Pokazuje rezultate 1 do 50 od 140

Tema: Briga o tesko bolesnim osobama.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Moja mama se vodi pod atipicnom alzh. demencijom. Krenulo je prije cca 8-10 g, ne mogu tocno odrediti i islo je jaaaako sporo. Do prije 2 g je zivjela sama i kuhala si i isla u grad ali nije znala sta sam joj ja prije pola sata rekla ili da je prije par dana bila negdje.
    Stanje se pogorsalo u te dvije godine a prije 3 tjedna je preko noci doslo do drasticnog pogorsanja. Zna kako se zovem ali sam joj sestra a moja J necakinja. Neki dan se iznenadila da mi je mm muz i zasto smo joj tajili da smo se ozenili. Doslovce za minutu zaboravi sta sam joj rekla.
    Vitalna je, nije nepokretna. Hoce oprati sudje, staviti susiti ves i to joj damo jer se jako voli osjecati korisnom, ali npr nece se sjetiti sama otusirati, promijeniti robu, uzeti jesti, o lijekovima da ne govorim. To sve mi vodimo brigu.
    Do prije 3 tjedna je mogla ostati sama kuci na 2-3 sata, medjutim kako se sad skroz pogubila netko mora uvijek biti s njom.
    U nazad 2 mjeseca je pod lijekovima, psihofarmacima.
    Drzavni domovi ne primaju bolesnike s alzh. demencijom, sto je krsenje osnovnih ljudskih prava i zakonom im je to zabranjeno ali je tako.
    Ja radim, mm je s njom.
    Znam kakav je tijek bolesti, u udruzi smo dobili golu istinu a i tatina sestra je bolovala tako da sam i vidjela na svoje oci.
    Psihicki je sve to jako tesko podnjeti, jet to nije moja mama vec nekoliko godina. Ziva je a kao da je vise nema. Kao da je ostao samo oklop, tijelo. Sve je to jos teze podnjeti s obzirom da smo bile jaaako bliske.
    Jako mi puno znaci sto ste se javile na temu, sto ste poslusale moje 'jadanje'. Vjerujte kad ste suoceni s ovom uzasnom bolescu koja pojede dusu vaseg najblizeg, svaka rijec i slovo puno znaci.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Jako mi puno znaci sto ste se javile na temu, sto ste poslusale moje 'jadanje'. Vjerujte kad ste suoceni s ovom uzasnom bolescu koja pojede dusu vaseg najblizeg, svaka rijec i slovo puno znaci.
    na moju i tvoju zalost jako dobro znam o cemu pricas. ali ono sto ti mogu savjetovati, da bi zivjeli iole normalnim zivotom nadjite si pomoc (naravno lako je napisati nadjite, bolje je napisati ako mozete nadjite). jer u cijeloj toj agoniji postoji jedno malo bice koje treba i tebe, kao sto si i ti trebala tvoju majku nekad.
    i opet ti samo mogu poslati jedan iskreni

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

... jer to nije moja mama vec nekoliko godina. Ziva je a kao da je vise nema. Kao da je ostao samo oklop, tijelo. Vjerujte kad ste suoceni s ovom uzasnom bolescu koja pojede dusu vaseg najblizeg, svaka rijec i slovo puno znaci.
    Kako si ovo dobro rekla! Nemam iskustvo alzheimera, nego ajmo reći slične stvari koja nagriza ono što je iznutra, dobro, i tijelo isto), isto tako je postalo nemoguće samostalno funkcioniranje, rješenje je bilo privatni dom. Veliki zagrljaj!

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Moja mama se vodi pod atipicnom alzh. demencijom. Krenulo je prije cca 8-10 g, ne mogu tocno odrediti i islo je jaaaako sporo. Do prije 2 g je zivjela sama i kuhala si i isla u grad ali nije znala sta sam joj ja prije pola sata rekla ili da je prije par dana bila negdje.
    Stanje se pogorsalo u te dvije godine a prije 3 tjedna je preko noci doslo do drasticnog pogorsanja. Zna kako se zovem ali sam joj sestra a moja J necakinja. Neki dan se iznenadila da mi je mm muz i zasto smo joj tajili da smo se ozenili. Doslovce za minutu zaboravi sta sam joj rekla.
    Vitalna je, nije nepokretna. Hoce oprati sudje, staviti susiti ves i to joj damo jer se jako voli osjecati korisnom, ali npr nece se sjetiti sama otusirati, promijeniti robu, uzeti jesti, o lijekovima da ne govorim. To sve mi vodimo brigu.
    Do prije 3 tjedna je mogla ostati sama kuci na 2-3 sata, medjutim kako se sad skroz pogubila netko mora uvijek biti s njom.
    Drzavni domovi ne primaju bolesnike s alzh. demencijom, sto je krsenje osnovnih ljudskih prava i zakonom im je to zabranjeno ali je tako.
    Ja radim, mm je s njom.
    Znam kakav je tijek bolesti, u udruzi smo dobili golu istinu a i tatina sestra je bolovala tako da sam i vidjela na svoje oci.
    Psihicki je sve to jako tesko podnjeti, jet to nije moja mama vec nekoliko godina. Ziva je a kao da je vise nema. Kao da je ostao samo oklop, tijelo. Sve je to jos teze podnjeti s obzirom da smo bile jaaako bliske.

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

I mi imamo skoro identicnu situaciju, samo sto se u mom slucaju radi o mojoj svekrvi. I sve ovo sto si opisala za svoju mamu, kao da si opisala nju. Jos to sve nekako ide dok je pokretna, i dok jos koliko toliko kuzi (zna tko smo jos uvijek), no bojim se kako cemo kasnije kada se to pogorsa, a cini mi se da je svaki dan sve gore i gore. Kod nas je dodatna otezavajuca okolnost ta da smo mu tu u Austriji sami, dok su 2 sestre MM-a u Italiji, tako da sva briga pada na nas, a jos je i taj problem doma - ako bi je dali u neki u Hrv. onda kada bi je stigli uopce posjecivati, mi u A. sestre mu u I., a ako bi je dali tu u A. onda je problem taj sto ona ne prica njemacki, pa uza sve kako bi se snasla uopce tamo kada se ne moze s nikim ni sporazumjeti.. Sve u svemu, tesko je, a biti ce jos teze, pogotovo MM-u gdje si gleda mamu kako se pretvara u potpuno nepoznatu osobu..

Teta Eta, molim te, moze i meni na pp vase iskustvo. Hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •