Citiraj Balarosa prvotno napisa Vidi poruku
Ne znam kako je u Zg, ali specijalac tu kod nas nije Arnold Schwarzenegger u Komandosu nego osoba bitno smanjenih intelektualnih sposobnosti. Iako, mislim da i nije toliko bitno koliko netko sa strane vidi nadimak uvredljivim.

I kod nas je tak. U Varaždinu postoji škola za djecu smanjenih intelektualnih sposobnosti, i od nekad su to ljudi zvali "specijalna škola", a tu djecu pogrdno "specijalci". Već jako dugo nisam čula da netko to krositi ali u doba kad sam ja išla u osnovnu školu, uvreda je bila reći nekom da je "spec". Čak se govorilo "svaki spec ide u mec (elektrotehnička škola)"

Ja se ne bih miješala kod takvih stvari, miješala bih se kod zlostavljanja. Mi smo prošle godine u vrtićkoj grupi imali jednu malu (hvala bogu otišla je u školu) koja je mojoj (koja je bila jedina nova u grupi) svaki dan govorila nešto ružno, u stilu: ti si ružna, ružno se smiješ, ružno crtaš, imaš frizuru kao vještica, imaš samo jednu winxicu ja imam 8, danas si se baš ružno obukla, svaki dan nešto novo...

Naučila je s vremenom da je ta curica nebitna, da je njeno mišljenje totalno nebitno, da ide u vrtić s frizurom kakvom želi i komentira "tak mi je svejedno kaj bu H. rekla". Zna da je lijepa i pametna, i da je dobra prema svima i da oni koji joj ružno govore uopće nisu vrijedni nikakve pažnje.