Ka punim u vruće staklenke koje su netom bile u pećnici, i poklopci. Stavim ih na metalni pleh i punim s vrućim sadržajem do kraja , onda zatvorim i dobro začepim i tak ostavim na plehu, dok se ne ohlade , svako malo pucne znak za vakum
Ka punim u vruće staklenke koje su netom bile u pećnici, i poklopci. Stavim ih na metalni pleh i punim s vrućim sadržajem do kraja , onda zatvorim i dobro začepim i tak ostavim na plehu, dok se ne ohlade , svako malo pucne znak za vakum
Mislim da ću to preskočiti u svojoj kuhinji, barem zasad
Da imam svoje paradajze, onda bih razmislila. Ostajem na domaćem pekmezu od "zimnice". MM nekad napravi ajvar, ali ja mogu i bez.
Ako kuhaš šalšu ljeti probaj dio odvojiti i staviti u staklenku, čisto da dojam dobiješ...
Jučer sam pekla brancin, ujutro vafle ali sa integralnim se lijepe i sad kuham juneću u loncu na tlak.
Pileći file u vinu pa sam dodala currya i riže. Namočit ću još grah sa suhim rebrima pa kuhat u loncu na tlak. Za sutra il kad već.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 13.09.2025. at 12:57
fali mi ideja
ajde malo nabacajte koju
moj menu ovaj tjedan
danas juha krem tikvica i pečena piletina iz frajera plus mlinci i crveni kupus salata
jučer domaća junetina na lešo, krumpir zgnječeni i paradajz sos, juha s griz knedlama
salat kiselo
dan prije grah s kobasicom
prije toga kiseli kupus s rebrima i kuhanim krumpirom
Posljednje uređivanje od flopica : 18.09.2025. at 11:18
Prvorođeni je bolestan pa se svaki dan jede juhica juneća, jučer grašak i vratina na tavi, danas faširke, grašak i riža
Zadnji paradajzi se jedu za doručak, ručak i večeru...
Uglavnom varivo i meso na gril tavici...
Nije baš nešto kreativno...
Joj i meni to treba, toliko sam neinventivna i prezasićena da svaki tjedan bar jednom napravim isto - varivo od piletine, graška i mrkvice. Kad želim promjenu, ubacim i slanutak![]()
jesu svi prestali kuhati ili što
ovdje se nekad naveliko razvijala tema
možda nemaju volje još i pisati
žene se umorile
Mogu samo ponavljati iste stvari. Radila grah, samo najmanja je jela sa mnom.
I ja, pogotovo ovaj tjedan, nemam šta napisati. Kad je mlađi u školi popodne, moram kuhati stvari koje se podgrijavaju i uz koje on lako skuha prilog. Bio je gulaš, varivo od kelja, pureće polpetice na skandinavski, wok s flank steakom (to je mali jeo navečer kad se vratio iz škole).
Sutra će peći teletinu, vjerojatno s krumpirima i povrćem, a kasnije ćemo zarolati lisnato s nutelom i orasima.
Evo mog malog doprinosa raznolikosti, sto je u zadnje vrijeme kuhano
Basmati riza s umakom od bukovača (češnjak, đumbir, peršin list, soja sos, mirin, secer, aceto, papar, sol, u vodu umutila malo kukuruznog brasna i dodala, temeljcem razrijedjivala, ovo mi je bila inspiracija: https://www.hirokoliston.com/king-oy...oom-rice-bowl/ )
Tabbouleh, zeleni
bulgur se kuha, ostalo sirovo sitno narezani krastavci bez kore i kostica, cijeli bunt peršinovog lisca, limun, limunova korica, mladi luk, cesnjak, maslinovo
Pohano meso iz pecnice
Ovdje ideja za meso:
https://sasina-kuhinja.com/videorece...nice-i-prilozi
Pistou s tarenicom
Pa filana paprika s pire krumpirom, pa su mi neki vrganji uletili pa sam i to s dinstanim povrcem, varivo od mahuna, grah cuspajz s malo kobase i pilecim hrbatom
Posljednje uređivanje od Jelena : 19.09.2025. at 14:57
U ovom retku : pistou s tarenicom", razumijem samo "s".
![]()
Bome Beti i ja ...
Jucer burgeri sa hrpom salate.
Danas teleca juha, teletina i janjetina s krunpirom i batatom u pecnici, salata od crvenog kupusa
Posljednje uređivanje od Kosjenka : 21.09.2025. at 11:34
Za sutra junetina na satf, ili mozda sa mrkvicom i graskom...
Imam i bukovace, dajte ideju..
kod mene za vikend juneće šnicle u saftu, na niskoj temepraturi u keramičkoj posudi u pećnici
prvi dan sa širokim rezancima i juhom
jučer sa zapečenom palentom i juhom od korijena celera i mrkve
danas nešto s lisičarkama, rižoto najvjerojatnije
mesa nema, ko hoće pečena jaja i pečenice na tavi
crveni kupus salata
sutra sarma
Posljednje uređivanje od flopica : 22.09.2025. at 08:09
kod mene danas marenda brzinska tri izmućena jaja na tavi pa preklopljena
jesensko voće, jabuka, dren, šljive
sok svježe cijeđeni
Posljednje uređivanje od flopica : 22.09.2025. at 08:11
A bit će zato jer sam ja malo blesava pa sam napisala tarenica umjesto taranica. Tarana ili taranica je sitna tjestenina (s placa, ne radim sama), a pistou je juha/varivo od puno povrća u koje se ubacuje pesto, a servira se s tankim šnitama parmezana. U nju ide sitna tjestenina, ja sam stavila taranicu.
Za pistou soup ima masa recepata, raznolikih, ali uvijek je juha od povrća i pesto. Ja imam neki svoj recept u mediteranskoj kuharici, nisam različite isprobavala. Nije komplicirano, samo ako je za više ljudi, dosta se sjecka povrća i treba paziti na tajming da se npr. skuhaju mahune, a ne raskuha tikvica. Odgovara mom speed stilu da lovim jelo s rezanjem, a ne pripremim pristojno sve na početku pa smireno kuham.
Tko nije radio tabbouleh, recimo, to je jednostavno, zdravo i ljudi baš vole. Tu se pak cijeli bunt jedrog peršina mora nakosati, stavi se kao buket na dascicu i od stabljike na 2-3 mm, prema lišću. Peršin i bulgur su glavni, a hoćeš s krastavcima ili s paradajzom svejedno. Kuha se samo bulgur, tako da je brzo. Tko mora imati meso uz to, može bilo što, npr. pohano, s roštilja, kako god, može i riba. Ja mogu samo to, moji dječaci trebaju meso, pogotovo MM.
Čije gablece? Za velike ili male? Ja sam se riješila dječjeg gableca, a sebi stavim bilo što što mogu jesti satima. Sama sam u uredu pa nikome ne žvačem. Kutiju s voćkama, vrećicu indijskih oraščića, kolutove "stiropora", komad domaćeg kruha i par cherry paradajza..., uglavnom od mene tu nema ideja.
Što se aktivnosti tiče, čini mi se da fali kritična masa za neke rasprave. Nekoliko puta sam poželjela otvoriti temu o vlastitoj anksioznosti vezanoj uz tompsonizaciju društva, prihvaćanje neobrazovanog dijela društva (navođenog ili ne) kao društvenog korektiva i prateće ubijanje kulture i promicanje samo kulture prihvatljive širokim masama. Ali odustanem, jer ne vjerujem da bi se razvila neka optimistična priča.
Posljednje uređivanje od Jelena : 22.09.2025. at 10:28
Gableci za odrasle, moj "mali" jede sendviče, jaja, smutije i sl...al zapravo najviše voli u Lidl stati po neka peciva.
Lako je ljeti mi bilo, hrpa salate, mogla bi svaki dan jesti paradajz i sir...
Jelena, dobra bi ti bila tema...
Pa sta ne reče juha s povrćem i pestom.
Mi kazemo ribana kaša za tu tjesteninu (ne znam za taranicu).
Moram priznat da mi ti hoch pomodni nazivi jela laganini idu na zivce hahaha pogotovo neki glagoli koje sad pobožno rabe raznorazni chefovi u kulinarskim emisijama, a postoji zdravoseljacki izričaj. Daj me nemoj...meni je to preserans u tim emisijama, fensi šmensi prenemaganje...mozda sam ja izrod..
Jelena, tebi hvala za pojasnjenje jer sam ja ocito "seljo-beljo".![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 22.09.2025. at 14:11
Pa ne znam, može i jedno i drugo. Možeš reći povrtna juha s pestom bez pinija i sira, ali bi trebalo pripaziti na naglasak jer se sir dodaje kasnije, da ne bi ispalo da je juha bez sira, a ne pesto bez sira, ili povrtna juha s pistouom , ili juha s pistoum ili ako znaš izgovoriti soupe au pistou, to bi bilo hochJa često zapravo isto krivo kažem pistou, a pistou je samo provansalski pesto. U svakom slučaju taj pistou/pesto je jako bitan sastojak jer se dodaje na samom kraju i jako odredi aromu jela.
Da Francuzi cesto dodaju na kraju sir u juhu.
Zivjela sam u Francuskoj pola godine i bila punooo puta tamo.
I sad idem zbog posla jednom u mjesec-dva
Tako da izgovor itekako znam jer govorim francuski.
Bas mi se jede povrtna juha mogu ti reci mljaca to s pestom onako nisam bas sigurna. Sir to da, oh yes...
Posljednje uređivanje od Lili75 : 22.09.2025. at 21:57
Pesto, cak i talijanski, pase u povrtne juhe. Imas minestrone s pestom gemovese, npr. A ovaj francuski je jos laksi. Jedino ako je cesnjak problem. Moju pistou juhu vole od 1 do 85 godina starosti. Ponesu si za doma. Mislim da je to okus za siroke mase
Ne kuzim zasto branim sirotu juhu
Ja sam pesto u juhi otkrila davno u nekom cudnom novinarskom restoranu u Berlinu. Bila je krem juha od pasternaka, pastinaka ili kako se vec zove s pestom od ljesnjaka. I to ne razmuceno, nego usred tanjura kao otocic je stajalo. Trebalo mi je neko vrijeme da dobijem priblizno tako fino doma.
Sad idem guglat pesto od lješnjaka.
Gablec paradajz s mozzarelom (acceto krema i maslinovo), kuhano jaje, kefir s lanom i cimetom.
Ručak ostaci variva od junetine i graška, pire od karfiola i popotrebi pileća prsa na tavici.
Ja ću danas gustu povrtnu juhu (karfiol, mrkva, celer, luk, peršin, kelj) i svoje croutone na maslinovom, pileće batke sa zabatkom s mlincima, krastavci mali salatni.
A sad da malo pomodno zvučim:
Započela sam ručak s gustim povrtnim potažem, pripremljenim od svježeg sezonskog povrća – nježnih cvjetova karfiola, slatkastih mrkvi i mladog krumpira, aromatičnog korijena celera i peršina, uz bazu od karameliziranog luka i lisnatog kelja koji daju posebnu aromu. Sve zaokruženo domaćim hladno prešanim maslinovim uljem i posluženo uz domaće "croutons" hrskave kockice kruha tostirane na maslinovom ulju s notom češnjaka i mediteranskih začina.
Za glavno jelo, poslužila sam sočne pileće batke sa zabatkom, pečene do savršenosti, uz tradicionalne domaće zagorske mlince koji upijaju bogatstvo tog okusa.
Sve zajedno čini savršen opojan spoj.
Uz to, lagana i osvježavajuća salata od mladih cornichons (malih salatnih krastavaca), začinjena s malo soli i kapljicom maslinovog ulja.
Preserans par excellence
Eh zaboravila sam da sam dodala i malo kiselog vrhnja na kraju
A sad ozbiljno, juha s croutonima je bila toop![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 23.09.2025. at 13:14
Brzinski karfiol, mislim ja sam toplu vodu otkrila.
Skuhala karfiol ujutro, popodne ga vilico grubo u tanjuru zdrobila, pomiješala sa vrhnjem mrvicom maslaca i komadićima mozzarele i ugrijala dobro u mikrovalnoj
Sinovi su ignorirali moj karfiol, oni s usi pastu s piletinom radili.
Viroze su i dalje kod nas u kući tako da danas opet neka jaka juha od junećih kostiju, piletina na nekako brzinski za njih za mene karfiol![]()
Kosjenka sve te brzinske ideje isto dobro dodju![]()
Lili ja čitam tvoj poetski prikaz i razmišljam sto je s Lili?
Danas čevapi u lepinji i crveni kupus plus juha od povrća
Eto vidisma samo sam se generalno osvrnula na taj izricaj koji vlada u medijima i kulinarskim emisijama, a meni je zapravo tezak za zapamtit recepte. Lakse pamtim onako zdravo seljacki receno/napisano.
Vidis cevape nisam radila 100 godina.
Sta mislite kako bi ispali cevapi u dry frieru?
Netko probao?
jučer bolonjez u loncu na tlak, nije uspjelo
danas pečeno pile, juha, riža
Opaaa Miki...onda ide isprobavanje uskoro, toop!!
Hvala ti
Ne znam lili je l to mene ide, ali budući da je moj post pokrenuo tvoju reakciju, pretpostavljam da da. Mojoj mami bi tvoj dry fryer zvučao isto preseratorski, prvo bi okrenula očima na taj pomodarski uređaj, a onda bi se pitala zašto ne kažeš da želiš suho pržiti, tako da se pitam gdje je granica.
Bila sam tako u nekom povjerenstvu gdje je jedna članica povjerenstva stalno nešto jezično uskakala (a ne stručno) i pustila sam ju da kritizira kandidate i na kraju sam joj pred kandidatima pobrojala koje je sve riječi u svojoj kritici krivo upotrijebila. Nema to smisla. Ne bih to nikad napravila da nije bila baš neugodna.
Uglavnom, meni je tvoj post zazvučao neugodno, onaj u kojem ismijavaš moj post. Potpuno nepotrebno. Ima svatko pravo preferirati nečiji izričaj, ali onda si odaberi što ti odgovara, emisiju, kuhara ili post na forumu. Krivih riječi i rečenica smo ovdje milijun puta napisali svi, eno mog nedavnog posta na penzijama, nemam pojma kako sam tako glup post napisala. Cjepidlačenje i inzistiranje na krivom da bi bilo lakše shvatiti (pistou/pesto), nije isto, niti je svaka (npr. neka poljska) povrtna juha to jelo baš i da ubaciš pistou
Već danas sam odlučila ne napisati što kuham, pod opterećenjem hoće li biti dovoljno "zdravoseljački", kako sama kažeš. Oporavit ću se ja od tvoje mini-provokacije, ali eto mislim da ne doprinosiš, već gušiš konverzaciju. Premda sam se i zabavila kad sam jutros rano mijesila tijesto za kruh da ti ne bi bila sretna kad bih rekla kakav kruh radim, već bi mi napisala - daj reci zdravoseljački da radiš kruh od žitarica.
Ima restorana i restorana, filanih paprika i filanih paprika, povrtnih juha i povrtnih juha. Upravo neki mali detalji mijenjaju jelo iz običnog u kategoriju "za goste".
Jelena,
Oprostiii, oprosti ako nisam dovoljno naglasila da ne mislim uopce na tvoj post.
Napisala sam da mislim na kulinarske emisije i svijet chefova....trebala sam ocito vise naglasit.
Zadnje sto bih ucinila je ismijavanje tebe a kamoli da se ustrucavas pisat onako kako ti zelis.
Samo pisi kako ti srce zeli, ni slucajno ne obracaj paznju na Lili i njen zdravoseljacki izricaj.
Bogatstvo je u razlicitosti : heart: