Motar je ona biljka koja svugdje na moru raste po stijenama. Znaš ga sigurno.
https://www.google.hr/search?q=motar...w=1920&bih=919
To sama naberem. Svake godine odlučim da ću ga malo ukiseliti za zagreb, ali do sad još nisam
Da, znam ga pod imenom petrovac (iz knjige za osnovnu školu, hehehe), ali uvijek to brkam s portulakom (tucalj, tucanj ili tušt - ovo https://www.24sata.hr/lifestyle/tust...o-korov-529463 ) Na salatu valjaju obje.
Ja se osjećam potpuno promašeno i beskorisno dok (uz pomoć rječnika) čitam Sašine jelovnike. Najgore je to što mi se ne da ništa promijeniti u vječno istim jelovnicima.
Evo ja u teoriji poznam sve pojmove iz Sasinog posta, ali nisam sve kušala, a još veći postotak toga se ne bih usudila pripremati.
Ono što bih svakako voljela jesti su parena peciva, a imam mentalnu blokadu, čini mi se da mi to jednostavno nije suđeno.
Korijandra ima čak i u Lidlu.
Što se tiče toga kako se ljudima sviđa, na netu postoji stranica I hate coriander s mnoštvom sljedbenika (a di je još sjevernoaneričko tržište gdje ga zovu cilantro).
Korijander u Lidlu je mljeveni. Nikad nisam vidjela list.
Što se tiče parenih peciva - ja sam dijete austrougarske kuhinje i znam napraviti parene germknedle, a ovo što sasa opisuje mi je sf. Zato uživam čitati njezine recepte. Moj mlađi sin bi se sigurno k njoj pozvao na klopu, pa ga potičem da nešto od toga radi i sam (ljubitelj boba - tko voli, nek guli, a pesto nije teško napraviti).
Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.07.2019. at 11:09
Ma joj čoksa...
ja se divim sasinim jelovnicima...odmah bi ju kao i tvrtka iz doba makronove posvojila
ali se ne osjećam promašeno.
nije svatko za sve!
Ja isto spadam u neobožavateljice korijandera.
u azijskim jelima još ide, ali u dalmatinskim je peršin peršin
ali mentu je najlakše za uzgojiti
menta je kao korov jednom kad se primi
ja muku mučim s kaduljom, nikako mi ne uspjeva
kad smo kod mente, ovih dana (ok ne baš danas jer nije vruće) stalno jedem prefinu salatu od tikvica u koju ide puno mente
divna je, osvježavajuća, pravi okus ljeta
Ja imam ove godine samo majčinu dušicu na balkonu i nije baš sjajna - bilo je prevruće.
Ne, nije istina - imam i ružmarin i lavandu, ako se lavanda računa u začinsko bilje.
Ranije sam uzgajala na balkonu i vlasac, peršin, celer...razno, ali nekako sam od toga odustala u korist cvatućih biljaka.
Dobro ste me sjetili na mentu, to imam na gruntu. Trebalo bi imati i bosiljak, ali nekako nemam baš sreće s tim, a i ružno mi ga je vidjeti očerupanog. Ako ikad budem ponovno imala vrt, posijat ću ga između paradajza.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.07.2019. at 11:40
Betty jel tikvicu stavljas svjezu ili ju grilas?
Sent from my iPhone using Tapatalk
ja sam isto uspila ubit mentu, a imam zeleni palac
ali sad imam jednu živu, i puno tikvica, tako da betty molim te recept![]()
Sasa, svježu, napravim trakice s guljačem, posolim, ostavim da pusti vodu, začinim sa masl.uljem, limunom, koricom limuna, gomilom mente, češnjakom ako nigdje ne idemi još feta sira namrvim
super stvar je što ju mogu napraviti večer prije, stajanjem samo upija više okusa
Jurana, samo ju trebaš u malo veću posudu staviti (npr one duguljaste) i na balkon, može ravno na sunce
ja najčešće u svibnju kupim mentu u posudici, presadim u tu duguljastu i sigurna sam da ju ju imati barem do godišnjeg (kada ju unesem u zamračen stan) - taj nedostatak vode nekad preživi a nekad ne
da, sirovo
iako, tikvica je tako nježna da ju malo soli već "skuha"
Betty kako ti to uspiješ s guljačem napraviti?
vec se dugo spremam kupiti onu malu mašinicu sto radi rezance od sirovog povrća, (jela sam u gostima špagete od sirovih tikvica sa umakom) i super je fino bilo.
no uvijek zaboravim...
Nisam Betty, ali radim istu stvar s tikvicama i mrkvama... Nije svaki guljač jednako dobar. Ja imam tri - jedan guli tanko, drugi malo deblje, a treći ima zupce i taj mi je najbolji za izradu "vrpci" od povrća, za salate (sirovo), rižota i variva (kuhano). Nije pogodno za velike količine, ali jednu-dvije tikvice nije problem "oderati" na taj način.
Guljači su ovakvi otprilike: http://bkr.hr/kucna-galanterija/679-...za-povrce.html
meni nikad nisu odgovarali ovakvi guljači, ne znam, ne odgovara mi taj grip, imam osjećaj da nemam dobru kontrolu
ja korisitm ovaj ikein, on mi je dosad najbolji https://www.google.com/search?q=ikea...R5A8LMwJrD9bM:
Seni, ovo budu prilično neuredne trakice, doslovno samo gulim tu tikvicu pa šta ispadne - ne budu špageti nego više kao široke tagliatelle
a taj spiralizator i ja želim, samo mislim da je teško pronaći dobar
bila sam naručila neki s ebaya ili Wisha, izgleda kao oštrilo s dva kraja, ali nije baš nešto
može narezati tikvicu, ali jedva, a mrkvu nikako
ja sam sinoć izgulila i začinila, onim običnim guljačem što se nakači na prst
kasnije ću se zaletit po fetu i degustirat pa javim
imam i ja oštrilo sa dva kraja, ali ono mi je ok za kupovne tikvice
mi imamo tikvice iz vrta, koje budu često ogromne, pa mi nije upotrebljivo
ovaj je moja ljubav
betty jela sam maloprije salatu od tikvica, odlična je, vrlo osvježavajuća
Lidl, slijedeći tjedan
https://www.lidl.hr/hr/ponude.htm?articleId=23794
nije skup pa se možda isplati probati
mene muči uglavnom veličina utora - tu stanje manja tikvica
i živo me zanima može li mrkva spiralizirati na tome
Kad smo već kod rezača povrća, zna li netko gdje se može nabaviti naprava koja tikvice reže u obliku špageta?
Ja imam jednostavni gefu spiralizator. Gefu proizvode imaju u Oko stola u Varsavskoj i u Sol i papar, ali i u Nami sam znala vidjeti.
https://www.kochform.de/GEFU-Spirals...r-Spirelli.htm
i s ovog sam sajta vise puta narucivala- uvijek je sve bilo ok.
takav je i moj, samo kineski za par dolara. i dobro radi. maloprije sam probala i mrkvu i super je
Pohala sam bukovače. Je***u sve, ako to nije dvaput ukusnije od pohane piletine. Sočnije, punog okusa, ma krasota.
Znam njih.Predivne su. Prošlo je bar 20 g otkad sam ih brala. Ne znam gdje bi ih bilo svježih u Zg.
Nisam ih vidjela na placu u Zg, ali to ne znači da ponekad nema.
I patašon tikvice su izvrsne za pohanje. Zovu ih -teletina.
ja volim i karfiol pohani, a buduci da sam poznata lijencina, ne da mi se komplicirati, pa ga napravim u pivskom tijestu
Malo tuđe pameti (ne obraćati pažnju na pravopis): http://moja-kuhinja.com/jela-od-povr...m-tijestu.html
Sutra smo na jednodnevnom izlwtu i falaBogu ne moram smišljat meni![]()
Prekjučer: na grilu losos + paprike i tikvice +krumpir na ploške+ salata od svježih krastavaca
Jučer: pureći odresci+ sataraš (paprika, rajčica, tikvica)+opet krastavci svježi
Danas: varivo od mahuna (s pil.zabatcima, mrkvom i krumpirom)