Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Kineski jezik

Ozujak avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno Kineski jezik

Ima li roditelja čija djeca uče kineski? Kada su počeli učiti i što vas je potaklo na učenje kineskog?

Mi samo razmišljamo zasad o tome. Znam da postoji u elitnoj osnovnoj školi Kreativni razvoj i u OŠ Matija Gubec na Knežiji. Malo smo bili istraživali i postoje tečajevi za djecu (mislim za ZG).
    Raspitujem se, nismo još ništa odlučili.
    Učenje kineskog nam se malo pomalo uvuklo u razmatranje da li bi to njima bilo korisno u budućnosti ili ne. Vjerujem da bi. No s druge strane ne znam koliko je to opterećenje i koliko bi zapamtili/naučili, obzirom da ga nakon nekakvog školovanja neće primjenjivati do odrasle dobi, a uz kineski idu u školu, možda i glazbenu.

Što mislite o tome?

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Koliko dijete ima godina?

Ozujak avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Zašto? dvojica su, stariji ima sada 5,5. No nisam ih sada mislila upisati (možda niti sl.godine). Razmišljamo o tome i zanimaju me druga mišljenja, ako ima iskustava.. dapače.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja i na kineski dijete upisala isključivo ako bi samo pokazalo interes. I nikako ne u nižim razredima osnovne škole.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Zar tad nisu prijemcljiviji za ucenje jezika?

Ozujak avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Zara1 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja i na kineski dijete upisala isključivo ako bi samo pokazalo interes. I nikako ne u nižim razredima osnovne škole.
    zasto? kazu da ga je bolje poceti uciti sto ranije.
    a za pokazivanje interesa.. hm, nije pokazao interes ni za engleski. dapace. otisli smo par puta bez obzira i na kraju mu se svidio. i to jako. obozava sada engleski i ne moze docekati kada je slijedeci sat. tesko da bi im ja mogla prenijeti sto bi radili na kineskom, kako bi mogla procijeniti pokazuju li interes.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nije neuobicajno vani, kod nas jos je. meni poznati su trazili za klince, ali ne znam da li su sta nasli.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jedan mali iz razreda mojeg sina (4. osnovne) vec drugu godinu uci kineski. ne znam gdje ni sto, ali mogu doznati

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Tečaj kineskog za djecu osnovnoškolske dobi od ove godine ide u knjižnici Tina Ujevića na Trešnjevci. To je naša "kućna" knjižnica pa otud znam, ali moj sin nije pokazao interes, nisam ga ni nagovarala. Koga zanima, evo link: http://www.kgz.hr/default.aspx?id=8149.

Ozujak avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa Vidi poruku
    jedan mali iz razreda mojeg sina (4. osnovne) vec drugu godinu uci kineski. ne znam gdje ni sto, ali mogu doznati
    može, hvala ti.

Tanja, hvala ti. Njima (tom institutu) sam mislila poslati upit kada se počinje učiti, gdje isl. Mislim da osim njih postoji još jedan jezični centar koji podučava djecu (čini mi se da sam negdje čak pročitala da ima subotom po blok sat.. da nije baš preko tjedna kada je škola). Obzirom da sam mislila starijeg upisati tek od drugog razreda nisam se puno raspitivala. Zanimaju me iskustva i preporuke.. raspitujem se

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jucer na tv.u sam gledala prilog - osnovna skola Matije Gupca u Zagrebu, djeca mogu uciti kineski kao izborni predmet
    uciteljica je izvorna govornica, tek mjesec dana u hr

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I u našoj školi (I. Kršnjavi, Zg) imaju kineski od ove godine kao izborni predmet. Nastava je 1x45 min tjedno s izvornom govornicom. Ide dosta djece, a nastava se ne plaća, pretpostavljam kao dio projekta popularizacije kineskog u RH.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

meni se kineski čini odličnim odabirom
    znam da je dosta kolega s faksa upisalo kineski na faksu kao izborni, samo dosta ih je odustalo jer im je bilo vrlo teško, pa je onda možda ipak lakše u mlađoj dobi

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ja bi svoju rado upisala malo kasnije na kineski, finski ili mađarski, ako bi to i sama željala
    nažalost, ne živimo u Zagrebu i u ponudi je samo standardno: eng, njem, eventulano tal, i baš mi je žao zbog toga

Datum pristupanja
    Dec 2013

Početno

po meni je apsolutna glupost djete terati i siliti da ući kineski jezik. Djete kad odraste i bude čovjek neka samostalno odluči kako se dalje i u ćemu želi razvijati. Ajde da je kineski svijetski jezik, ali ovako ...
    Ima ih najviše na svijetu al aku mu želite Kinu i da radi za 5 kn tjedno super. Gdje god dođete na razgovor za posao zna se što se traži, s toga mislim da za kineski ima vremena. Prije neka uci eng, njemacki, fra, tal ...

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj cromustang prvotno napisa Vidi poruku
    po meni je apsolutna glupost djete terati i siliti da ući kineski jezik.
    da, u svakom slučaju dijete treba tjerati da najprije nauči hrvatsku gramatiku

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj cromustang prvotno napisa Vidi poruku
    po meni je apsolutna glupost djete terati i siliti da ući kineski jezik. Djete kad odraste i bude čovjek neka samostalno odluči kako se dalje i u ćemu želi razvijati. Ajde da je kineski svijetski jezik, ali ovako ...
    Ima ih najviše na svijetu al aku mu želite Kinu i da radi za 5 kn tjedno super. Gdje god dođete na razgovor za posao zna se što se traži, s toga mislim da za kineski ima vremena. Prije neka uci eng, njemacki, fra, tal ...
    Tash, u sridu!!

Što se stranih jezika tiče-izbor treba prepustiti i djetetu. Mi našu nismo silili ni na što, čak nismo previše ni predlagali i kockice su se slagale same od sebe: naučila je strani jezik dovoljno da se sad školuje na njemu, ali inzistiram i na materinjem te na proširenju znanja jezika koje uči: izbor je prepušten njoj. Zanimljivo, jezik koji je učila pred nekoliko godina i odustala od njega i danas razumije više nego što mi se činilo za vrijeme dok ga je učila. U znanje se isplati ulagati-pogotovo u znanje jezika. Poznam dva poslovna čovjeka koja u pedesetima uče arapski i kineski jer vezano za posao moraju kontaktirati s ljudima kojima su ti jezici materinji. Da su ih imali prilike učiti ranije bilo bi im danas lakše. Službena komunikacija im je na engleskom, ali je lijepo znati progovoriti nekoliko osnovnih fraza na jeziku domaćina.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mim prvotno napisa Vidi poruku
    Što se stranih jezika tiče-izbor treba prepustiti i djetetu. Mi našu nismo silili ni na što, čak nismo previše ni predlagali i kockice su se slagale same od sebe: naučila je strani jezik dovoljno da se sad školuje na njemu, ali inzistiram i na materinjem te na proširenju znanja jezika koje uči: izbor je prepušten njoj.
    X.

Moja (10g2mj) u skoli uci engleski (imala je otpocetka engleski i u vrticu), slijedece godine ce poceti uceti njemacki (nazalost nema izbora, to sad ovdje od onoga sto bi u HR bio 6. razred, ide 2. jezik kao obvezni i to njemacki), imali su nedavno nekakvo uvodno predavanje, i dost' joj se dopalo.
    Uzela sam joj CD-tecaj njemackog jezika za djecu njene dobi, i meni ce dobro doci ponoviti (ucila sam ga kroz cijelu osnovnu i srednju ali kasnije nisam nastavila i dosta sam toga pozaboravljala), pa se nadam da cemo se s time sat-dva tjedno baviti do jeseni (kad krene uciti).

Pokazuje interes za francuskim (valjda radi baleta) i spanjolskim, pa kad vidim kako joj ide njemacki, mozda bi ubacili jedan od ta dva na vanskolskom tecaju... Spanjolski bi, vjerujem (radi znanja talijanskog) vrlo brzo usvojila.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kineski postaje ili vec jest svjetski jezik i to ne za one koji ce raditi za 5kn/tjedno (tima ne treba valjda nikakav jezik
    U danasnjem svijetu znanje kineskog u poslu moze samo koristiti.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

kineski postaje vrlo tražen, prevoditelja je vrlo malo, a onaj tko zna kineski i npr. engleski sigurno ne radi za 5 kn
    Posljednje uređivanje od tina55 : 22.12.2013. at 09:17

Ozujak avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

kineski, konkretnije mandarinski je materinji jezik najvecem dijelu ljudi na zemlji. a kineska ekonomija je u porastu godinama. stoga, znanje kineskog je jedan veliki plus.
    voljela bi naci tecaj mandarinskog za manje klince .. da uz igru uce. tako manji klinci (tipa4- 6g.) nemaju blage veze koji bi oni jezik ucili, ako bi ga uopce ucili.. zapravo, necu generalizirati, jer sigurno ima djece koja pokazu interes za nekim od jezika.. moji nisu jer nisu valjda razmisljali o tome. pa kad smo ih upisivali na helen doron, neckali su se. danas obozavaju ici i premalo im je 1x tjedno.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

MZOS je od škola zatražilo da ispitaju interes učenika za učenje kineskog jezika pa, ako ima djece koja to žele, uputite ih da se jave svojim učiteljima.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

danas su u našoj školi počeli pričati o tome, pa me zanima u kojem smislu će bit definiran taj jezik kao izborna ili fakultativna

... jer mi je klinac došo doma s pričom da smiju imati po zakonu samo 3 izborna koje je on naravno ispucal ( a u njegovom razredu se pričalo, i još uvijek priča da bui im bivši profač njemačkog držao francuski, ali fakultativno)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

kineski kao izvannastavna u oš.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

u prevodu fakultativna ko nogomet?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor