U to se pretvorio još prošle godine, a mislim i prije. Za ovu godinu nisam očekivala ništa bolje od onog prošle godine, pa se valjda zato nisam ni razočarala
Gužva jest, ali dalo se prići. Ovaj put nisam obilazila baš sve, nego samo štandove izdavača koji su me zanimali. Zaobišla sam Znanje, Egmont i Našu djecu jer tamo nemam što tražiti.
Kod "Frakture" je bila ugodna, kulturna atmosfera, Roman Simić Bodrožić je stajao kraj gomila knjiga i dijelio preporuke za čitanje. Zatekla sam se ondje baš kad im je naišao premijer s cijelom svitom i reflektorimaali to je brzo prohujalo, tako da mi nije poremetilo gušt.
U paviljonu 6 ne znaju što im je u paviljonu 5, pa su me tako kod Profila u "šestici" uvjeravali za jednu knjigu da je uopće nema na Interliberu, a kasnije sam je našla kod istog izdavača u "petici", i to na trostrukom sniženju.
I, kako sam ove godine stjecajem okolnosti bila na Interliberu i preko tjedna i za vikend (tj. danas), mogu primijetiti da je danas bila zamjetno veća razina buke. Ne od mnoštva ljudi, nego od mikrofona, glazbe koja je odnekud treštala, bubnjeva s pozornice u "šestici" (od kojih mi je, naravno, fizički bilo muka pa sam se dosta brzo pobrala), itd. Ne znam kako je tim prodavačima izdržati u toliko bučnom okruženju
Nekako mi se čini (iako nisam nikad bila) da sajam knjiga u Puli, koji se održava početkom prosinca, ima kulturniju i više pravu književnu atmosferu, ne toliko vašarsku. Neka me ispravi netko tko zna, ako sam u krivu.
I da, Zagreb je prije par godina dobio i nešto što kvalitetom može Interliberu ne parirati, nego ga debelo nadmašiti, a to je Frakturin Festival svjetske književnosti početkom rujna. I tamo se prodaju knjige (doduše, ne tako masovno i s tolikim popustima), ali se i razgovara s autorima, prikazuju se filmovi, održavaju se tribine na kojima sudjeluju i srednjoškolci, sve skupa je dignuto na višu (i kvalitetniju) razinu.

Odgovori s citatom