jučer je bio lijeni dan, pizzu naručila i požalila. sama sol. ispekla kekse i kiflice sa špekom
danas pohvane tikvice za doručak, bolonjez, eventualno navečer proju, za sutra ćufte s pireom
Danas poriluk varivo s mrkvom, rižom i puno curryja, uz to pečena pileća krilca i ćevapi, pa tko što dohvati...
Jučer chilli con carne. Još ima jedna porcija za mlađeg sina. Za sutra još ne znam, spremam se svratiti u Eurospin popodne jer ću biti u blizini. Možda upecam kakve ribe. Prošle subote smo upecali orade. Ne bih imala ništa protiv da to ponovimo, a dolazi u obzir i brancin i pastrva, sve nam je to fino.
itekako a i daje fini okus juhi...
jučer juha i složenac od krumpira i patliđana
danas sarma i pire krumpir, za desert zapečene slatke palačinke sa sirom
sutra sarma
Teleća koljenica s krumpirima iz pecnice, prefinooo i jako ukusno.
Plus mijesana salata.
I kod nas jucer i danas sarma, muz se isprsio i napravio, kao i pitu od jabuka.
U subotu sam radila riblju juhu. Imala sam neke smrznute glave od oslica, katsoubushi, povrtni temeljac i rižine rezance. Ispalo mi prilicno ljuto od chilija, ali malom i meni fino, muz nije pojeo, preljuto mu je bilo. Pekla sam orade, odlicne sam dobila, i kuhala povrce.
danas ću jednostavnu carbonaru, umijesit svoje rezance, jer smo opet prehlađeni, a najstarija voli, kao i ja
sarma je skoro pa najjednostavnije jelo za napraviti, tajna je u tankom zelju(za Novo leto), mada i s lošim zeljem (za Štefanje) može ispasti ok. to čak i moj najmanji zna složiti unatrag 5-7 godina.
Posljednje uređivanje od jelena.O : 13.01.2025. at 11:34
Moja svekrva je voljela kuhati sarmu za sve nas dok je još mogla i to je bio cjelodnevni projekt. Kad više nije mogla, ja sam skuhala sarmu na brzinu i mm je to tada komentirao na sličan način. Moj mlađi je obožavatelj, mm i ja jedemo, a stariji voli samo kobase iz sarme. Ostalo ga ne zanima.
Kvaliteta sarme DIREKTNO ovisi o kvaliteti namirnica. Mora biti dobro zelje (ne pretvrdo, da se može fino motati; glavica odgovarajuće veličine, ne prekiselo itd.), mora biti dobro meso (ne volim kad je odleđeno, ne meljem doma ali odaberem u mesnici komade i tražim da mi dvaput samelju), mora biti unutra finog dimljenog špeka i nekakve finije kobase. Budući da sam jaaako lijena to kuhati pola dana, moja sarma ide u ekspres lonac (7 litara) i to je sva mudrost. Moj tata i brat isto obožavaju kao i moj mlađi sin, pa im povremeno ugodim. Inače, taj veliki ekspres lonac stoji u spremištu u podrumu jer mi zauzme previše mjesta u kuhinji, a koristim ga isključivo za 2 stvari: sarmu i zimnicu.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.01.2025. at 13:43
Ja kuham u loncu - rajngli od 12 litri, , bez kobasa i slično, jel klinac ne jede svinjetinu, za Štefanje je bilo odleđeno meso,ko bi čuvali 3_4 dana u frižideru mljeveno meso, zelje je bilo malko deblje, ali je zato za Novo leto bili od kumice koja ima odlično plosnato.
Obadva puta je bilo super, ali s ipak prvi put kružila ta tvrdoća zero više
Posljednje uređivanje od jelena.O : 13.01.2025. at 16:59
Vaši klinci ono ne odvoje zelje i pojedu samo meso, a zelje ostave?
Ima i rasuta sarma za one kojima se ne da motati, a okus je isti.
https://www.index.hr/food/clanak/mot...e/2515819.aspx
Moj hoce i samo zelje. Cak se sad sjetio da kad sam ja zadnjiput radila nije bilo dovoljno narezanog zelja.
Inace, moje je dijete gurman. Uz malo iznimaka sve sto je dobro pripremljeno njemu je fino. A sve ce probati, i puževe i sushi sa sirovom ribom, i sve sto nikad nije vidio. Azijska kuhinja mu je top. Obozava ribu, voce, povrce, od mesa preferira piletinu. Ali ako netko lose skuha, nece.
Moj stariji pojede samo rezano zelje i kobase iz sarme, motana mu se ne dopada i to smo davno prihvatili. Svi ostali uredno jedu i zelje i meso.
Paprike ni ne punim, nego napravim ćufte i ubacim 1-2 paprike prerezane na polovicu. Tako mi je brže gotovo, a kuhane paprike jede samo mm i to rijetko, jer mu smeta iako to voli.
pile sam uzela namazala mirodijama, jedino nije bilo majčine dušice u bosoa ((
i sebi jetricu pileću obožavanu, i prošlo mi kroz misli da djeci uzmem juneću jer željezo i vitamini, ali nisam naskroz sigurna kak spremit a da oni prihvate
dakle, pile je božanstveno, još da je bilo majčine dušice...
nemoguće... pa kaj je to isto?
sin nije htio opet tvrdi pile smrdi
Da, i mene je iznenadilo
https://www.konzum.hr/web/products/k...na-dusica-19-g
Da, timijan = majčina dušica
Što se tiče sina, hitno ga moraš uključiti u pripremanje hrane. Kod mojih je upalilo. Nije prerano da pomaže i odabire začine, a kasnije postepeno može i skuhati ili ispeći neke jednostavne stvari uz nadzor.
Moj stariji nije baš prigovarao (jeo bi uz komentar "nije baš jako fino"), ali mlađi je znao komentirati, pa je dobio mandat u kuhinji još davno... Sad mi se čini da je češće kuhao krajem OŠ i u srednjoj, dok je imao više vremena (išao je u smjenama, pa kad je dopodne bio doma, mogao je nešto brzinski pripremiti). Tako je i ostalo. Baš danas peče pureće odreske na naglo. Nije neko kulinarsko umijeće i ne traži puno vremena, ali može birati začine kakve god hoće iz zbirke od valjda 30 raznih. To znači da će vjerojatno sipnuti ljutu papriku i curry, ali dobro nam dođe da on skuha prije nego mi dođemo s posla. Planirani prilog je mješavina povrća s malo riže i zelena salata - ni brige ni pameti.
Rijetko pečemo piceka u pećnici (radije kupim već ispečenog ako smo u gužvi). Uobičajena jela su nam fileti peradi na naglo, fileti pilećih zabataka, paprikaš od bataka i zabataka s kostima ili pilećih krilaca i mm-u omiljeni pureći zabatak u pećnici.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.01.2025. at 11:30
Pekla sam ga prije nego dođu iz škole da imaju odmah što pojesti inače bi trajalo dva sata. Tvrdi da mu ima loš miris. Sjećam se da je i meni smetalo dok sam bila dijete.
Probaj kupiti piletinu od provjerenog dobavljača. Mi imamo štand na tržnici Utrina na kojem mm i dalje kupuje međimursku piletinu iako smo odselili iz N. Zagreba prije 25 godina. Evo da im napravim reklamu: https://online.trznice-zg.hr/jancec-d-o-o/10?oid=246
jesam domaći opg prodaju u ovoj mesnici, najbolje pile koje mogu uzet
jasno, samo pile je doista ispalo krasno, osim evo da je bilo dodatnih začina još bolje, ...
za danas ću hladnu šalatu od prsa pilećeg, možda uzmem sladoled za iza, a sutra slanutak uz kobasice. mmmm
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 15.01.2025. at 15:23
Možda mu zbilja samo smrdi piletina. Moja mama ne voli patku, isto joj smrdi. Doduše, patka ima intenzivniji miris.
Ali, slažem se s Peterlin da ga treba uključiti u proces kuhanja i nabavke hrane da osvijesti koliko što košta i kako se dođe do jela. I sama sam u sličnom procesu, iz drugih razloga. Da vidiš kad mora svoj novac izvući iz džepa kako se mijenja stav. Ili kad me svaki obrok traži da mu kuham, ja velim da može, al da on pere rajnglice. Onda bude dobro i ono što imamo bez kuhanja.
vjerujem da mu smrdi jer znam kako je meni smrdjela, taj neki intenzivan miris mesa koji začini ne mogu otkloniti, s vremenom se izgubio, jedino začine osjetim, ali eto... jedino mi nije jasno kako mu kod pohanog ne smeta
evo polako ih uvodim, poslala po vrhnje i rajčica sos, donijeli jogurt i sos, al ok haha
[QUOTE=Jelena;3272233Da vidiš kad mora svoj novac izvući iz džepa kako se mijenja stav. Ili kad me svaki obrok traži da mu kuham, ja velim da može, al da on pere rajnglice. Onda bude dobro i ono što imamo bez kuhanja.[/QUOTE]