Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Pomoć! kako da ga nateram da sedne na nošu?

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno Pomoć! kako da ga nateram da sedne na nošu?

Imam sina koji za dva meseca puni tri godine. Jako je nemiran i zahtevan, samo trči, pentra se, skače, prevrće preko glave - ma nikad nema mira. Tek od pre dva meseca počinje po malo da govori, do tada je imao ukupno deset reči...
    Probala sam par puta do sada da mu skinem pelenu, ali nije išlo, pa sam odustajala (nije da baš nemam iskustva - starija ćerka ima deset godina, a sa njom smo to rešili bez većih problema i dosta ranije). Sve u svemu, već deset dana ne nosi pelenu preko dana, a ima dva -tri dana kako se ni jednom nije upiškio van noše (ili WC šolje). Ujutru se uglavnom budi suv ili se probudi oko 4 i traži da piški....
    Ono što predstavlja problem je kakenje. On inače, čim je uspeo da stane na svoje noge (negde sa sedam meseci) ni jednom nije kakio sedeći, već uvek dok stoji. Probala sam da ga stavim na nošu dok je bio puno mlađi, ali nije bilo šanse - samo je vrištao.... On je već dugo potpuno svestan da mu se kaki, ali kada ga pitam hoće li na nošu, on kratko odbrusi NE (ili nete notu - neće nošu) i pobegne u svoj ćošak gde obavi posao. Zatim me uredno obavesti da je završio i traži da ga presvučem...
    Znam da treba da budem strpljiva ali mi treba ipak neki konkretan savet ili iskustvo nekog ko je prošao kroz sličnu situaciju...
    Kako da ga nateram / privolim da bar samo sedne na nošu kada mu se kaki?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moje dijete nikad nije htjelo na kahlicu, na wc je htio.
    Ima puno načina za zabaviti dijete da malo presjedi na wc - u.
    Mi smo imali slikovnice u kupaoni samo za tu svrhu, pa čim bi sjelo, odmah sam jednu uzela i počela čitati, on bi listao,...

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Moj stariji sin je jos par mjeseci nakon skidanja pelene trazio pelenu za kakanje i isto kakao stojecki.nudili smo mu kahlicu i wc svaki put.i nakon par mjeseci je pristao i to je bilo to.do tada smo mu pelenu stavljali.
    Pusti ga.nudi mu wc .samo ce mu sinuti

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj mona prvotno napisa Vidi poruku
    Moj stariji sin je jos par mjeseci nakon skidanja pelene trazio pelenu za kakanje i isto kakao stojecki.nudili smo mu kahlicu i wc svaki put.i nakon par mjeseci je pristao i to je bilo to.do tada smo mu pelenu stavljali.
    Pusti ga.nudi mu wc .samo ce mu sinuti
    I ja se nadam slicnom scenariju. Nudimo mu i WC, i nosu, cak imamo i neki vrlo simpatican adapter sa stepenicama.... Ali cim mu se kaki, ni da cuje za bilo sta od toga... Kada mu se piski, sedne (ili stane), obavi posao i ode dalje... Nema bas puno nacina da ga zadrzim da duze sedi....

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Iz mog trostrukog iskustva nema načina da nagovoriš dijete da sjedi na wcu. A nije da se nisam trudila

Najstariji se bojao da će upasti, srednjem je bilo hladno, a razloge najmlađe ću vjerovatno čuti kad progovori.

Ono čega se sjećam kao dijete je grozan, grozan osjećaj da dio mene nepovratno odlazi. Bit će da sam izmet percipirala kao vitalni dio tijela, i nije bilo šanse da ga ispustim u wc dugo vremena.

Hoću reći, razloga ima puno, dok dijete samo to ne preradi ne vjerujem da će ići na bolje.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moja mlađa cura ima 3,5 i bez pelene je od 20 mj. Tek nedavno smo se riješili problema sa kakanjem jer je često bila zatvorena zbog zadržavanja stolice. Razlog je bio što joj se nije dalo sjediti. Kakala je jedino kad je imala nešto zabavno, npr. pred televizorom, sa slikovnicom, pločom za crtanje. Tek sad kaka u kupaonici, ali ne bez knjige.

Starija cura je čitala brojeve za kakanje, i kad nije imala knjigu, a morala je kakati onda je rekla "mama, teško mi ide, daj broji". Mala najviše voli životinje, ona viče "sila mi je kakati, mama donesi mi kahlicu i životinje". Koliko je dosad sjedila zbog kakanja, već zna napamet sve životinje u dječjoj enciklopediji

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Za ovaj put sam zakasnila, ali možda nekome pomogne - u pravilu danas mame predugo čekaju sa prvim stavljanjem na kahlicu/nošu ili wc. Manje dijete (oko godine dana, čak i ranije) treba posjesti na to mjesto ne zato da ga se odvikne od pelena, nego zato jer lakše prihvaća "novotarije" u mlađoj dobi. Može ga se posjesti recimo vikendom, dok čovjek ima vremena, čisto da vidimo kako bi to išlo. Mnogima uspije. Ne radi se o odvikavanju od pelena, nego o upućivanju čemu noćna posuda služi i kako se koristi. Znatiželjni 1,5 godišnjak je odličan materijal za posjedanje. Kod starije djece to ide teže. Sretno!

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Lukin prijatelj iz vrtica je skinuo pelene ovo ljeto ali jos uvijek za kakanje trazi pelenu...
    Njegova mama je razgovarala sa psihologicom u vrticu i prvo sto joj je rekla je da se za kakanje nista ne forsira... pustiti da dijete to samo s vremenom rijesi, inace se mogu samo razviti problemi... ponudis - nece - stavis pelenu...
    strpljenje i sretno

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Isti problem imamo samo što moja kći ima dvije i pol godine, i isto je vrtirep kao i tvoj sin, ni trenutka mira nema.
    Ok, ona i priča jako puno. Hoće ići piškiti na wc/tutu, ali nikako da se tamo i pokaka. Kad bi barem jednom to tamo
    obavila, probili bi led i dalje bi išlo lako. Stvar je u tome da je ona straaašno tvrdoglava i nedokaziva, jednostavno
    me ne sluša i slabo dopirem do nje. Ako ima gaće, lijepo kaže: mama kaka mi se, daj pelenu, i džaba svo moje
    motiviranje da mašemo govancu papa u wc-u.

Kad ćemo to riješiti, kad me ona ništa ne sluša (ni nikog drugog)? Skoro sva komunikacija nam je pregovori/ucjenjivanje:
    za obući se, za šlape, za ne pentrat se ..ma za sve. Čaša mora biti točno odabrana, žlicu koristi samo rozu, pa dobro
    pazim da je uvijek čista..šta ta naumi, derat će se do iznemoglosti da to i ostvari..lastane, pomagaj.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sad mi je nešto palo na pamet - ako su djeca nemirna, probajte ih staviti pred tv na noćnu posudu. Možda nekome pomogne. Dozvoliš im gledati crtić samo ako sjedi dok ne obavi. Ako ustane - tv se gasi istog trena. Kad sjedne, može dalje gledati.

Nisam sigurna da je to najsretnije rješenje, ali osigurat će bar u početku nekoliko trenutaka mira. Naravno, s crtićima oprezno - samo odabrani i u ograničenoj količini.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 12.11.2013. at 08:57

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Peterlin, moju kći crtići ne zanimaju dva posto, ni jedan jedini. Zanima je samo gdje će biti u kvaru, kako će dubiti na glavi, penjati
    se po namještaju, šta će srušiti, prevrnuti, izvrnuti..voli ona i pjesmice jako, i zna pjevati, voli i "crtati", ali ne mogu to spojiti
    s kakanjem..

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Moj je s dvije godine piškio u wc ali kakati nikako nije htio. Kako mu nisam stavljala više pelenu kakao je u gaće i to skoro 4 mjeseca. Nisam imala nešto volje natezati se s njim pa sam pustila i čekala. Tu i tamo bih ga pitala jel bi kakao u wc, negodovala što moram prati gaćice ali ne i ne. Na kraju sam jedan dan kada je krenuo kakati rekla da mi je sad stvarno dosta pranja gaćica, da mi je to bljak sa rukom stalno prati i da neka sada sjedne na wc i pokaka se kao i mi ostali. I - sjeo moj mali čovjek na zahod, pokakao se i od tada više niti jednom u gaće.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Za ovaj put sam zakasnila, ali možda nekome pomogne - u pravilu danas mame predugo čekaju sa prvim stavljanjem na kahlicu/nošu ili wc. Manje dijete (oko godine dana, čak i ranije) treba posjesti na to mjesto ne zato da ga se odvikne od pelena, nego zato jer lakše prihvaća "novotarije" u mlađoj dobi. Može ga se posjesti recimo vikendom, dok čovjek ima vremena, čisto da vidimo kako bi to išlo. Mnogima uspije. Ne radi se o odvikavanju od pelena, nego o upućivanju čemu noćna posuda služi i kako se koristi. Znatiželjni 1,5 godišnjak je odličan materijal za posjedanje. Kod starije djece to ide teže. Sretno!
    ja sam ovo pisala x puta.
    stariju sam prvi put "posjela" sa 6mj.
    obavila je nuzdu.
    onda nisam bila bas dosljedna, al od 9.mj. je kakila iskljucivo u tutu.
    mladju sam isto tako stavila, ali vec s 2-3mj prvi put i isto se iskakila (pase im taj polozaj kad ih se drzi), no tutu sam bas uvela s nekih 8mj.
    sada s punih 18 trazi tutu kad joj je sila piskiti i kakiti. kaki iskljucivo u tutu (osim ako je nesto ne protjera pa ne stignemo do tute (proljev, sracka, zubi...) a i nocna pelena znala je biti suha vec s 13mj. pa se onda ispisa u tutu.
    da nisam toliko neorganizirana, vec je mogla skinuti pelene u potpunosti.

puno puta su mi se zalile frendice kako im se klinci ne mogu zadrzati na tuti i kako moje cure to mogu, i svaki put sam im rekla, uz mrgreen osmijeh, e zato ih ja na tutu ucim dok os ne mogu zgibati s nje

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Slažem se s Leonisom i Peterlin. Jako puno mama čeka do dvije godine da djetetu ponude kahlicu i onda nema šanse da hoće sjesti. Moje su obje počele ići s 9 mjeseci, u početku samo jutarnje pišanje, kasnije malo po malo kroz dan. Obje su otprilike s godinu dana kakale samo na kahlicu, a pišale u pelenu do 20 mjeseci. Bez ikakvog forsiranja.

Da smo čekali do dvije godine, nema šanse da bi skinuli pelene do škole s obzirom na tvrdoglavost obje cure. Jedini problem je da smo ih morali na razne načine zabaviti da sjede pogotovo kad stisne kakač usred igre, onda obavezno zadržavaju i ne žele ići.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja sam se svojevremeno oko H. baš bila potrudila da se navikne na wc (tute ne podnosim, ni nemamo je u kući), zgodno mi je došlo jer se taman E. odvikavao od pelena. Ma jok. Nije bilo šanse da on sa 7 mjeseci sjedi niti tri sekunde bez urlanja. Evo i T. ga slijedi, neće i neće. Boji se, a isto tako se bojala i s 8 mjeseci kad sam je prvi put stavila. Osim toga, sva moja djeca su kakila stojeći, s ukočenim nogama i rukama, tako da im sjedeći položaj valjda remeti proces

Ali iskreno rečeno, meni je svejedno hoće li bez pelene biti s godinom, dvije ili tri. Svak nauči koristiti wc prije ili kasnije.

alma_itd avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

I ja sam poucena iskustvom nekih prijateljica cija djeca imaju preko 2 godine i nece na tutu jer ih je strah,stavila B sa 9 mjeseci. Od tad kaki na tutu(nezna reci,ali mu vidim po pogledu ). Kad smo isli u Cesku na skijanje nosili smo je,na odmaralistima kroz Njemacku smo ga presvlacili i svaki put je plakao kad smo mu stavljali pelenu(bila je samo zapisana),konacno smo skontali da on ne zeli da kaki u pelenu,pa smo mu iz auta donijeli tutu. Ah srece njegove. Odmah je obavio posao i nije vise bilo placa. Sad ima 21 mjesec,jos ne prica,piski u pelenu ponekad i kaki u tutu.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam za stariju imala jednu tutu u autu. tad se u mercatoru znalo naci tuta po 7kn pa smo imali jednu na svakom koraku.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •