Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
Ta knjiga "Ustaška vojnica" nema veze sa fašizmom. To je povijesna knjiga koja govori o ustaškoj vojsci s akademskog stajališta. Niti afirmativno, niti optužujuće, jer nije bit knjige zauzeti neku stranu, već opisati događaje.
(malo sam čituckao prvi dio, pa na temelju toga ovo pišem)
onda si u pravu jer knjigu nisam i ne namjeravam čitati. al sve jedno je dobro primjećeno da joj nije mjesto u jednoj vjerskoj knjižari, pogotovo na izlogu :/

nego, zanima me nešto već duže vrijeme, a sve informacije koje su mi trenutno dostupne su vrlo oprečne. riječ je o kardinalu alojziju stepincu. ne moram baš naglašavati što su nas o njemu učili u školi u ono doba kad sam je ja pohađala...uglavnom, u jako negativnom svjetlu. danas je on blaženik, maltene svetac. pretpostavljam da je i ono vrijeme komunizma davalo iskrivljenu sliku oko svega što se vjere tiče pa tako i konkretno o dotičnom kardinalu. zanima me ima li tko malo boljih saznanja o tome? kakva je njegova uloga u doba ndh? jedni navode da je spašavao srbe, drugi da ih je nasilno pokrštavao i svašta nešto...pitam se da li je istina ipak negdje u sredini?