Koji je to kesten kolač?
Mi smo danas juneću juhu, od lonze, mrkve, celer, pomidor i naravno, fidelini. Meso i povrće sam narezala u juhu.To je bio prvi pijat.
Za drugi pijat čušpajz od špinata i krumpira, kod nas je to konzistencija pirea i brzi bolonjez od puretine.
Maruni za desert.
A nismo debeli
Juha je nama predjelo.
Neš ti razlike - da li u juhi pliva pileće srce ili teleća noga...
Mi obožavamo iznutrice, ne samo od peradi nego općenito - plućica na kiselo, špek fileki, jetrica na venecijanski, jetrica Petrica Kerempuh (dinstano s povrćem i uz to kukuruzna palenta), jetrica sa žara, bijeli bubrezi, mozak s jajima, pohani mozak, srce u kiselom vrhnju... Danas je problem doći do iznutrica, inače bih ja to i češće kuhala. Gdje danas nabaviti npr. teleće brizle? Fakat nemam pojma.
Sjećam se da sam davno u Joyceovoj knjizi Uliks našla opis doručka - Leopold Bloom pržio je bubreg (ne pretjerano uspješno)![]()
Jao, kakve stvari čovjeku ostanu u mozgu.... Sorry na ovome. Htjela sam samo reći da je gadljivost u oku promatrača, ali to se podrazumijeva. Morala bih se jako jaaaako potruditi da nađem nešto što se meni ne sviđa - recimo, preskočila bih crvljivi sir https://www.logicno.com/zivotni-stil...ti-stomak.html
onda napraviš leberknedle pa ne vidiš jetra a fino poklopac, Lili
Ja vam ne znam te vaše izraze brizle, leberknedle (to su od jetrica uf..okreće mi se želudac, mi doma u našoj kuhinji nismo jeli takve stvaru ni kod mame ni kod baka)...tako da vas podosta ne razumijem a nisam guglala![]()
To je kaj bi Peterlin rekla austrougarska kuhinja ,a ti nisi odrasla u tom kraju.
Najbolje leberknedle su u Grazu
Je sad vidim da u onom gornjem imam greškicu
....a fino poklopaš....
Posljednje uređivanje od jelena.O : 03.11.2020. at 09:15
Ajme lebrknedli. Kako sam ih mrzila kao dijete. Svak8 nedjeljni ručak. A sad bih bubreg dala za njih.
A ti lili, trebaš jedan tečaj kontinentalnog kuhanja ili barem degustacije a bome i purgerskog riječnika
ja isto volim te kendle, kao i gris knedle. ni jedne ni druge ne radim.
zaprvo jako puno stvari koje jako volim jesti ne radim. uopce ne znam zasto![]()
Tak i ja. Iako mi jedemo jetrica u juhi. Moram se sljedeći put sjetiti i napraviti lebrknedle.
Ja recimo jako volim fanjce (fanjke, poderane gaće, hroštule - sve je relativno slično) . A ne radim ih samo zato her bih ih sve sama pojela. Toliko ih volim.
od jela koja sam jela cesto u svojoj obitelji jako rijetko radim:
knedle (jer mi nikad nisu kao mamine)
gris nokle (ili mi se raspadaju ili su pretvrde, dakle nisu kao mamine)
pire krumpir (jer mora biti frisko napravljen, a rijetko kad ga stignem bas tako raditi)
poderane gace ne znam da sam ikad radila
sufnudle i tacke isto (a oboje obozavam)
mahune na salatu jer ih ko mala nisam volila (a sad su mi super)
bosanski lonac (mrzila sam ga ko mala, ne znam jel ga jos mrzim)
rezance s makom i orasima (jer MM dalmatinac smatra to desertom)...
OK u PMSu sam i gladna sam. prestajem
Posljednje uređivanje od spajalica : 03.11.2020. at 09:37
I kod mene je razlog kao kod nano.
Knedle sa sljivama, krostule, krafne, masa kolača, krpice sa zeljem, granadir..sve to ugljikohidratno, masu toga ne radim jer bih vecinu sama pojela, a ugljići me ubijaju lagano..
krpice sa zeljem radim od nedavno. Adio mare me upitila u finese.
Klinci ih obozavaju. krpice sama radim.
ja volim ugljikohidrate, i jedem ih. i to u nemalim kolicinama.
Knedle sa šljivama djeci napravi moja mama. I krafne. Ja sam par puta napravila šufnudle.
E da, znate li kaj su trenjci? Nekakvo siromaško jelo kaj je meni valjda vrhunac kulinarskog doživljaja. Nisam sigurna znam li sve sastojke od valjda 3.
Zamijesi se brašno s vodom. Ne znam stavi li se jaje. I onda se to mrvi i kuha u vodi. Procijedi i prelije dinstanim lukom.
Obožavam ih. A nisam ih jela valjda zadnjih 30 godina.
Toliko o ljubavi prema tijestu i ugljikohidratima.
U sjevernoj Hrvatskoj to se zove farflići. Moja baka je to radila. Može jaje ako imaš, a i ne mora. Evo malo tuđe pameti: https://www.coolinarika.com/recept/farflici-s-lukom/
U ovom opisu ne piše kako se mrvi, a mrvi se tako da uzmeš grudu tijesta u ruke i frčeš ili čupkaš komadićke. Moj tata to obožava, a moja djeca vole kad se takva tjestenina zakuha u paradajzovu juhu. Dugo nisam radila, a baš bih i mogla. Nije neka komplikacija. Ja sam lijena to frkati, pa obično drapim grudu tijesta preko ribeža za jabuke, slično kao špecle, ali treba biti spretan, jer tijesto nije homogeno nego se raspada. Treba pogoditi gustoću.
Za lijenčine kojima se ne da prtljati rukama po tijestu predlažem vaseršpacne iliti vodene valjuške - sastojci su brašno, sol i vode toliko da se dobije gusta smjesa koju se može grabiti žlicom i raditi žličnjake, koji se onda ukuhavaju u kipuću vodu (posoliti i dodati žličicu ulja). To je u mom djetinjstvu bio uobičajeni prilog uz pileći paprikaš.
Jooj meni nema do mediteranske kuhinje, ona mi je naj,a odrasla sam na "bosansko-hercegovačkoj" od kalje do raštike...i danas bih se prodala za ta jela.
Nano, mislim da moraš bit purger generacijama da znaš izraze nekadašnjih jela, znam puno purgera koji ne znaju te nazive, čekirala na poslu(evo moj muž je purger al nije i nikad vjerojatno neće jesti takva jela jer mu nije radila ni mama, a izgledno je da neću ni ja).
Al rado bih se odazvala tim vašim siromaškim jelima, al bez iznutrica molim![]()
Eh da moja mama je često radila peksimete, baš sam ih obožavala, al ne znam zašto ih sad ne radim više. Baš bih mogla. Super su i za izlete, praktični.
I knedle sa šljivama obožavaaam, obično ih naprave bake pa se počastimo. Mljaaac....
Al nisu dugooo
Posljednje uređivanje od Lili75 : 03.11.2020. at 12:06
ja te peskimete znam ponekad pojesti na poslu
evo ja nisam purger al meni su sva ta jela s tim naizivma poznata. nije vezano uz purgeraj vec uz austrougarsku kuhinju.
ja bih rekla peceno tijesto u ulju, ali ne dize se s kvascem vec se stavi prasak za pecivo u njega.
Mislim da je to isto. A i poderane gaće su isto to. Moja mama na primjer od takvog tijesta (jogurt i prašak za pecivo) radi baš male uštipke, kao fritulice. Mislim da je to sama izmislila jer joj je najjednostavnijeSamo što mi to pošećerimo.
Istina... Ja nisam iz Zagreba, ali znam sve te stare nazive. Moja baka je pripremala šufnudle, šiškrle, taškrle, knedle, kuglofe, buhtle, krafne, šmarn...a od ostalih austougarskih niskobudžetnih jela pamtim ovo:
Juhe: ajngemahtec, ajnpren juha (obična s preprženim kockicama kruha ili ajerfloken - sa umućenim jajetom), štrukli na juhu, tausendsupe (juha od grisa i ribane mrkve), krumpirova juha, juha od vrganja, paradajz juha, juha od kopra (može s tikvicama, može s krumpirom, može s grisom)...
Ostala jela: grenadirmarš https://www.zagreb.info/dobra-klopa/...dirmars/80961/ , krpice sa zeljem, sekeli gulaš, variva razna iliti cušpajzi (kelj s krvavicom ili faširancima, mahune, leća, grašak s noklicama, grah s kobasicom, mađarski cušpajz od tikvica (s paradajzom), prisiljeno zelje, kiselo zelje z grahom, kisela repa z grahom, ričet s povrćem ili s grahom, hajdinska kaša i dinstano kiselo zelje (uz to idu pečenice ili jetrica ili kuhani buncek), hladetina od svinjskih kožica i nogica...
Od niskobudžetnog mesa i mesnih jela - filane paprike, faširani šnicli, krvavice, svinjska rebrica (najfinije pečenje), već spomenuti buncek svježi ili sušeni, carsko meso i nezaobilazni viršli...
Da se još vratim na kolače i deserte - kram pogačice iliti čvarkešice, pa razni štrudli itd. Mamina kuma je bila specijalist za kolače, pa je pekla dobošicu, reform tortu, rokoko tortu, šaumrolne, indijanere i takve stvari.
Eh, kako bi Đorđe Balašević rekao: Ondak torte razne sorte rezance s makom....![]()
Okruglice sa šljivama se tu zvovu cvečnkedli.
Kaj ja znam, ja iz pristojnosti svugdje gdje dođem volim naučiti lokalne izraze. A da ne velim da bih ih pogotovo učila vezano za mjesto u kojem sam odabrala živjeti. Pa stalno se po bespućima interneta vrte neki riječnici lokalnih izraza.
Al da, naravno da učimo od roditelja. Ak još oni nisu prihvatili lokalni izričaj, teško će djeca.
Zbog GO na moru, mislim da znam puno dalmatinskih riječi iako ih ne koristim. Muči me Slavonija. To mi ide slabo al moram priznati da sam i tu na forumu puno naučila.
Ajme, krampogače. Obožavam ih.
Sad sam se sjetila kaj isto nisam nikad napravila a obilhježilo mi je djetinjstvo. Kitnkes. Baka mi nije ostavila recept. Ona je i njega stavljala cijele orahe a formirala ga je u kalupima za medvjeđe šape
E da, nikad nisam čula riječ peksimet. Kaj vam je to?
Onako kako je spajka opisala s praškom za pecivo, nisu masni kao klasični uštipci ni poderane gaće. Obožavam ih a spomenula sam ih da uvidite da ne može svatko znati nazive jela iz svih krajeva Lijepe naše i šire.
Ja fakat nemam nikoga sa sjevera Hrvatske, nigdje se nisam susrela s tim jelima i ne znam kako bi točno zapamtila sve te nazive. Fakat ne znam.
Evo pročitala sam neke nazive po nekoliko puta i sad da me netko pita već sam zaboravila. Valjda dok nešto ne okusim ne mogu zapamtit, pamtim hranu po okusu, mirisu... A k vrapcu nikad nisam učila ni njemački što još otežava.
Dalmatinska jela znam skoro sva jer ih i jedem, ppsebice dok ljeta provodim na moru, nisu to neka nekadašnja jela i nazivi s kijima se nemam prilike upoznat. U tome je ogromna razlika.
Kitnikez je kod nas bio kolač koji se radi s dunjama i orasima čime se filaju oblatne. Baka ga je redovito radila.
Ne mora bit da je to isto u Zg okruženju
Peksimet su jastucici przeni u ulju, kao poderane gace, ali pravilni pravokutnici.
Kvitnkez obozavam, imam recept, radila jednom, ali nije uspjelo. Nisu bili dovoljno cvrsti i gumasti.
Ima toga negdje za kupiti??
Kitnkesa je bilo u Slastičarnici Princess u Gajevoj. Al ne znam jesu li ju otvorili nakon preuređenja.
Sestra mog kolege s posla ga radi pa sam.par puta omastila brk.
Lili, kad mi iskoči neki riječnik online, bum ti poslala.
Nisam rođena u Zagrebu, al tu živim cijeli živit. I usput učim. Ok, prednost mi je kaj sam iz bliskog okruženja.
U Zagtebu i imenice imaju neki drugi rod. Nije knedla nego knedl. Nije vrhnje neg vrhnja. Al možda i ja grijeeim. Al ima takvih fora.
Kao u Dalmaciji: ovo auto, pa biciklo
Ali ja mislim da se peksimet ne lijeva, meni to ne sliči na podrena gaće. Doduše samo sam ga jela, nisam nikad radila.
Ne smiješ oguliti dunje za to. Ako jesi, s korom si bacila velik dio pektina koji je nužan da se kitnkes formira kako treba.
Nemam pojma gdje toga ima za kupiti. Dalmatinci istu stvar zovu kotonjada i obično režu na kocke, a na sjeveru Hrvatske suši se u kalupu za rebro ili u kalupima za medvjeđe šape: https://www.coolinarika.com/slika/740907/
Posljednje uređivanje od Peterlin : 03.11.2020. at 14:55
Tak je.
Inače, taj kolač se još zove fanjci ili fanjki: https://www.coolinarika.com/recept/1034085/
Dalmatinci i Primorci to zovu kroštule.
Fanjci/kroštule - mljac! Moram dečkima napraviti, a po mogućnosti pojesti što manje
Carski drobljenac je šmarn. To se radi kao debela palačinka, pa se kuhačom rastrga na manje komade. U slanoj varijanti servira se sa zelenom salatom (može se posipati ribanim sirom), a u slatkoj varijanti na šmarn se zalijeva domaČi himber. To me podsjeća na djetinjstvo, ali nemam himbera više, iako mi maline još rode. U subotu ubrala šaku zadnjih, taman dosta za muffine![]()
Ja mislim da u kroštule nikad ne ide prašak za pecivo, one su tanke i hrskave. Ima raznih recepata, moje su 4 žumanca, 2 žlice rakije, žlica šećera i brašna koliko popije.
U fanjce ide vrhnja s placa. I isto rakija. Za pp ne znam, moram pogledati recept. Ja volim tanke fanjce. Drbele odbijam jesti
Peterlin, krostule su princeza, a ovo sve ostalo, fritule, gace, mišeki..samo sluge. Nikako nije isto.
Necu zaboraviti najbolje krostule ikad: Murter, dalmatinsko vjencanje, izlazimo iz crkve, a vani nas ceka kosara puna te delikatese! Ajme, milina!
Peksimeti nemaju nikakve veze s poderanim gaćama, al baš nikakve.
Nabavim recept od mame pa napišem. Vrlo jednostavno.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 03.11.2020. at 16:40
peksimeti u različitim mjestima označavaju različito jelo
generalno se radi o prženom tijestu
ali jela sam barem tri različite vrste "peksimeta"
baš kao barem tri različite vrste "fritula"
Tijesto s praškom za pecivo i jogurtom/vrhnjem/mlijekom koje se razvuče, nareže i prži u ulju.
Išla sam tražiti bakin recept za fanjce. Ne ide u tijesto prašak za pecivo. I ne stavlja rakiju nego se zamijesi bijelim vinom.
Idu još žutanjci, oštro brašno, vrhnja, limunova korica. I valjda šećer, i vanilin šećer
Peksimet nije isti kao poderane gace. S poderanim gacama sam odrasla. A peksimet pojedem kad ga napravi mama pd kolegice. Imam i ja recept.
Nasla:
200 ml vrhnja
200 ml mlijeka
200 ml vode (mineralne)
malo soli, 1 žlica ulja (okometrijski); 1 pp
brašna glatkog do formiranja tijesta.
Ostaviti pola sata da stoji.
razviti na debljinu od 5 mm, izrezati na rombove,
i prziti na vrelom u ulju.
E to je to spajka
Mi smo nekad rezali rombove, a nekad pravokutnike ovisno o inspiraciji.
Ispadnu fini više suhi, ne masni kao poderane gaće, posve drugačijeg okusa i teksture.
Hm ne vidim razliku. Možda netko stavlja mineralnu, a netko ne, netko stavi jogurt a netko mlijeko, uvijek se radi o tijestu podjednakih sastojaka koje se nareže i prži u ulju. Masno je ako se loše isprži.
Mima napravi po receptu pa probaj. Obavezno pola sata da odstoji i nakon razvlačenja tijesta rezati baš na navedenu debljinu. Prašak se jako osjeti u okusu i meni se to svidja.
Ja ih volim s naribanih sirom odozgo ili pekmezom.
Kak je isto? Gore sam napisala da u fanjce idu žutanjci, ne ide prašak za pecivo, ide vino, u kroštule ide rakija. Ok, pojma nemam kaj je u receptu za poderane gaće.