nine prvotno napisa
Radni odnos, odnosno bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći mi je naravno prestalo s datumom poroda-prestanka trudnoće. Svekrva koja je inače radila na mirovinski mi je sama nosila dokumente za porodiljni. Znaći 29.10.2012. sam zaposlena. 30.10.2012. je porod i ja sam nezaposlena. Par dana nakon poroda sam se javila na zdravstveno, žena me nije tražila ništa osim tih doznaka (ne znam što je svekrva predala) jer su mi došle naknadno poštom iz drugog grada, znam samo da sam se nakon toga otišla javiti na biro pitati jeli što trebam i da mi je službenica rekla ovim rječima, što vi hoćete, ako ste kod njih (bila sam na bolovanju na teret države jer mi je radni odnos prestao tijekom bolovanja u trudnoći), ostanite kod njih na naknadi,ne trebate ništa, javite se nakon isteka porodiljnog u roku mjesec dana.
Kući dobivam rješenje da sam majka van sustava rada, koje naravno nisam razumjela te se ne žalim na njega, primam min naknadu od 30.10.2012. (datuma rođenja), do 29.10. 2013.
Kako je dijete napunilo godinu dana, ja prekjučer dolazim na biro da napravim zahtjev za naknadu za nezaposlene na koju sam još prije poroda imala pravo 4mj, i to na prosjek plače od 5000kn i službenica druga mi kaže da ništa od tog jer sam se morala 30.10.2012. prijaviti na biro u roku mjesec dana od prestanka radnog odnosa.
Zaista ne razumijem kako mi je tada službenica na HZZZ dala drugu informaciju, kako sam uopće svo ovo vrijeme osigurana zdravsveno ako ne kao nezaposlena osoba, dali sam zaista napravila propust i 30.10. se trebala prijaviti na biro i kako mi ova nova službenica kaže trebala tada pokrenuti bar jedan dan naknade za nezaposlene da bi je sada nastavila koristiti ali to je svakako bilo nemoguće jer moj radni odnos je prestao s rođenjem djeteta pa nije moguće koristiti naknadu za rođenje djeteta i za nezaposlene paralelno.
Na info telefonu HZZZ mi tvrde da imam pravo a u područnom uredu HZZZ mi tvrde da nemam pravo osim ako se što prije zaposlim bar 10 dana na određeno.
Znaći što mi je činiti, u tijeku trudnoće i bolovanja uslijed komplikacija u trudnoći i hospitalizacije mi ističe ugovor o radu. Nastavlja mi se naknada plače i bolovanje na teret HZZO, imam upisano u radnu knjižicu zaključno 29.10.2012 to bolovanje. Od 30.10.2012. do 29.10.2013. imam rješenje od HZZO za rodiljnu i roditeljsku brigu kao majka van sustava rada, u pon će i to biti provedeno kao upisani staž na HZMO. Provjerila sam s HZZO trenutno sam osigurana zdravstveno kao nezaposlena osoba. Na HZZZ opet nisam potpisala nikakve papire jer mi nisu nudili, znaći opet kao i prošli put imam samo usmeni razgovor.
Molim Vas uputite me dalje ako itko zna, da se zaposlim 10 dana na određeno, što mi se broji u staž u ove zadnje 2 godine i kolika bi mi tada naknada s biroa bila. Dali da ipak ponovno odem na biro, predam zahtjev za naknadu, evidentiram se kao tražioc posla, makar mi je odbili, ali barem ću ovaj put imati nešto napismeno.
Hvala unaprid.