Stranica 133 od 133 PrviPrvi ... 3383123131132133
Pokazuje rezultate 6,601 do 6,621 od 6621

Tema: Što danas kuhate /39.dio/

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam lili je l to mene ide, ali budući da je moj post pokrenuo tvoju reakciju, pretpostavljam da da. Mojoj mami bi tvoj dry fryer zvučao isto preseratorski, prvo bi okrenula očima na taj pomodarski uređaj, a onda bi se pitala zašto ne kažeš da želiš suho pržiti, tako da se pitam gdje je granica.
    Bila sam tako u nekom povjerenstvu gdje je jedna članica povjerenstva stalno nešto jezično uskakala (a ne stručno) i pustila sam ju da kritizira kandidate i na kraju sam joj pred kandidatima pobrojala koje je sve riječi u svojoj kritici krivo upotrijebila. Nema to smisla. Ne bih to nikad napravila da nije bila baš neugodna.

Uglavnom, meni je tvoj post zazvučao neugodno, onaj u kojem ismijavaš moj post. Potpuno nepotrebno. Ima svatko pravo preferirati nečiji izričaj, ali onda si odaberi što ti odgovara, emisiju, kuhara ili post na forumu. Krivih riječi i rečenica smo ovdje milijun puta napisali svi, eno mog nedavnog posta na penzijama, nemam pojma kako sam tako glup post napisala. Cjepidlačenje i inzistiranje na krivom da bi bilo lakše shvatiti (pistou/pesto), nije isto, niti je svaka (npr. neka poljska) povrtna juha to jelo baš i da ubaciš pistou

Već danas sam odlučila ne napisati što kuham, pod opterećenjem hoće li biti dovoljno "zdravoseljački", kako sama kažeš. Oporavit ću se ja od tvoje mini-provokacije, ali eto mislim da ne doprinosiš, već gušiš konverzaciju. Premda sam se i zabavila kad sam jutros rano mijesila tijesto za kruh da ti ne bi bila sretna kad bih rekla kakav kruh radim, već bi mi napisala - daj reci zdravoseljački da radiš kruh od žitarica.

Ima restorana i restorana, filanih paprika i filanih paprika, povrtnih juha i povrtnih juha. Upravo neki mali detalji mijenjaju jelo iz običnog u kategoriju "za goste".
    Slažem se s tobom, Jelena. Kad idem u restoran, ne želim jesti svakodnevnu, domaću hranu jer sve to mogu i ja sama, možda i bolje, skuhati. Želim kušati i naučiti nove stvari i to mi je zanimljivo. Ako pročitam nešto što mi nije zanimljivo, idem dalje.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Eto vidis ma samo sam se generalno osvrnula na taj izricaj koji vlada u medijima i kulinarskim emisijama, a meni je zapravo tezak za zapamtit recepte. Lakse pamtim onako zdravo seljacki receno/napisano.

Vidis cevape nisam radila 100 godina.
    Sta mislite kako bi ispali cevapi u dry frieru?
    Netko probao?
    odlično
    jučer sam tako a radim i inače

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ne znam lili je l to mene ide, ali budući da je moj post pokrenuo tvoju reakciju, pretpostavljam da da. Mojoj mami bi tvoj dry fryer zvučao isto preseratorski, prvo bi okrenula očima na taj pomodarski uređaj, a onda bi se pitala zašto ne kažeš da želiš suho pržiti, tako da se pitam gdje je granica.
    Bila sam tako u nekom povjerenstvu gdje je jedna članica povjerenstva stalno nešto jezično uskakala (a ne stručno) i pustila sam ju da kritizira kandidate i na kraju sam joj pred kandidatima pobrojala koje je sve riječi u svojoj kritici krivo upotrijebila. Nema to smisla. Ne bih to nikad napravila da nije bila baš neugodna.

Uglavnom, meni je tvoj post zazvučao neugodno, onaj u kojem ismijavaš moj post. Potpuno nepotrebno. Ima svatko pravo preferirati nečiji izričaj, ali onda si odaberi što ti odgovara, emisiju, kuhara ili post na forumu. Krivih riječi i rečenica smo ovdje milijun puta napisali svi, eno mog nedavnog posta na penzijama, nemam pojma kako sam tako glup post napisala. Cjepidlačenje i inzistiranje na krivom da bi bilo lakše shvatiti (pistou/pesto), nije isto, niti je svaka (npr. neka poljska) povrtna juha to jelo baš i da ubaciš pistou

Već danas sam odlučila ne napisati što kuham, pod opterećenjem hoće li biti dovoljno "zdravoseljački", kako sama kažeš. Oporavit ću se ja od tvoje mini-provokacije, ali eto mislim da ne doprinosiš, već gušiš konverzaciju. Premda sam se i zabavila kad sam jutros rano mijesila tijesto za kruh da ti ne bi bila sretna kad bih rekla kakav kruh radim, već bi mi napisala - daj reci zdravoseljački da radiš kruh od žitarica.

Ima restorana i restorana, filanih paprika i filanih paprika, povrtnih juha i povrtnih juha. Upravo neki mali detalji mijenjaju jelo iz običnog u kategoriju "za goste".
    Jelena ja samo želim čuti recept za kruh ako ti se ipak da
    potpuno sam zapostavila pečenje kruhova a prije 10 godina sam imala baš bogat menu u tom smislu
    od helde, od sjemenki i orašida, od raženog, sve jako nutritivno bogato i ukusno
    mogla bih se ponovno početi baviti time
    jesen me vuče...

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I ja bi recept za kruh. Taman stigla vreća brašna iz mlina, t 550 al nije prosijano do kraja...puno bolje nego iz dućana.
    Htjedoh sourdough opet početi ali mladji ne bi, i ovaj domaić ako pretjeram s dodacima mu nije nešto...
    Jučer stigli paketi mesa, nešto između teleta i juneta pa ću nešto na brzinu danas, karfiol i danas za mene ..
    Gablec kefir, lan i banane s cimetom, mrkva za grickanje ...
    A izričaj u kuhinji, meni je kuhanje umjetnost i volim čitati o njemu, volim pričati i slušati kuhare i ljude koji znaju puno...
    Čitati recepte laika koji prelaze granice mi je zapravo najdraže...
    Naravno prelaziti i svoje granice, od tehnika do kombiniranja začina ...

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

danas pileći file na grilu i rizi bizi
    brzinski jer je dan haotičan

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Znam da niste mene pitali za kruh, ali evo me
    Mi svakodnevno pečemo kruh u pekaču jer nam se kupovni ne sviđa ni okusom ni cijenom. Slabo dodajem sjemenke, ali volim promijeniti boju kruha. Danas u Lidlu ima pirovog brašna od kojeg mi je najbolje polubijelo, tip 1050. Kruh od njega je pun okusa. Drugo brašno koje me je u zadnje vrijeme oduševilo je crno brašno Eko klas. Ova brašna nisu jeftina, pa pokušavam uhvatiti akciju, ali, realno, i po punoj cijeni daju kruh jefitniji od onog iz pekare.

Mi danas imamo lazanje po želji studenta koji uskoro putuje. Za to sam morala jučer čim sam se digla od jučerašnjeg ručka početi kuhati bolonjeze. Ali ok, skuhala sam pun lonac pa sam smrznula za drugi put.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Jao, nemam neki recept, imam princip. Ništa ne važem, odokativno stavljam. Ali evo nekih mojih "otkrića", možda doprinesem malo. Obično radim 1kg do 1,5 kg kruha. Treba mi rajngla s poklopcem od min 4 litre.

Stavim kukuruzno brašno prvo, ono daje kao neku slatkoću kruhu, a ne reagira s germom pa je na dnu. Npr. jednu šalicu, nije bitno. Zakuham vodu u kuhalu i pofurim to brašno, izmiješam kao žgance, ne smije biti suho, jer onda grickaš brašno u kruhu. Takva vruća smjesa je super za grijanje gornjih slojeva pa ne moram ni stavljati na neko toplo mjesto, ako mi se baš ne žuri.

Onda istresem ostala brašna, a na kraju stavim obično bijelo.

Ostala brašna su u pravilu punozrnata/integralna. Pšenično integralno se lijepo mijesi, ne lijepi se, sigurno se najlakše s njim radi. Raženo brašno je već malo ljepljivo, nervira me dok ga mijesim, ali ga zapravo najčešće koristim. Zobeno brašno kupim zabunom, to mi je najgore, užasno se lijepi, ali ga potrošim kad ga imam (malo sam kao ribica u akvariju pa zaboravim kad napravim krug koliko mi se ne da s tim brašnom zezati). Pirovo brašno sam nedavno dobila. Ne vidim neku bitnu prednost ni nutritivno, ni procesno, samo je skuplje. To je zapravo isto sorta pšenice. Pronaći ćete nekih light tekstova da je super zdravo, ali ako ozbiljnije potražite informacije, nema tu nikakve prednosti bitne. Isto tako ne da mi se prosijavati brašno, ni za goste

Dakle: kukuruzno se pofuri i izmiješa, gore integralnog najviše i onda opet možda šalicu bijelog.

Malo lupnuti s posudom po podlozi da suho brašno ispuni eventualne šupljine u žgancima, jer će vam inače voda za germu procuriti dolje.

Napraviti jamicu veličine bebine šake, staviti žličicu šećera i dobru žličicu germe, zaliti s toplom vodom i prekriti vodu lagano s brašnom (može i med umjesto šećera, ali njega tek poslije vode dodam; ako imam neki koji nam se ne sviđa za jesti, ubacim ga u kruh). Sačekati dok germa ne probije sloj brašna. Posipati žličicu do žličicu i pol, kako volite, ja izbjegavam direktan kontakt s germom, jer loše djeluje na germu, i malo maslinovog, bučinog, suncokretovog ulja ili što već volite (meni ne pašu sojino i sezamovo, preferiram bučino i maslinovo), dodam tople vode i mijesim. Vode ubacim čašu i pol, toliko sigurno ide, pa krenem mijesiti da vidim trebam li još. Kad dobijem koliko toliko jednoličnu smjesu (pazite da se ne opečete na kukuruznu smjesu, ako rukom mijesite), stavim malo ulja u dlan i potapšam površinu tijesta i stavim poklopac na rajnglu. Pod poklopcem se napravi ljepša struktura, ujednačena poroznost. J. Oliver veli da propuh ubija germu. Nisam testirala, ali s poklopcem i to elminirate. Pustim neko vrijeme 10 min do 30 min, ovisi kakve planove imam, i još jednom izmijesim. Onda pustim dosta dugo, možda 1 sat pri sobnoj temp. Ako je na baš toplom, može i kraće (npr. na viksi nosim rajnglu na sunce pa bude stvarno vruća), ne predugo jer se zakiseli. Ponekad usput još malo premijesim, ali uvijek kad pustim dulje od 10 min potapšam s uljem.

(Ako trebam peći sutra ili ujutro radim tijesto, a navečer pečem, onda poslije prvog dizanja premijesim, potapšam s uljem i prekrijem s plastičnom folijom, opet poklopac i u frižider pa se sutradan malo dulje diže drugiput, na toplom.)

Stavim papir za pečenje u tepsiju, premijesim smjesu još jednom, mora se ta masna površina dobro umiješati, jer puca kruh kod rezanja ako ostane usred tijesta i prebacim tijesto. Što manje vidljivih preklopa na tijestu, to bolje, ljepše se reže. Može se vodom ili uljem zagladiti površina kod ovih ljepljivih smjesa, jer hrapava površina daje debelu koru. Zagrijem pećnicu na 210, nekad i 230, stavim u pećnicu i smanjim temp na 190. Pustim 50min do 1 sat, ako je manji kruh 40-45 min.

Kad je gotov, zamotam ga u krpu i stavim na rešetku (ja imam plinski za kuhanje pa stavim na rešetku od špareta) da se hladi. Kasnije ga skupa s krpom stavljam u plastičnu vrećicu, dobar je 3 dana sigurno.

Jučer sam dakle kombinirala kukuruzno, raženo, pirovo i bijelo. Količine je odredilo koliko je čega još bilo u škarniclima. Ako imam neke sjemenke, ubacim pred zadnje miješanje, neposredno prije pečenja.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Znam da niste mene pitali za kruh, ali evo me
    Mi svakodnevno pečemo kruh u pekaču jer nam se kupovni ne sviđa ni okusom ni cijenom. Slabo dodajem sjemenke, ali volim promijeniti boju kruha. Danas u Lidlu ima pirovog brašna od kojeg mi je najbolje polubijelo, tip 1050. Kruh od njega je pun okusa. Drugo brašno koje me je u zadnje vrijeme oduševilo je crno brašno Eko klas. Ova brašna nisu jeftina, pa pokušavam uhvatiti akciju, ali, realno, i po punoj cijeni daju kruh jefitniji od onog iz pekare.

Mi danas imamo lazanje po želji studenta koji uskoro putuje. Za to sam morala jučer čim sam se digla od jučerašnjeg ručka početi kuhati bolonjeze. Ali ok, skuhala sam pun lonac pa sam smrznula za drugi put.
    E da, to crno brašno je baš dobro. Pirovo mene nije oborilo s nogu, ali sigurno ću ga nekad opet kupiti. Ni nama se nikako kupovni ne sviđa, a cjenovno sam već negdje bila računala, da najskuplja brašna kupiš, koštali bi valjda 30% od cijene bezveznog kruha.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Da sažmem little tricks and tipps, iako vjerujem da nekima nije ništa novo:

Pofureno kukuruzno brašno grije germu u gornjem sloju u samom početku, čeka se da germa probije tanki sloj brašna (domanantno bijelog, može i crno, bitno da ima dosta glutena), sol se ubacuje nakon aktiviranja germe i to ne direktno u otopljenu germu, diže se pod poklopcem, tijesto koje nešto čeka dulje od 10min treba potapšati s malo ulja po površini, dobro zamotani vrući kruh se hladi na rešetki.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

... Posipati žličicu do žličicu i pol, kako volite, ja izbjegavam direktan kontakt s germom, jer loše djeluje na germu...
    Posipati SOL

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Kod nas danas najbezvezniji dosadni ručak za djecu, al nisam imala vremena sinoć: piletina u umaku od rajčice i tjestenina.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja ću danas obični bijeli. Radim više no knead i to dosta toga odokativno, pazim samo na količinu soli ...
    Zapravo još sam virozna, samo bi juhu i ležala...

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Jelena hvala na detaljnom step by step pojašnjenju, volim kad ljudi osim suhe recepture unesu i svoje osobne impresije i iskustva.

ja danas nikako ne znam što ću spremiti nakon posla
    mora biti gotovo unutar 40 min. od ulaska u kuću
    zašto?
    zato što je to moj maksimum
    nakon toga ja pade u nesvijest, dođe mi kriza i ja moram leći.

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Danas ostanjci, wok i ričet, kaj tko uhvati.
    Sutra povrće, ramstek na grillu i krmići za muža.
    Nedjelja juha, salata, patka s mlincima.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Pirovo brašno sam nedavno dobila. Ne vidim neku bitnu prednost ni nutritivno, ni procesno, samo je skuplje. To je zapravo isto sorta pšenice. Pronaći ćete nekih light tekstova da je super zdravo, ali ako ozbiljnije potražite informacije, nema tu nikakve prednosti bitne.
    Pir sam po sebi nije bolji od pšenice - samo u jednom ima prednost, a to je da je stoljećima bio poluzaboravljen pa se u njega nije puno diralo, dok je pšenica stalno mijenjana, navodno na lošije.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

evo dobila sam ideju za dans, zahvaljujem na ramsteku!

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sporo pecena juneca rebra, pire od karfilola, krumpir s rebrima u pecnici...
    Svakakvog povrca imam pa smislim jos priloga...

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Kosjenka kako radiš pire?
    Inače karfiol mi je zapostavljen a rado bih ga uvrstila. Jela sam kod rođaka neki prefini zapečeni karfiol sa cheddar sirom i nikad nisam uspjela tako dobro pripremiti. Ako netko ima koji tips&tricks neka podijeli!

Danas pileća juha s kapancima
    Piletina iz air friteze i mlinci plus lisicarke u umaku

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Skuham, danas u ekspres loncu njima krumpir meni karfiol. Zdrobim vilicon, mrva maslaca, vrhnja ...
    Puno mi je ukusniji ako
    skuham na pari u ekspres loncu, dalje ga mogu s njim sta smislim...
    Sta mislis zasto ti nije dobro ispao?
    BTW, meso je savrseno

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

išla sam iskoristit ostatke, zapekla špek. dodala cherry koje niko nije htio. pa špagete kaj su ostali, pa curry, fenomenalno

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Batat-krumpir pomfri, lungić na pariški, patildjan na pariški, crveni kupus na salatu ...
    Sutra pojma nemam, doma sam pa cu vidjeti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •