Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Podsjetnik na 12 svetih noći

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    smich avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Podsjetnik na 12 svetih noći

Drage i dragi,

približavaju nam se noći sanjanja i osluškivanja snova...

Pripremite se, pročitajte par tekstova ovdje o tome i dajte si vrijeme da se posvetite Svetim noćima.
    Prateći unutrašnje ritmove duše, i Advent je dobio je novo i nježnije lice, pa smo ga uveli u naš dom.

Evo nekoliko ideja kako obilježiti ovo najtamnije i duhovno najdublje vrijeme godine:

IDEJE ZA DVANAEST SVETIH NOĆI

- izađite van, dišite u tišini i promatrajte nebo
    - zamišljajte svoj put i dotaknite svoje čežnje
    - bilježite snove iz dvanaest noći od Božića (25.12) do Sveta tri kralja (6.1.)
    i pratite kako se poruke iz tih snova ostvaruju kroz godinu
    - provedite nekoliko minuta u tišini i osjetite svoje kreativne impulse
    - slikajte, crtajte, plešite, dišite, volite, svirajte, pjevajte
    - pričajte sa svojim dragima i prijateljima o stvarima o kojima sanjate

I na kraju, zabilježite to i pratite kroz vrijeme. Voljela bih da i ovdje u komentarima podijelite svoje refleksije i iskustva.

Tekst o osobnom iskustvu
    http://odmatanje.net/?p=376

Značenje zimskih blagdana

Stranica na kojima će biti podsjetnici
    kroz 12 svetih noći na http://www.facebook.com/godinaduse

Srdačno
    Jasminka

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mozes li, molim te, pojasniti u koju kategoriju religije/sekte ovo spada?
    Svake godine se javis. Bas me zanima sta ti je ovo? Nisam nigdje drugo naisla na nesto slicno.

smich avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Mozes li, molim te, pojasniti u koju kategoriju religije/sekte ovo spada?
    Svake godine se javis. Bas me zanima sta ti je ovo? Nisam nigdje drugo naisla na nesto slicno.
    Dijelim svoje iskustvo i svoj način praćenja ritmičnosti godine.
    (Ponavljam post par godina jer su mi se razni ljudi javili s potrebom za podsjetnikom)

Ideja se naslanja na različite tradicije i načine praćenja prirodnih ritmova. Ja sam je usvojila učeći o biodinamičkoj poljoprivredi (izvor Rudolf Steiner i Enzo Nastati u primjeni)
    Potakla me želja da nađem smislen način da se uzemljim i pratim prirodne ritmove, uključujući i ritmičnost godine, na što se konačno naslanjanju sve religije u svojim blagdanima
    Dodatno me inspirirala Lynn Jericho prije desetak godina koja je razvila ideju Inner Year (isto bazirano na Steineru)

Nisam opredjeljena religijski, no odrasla sam ovdje i kroz ovakav način obilježavanja zimskih blagdana našla sam za sebe dobru
    ravnotežu s onim što me okružuje (zimski blagdani raznih vrsta i pojavnosti)

Meni osobno ima smisla i već godinama mi daje malo drugačiji okvir za zimu, zimske blagdane.
    Daje mi prostor za podsjetnik na dobar radni ritam ne samo u danima i tjednima nego i na godišnjoj razini.
    Osim toga, sebi dajem podršku - gradim drugačiji, dublji, unutrašnji okvir - dajem više vremena sebi (u malim dozama, a bez da se moram otrgnuti od svijeta), pažljivije pratim svoje snove, osim toga mi daje svake godine novo učenje o tome što je meni sveto - tišina, blagost, prisutnost...

Ovako kad tipkam, mislim da je to stvarno mrvica u kutku za filozofski trenutak
    Netko će je čuti kao poziv na osobni način obilježavanja blagdana, a nekom će biti poticaj za progooglati i zapitati se kako su svjetske religije uskladile svoje ritmove s godišnjim ritmovima, pa će ga možda znatišelja odvesti na istraživanje kalendara i razmatranje ideje da je kalendar jako neobičan pojam i da postoji puno puno načina bilježenja praćenja vremena, neke od kojih su uistinu fascinantne i začudne (npr. majanski, mjesečevi, kineski...) pa možda i odluta na ideju vremena i toga kako stvarati vrijeme (kako se oduprijeti nestajanju u kaosu i ubrzanju svakodnevnog života) ... kako imati zdravi ritam (pa onda ja tu zaronim i na priče o srčanom ritmu ... odgojena sam kroz znanost i ljubav prema svemiru, i srećom mi je znatiželja još jako živa : )

Evo to su moje zanimacije. Već sedam godina svete noći su vrijeme godine koje mi jako smisleno uvezuju puno toga i usidruju godinu na različitim razinama.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Mislim da je to neki kult prirode, štovanje prirode ili tako nešto. Bezopasno uglavnom.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Hm, mislim da sam malo navina. Ovakve proslave kod nas organizira udruga Hrast. Išla malo googlati..

