Da, lektori inzistiraju na takvoj deklinaciji. Ne pitaj me zašto, ishlapilo![]()
Da, lektori inzistiraju na takvoj deklinaciji. Ne pitaj me zašto, ishlapilo![]()
Pridjevi imaju neodređeni i određeni oblik, npr. dobar medvjedić i dobri medvjedić. Prvi odgovara na pitanje kakav?, a drugi koji? Različito se dekliniraju: dobar-dobra; dobri-dobroga.
Dakle, medvjedići kakvog? dobra srca (a kojeg? dobrog srca).
Ono se gore odnosilo na opisne pridjeve, a djedov i očev su posvojni pridjevi i oni se samo tako sklanjaju: djedova, očeva...
ajme, a ja bih u oba slučaja stavila "dobrog".Dakle, medvjedići kakvog? dobra srca (a kojeg? dobrog srca).
Ovo za posvojne pridjeve mi je jasno, iako nisam nikad čula da netko tako govori. Čini mi se da se to više forsira u zadnje vrijeme, kad sam išla u gimnaziju to je profesorica objašnjavala na dodatnim pripremama za maturu, ali nam je to nekak zvučalo ko nebuloza, i tek sad 16 godina nakon toga čujem da se intenzivnije koristi.
Meni treba još primjera za ove ostale pridjeve...npr. Tata se vozi u crvenom/crvenu autu. ili Srela sam dobrog/dobra prijatelja.
Ne mislim tak govoriti ali čisto da znam u teoriji.![]()
hahaha
evo me na ovome, trebam djetetu smisliti da neku recenicu prebaci iiz mnozine u jedninu i obrnuto, pa ko prava ljencina google is mine friend.
sad znam da mu necu da ti snjieg je padao cijelu noc
ali svrbe me pristi, majke mi
Ja bih izbacila "cijelih", nema smisla u množini.
Snijeg je padao noćima.
Ali da li se to smije izbaciti?
Pardon Snjegovi su padali noćima.
I kako je množina imenice nos?
I ja sam djetetu rekla Nosevi, pa sam dobila špotanciju od profe jer su Nosovi, pa ti sad piši zadaće djetetu
![]()
Da, množina je nosovi. Piše i u Šonjinu Rječniku hrvatskoga jezika
Meni nosovi zvuci totalno blesavo :D eto naucila sam nesto novo
Hm, nož - noževi, a nos - nosovi
Stvarno, ja bih digla spomenik svakom strancu koji nauči hrvatski![]()
Nož završava na palatal i zato stvara množinu s nastavkom -evi. Kao i kralj, kraljevi, a stol, stolovi.
Ok, naravno da neko objašnjenje mora postojati. Ali da moraš biti dr.sc. fonetike da znaš izvesti množinu od noskoja onda još izvornim govornicima čudno zvuči (meni je puno prirodnije nosevi, npr), stvarno čudan jezik
![]()
Pa meni se cini da se u zivotu i koristi nosevi, bas si sad razmisljam koju sam mnozinu mogla cuti
kako je pravilno? jesu li ti majica i hlače velike?
jesu li ti majica i hlače veliki?
ili?
Da li su ti majica i hlače velike?
No, sad više nisam sigurna, a bila sam. Mislim da je pravilo da se pridjev odnosi na zadnju nabrojanu stvar.
baš neobična rečenica. mm misli veliki a ja velike.
Povlacim receno.nisam sigurna kako se tretira pluralia tantum pogotovo ako he isti rod.onda valjda za obje imenice na kraju ide zenski rod.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.02.2015. at 08:35