-
Moj status i koje imam opcije
Poštovani/e,
imam nekoliko pravnih pitanja s nadom da će mi netko odgovoriti i time me osloboditi prešetavanja po šalterima, surfanja i traženja najnovijih zakona....
Dakle, u prvoj sam trudnoći (neplniranoj - to mi je isprika da nisam još dovoljno informirana), termin mi je u travnju.
Redovna sam studentica-apsolventica, odnosno planiram diplomirati do kraja ove godine.
1. Budući da sam nedavno navršila 26 godina i još uvijek imam status studenta, prema mojim saznanjima izgubila sam pravo na besplatno zdravstveno osiguranje te ga mjesečno od sada moram uplaćivati 300,00kn. Osim besplatnog dopunskog osiguranja, imaju li trudnice u tom slučaju neke privilegije ili samo imam izbor 300 kn mjesečno ili plaćanje svakog pregleda?
2. Nakon diplomiranja i prijavom na burzu rada ostvarujem li pravo na besplatno zdravstvo te prije ili nakon porođaja ostvarujem li pravo i na novčanu naknadu i na koliko dugo vremena (jer ću biti prijavljena na burzi manje od 6 mjeseci od rođenja djeteta)?
Novo pitanje: 3. Ukoliko odmah nakon diplome dobijem posao VSS-a, da li i dalje ostvarujem novčanu naknadu, od kojeg mjeseca trudnoće ili rođenja i u koliko dugom periodu?
I posljednje pitanje: 4. Otac može dobiti porodiljni samo ako sam ja u radnom odnosu i pod kojim sve uvjetima? Čitala sam da je to moguće samo ako sam ja u radnom odnosu pa se nakon mjesec i pol dana odlučim vratiti na posao pa on može umjesto mene na porodiljni, ali pod uvjetom da je u radnom odnosu najmanje 6 mjeseci...
Eto, ukoliko je netko dobre volje i živaca mi objasniti sva moja prava poštediti će me daljnjeg gubljenja vremena na naše zakonske regulative i biti ću veoma zahvalna!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma