Danas je roštilj![]()
Danas je roštilj![]()
Ragu juha s piletinom. Ubila sam se - pola kila mesa i 7 vrsta povrća, sve ručno sjeckala
ali bar imam ručak za dva dana![]()
Pileće rolice punjene blitvom i sirom s pire krumpirom
Prisiljeno zelje + pljeskavice
Za zelje sam imala pomoć starijeg sina, izrezao je sve što je trebalo. Samo zbog toga pišem ovdje, inače nije hrana ništ ekstra.
Punjene crvene paprike (pečene u pećnici) i salata od paradajza i crvenog luka.
Jučer me uhvatila neka manija kuhanja, iako sam imala ručak skuhan još od nedjelje (varivo od ječma i poriluka), skuhala sam još juneći gulaš s njokima, a onda sam do 10 navečer nakuhavala lončinu graha da ga zaledim za dane kad neću imati ovakvu inspiraciju. Fakat ne znam što me uhvatilo, nije to baš često tako![]()
A ja danas pravila divan kolac
Sent from my iPhone using Tapatalk
toliko se o hrani piše na forumu zadnjih dana da se moram tu javiti. jučer rižoto sa pancetom, shitaki gljivama i celerom i salata od rikole, danas lokarde na grilu i salata od rikole, cherry rajčica, skute i pinjola, sutra turske mesne okruglice i salata od cvjetače sa grožđicama, bademima i prženim kaparima, prekosutra juha od hokaido tikve sa kiselim vrhnjem, prženim košticama bundeve i malo pancete, a u petak planiram srdele ili incune, još nisam sigurna kako ću ih pripremiti. u subotu negdje vani, a u nedjelju u dezurstvo nosim parmigiana di melanzana, da produljim ljeto barem okusnim pupoljcima.
pola kile mljevenog mesa
2/3 salice svježih krušnih mrvica
1/4 šalice vode
1 čajna žlicica soli
1 jaje
2 češnja češnjaka
pola žličice mljevenog kumina
pola žličice mljevenog korijandra
mala chillija
2 velike žlice tostiranog sezama
dakle, sve pomijesati, raditi kuglice veličine loptice za golf, popeći ih sa svih strana na tavi te staviti u pećnicu na 180 na još 20ak minuta.
Sad cu zvucati kao betiali to je sve brzo gotovo. Najdulje traje smisljanje menija, a to kombiniram prije spavanja, opusta...
Sasa, za rizoto slaninu prvo preprzis ili? I kakve su to gljive? Jedu i djeca?
I da, svaka cast za menije! Zvuci odlicno!
Ja ovaj tjedan pauziram u kuhanju jer mi je tu svekrva)
ja rizoto radim ovako: nasjeckam spek (sad imam neki genijalni iz italije od obitelji od koje naručujem i parmezan, ne znam jel ima vražjih nitrata), celerov korijen, luk i poriluk- bijeli dio pa stavim na maslinovo ulje i maslac, pustim 10 minuta pa dodam rižu, mješam dok ne postakli pa zalijem bijelim vinom, a onda mic po mic dolijevam kipući temeljac. temeljca imam smrznutog uvijek. dodam timijana usput. malo soli i papra. kad je gotovo umiješam grumen maslaca i parmezana. dok se to kuha na maslacu pržim gljive narezane na listiće. shitake su užasno fine gljive, meni su fine kao lisičarke ili vrganji, puno puno puno bolje od sampinjona ili bukovača. v. jede malo gljiva, a mala naravno ne. s tim da njih dodajem zadnje u rižoto pa lako maloj odvojim porciju.
Tako radim i ja sve vrste rižota, a naučila od Jamie Olivera
I obožavam rižoto, i samog i kao prilog.
saša, od čega radiš temeljac?
Posljednje uređivanje od marta : 17.09.2014. at 12:14
ja sam isto jednom vidjela dzejmija kako tako radi rižoto i to je bilo to. do tad mi je riža bila najgluplja namirnica na svijetu, a oni tzv. rižžoti gdje se zasebno nešto skuha pa pridoda riži grozni. a ovo bude kremasto, sočno, za prste polizat.
ovisno o tome od čega je juha. dakle ili pileći ili juneći/teleći. a unutra sve ko za juhu. grincajg, prepečeni luk i to.
sasa, kad imas juhu od bundeve, to vam je cijeli rucak? (odnosno vecera)
da. radim ju gustu. isto na temeljcu. i dodam kiselog vrhnja i pancete ( sad me vertex fakat zeznula s tim nitratima) i sjemenki. budemo gladnjikavi prije spavanja- ne večeramo, ali meni je to ok.
znam da sam nedavno baš komentirala kako kod nas doma nikad nije bilo hrane na biranje- bili smo dosta siromasni i onda za večeru je uglavnom bilo kruha i pekmeza, što i nije bio kraj svijeta, i često smo kao klinci preskakali večeru. ili jeli jako malo za ručak, kad je bilo prisiljeno zelje i sl. a danas su nam u svakom trenutku dostupne najfinije namirnice- ja nisam sigurna da je to baš dobro. mislim, ja kad vidim fine kiflice, uvijek sam gladna. iako realno nisam.
ma d,a za veceru je to i meni ok. jer je juha gusta i zasitna. a ako neko hoce moze uzet komadic sira, ili slanu srdelu na kruh..ili slicno.
mi isto gledamo da navecer jedemo manje i jednostavnije.
cura jede u skoli, muz uvijek ruca u pauzi posla, on ide rano i vraca se kasno s posla (ovdje je to uobicajno, svi restorani nude nmittagsmenu-e po vrlo prihvatljivim cjenama), ja kako kad, tako da navecer u principu ide nesto laganije.
pitala sam zato, jer me uvijek isfrustriraju te brzine kuhanja, koji ljudi opisuju na forumu. ja mislim da sam brza i okretna, pa ipak mi ne uspijevaju ti ruckovi od 10 minuta.
onda sam vidjela da apri obicno radi jedno jelo (a ne juhu, glavno, prilog, salata) pa sam to od nje za navecer i pokupila. naprosto jedno jelo i salata. odnosno ljeti i samo neka bogata salata. kisss apri
beti me tamo bacila u komu sa svojim ruckom od 27 minuta.
ali ja nemam expres lonac (nekako imam averziju, ni sama ne znam zasto), tako da je mesna juha od 10 minuta nemoguca, osim toga puno povrca znaci i puno posla. snicle mozes ta 4 minute, ali mi snicle ne jedemo cesto.
recimo kad radim minestrone juhu, ako oni na pijaci nemaju vec izrezanu mjesavinu (nekad imaju), traje dok ja to sve sasjeckam, pa 10-at minuta. i dok zazutim kapulu, ubacim - proces pripreme je 15 minuta. pogotovo ako jos extra sa strane kuham mladi grah, koji pri kraju ubacim u minestrone.
pa ako uz to, recimo na vikend, ako ide povrce i neka riba ili pile u pecnici, dok to sve nasjeckas, poslozis.... i salata... ispod 40 minuta meni ne ide.
eve preksinoc sam radila mahune u salsi i proso, i trebalo mi je dobrih pola sata. a to je fakat jednostavno jelo. ali dok ocistim peteljke mahuna i nasjeckam ih, ode 10 minuta. stavim na paru- posto su debele mahune u igri, treba im 20 minuta.
za to vrijeme stavim proso- 15 minuta, dok se kuha proso napravim salsu, opet 10 minuta (nasjeckaj cesnjak, persin, bosiljak...) dakle ispod pola sata ne ide, ato je fakat brzo i jednostavmo jelo.
Mi uvijek pojedemo svu juhu, nikako da taj temeljac dodje na red.
Ja stavim zakuhati jednu goveđu kocku kad nemam svog temeljca... I bude fino.
marta ja isto vecinom uzmem onaj povrtnih temeljac iz dm, odnosno ovdje ima u bio ducanu i drugih sa manje soli i bez kvasca (hefeexstrat). nije tako super kao pravi temeljac, ali ide.
S obzirom da pravim ajvar za ručak se grah sam kuha![]()
Posljednje uređivanje od bodo : 17.09.2014. at 13:02
Meni tako dobro zvuce ovi vasi recepti, a meni se sve svede na puku jednostavnost :D
Jucer samo pileci file i brokula leso. Meni fino, djeca lizu tanjure :D ali nema tu egzotike.
Temeljca nikad nemam, ali sad vidim da ima alternativa u dm-u.
Za veceru jedemo lagano. Muz nistaa ja salate, juhe i sl.
Kad sam umorna i neraspolozena, onda jedem najmiliji mi kruh i maslac i divku. Sa secerom![]()
Posljednje uređivanje od Anci : 17.09.2014. at 15:37
Probajte u rižoto na kraju dodati žlicu bučinog ulja, može i u kombinaciji s maslacem...prefino.
Otići ću do lidla vidjeti ima li još korma ili tikka masala umaka (ima za tikka masalu dobar recept tu, ali to ne stignem, lakše je s gotovim http://punkufer.dnevnik.hr/clanak/pi...---353241.html)
Ako nema, jednostavno ću pileće filete i možda brokulu na lešo.
Gledala te kocke u DM-u, gledale one mene, vratila ih na policu, palmino ulje i ekstrakt kvasca. Ne mogu si pomoć.
Idem kuhat temeljac...
Zeleni rezanci u umaku od dimljenog lososa, kozica i tikvica
Zene ja sam prije 2 dana opet pravila narandza kocke Kolac je inace prelije. E sad me brine prvi put je ispao ok mada sam dodala kasiku gustina da bude tvrdji fil nekako je bio zidak i ispao je ok. Ovaj put sam pravila duplu mjeru ,i u fil stavila 2 kasike gustina ali je bukvalno iscurio fil nije moglo da se sijece,ljevalo je po kolacu.Nema sanse da se stisne.Do cega moze biti? Meni jedino pada na pamet maslac koji se dodaje kada se skuha fil da je bio rijedak,ili.....ne znam.Sta mislite mogu li umjesto maslaca da stavim margarin za kolace mozda ga vise stisne
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pileći file sa žara punjen sirom s povrće sa žara
Teletina i krumpir u pecnici, juha od junetine i cikla salata
modesty71 salata je skroz jednostavna i prefina.
Nareže se sirovi poriluk. Ja ga režem tanko, ali može se kako tko voli.
Pomiješa se sa sirom grabancijašem, začini sa uljem i octom. Ne soli se jer je sir dosta slan.
ja sam uvela novi sistem-napravila menu ploču za tjedan dana i na kartice stavila jela koja pravim..subotom imamo dan iznenađenja i izvlačimo kartice za cijeli tj , te idemo u nabavku stvari. Mogu vam reći da sve super funkcionira, nema frktanja i zavrtanja nosom na neka jela jer se unaprijed zna da ćemo imati to i to, ja ne mozgam šta ću kupiti, šta praviti tj. mozgamo svi zajdeno subotom u jutro. Do sam sam ja sama smišljala cca za cijeli tj i držala za sebe listu okvirno, pa je znalo biti da oni to nebi, da i nisu baš toga željni..sad toga nema jer svi sve znamo unaprijed šta slijedi.
evo idući tj - faširke + špinat + pire + juha
juneći gulaš dva dana
tortilje s piletinom i dodacima
pastrva i krumpir salata
iznenađenje-roštilj
ned idemo u goste ( i za to postoje kartice)