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ne kužim, kaj ti treba bilo kakva udruga da se malo posvetiš sebi???

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mislim da ideja dolazi od Rudolfa Steinera, utemeljitelja antropozofije, između ostalog i začetnika waldorfske pedagogije. Ne temelju onoga koliko znam o jednom i drugom (nije nešto puno, ali ipak), teško mi je povjerovati da ima ikakve veze sa udrugom Hrast.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pa i meni je bilo dok nisam naišla na ovo googlajući, jer me zanimalo malo više o tome...

udruga hrast- proslava solsticija
    Posljednje uređivanje od šafran : 19.12.2013. at 17:09

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pričate o dva različita hrasta

innu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj klaudija prvotno napisa Vidi poruku
    Pričate o dva različita hrasta
    I ja mislim, potpuno me zbunile

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

O je, imam opravdanje, ja nisam odavde

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

smich, hvala ti na tome što si ta razmišljanja i ideje podijelila ovdje. Za mene, zahvaljujući tome, ovaj period već nekoliko godina ima dublji smisao. A otkad sam to podijelila s nekim prijateljima, također me traže da ih svake godine podsjetim na to.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Biodinamička poljoprivreda? To je ono, npr. uzmeš kravlje rogove zaliješ sa vodom, držiš osam dana da stoji, promiješaš.... pa time zalijevaš biljke...... ludilo kako rastu i kako su zaštićene od bolesti. Graniči sa okultinim. Definitivno.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj rena7 prvotno napisa Vidi poruku
    Biodinamička poljoprivreda? To je ono, npr. uzmeš kravlje rogove zaliješ sa vodom, držiš osam dana da stoji, promiješaš.... pa time zalijevaš biljke...... ludilo kako rastu i kako su zaštićene od bolesti. Graniči sa okultinim. Definitivno.
    Zašto? Zato što smo davno zaboravili kako osluškivati i poštovati prirodu, jer kao vrsta mislimo da znamo bolje od prirode. Sve je u prirodi povezano, htjeli mi to priznati ili ne.

A i super su mi ljudi koji misle da je svijet počeo postojati rođenjem Isusa Krista. Neki bi se iznenadili koliko su blagdana kršćani samo preuzeli i dali im svoje ime, uključujući i Božić.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto? Zato što smo davno zaboravili kako osluškivati i poštovati prirodu, jer kao vrsta mislimo da znamo bolje od prirode. Sve je u prirodi povezano, htjeli mi to priznati ili ne.

A i super su mi ljudi koji misle da je svijet počeo postojati rođenjem Isusa Krista. Neki bi se iznenadili koliko su blagdana kršćani samo preuzeli i dali im svoje ime, uključujući i Božić.
    Ne, nego zato što je to potvrdila struka, poljoprivredna struka. Uporaba pripravaka tipa onog što sam navela nema nikakvog utjecaja na rast i razvoj biljaka. Apsolutno nikakav! Do te spoznaje su došli stručnjaci koji se bave eko poljoprivredom, studirali su poljoprivredu i napokon kontroliraju sam eko uzgoj.

Kako u eko poljoprivredi nije dopuštena uporaba klasičnih gnojiva, nego samo eko gnojiva, neki su pokušali sa biodinamikom i doživjeli fijasko. Utaman su namakali rogove .

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni isto mirise na okultno, ali necu se petljati.
    Objasnjenje je opsirno, ali uvijeno i nista konkretno ne kaze.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni se čini lijepo..

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ne samo blagdane i imena, već i čitave priče oko bezgrešnog začeća, života i puta proroka davno prije Isusa koji baš neobično liče i koincidiraju baš sa kršćanskim dogmama, a događale su se tisućama godina prije Krista...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A po čemu su ovi dani s astronmskog stanovišta posebni u odnosu na druge dane u godini?
    Zašto bi baš sad trebalo hgledati u nebo, a ne za npr. dva ili četiri mjeseca?

Zašto bi se ostvarivali snovi iz tih 12 dana, a ne snovi il listopada? Kako to Steiner i društvo objašnjavaju?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

baš sam htjela pitati isto
    po čemu su te noći "svete", a ostale nisu?
    i zašto bi se baš sada trebalo posvetiti duhovnom, kontemplaciji, radu na sebi, kakve veze ima koji je datum?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    baš sam htjela pitati isto
    po čemu su te noći "svete", a ostale nisu?
    i zašto bi se baš sada trebalo posvetiti duhovnom, kontemplaciji, radu na sebi, kakve veze ima koji je datum?
    Pa možeš ti sebi izabrati bilo koje, ali ove su najdulje u godini pa imaš blagog vremena sanjati...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Mislim da ima veze sa solsticijem

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aha... u tim noćima na zemlju silaze zodijakalne sile.

Sve je jasno.

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

rena7: "Utaman su namakali rogove." Je, ali nisu pritom puhali u onaj dugački rog. Hoću reći tanka je linija odluke i vjere po mnogo čemu u našem životu. Dobro je imati uvid u mogućnosti izbora.
    prepisujem:
    "Od Adventa do Sveta tri kralja

Proces identifikacije događa se kroz 12 dana i noći zimskih blagdana. To je vrijeme
    kada je vanjski svijet tiši nego u bilo koje drugo vrijeme. To nije tišina iščekivanja,
    nego tišina u kojoj se nešto predivno događa, nešto što se ne smije poremetiti. To je
    vrijeme kada se možemo otvoriti misteriji Božića. Kroz pjesmu, ples, smijeh, nježnost,
    post, molitvu, meditaciju, rituale, prizivamo da se ova misterija ostvari u našim
    životima.
    Potaknuti Zimskim solsticijem 21. prosinca, blagdani počinju u Božićnoj noći (25.12) i
    traju sve do Sveta tri kralja (6.1.) Iako su dugo tražili, kraljevima je trebalo 12 dana da
    uistinu shvate što se dogodilo. Isto tako i nama treba 12 dana za naše razumijevanje, za
    naše uvide i naše prosvjetljenje. Ukoliko pozovemo Bogojavljanje ono će
    nam sigurno doći, na način i u mjeri u kojoj smo ga spremi primiti. I onda nam je osim
    tih 12 dana i noći potrebno još malo vremena kako bismo primili to što smo upili. I
    nakon Tri kralja, 6. siječnja, imamo još 4 tjedna. To vrijeme duboke zime nam daje
    priliku da asimiliramo i ravnoteža je adventskom vremenu pripreme.
    Kroz dvanaest Svetih noći, noćno nebo se otkriva u bistavoj jasnoći. Iako tama
    dominira, pozvani smo da izađemo prema tami i tišini i da ih upijemo, da zakoračimo
    pred zvjezdani svod i zadivljeni promatramo njegovu veličanstvenu tišinu. Tako ćemo
    primiti blagoslov svjetla koje se spušta na nas.
    Poljoprivrednici mogu u tim noćim hodati svojim poljima i zamišljati prinose sljedeće
    godine, pisci, slikari i muzičari mogu jasnije osjetiti svoje kreativne impulse, svaka
    osoba ima priliku ugledati i obnoviti svoju životnu viziju, promatrati zvijezde i ispuniti
    se njihovim raskošnim svjetlom."

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj rena7 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, nego zato što je to potvrdila struka, poljoprivredna struka. Uporaba pripravaka tipa onog što sam navela nema nikakvog utjecaja na rast i razvoj biljaka. Apsolutno nikakav! Do te spoznaje su došli stručnjaci koji se bave eko poljoprivredom, studirali su poljoprivredu i napokon kontroliraju sam eko uzgoj.

Kako u eko poljoprivredi nije dopuštena uporaba klasičnih gnojiva, nego samo eko gnojiva, neki su pokušali sa biodinamikom i doživjeli fijasko. Utaman su namakali rogove .
    Ne bih se slozila, jer sam iz poljoprovredne obitelji, a neki imaju i diplomu iz tog podrucja. Odavnina su se pratile mjeseceve mjene da se zna kada se sije, a kada zanje... Koristili su se biljni pripravci, znalo se koje bilje je kompatibilno jedno s drugim u smislu zastite pa se sadilo jedno uz drugo. Biodinamika ima malo vise aspekata od gnjoja iz roga.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •