-
Ja sam to prošla sa maminom mamom...
Po mom iskustvu, dok su u toj fazi da su pokretni, dobro je.
Obratite pažnju koliko jede. Neki zaboravljaju pojesti, neki se non stop trpaju hranom.
Lekove, pretpostavljam, vi joj dajete, kad treba, koliko treba.
Može se desiti da se pojave i poremećaji u emotivnom reagovanju, da postane plačljiva, tužna ili suprotno, ljuta, agresivna...
Ponekad beže od kuće, odnosno umisle da su nekud pošli. Mi smo baku par puta uhvatili na vratima u sred noći. Možda nije loše da stavite lanac ili bilo šta drugo što će vas upozoriti da pokušava da izađe.
Ako možete uposlite je nekako, tipa nek plete, ako zna, možda da ti nešto pomogne, opere povrće u kuhinji, ali to striktno pod nadzorom.
Nekad imaju ideje krađe, da neko dolazi u stan i potkrada ih, nekada i "vide" ili "čuju" te lopove. Ako se to dešava recite psihijatru možda će joj uključiti neki antipsihotik u terapiju.
Znam da ne želiš ovo da čuješ, ali kad postanu nepokretni, tada zaista postaje strašno. Nadam se da tvoja mama neće do tog stadijuma doći, ali mislim da je dobro da izvršite neke pripreme za taj najgori scenario.
Prijavite se za državni dom. Bolje je da dom čeka vas, nego vi dom. Ne morate baku poslati sve dok vi možete da se brinete za nju, ali je dobro da je mesto čeka. Razumem da je plaćanje problem. Ne znam kakva je situacija kod vas u HR, ali možda i kod vas postoji nešto što se zove naknada za tuđu negu i pomoć. Raspitaj se u penzionom najbolje. Možda baka i ne može baš sad da ostvari pravo na to, ali možda će moći kasnije.
drži se.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma