Page 90 of 131 FirstFirst ... 40808889909192100 ... LastLast
Results 4,451 to 4,500 of 6554

Thread: Što danas kuhate /39.dio/

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Pečena grdobina s krumpirima, salata.

    Sutra, juha od glave grdobine i još nešto al nisam smislila

  2. #2
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,860

    Default

    Mahune.

  3. #3
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Oslić a la bakalar, tikvice iz grill tave, paradajz salata

  4. #4
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    Jučer mesne okruglice (iz lidla,bilo ih je kad je bio skandinavski tjedan ) iz woka sam mladim krumpirom, zelenim mahunama i graškom. Uz to umak od jogurta i salata od matovilca i paradajza.

    Danas ne znam, još se nisam inspirirala

  5. #5
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,860

    Default

    Probili smo mini hrenovke špagetima i zalili vrhnjem. Uz to mozarella i paradajz. Lijeni ručak za beskonačno dugi vrući dan i glavobolju.
    Smišljam lažni bolonjez ili bolonjez od crvene leće za sutra, ali riskiram ako shvate da to nije to.

  6. #6
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,285

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Probili smo mini hrenovke špagetima i zalili vrhnjem. Uz to mozarella i paradajz. Lijeni ručak za beskonačno dugi vrući dan i glavobolju.
    Smišljam lažni bolonjez ili bolonjez od crvene leće za sutra, ali riskiram ako shvate da to nije to.
    Ako dovoljno rano napraviš neće skužiti
    Daj im neki začin na stol ne sol smo žele sami malo popraviti recimo bosiljak i peršin
    Last edited by jelena.O; 28.06.2020 at 14:31.

  7. #7
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    mm je ispekao vratinu i piletinu na roštilju, a ja skuhala juhu i napravila mahune zapečene.uz to još paradajz i krastavci na salatu, svako posebno. mesa je ostalo i za sutra, samo ću skuhati poriluk s rižom

  8. #8
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,285

    Default

    Mi danas ostaci od jučerašnjeg roštilja
    I pureća juha i salata

  9. #9
    alkemicar's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    suncani jug :)
    Posts
    1,071

    Default

    povrtni rižot s ostacima pečenog mesa od jučer

  10. #10
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Subota: juha od pačje sitnine, pečena patka, mlinci, salata od svježeg kupusa, kolači, torta (moj brat je slavio rođendan)
    Nedjelja: šiš-ćevapi i pečenice iz grill tave, krumpir kuhan u slanoj vodi, sos od mladog kopra, paradajz salata
    Danas: dinstane mahune s drugim povrćem (luk, češnjak, paradajz, paprika, mrkva, kopar), pečenice od jučer

  11. #11
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,860

    Default

    Ujutro kruh od banane. Sada bolonjez.

  12. #12

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    1,448

    Default

    Mahune + faširanci

  13. #13
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Svekrva je poslala krpice sa zeljem - moji sinovi to obožavaju.

    Moj doprinos: juha od gljiva i tri pileća batka sa zabatkom u woku.

    Offt. Baš se spremam ugnjaviti mlađeg sina da preuzme kuhaču. Ja radim, a on sjedi doma i čeka rezultate državne mature, pa bi mogao uskočiti. Jedino moram unaprijed s njim dogovoriti i osigurati da ima sve sastojke. Ovo znači da ćemo jesti bolonjez, gulaš i paprikaš

  14. #14
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,860

    Default

    Mahune.

  15. #15
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Mahune.
    Ja imam mahune za sutra, a sve mi se ne da - drvenaste su, mm se zaribao kad ih je kupio. Glupo mi je baciti, a nisu baš sjajne. Ni sama ne znam kakva će im biti sudbina. Mislim da ću ih skuhati u ekspres loncu, pa probati jesu li jestive ili ćemo ih darovati savskim ribama. Zapravo, vidjet ću kad budem čistila - možda bi se dalo probrati.

    Alternativa - đuveđ bez mesa (luk, paprika, paradajz, patlidžan, tikvica - ne znam još hoću li staviti rižu ili krumpir...)

    Ako uspijem ugnjaviti mlađeg sina da kuha - nema nam spasa, jest će se bolonjez.

  16. #16
    llella's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zagreb
    Posts
    1,142

    Default

    Krem juha od mahuna i amarantha
    Junece snicle u saftu sa cesnjakom
    Riza
    pohane tikvice, dinstane mahune, mrkva i krumpir
    Krastavci na salatu

  17. #17
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,860

    Default

    Bolonjez i juha od junetine je jedino što ima povrće u sebi što moj klinac hoće jesti. Nije loše ni meni.

  18. #18
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Bolonjez i juha od junetine je jedino što ima povrće u sebi što moj klinac hoće jesti. Nije loše ni meni.
    Ako bolonjez tako dobro prolazi, pa nema veze - samo zamijeni vrstu mesa (mljevena puretina nama je isto dobra). Kad se sjetim svojih dečki u toj dobi - ribala sam tikvicu u mljevenu puretinu i radila faširance s povrćem. Dugo nisam vidjela Vindijinu mljevenu piletinu - nekad je toga znalo biti za smiješne pare, na akciji u Kauflandu 10 kn za 500 grama. U to meso znala sam staviti ribanu tikvicu, zobene pahuljice i začine (obvezni curry) i moji su uredno pojeli sve do kocena. I faširance od povrća su isto uredno jeli.

    Inače, moji bi jeli bolonjez 3x tjedno i danas, hehehe... To je valjda prvo jelo koje je moj mlađi naučio kuhati, osim pečenog špeka . I da - skuhao je jučer taj bolonjez, jer meni se potrefilo da moram otputovati izvan Zagreba, pa mu nije bilo spasa. Ako to želi jesti, mora sam napraviti. Dobro su se pogostili. Ostavili su mi minijaturnu zdjelicu, samo da probam

    Ont. Ni danas ja ne kuham ništa - nek se ekipa snađe (odrasli su, vrijeme im je). Stariji sin je na redu za kuhaču, a to znači da će biti salata od graha i kuruze iz konzerve i još neko meso iz woka (kobase ili hrenovke). Ima i friških krastavaca i vrhnja - možda će i to napraviti. Moja kolegica Bosanka rekla bi "nebrigame" - ja imam danas radni ručak i jedem pržene lignje s tartarom, a moji muški nek jedu kaj god si pripreme...

  19. #19
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,285

    Default

    Juha
    Pečena riža s bućom
    puretina na naglo i slatko zelje

  20. #20
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,860

    Default

    Srdelice. Možda još restani krumpir uz to.

  21. #21

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    1,448

    Default

    Ja sam naučila svoju djecu da su pik-ove roštiljke odlične, pa kad god je njihov red za kuhanje znam što će biti na meniju... A uz to sve paše, hoćeš salatu npr. šopsku grah, mahune salatu,... ili zapečeni grah... ili neki čušpajz
    #volimsveštodrugiskuhaju#

  22. #22
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,860

    Default

    Da, Peterlin, tvoji stvarno jesu odrasli.
    Lignje s tartarom zvuče super.

    Danas sam radila mahune koje apsolutno nitko nije htio pipnuti, tak da sve što su jeli su keksi od sira i keksi od zobi koje sam radila.

  23. #23
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,285

    Default

    S da napraviš mahune na salatu?

  24. #24
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,860

    Default

    Ma još gore.
    Klinke su ipak pojele svaka zdjelicu. Jej.
    Danas ću nešto lijeno. Carbonaru.

  25. #25
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,860

    Default

    Ujutro sam pekla pile s krumpirima, a sada po prvi put radim bistru juhu od junećih kosti. Držite mi palce.

  26. #26
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Ujutro sam pekla pile s krumpirima, a sada po prvi put radim bistru juhu od junećih kosti. Držite mi palce.
    Kasno sam vidjela, al oko juhe zbilja nemas kaj fulati.
    Bitno je samo da se kuha na najslabijoj vatri, barem tri sata.

  27. #27
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,695

    Default

    Rosa, ja u životu nisam juhu kuhala 3h. Doduše ja koristim ekspres lonac.Meni to kraće traje.Slažem se da se tu nema što sfušat.
    Last edited by Lili75; 12.07.2020 at 17:01.

  28. #28
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Zar je moguce u ekspres-loncu dobiti bistru juhu?

  29. #29
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by rosa View Post
    Zar je moguce u ekspres-loncu dobiti bistru juhu?
    Smanji trajanje kuhanja za trećinu. Ako u uputama piše 45 min, kuhaj 30 min.

    Dalje - juha od kostiju je uvijek mutna, a npr. juha od nemasne puretine ili teletine je obično bistra. Juneća kako kad - ovisi o konkretnom komadu mesa.

    Kad je gotova, treba ju pustiti da se istaloži, pa tek onda ocijediti, pazeći da ne ocijediš zadnji decilitar u kojem je smeće.

    Ima trik i na kraju - ako je juha mutna, treba primijeniti postupak bistrenja pomoću bjelanjka https://www.coolinarika.com/recept/c...ra-mesna-juha/
    Last edited by Peterlin; 13.07.2020 at 08:29.

  30. #30
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,695

    Default

    Da ja tako, pustim da se otaloži, pa procijedim, a moram priznati nisam zamijetila da je veliki naglasak na to bistra meni je bitno da je ukusna.
    Last edited by Lili75; 13.07.2020 at 10:59.

  31. #31
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Lili75 View Post
    Da ja tako, pustim da se otaloži, pa procijedim, a moram priznati nisam zamijetila da je veliki naglasak na to bistra meni je bitno da je ukusna.
    Tako je!

    Btw. nisam gore napisala da meso treba doooobro oprati pod mlazom hladne vode, da se očisti sve trunje. Ako se kuha kost, to je nemoguće - uvijek se kuhanjem odvoje "špliteri", sitne mrvice kostiju. U ekspres loncu pod tlakom veća je vjerojatnost da se trunje odvoji, pa je po svoj prilici zbog toga juha mutna.

    Sjetila sam se ovog trika s bjelanjkom prošli vikend - za svekrvu sam kuhala juhu od teleće kosti i unutra gris knedle. Kad sam ukuhala gris knedle, juha se razbistrila i još si mislim kakvo se to čudo dogodilo, a vjerojatno je bjelanjak odradio svoje. Bila je fina, knedli također.

  32. #32
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,860

    Default

    Ne znam je li juha sfušana, nije bila baš bistra jer je bila vrlo masna, ali djeca su se polomila. Mrkve sam stavila gro, to vole. Danas sam napravila hladnu salatu s piletinom što nisu prihvatili pa su opet dobili juhu. Eh.
    Sutra zapečena svinjetina uz neki prilog. Doručak će biti pogačice sa sosom od jabuka. Bile su prekisele za bilo što drugo nego da ukuham sos.

  33. #33
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Ne znam je li juha sfušana, nije bila baš bistra jer je bila vrlo masna, ali djeca su se polomila. Mrkve sam stavila gro, to vole. Danas sam napravila hladnu salatu s piletinom što nisu prihvatili pa su opet dobili juhu. Eh.
    Sutra zapečena svinjetina uz neki prilog. Doručak će biti pogačice sa sosom od jabuka. Bile su prekisele za bilo što drugo nego da ukuham sos.
    Dobro je da djeca žele jesti juhu. Nisu svi takvi.

    Ako se želiš riješiti masnoće iz juhe, ostavi je da se potpuno ohladi i frkni u frižider preko noći. Mast će se dignuti na površinu i ukrutiti, pa ćeš je lako moći skinuti i baciti. Ja to radim godinama, zato jer mm ima visoke masnoće (hipotireoza). S druge strane, moja svekrva ne voli skroz posnu juhu (a slabo može jesti jer nema svoje zube, pa su joj to dobrodošle masnoće). Ponekad znam njezin dio juhe ostaviti mastan, a s našeg dijela juhe uklanjam mast do kraja. Moji dečki ne vole masne juhe.

    Taj višak masnoće koji skineš s juhe može se iskoristiti i drugačije - zamutiš ga u gris-knedle. Moji bi se raspametili. Kad su bili predškolci, često im je to bio potpun obrok: juha s knedlima i povrćem i malo kuhanog mesa. Isto, juha od gljiva s krumpirom na kockice i malo hajdinske kaže - također potpun obrok, a brzo gotov. Može se u to malo šunke ili špeka staviti.
    Ne da mi se pisati cijeli recept, ali ovako nešto: https://www.podravka.hr/recept/41372...dinskom-kasom/
    ili https://www.volim-meso.hr/zagorska-juha/

    Dobar tek! Viči ako trebaš recept za gris knedle.

  34. #34
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,695

    Default

    Peterlin daj svoj recept za gris knedle, baš me znaima.

  35. #35
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Lili75 View Post
    Peterlin daj svoj recept za gris knedle, baš me znaima.
    Neš ti nauke... ovako ja radim:

    U lončić za mlijeko (2,5 dl) stavim 1 jaje i malo ulja, recimo 1 jušnu žlicu (obično suncokretovo ulje), ubacim prstohvat suhog peršina smrvljen među prstima i dodam tome 4 žlice pšeničnog grisa. Zapravo, dodam 3 žlice ako je manje jaje, pa zamiješam i eventualno po potrebi dodam još pola do maksimalno jednu žlicu. Moje žlice nisu velike nego srednje, tako da je mjera okvirna. U trenutku miješanja treba biti polutekuće. Može se dodati prstohvat soli, ali nije nužno - posolit će ih juha. Smjesa mora stajati najmanje pola sata, tako da gluten umreži. Gustoća smjese će se vidljivo povećati. Dobro je ako više nije tekuća nego tvrđa, ali ne previše.

    Kad odstoji, u jako kipuću juhu (mora baš jako vreti) umočim praznu žlicu za kavu da se ugrije, pa vadim knedle i ukuhavam. Svaki put ponovno zamočim žlicu u najvreliju juhu. Kad su svi knedli ukuhani, malo razmiješam, smanjim vatru i kuham cca 5 minuta, isključim i poklopim. Treba ih ostaviti još najmanje 10-15 minuta da odstoje i da se dooobro napuhnu. Volumen im se utrostruči (barem).

    Inače, treba imati u vidu da knedli znaju upiti juhu i jako smanjiti ukupnu količinu tekućine. Kad planiram raditi knedle, za juhu na uobičajene 2 litre vode dodam obično još pola litre ibera.

    Napomena - ulje se može zamijeniti bilo kojom drugom masnoćom. Starinski način je da se juneća juha skuha dan ranije, ohladi da se mast istaloži na površinu, a onda za knedle izuzmeš tog loja koliko stane u jušnu žlicu ravnu. Ja baš ne volim taj loj ni juneći ni teleći, pa radim sa suncokretovim uljem.

    Dobru zabavu!

  36. #36
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Lili, ako volis mekane griz gnedle, dobila sam recept od jednog naseg chefa. Tzv. 1,4,7 knedle 1 jaje, 4 dkg putra, 7 dkg griza.

  37. #37

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Nas ovotjedni meni :
    ponedjeljak - topli sendvici sa sunkom i sirom, prilozi po zelji
    utorak - spageti bolonjez
    srijeda - varivo grasak, mrkva, krumpir, junetina
    cetvrtak - kokosja juha, rizoto od mesa iz juhe i tikvica
    petak - zapecena tjestenina sa sirom ili lubin i krumpiri iz pecnice uz leso blitvu
    subota - sataras i purece snicle s grila
    nedjelja - uvalit cemo se nekome na rucak :D
    Za veceru obicno ostaci rucka uz jos nesto (prsut, mladi sir, jaja, salate..) a u medjuvremenu jedemo ogromne kolicine voca..

  38. #38
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,695

    Default

    hvala curke, volim fine ukusne mekane knedle, isprobam vaše recepte.

  39. #39
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Ja ne stavljam nikakvu masnoću.
    Na jedno jaje, stavim cca 4 žlice grisa, malo soli i ostavim da odstoji pol sata.
    Noklice ispadnu savršene. Pahuljaste i meke.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  40. #40
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Tanči View Post
    Ja ne stavljam nikakvu masnoću.
    Na jedno jaje, stavim cca 4 žlice grisa, malo soli i ostavim da odstoji pol sata.
    Noklice ispadnu savršene. Pahuljaste i meke.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Da, često je dovoljno onoliko masti koliko ima jaje + masnoća iz juhe. Moji vole jako nemasnu juhu, pa stavljam ulje u smjesu, iako to nije neophodno.

    Treba isprobati - nekome će se više sviđati s maslacem, nekome bez ikakve dodatne masnoće osim jajeta, a netko će se oduševiti na noklice koje sadrže loj/maščobu obranu s juhe.

  41. #41
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Kad ima masnoce onda ne moraju odstajat prije kuhanja.

  42. #42
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,860

    Default

    A ono, loj juneći i maslac se i ne razlikuju tako puno u svom sastavu, zar ne? Sve je to mast.

  43. #43
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    A ono, loj juneći i maslac se i ne razlikuju tako puno u svom sastavu, zar ne? Sve je to mast.
    Je, ali za noklice nije nužno.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  44. #44
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,285

    Default

    Ja volim jetrene knedle ali ne radim ih godinama jer klinac to ne jede,pa da ne kuham tristo različitih jela

    Danas
    Juha od puretina: meksički ručak
    Za male i nas velike kukuruzne tortilje
    Kuhani mladi bažulji kukuruz
    Dinstana puretina s tikvicama
    Krastavci
    Za velikog jer nije ništa ostalo od Meksika rižoto s piletinom ,mrkva, mahune i salata

  45. #45
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Mi volimo masnu juhu i nemasne noklice.

    I nema šanse da bi noklice radila po receptu ili vagala. stavim brašno ili griz - ovisno o tome kaj imam doma, često oboje, a znam staviti i različite vrste brašna.

    U zadnje vrijeme ubacim i kvas koji hranim pa ga stalno imam doma

  46. #46
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Danas su za ručak filane paprike. Stariji sin je zadužen za pire, ako stigne...

  47. #47
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Ja se spremam kuhat šalšu, i omnda skužim da u frizeru ima još jednu od prošle godine. Tak da je to današnji ručak

  48. #48
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    danas nešto s tikvicama
    složenac (kombo s krumpirom) i neka "pita" od tikvica i sira

  49. #49
    llella's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zagreb
    Posts
    1,142

    Default

    Juha od tikvica i mrkve
    Krumpir s blitvom
    Oslic na tavi
    Kupus salata i paradajz i paprika
    Desert: keksi od zobenih pahuljica

  50. #50
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,860

    Default

    Srdelice pečene s malo paradajza.

Page 90 of 131 FirstFirst ... 40808889909192100 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •