraniti sto nisam htjela jer sam imala dosta mlijeka, onda je rekla da se izdajam i da mu dam jos na flašicu ali ni to nisam htjela nego sam mu nudila cicu svako malo. Nakon dva tjedna je dobio 500 g i pedica bila sva zadovoljna i rekla da nastavim tako dalje no nedugo nakon toga je počeo navecer jako plakati i nikako zaspat.
    Počne navlačiti cicu,ispljune je pa je opet primi,pa pljune pa njurga pa plače i tako dok ne zaspi. Kad ga stavim u koljevku probudi se i plače i onda sve ispočetka.
    Dojim na zahtjev, nudim mu obje i mijenjam s tim da svaki slijedeci podoj počnem sa onom dojkom na kojoj je zadnje bio. Ne mijenjam strane prečesto. Znači sve funkcionira preko dana najnormalnije ali navečer nikako se najest.
    Pedijatrica rekla da ga nadohranim pa sam nakon dva /tri tjedna počela s izdajanjem preko dana i to mu dam navecer. Problem je u tome sto nemam uvijek za izdojiti ili nemam dovoljno pa mu sad zadnjih tjedan i pol nekad napravim ad. Čak sam kupila i onu bočicu koja funkcionira na vakuum da se ne odvikne od sisanja, jer me toga bas strah.
    Htjela bi nekako povečati količinu mlijeka tako da se vratimo isključivom dojenju a ne znam kako.
    Molim pomoć, ideje, što da radim?

milamaja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Moja curica je nešto mlađa ali u zadnje vrijeme se isto tako ponaša navečer. Smatram da je to nervoza pred spavanje. Sjećam se da mi je i sa starijom djecom bilo tako a vjerojatno su i malo grčevi. Sa starijom sam stajala ispod nape dok se nije smirila a ovoj pomaže masiranje trbuha. Tek kad se smiri dam joj da ponovo cica i tad zaspe...naravno sa mnom u krevetu

deeeyoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Priključujem se istim iskustvom. Moja curica sada ima 3 mjeseca i isto se tako navečer ponaša. Kod nas su počeli zubići rasti, pa je možda do toga. A i valjda kao što je rekla milamaja, obična večernja nervoza...

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Ne znam, ali sam baš jadna. On je u stanju plakat na cici satima. Neće zaspati ni samnom ni u svom krevetiću,a kad mu dam nadohranu ili svoje izdojeno poslije toga zaspi i spava ko andeo.

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

I jabih rekla da je vecernja nervoza. U toj dobi postaju svjesniji svijeta oko sebe pa se vise preopterete sto rezultira vecernjom nervozom.

Mi smo se navecer nacicavali uz upaljen fen, pocicao bi obje cike i zaspao na 5-6 sati. Sada vise ne (ni fen, a ni tako dugo spavanje).

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ja bi isto rekla vecernja nervoza... Tako mi je bilo i s prvim, a i sad s malenom... S njim nisam znala sto di kako... Sad to prihvacam kao normalni dio dana pred spavanje... Nosimo se, pa place, pa doji, pa place, pa nosanje, promjena polozaja, pa hoce/nece cicu, pa zaspe, pa se probudi, pa place, pa malo doji, pa place, pa se nosimo, pa zaspe i prodje

milamaja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ovo sto pišeš da plače na cici, meni se pokazalo da je bolje kad su ovako nervozni prekinut dojenje dok se ne smire

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Vjerojatno oba razloga, i nervoza i premalo mlijeka. A razlog tome što je navečer premalo mlijeka je najvjerojatnije tvoj umor. Gotovo svim mamama se to događa u dobi u kojoj je tvoje dijete. Njemu treba više mlijeka, a ti sve više radiš, jer je od poroda prošlo dovoljno dugo. Cijeli dan na nogama, i tijelo nema dovoljno snage da radi mlijeko.

Rješenje je poprilično jednostavno. Ako imaš mogućnosti, legni popodne, pazi da dobro jedeš i dovoljno piješ. I neka tjedan dana siše od 18-22 stalno ako treba, jednu, pa drugu cicu, navuć će mlijeka, i dojke će shvatiti da treba proizvoditi više. Ako ti ne uspije u tjedan dana, i ne počne dobivati dovoljno na težini, vjerojatno ćeš morati dodati nešto hrane, jer ne smiju biti gladni. To u dogovoru sa pedijatricom. Sretno vam bilo u papanju.

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Potpisujem S2000 i milamaja. Navečer kombiniramo sve živo dok ne zaspi i isto je nervozna, ali ja sam to oduvijek pripisivala umoru i nemogućnosti da se sama uspava, a nikad manjku mlijeka i gladi (klasa optimist ). Kako je S2000 napisala...u krug...cica, nosanje, plesanje, muzika, pa opet cica, presvlačenje, nosanje, spavanje, buđenje...izbacuje cicu, nosimo se 10-ak, 15-ak minuta, opet probamo s cicom i onda ide.
    Posljednje uređivanje od phiphy : 06.11.2013. at 11:20

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ja nijednom nisam uspila odspavat preko dana otkad sam rodila, odmor mi je nepoznanica jer non stop nesto moram radit, muz non stop radi, a pomoc nemam... Ja bi onda prva trebala presusit ...
    Pa kako zene u drugim sredinama (africi) kopaju s bebama na ledjima... Daleko od toga da se mame trebaju odmoriti, ali ako mlijeka nema dovoljno prije bi rekla da je nesto drugo u pitanju (nepravilan polozaj, neefikasno sisanje...)...
    Idem se odmorit prostiruci robu iz masine ...

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

moje su seobje curke su u toj dobi ponašale tako. da utješim - to je samo faza, proći će. no možda ne tako brzo, no proći će. razlog zašto bolje zaspu nakon bočice je taj što je puno lakše da se mlijeko slijeva u grlo u neprekidnom obilju iz flašice, nego da ga u onom velikom umoru i pospanosti beba mora sama iscicati i čekati da navre, a nevečer proizvodnja mlijeka bude slabija sukladno opadanju razine hormona koja se tada dešava.
    zaključno rekla bih - ne brini. znam da brineš, sumnjaš i dvojiš, al biti će lakše ako to prihvatiš kao fazu koja će proć i koju jednostavno treba izdržati kolko got teško bilo, vidim po tvom postu da sve ostalo dobro radiš pa tako treba i nastaviti.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

kod mene se isto dešavalo samo ranije kad je imao 2 tjedna i onda sam mu uvela AD nakon što bi posisao i dalje plakao kao da je gladan i pojeo bi koliko bi mu falilo i onda je bio mirniji, nakon mjesec dana uspjeli smo izbaciti i tu jednu bočicu i sad samo dojimo, valjda si je navukao količinu koja mu fali. I dalje zna biti nervozan navečer jer je premoren i teško mu je tad zaspati ali razlikujem tu od gladi. Nadam se da ćemo izdržati i taj skok od 3 mjeseca bez AD-a. Eto moj se srećom nije navikao na bočicu i dalje preferira sisu

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

draga bubumam,
    imala sam identičan problem u drugom mjesecu života mojeg sinčića. problem je trajao sve skupa nekih 3 - 4 tjedana i zatim se riješio.
    po meni nije riječ o ''večernjoj nervozi'' već o tome da je u tom trenutku proizvodnja mlijeka za njegove potrebe nedovoljna iili nedovoljno brzo navire. ja sam dojila na zahtjev, malecki je sisao po cijele dane i noći i jednostavno navečer više ne bi bilo koliko bi on htio. mislim da je sve to dio normalnog tijeka uspostave procesa ponude i potražnje i nakon nekog vremena prolazi. i ja sam svojem sinčiću u više navrata u tom periodu davala bočicu adaptiranog, iako mi je to jaaako teško padalo jer sam silno htjela dojiti i bojala sam se da se ta jedna bočica ne pretvori u dvije, tri itd... zato je po meni jako bitno, ako mu daš bočicu (nakon čega će on vjerojatno zaspati na više sati) da se nastaviš izdajati kako bi stimulirala veću proizvodnju, inače će proizvodnja sve više zaostajati za potražnjom. ja sam se izdajala nakon svakog podoja tijekom dana, malo, koliko bih uspjela, i kroz par dana bi skupila dovoljno mlijeka da mu u trenutku večernje krize dam na bočicu svoje mlijeko umjesto ad. pomogle su i kompresije grudi za vrijeme tog kriznog večernjeg dojenja, kojima se pojačava dotok mlijeka prema van.

moram priznati da mi je taj period bio dosta naporan, psihički i fizički, otkako se moj ljubljeni rodio, ali trud se isplatio jer smo nakon nekog vremena nastavili lijepo dojiti bez večernjih kriza, a to činimo i dana danas (s godinu i pol dana). sretno!! želim ti da što prije prevladaš ovu krizicu.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dodavanje dodatne hrane ima svoje vrijeme i mjesto. Kada se dodaje neopravdano, samo i isključivo šteti djetetu i dojenju, dok majci može dati lažnu sigurnost/utjehu/smirenje. Davanje "samo jedne bočice" vrlo često, prečesto, vodi u prestanak dojenja i od sveg srca te molim da zanemariš dobronamjerne, ali krive savjete. Svačije je iskustvo drugačije i to što je jedna mama uspjela paralelno dodavati bočicom dohranu i dalje dojiti, nije garancija da će to uspjeti i nekoj drugoj ženi.

Molim te da mi odgovoriš na ova pitanja pa da probamo vidjeti o čemu se radi, kako dalje i treba li dodati djetetu bočicu.

Maleni miš sad ima dva i pol mjeseca i vec skoro mjesec dana je navecer strasno nervozan i ne moze se najesti za vrijeme podoja.
    Na prvom pregledu sa mjesec dana pedijatrica nas je oprala jer je dobio samo 560 g
    S koliko je grama dijete rođeno, nakon koliko dana je otpušteno iz bolnice i s koliko grama?
    Kad je vagano kod pedijatrice, koliko je točno bilo staro i koliko je grama vaga pokazala?

Koliko je sada dijete staro?
    Koliko podoja imate u 24 sata? Opiši prosječan podoj, koliko traje, vidiš li/osjetiš otpuštanje mlijeka, kako završi podoj?
    Koliko ima mokrih i pokakanih pelena u 24 sata?
    Kakvo je opće stanje djeteta inače?

nedugo nakon toga je počeo navecer jako plakati i nikako zaspat.
    Počne navlačiti cicu,ispljune je pa je opet primi,pa pljune pa njurga pa plače i tako dok ne zaspi. Kad ga stavim u koljevku probudi se i plače i onda sve ispočetka.
    Jesi li probala tijekom večernje nervoze nositi ga (ili suprug), leći s njim/uz njega, cupkati, a ne poleći ga u kolijevku?
    Bi li probala tako? Nosati ga, evenutalno probati dojiti u hodu, ako se ne može smiriti samo noseći.

Dojim na zahtjev, nudim mu obje i mijenjam s tim da svaki slijedeci podoj počnem sa onom dojkom na kojoj je zadnje bio. Ne mijenjam strane prečesto. Znači sve funkcionira preko dana najnormalnije ali navečer nikako se najest.
    Koliko je to ne prečesto?
    Bi li probala dojiti tako da stranu završiš kompresijama i onda ponudiš i drugu dojku u istom podoju?

Pedijatrica rekla da ga nadohranim pa sam nakon dva /tri tjedna počela s izdajanjem preko dana i to mu dam navecer. Problem je u tome sto nemam uvijek za izdojiti ili nemam dovoljno pa mu sad zadnjih tjedan i pol nekad napravim ad. Čak sam kupila i onu bočicu koja funkcionira na vakuum da se ne odvikne od sisanja, jer me toga bas strah.
    Bilo koja bočica, kako god izgledala, navodi na drugačiji mehanizam sisanja (lakši) od sisanja. Nema bočice koja ne predstavlja rizik za konfuziju bradavice.
    Bilo bi puno bolje dati dohranu na kapaljku ili šalicu ili žličicom.
    Koliko ukupno dohrane dnevno dobije dijete? Svaki dan istu količinu?

Htjela bi nekako povečati količinu mlijeka tako da se vratimo isključivom dojenju a ne znam kako.
    Molim pomoć, ideje, što da radim?
    Za početak, odgovori na pitanja.
    Alfa i omega uspješnog dojenja i temeljitog pražnjenja dojke (koja je preduvjet stvaranja više mlijeka) je pravilan položaj i hvat dojke kod dojenja.
    Nakon toga često temeljito pražnjenje dojki.
    Ako to nije dovoljno, onda i dojenje više puta na obje dojke tijekom svakog podoja i dodatna stimulacija dojki nakon podoja (izdajanje).
    Odgovori mi na pitanja pa ćemo vidjeti što bi moglo biti u tvom slučaju.

Večernji nemir je nešto posve normalno kod male djece. Kako dijete raste, upija sve više podražaja iz okoline, a istovremeno je ograničeno pokretno (ne trči, skače, ne kreće se), ne može se osloboditi suvišne energije i pretjerane stimulacije koju "upija" tijekom dana i rješava je se na jedan jedini način - plakanjem. Kad odrasla osoba nosi dijete koje plače, pomaže mu i svojim pokretima da se oslobodi frustracije na način da pokretima tijelo odrasle osobe preuzima na sebe dio negativne nakupljene energije i pomaže djetetu da se umiri lakše.
    Drugi razlog može biti glad, ali plačem djeca osiguravaju da im majka/hrana bude dostupna. Pod uvjetom da je hvat i položaj dobar, time si dijete osigurava više vremena na dojci i više sisanja, a time i veću produkciju u budućem razdoblju. Dodavanjem boce smanjujemo vrijeme stimulacije dojki i smanjujemo mogućnost da se u budućem periodu u dojkama proizvede više mlijeka.

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Evo ovako, potpisujem S2000, otkako sam dosšla iz rodilišta mozda sam tri puta odspavala popodne, u pogonu sam po cijele dane, nema mi bas tko pomoci jer mi muz radi po cijele dane.
    A sad da odgovorim na pitanja.
    Roden je sa 3780, otpusteni smo 5 dan, roden je s velikim kefalhematomom i blago je pozutio pa su nas ostavili. Od rodenja mu je cica najbolji prijatelj, vuko je ko blesav i od drugog dana imam mlijeka.
    Najmanja tezina u bolnici je bila 3560, a kad smo izasli 3660g.
    08.08.-3780
    11.08.-3580
    12.08.-3660 (bio je na cici cijelu noć)
    14.08.-3660
    20.08.-3770
    18.09.-4505
    24.09.-4750
    16.10.-5300

Za dva dana punimo tri mjeseca,.
    Podoje nemogu ni prebrojat, ali ajde da probam; od 7:30-10 je na cici, u to vrijeme jede, mazi se, odspava 15 minuta pa opet jede. Onda se igra, promatra okolo, pa oko 11 opet jede, to traje nekih 20 ak minuta i zaspi oko 12 (nekad malo prije, nekad malo kasnije), budi se oko 15 i odmah na cicu, oko pola sata, pa oko 16 opet, oko 17 i od tad u maramu i kad si pozeli sto je cesto, onda nastupa jamranje, vristanje, cijuk, plač, vroska, natezanje ...., nekad zaspi oko 23, nekad pola 2. -prije no sto sam se počela izdajat i to mu dodavat navecer, otkako mu dajem još izdojeno ili eventualno AD kad nemam zaspi mirno oko 9. probudi se oko 24 pa oko 3, pa oko 5:30. A nekad spoji od 3-5 je na cici. Izmedu se ja pokusam izdojiti.
    Mlijeko otpušta, osjetim ga, ali od popodne on guta aktivno mozda 2 minute nakon toga nateze ali nema sto potegnut ni uz kompresije. Otkako traje taj period ima malo mokrih pelena mozda 4 - 5 i jednom dnevno kaka ali obilno.
    On je jako aktivna beba, mlatara s nogicama i rucicama, smije se, nateze mobil,guguce, vriska, pljucka...vesela beba koja se boji da ce nesto propustiti sve do nekih 17 sati onda gundra.
    Znači dam mu npr lijevu i onda je na njoj,drugi podoj počnem opet s njom pa nakon nekog vremena zamijenim. Otprilike nakon dva sata promijenim stranu.

Probali smo dati na žličicu ali je okreto glavu i još jače plakao, kako na kapaljku?
    Dohrane? Oko 60 ml, bilo izdojeno ili AD.
    Što je hvata dojke tiče, čak sam patronaznu zvala da mi dode provjeriti i ona je rekla da je sve ok.

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Hvala na potpori!

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Koliko je imao 8.9.s mj dana?
    Posljednje uređivanje od S2000 : 06.11.2013. at 20:26

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Bili smo 2 dana prije nego sto smo napunilo mjesec dana 06.09.-4200g i tad nam je rekla za nadohranu

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve si lijepo nabrojala, ali mi pomozi nabrojati zaista podoje.
    Jer ja ih brojim 6-7, moožda 8. Vjerojatno griješim. Molim te, napiši mi broj.

Što se tiče dobitka na težini, čini mi se da je pedijatrica pogrešno računala.
    Dobitak se, naime, uvijek računa od najniže težine. Ako uzmemo samo period od 11.8. do 6.9. dijete je dobilo 620g u 26 dana što je uredan dobitak, nije pri vrhu preporuke, ali je unutar preporučenog dobivanja. Svakako nije situacija za dohranu, nego za promatranje i popravljanje tehnike dojenja i eventualno vođenje računa da dijete ima 10-12 podoja u 24 sata.
    Ukupno, od 11.8 do 16.10. (ako dobro brojim, to je 9,5 tjedana) je dobio 1720g, što je prosječni tjedni dobitak od malo više od 172g, a to je unutar preporučenog prosjeka (170g tjedno).
    U kojem trenutku si počela dodavati adaptirano?

Znači dam mu npr lijevu i onda je na njoj,drugi podoj počnem opet s njom pa nakon nekog vremena zamijenim. Otprilike nakon dva sata promijenim stranu.
    Ja bih ti preporučila sljedeće:
    nudi mu, barem od 17h do vremena kad idete spavati, u svakom podoju obje dojke, ako treba i više puta, mijenjaj ih koliko god dugo on želi sisati i koliko ti izdržiš. Stavi ga na dojku, ako siše voljno, pusti da posiše, kad počne gubiti interes, pomozi mu kompresijama i kad više ni tako ne želi sisati, a nezadovoljan je ili ti se čini da bi još, daj mu drugu dojku i ponovi cijeli postupak. I tako u krug.
    Možeš li tako probati?

Hranjenje kapaljkom.. nabavi veću kapaljku, može i plastičnu, ima ih najčešće u ljekarnama. Kad je napuniš mlijekom, stavi djetetu svoj mali prst u usta, noktom okrenut prema jeziku. Dijete će početi sisati prst. Dok siše, u kut usana mu staviš kapaljku i istisneš mlijeko. I tako dok ga ne nahraniš.

Sad vidim za pelene..
    trebalo bi biti više mokrih pelena, 5-6. Vjerujem da ćeš ih dobiti tako da pojačaš broj podoja i/ili probaš dojiti onako kako sam ti predložila, nudeći obje dojke u podoju.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 07.11.2013. at 09:22

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Hranjenje kapaljkom.. nabavi veću kapaljku, može i plastičnu, ima ih najčešće u ljekarnama. Kad je napuniš mlijekom, stavi djetetu svoj mali prst u usta, noktom okrenut prema jeziku. Dijete će početi sisati prst. Dok siše, u kut usana mu staviš kapaljku i istisneš mlijeko. I tako dok ga ne nahraniš.
    O, super, ovo ću sigurno probati! Kod nas pali samo cica (bočica i žličica nisu upalili) što znači da su mi izlasci iz kuće bez bebe limitirani, a i kad izađem, sva sam na iglama...

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Kroz dan inace imamo 8-9 podoja,no danas ih je jako puno jer se razbolio i nije uopce spavao pa sam ga stalno stavljala na cicu. Sad je zaspao.
    Ad mu ne dajem svaki dan, vec samo kad nemam izdojenog, otprilike svaki treci dan.
    Pocela sam piti piskavicu caj i jedem piskavicu sjeme od utorka navecer i mogu reci da vidim razliku, vec jucer je bilo bolje.
    Samo ne kuzim kak se uspio razbolit i sad je i slabokrvan.
    Sto se tice izmjene dojki, u poslijepodnevnim satima ih i mijenjam na taj nacin, nije mi to problem, prirodno nekako.
    Iskreno mislim da je on uzasno umoran i zbog toga nervozan i zato cijelo popodne visi na cici pa kad dode vrijeme vecernjeg spavanja on nema bogzna kaj za povuc a vec je i umoran. Ne znam dal to ima smisla ali nekak mi se tak cini.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bi isto rekla vecernja nervoza... Tako mi je bilo i s prvim, a i sad s malenom... S njim nisam znala sto di kako... Sad to prihvacam kao normalni dio dana pred spavanje... Nosimo se, pa place, pa doji, pa place, pa nosanje, promjena polozaja, pa hoce/nece cicu, pa zaspe, pa se probudi, pa place, pa malo doji, pa place, pa se nosimo, pa zaspe i prodje
    jel ti to dojiš moju malu možda
    auuuu, samo ja nisam ovako kao ti na ovo
    meni je ovo prvo dojeno dijete pa ja s njom ne znam što, di, kako

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Pa nakon prvog djeteta za kojeg bi mogla rec da je imao cjelodnevnu nervozu (a cini mi se da mu i dan danas traje), ova vecernja nervoza od drugorodene mi ne pada ni malo tesko, kad je tako mirna preko dana i noci... Mozda zato sto nekad u svemu tome jos treba i uspavat starijeg i dat mu veceru.. Uh uh... Pa ni ne stignem misliti na njenu nervozu vec sam cijela ko da imam sto ruku, njemu navlacim carape dok njoj nudim sisu peti put...

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Svaka čast S2000
    M

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Mi napredujemo, bar imam osjecaj, od srijede smo samo na izdojenom mlijeku navecer s tim da mu prekidam bocu i uvalim cicu pa kad pocne plakat opet dam bocu i tak u krug , e da i smanjili smo kolicinu za 20 ml
    Sve u svemu bolje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •