Što danas kuhate /39.dio/

Thread: Što danas kuhate /39.dio/

  1. NanoiBeba's Avatar

    NanoiBeba said:

    Default

    Dok se Munkica ne javi - ja sam baš ovu nedjelju pekla patku od cca 2,5 kg. Sigurno 2 dana na 140 i onda još po osjećaju na 180 kako bi se zarešala ne znam koliko dugo. I fakat ništa nije bilo suho - a ni patka nije bila jako masna jer sam već rekla da dio masnih dijelova odrežem za juhu
     
  2. Jurana's Avatar

    Jurana said:

    Default

    Ja ću je peć i neću se mrzit.

    Emily, za ostatke: http://www.womanandhome.com/recipes/...y-duck-lasagne
     
  3. tangerina's Avatar

    tangerina said:

    Default

    sad bi je i ja pekla najradije! al za vikend idem na put, dok se vratim pojest ćete mi sve patke iz Lidla
     
  4. sasa's Avatar

    sasa said:

    Default

    Svjeze!
    Bome si ju ispekla Nano kroz ta dva dana!


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  5. tangerina's Avatar

    tangerina said:

    Default

    taman dok je ona žena okotila bicikl, ispekla se patka
     
  6. NanoiBeba's Avatar

    NanoiBeba said:

    Default

    hahaha. 2 sata. sorry hehehehe
     
  7. jelena.O's Avatar

    jelena.O said:

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    Bome si ju ispekla Nano kroz ta dva dana!
    baš tak, od nje nije ostalo ni masti ni kosti
     
  8. spajalica's Avatar

    spajalica said:

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    taman dok je ona žena okotila bicikl, ispekla se patka
     
  9. MikiMama said:

    Default

    Sasa, ajd složi radionicu kuhanja za nas neuke
    Čitam ovu patku, zvuči mi fantastično, miriši mi cijeli dan... Ali što su ove palačinkice, kako ih posložiš?
    Meni treba slikovnica s uputama...
     
  10. NanoiBeba's Avatar

    NanoiBeba said:

    Default

    meni ni radionica ne bi pomogla da to sve shvatim
     
  11. Peterlin's Avatar

    Peterlin said:

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Na kojoj temperaturi? Poklopljeno ili otklopljeno? Zalijevaš li tu patku čime dok ju pečeš?
    Na nekih 180-200 oC, poklopljeno. Podlijem sa nekih 1 dl vode ili bistre juhe na početku (ako je juha već prije skuhana). Otklopim eventualno jednom, da provjerim da li je gotova. Ne otvaram previše da para ne pobjegne. Vlagu daje ona jabuka koja je unutra. Može se još jedna jabuka staviti i pored patke. Na kraju kad je već skoro gotova, uklonim poklopac i pečem možda zadnjih 5 minuta bez poklopca da se uhvati korica. Patku ne okrećem, prsa su prema gore, a leđa prema dolje.
    Last edited by Peterlin; 24.10.2017 at 14:58.
     
  12. Peterlin's Avatar

    Peterlin said:

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    Bome si ju ispekla Nano kroz ta dva dana!
     
  13. emily's Avatar

    emily said:

    Default

    Quote Originally Posted by MikiMama View Post
    Sasa, ajd složi radionicu kuhanja za nas neuke
    Čitam ovu patku, zvuči mi fantastično, miriši mi cijeli dan... Ali što su ove palačinkice, kako ih posložiš?
    Meni treba slikovnica s uputama...
    ja navijam sa Sasin youtube kanal
     
  14. NanoiBeba's Avatar

    NanoiBeba said:

    Default

    nek sam ja vas sve lijepo nasmijala danas.

    No ja u frizeru imam još jednu Lidl patku a i jedna domaća je u dolasku.

    Te dvije ću peći ipak nešto kraće
     
  15. cigla said:

    Default

    Danas friške lignje na žaru i lešo krumpir
     
  16. Munkica's Avatar

    Munkica said:

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    To je baš dobra ideja kod većih patkica. Koliko ju dugo pečeš na laganoj temperaturi?
    Ja isto koristim thermopan jako puno u kuhanju, uopće ne znam kako sam živjela i kuhala prije par godina
    Ovisi o veličini, ali uglavnom koristim termometar. Kad temperatura na najdebljem dijelu (unutrašnjost zabatka uz kost ili prsa) bude oko 60 C, onda pojačam ili upalim grill. Preporuka je preko 70 C da budes sigurna da je dovoljno pečena. MM i ja volimo rozkasto meso, ali trenutačno si to (bar ja) ne mogu priuštiti.
    S patkom od 3 kg bi to moglo biti pa 4-5 sati. Taman da ti zazubice narastu
     
  17. Forka's Avatar

    Forka said:

    Default

    Baš sam išla guglat' kaj je to thermopan i nisam skužila ...

    No, ako je to isto što i termometar za pečenje, onda okej .
    Btw, dobila sam ga davnih godina iz Amerike (to je valjda i njihov izum?), a koristim ga isključivo kad radim roastbeef.
    Ah, kaj mi je sad ovo trebalo, sad mi se jede roastbeef
     
  18. sasa's Avatar

    sasa said:

    Default

    thermapen (krivo sam napisala) https://thermometer.co.uk/catering-t...rmometers.html
    Miki mama http://www.absolutevisit.com/blog/pe...beijing-china/
    ovako izgleda, pa zamotaš!
     
  19. spajalica's Avatar

    spajalica said:

    Default

    Otisla ja u lidl po paktku. A tamo nema patki. Dosla doma s hrpom stvari jer je tjedan talijanske kuhinje.
     
  20. Mima's Avatar

    Mima said:

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    Otisla ja u lidl po paktku. A tamo nema patki. Dosla doma s hrpom stvari jer je tjedan talijanske kuhinje.
    Patke su od četvrtka!

    Poslano sa mog SM-A520F koristeći Tapatalk
     
  21. spajalica's Avatar

    spajalica said:

    Default


    Onda u cet ponovo u lidl.
     
  22. karantena35 said:

    Default

    Sutra ćemo neku piletinu u umaku od gljiva s rižom. Danas smo jeli zadnje ostatke od prekjučer
     
  23. Jurana's Avatar

    Jurana said:

    Default

    U Lesnini smo našli termometar za pečenje za nekih 70 kn.
     
  24. Kosjenka's Avatar

    Kosjenka said:

    Default

    Ja ispod patke stavim mrkvu koja glumi rešetku.
    Jučer klincima četvrt pileta s krumpirima, mi pohane gljive koje se navodno zovu panjičke. Danas neke faširance iz pećnice, patliđan za mene , a njima neki prilog moram smisliti, možda kelj s krumpirom.
     
  25. Peterlin's Avatar

    Peterlin said:

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    Ja ispod patke stavim mrkvu koja glumi rešetku.
    Jučer klincima četvrt pileta s krumpirima, mi pohane gljive koje se navodno zovu panjičke. Danas neke faširance iz pećnice, patliđan za mene , a njima neki prilog moram smisliti, možda kelj s krumpirom.
    Joj, ovo s mrkvom moram zapamtiti. Odlična ideja.

    * * *
    Gljive se zovu panjevčice, ako ih budete tražili na internetu. Ja nikad ne razlikujem te gljive, koje su puze, koje panjevčice, koje grmače (ili grmovečke, kako ih zovu u mom kraju) ali sve trebaju termičku obradu. Dobar tek!
     
  26. zutaminuta's Avatar

    zutaminuta said:

    Default

    Jučer je bio festival sira, pa sam danas napravila tjesteninu s ribanim tvrdim sirom i peče se obični kakao biskvit koji ću pokriti bananama i čok. glazurom.
     
  27. oka's Avatar

    oka said:

    Default

    Juha od tikvica, svinjeći kare sa krumpirom i povćem iz pećnice . Desert kupljenji kuglof

    Procitavši festival sireva sjetih se fine kombinacije tvrdih jakih sireva sa medom i orasima...kako je too finooo..i čašica vina..to će nam danas biti večera. Jedva čekammm
     
  28. s_iva's Avatar

    s_iva said:

    Default

    Cet: varivo od lece sa kobasicama
    Pet: riblja juha, kozice i pašta zelena
    Danas: teleci saft sa puno povrca, palenta
    Sutra: juha od tikve, mesna struca, prokulice, kuglof
     
  29. spajalica's Avatar

    spajalica said:

    Default

    Kupila patku. Ali ne i 5 zacina. Kupila u cemu cu je peci. Kupila termometar za provjeru temp. Sad sam je nasolila i stavila u frizider. Bar sam sol imala doma. Jer za tu patku sam sve kupila
    Sutra cu napraviti maslo. Sad mi se ne da. I onda peci.
    S njim ce krumpiri. Sasina verzija na zalost neki drugi put. Jer sutra moramo jos sastavljati neke police.
     
  30. NanoiBeba's Avatar

    NanoiBeba said:

    Default

    Koja si ti štreberica, ak izuzmemo začine

    Nisam skužila za šta ti treba maslo? Valjda ne za patku?
    Last edited by NanoiBeba; 28.10.2017 at 20:25.
     
  31. spajalica's Avatar

    spajalica said:

    Default

    Pa sta ne trebam neku mast stavit?
     
  32. NanoiBeba's Avatar

    NanoiBeba said:

    Default

    Aha, maslo na patku? Kaj ja znam. Valjda moze. Ja maslo koristim samo za palačinke. Možda bih ja trebala proširiti repertoar korišenja masla
    Ja na svo pečenje stavljam svinjsku mast
     
  33. spajalica's Avatar

    spajalica said:

    Default

    Ja pak na sva pecenja stavim maslo.
     
  34. NanoiBeba's Avatar

    NanoiBeba said:

    Default

    Budem probala. Baš mi ga je ponestalo. Nikak uloviti kilu maslaca na placu. Tko zna koja je cijena sad. Mozda 100 kn za kilu
     
  35. jelena.O's Avatar

    jelena.O said:

    Default

    Spajka a kaj si kupila to u čem će se peć? Ja ne stavljam nikakve masnoće na pečenke, nakon nekog doba pusti sama mast pa podlijes s time
     
  36. sasa's Avatar

    sasa said:

    Default

    ne treba ti nikakvo maslo spajka za patku, ali iskoristi ga za krumpire!
     
  37. Kosjenka's Avatar

    Kosjenka said:

    Default

    danas lažna ragu juha, srneći gulaš s knedlama, kupus salata.
     
  38. spajalica's Avatar

    spajalica said:

    Default

    Krumpiri idu obavezno u maslu. To onozavamo.
    Jelena kupila sam od gus zeljeza posudu s poklopcem. Teska.
    Ono sto sam zeljela je 1600 kn. Malo mi je previse. Ovo je punooo jeftinije a i zgodno izgleda.
     
  39. Mima's Avatar

    Mima said:

    Default

    Takvu sam ja imala, zahrđala je pa sam ju bacila. Nije baš da sam ju koristila.
     
  40. NanoiBeba's Avatar

    NanoiBeba said:

    Default

    Spajka, koliko plaćaš naskac. Da ne ne "ožene". Ak uopće uspijem naći kilu domaćeg maslaca
     
  41. jelena.O's Avatar

    jelena.O said:

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    Krumpiri idu obavezno u maslu. To onozavamo.
    Jelena kupila sam od gus zeljeza posudu s poklopcem. Teska.
    Ono sto sam zeljela je 1600 kn. Malo mi je previse. Ovo je punooo jeftinije a i zgodno izgleda.
    Tvoja je onda od emajlA? Za dvesto kuna. Ima li ko keramičku?
     
  42. Forka's Avatar

    Forka said:

    Default

    Je l' vama maslo i maslac isto? :neupućena:
     
  43. Mima's Avatar

    Mima said:

    Default

    hm, izgleda da spajalica misli na ghee, kad kaže da će napraviti maslo. Tj. nije joj to isto što i maslac.
     
  44. zutaminuta's Avatar

    zutaminuta said:

    Default

    Quote Originally Posted by Forka View Post
    Je l' vama maslo i maslac isto? :neupućena:
    Maslo je ono što se dobiva obradom maslaca. Takoreć čista mliječna mast.
     
  45. spajalica's Avatar

    spajalica said:

    Default

    Ghee je fency naziv. Ali to je mast iz maslaca.
    Jelena nije emajlirana niti je od 200 kn. Samo sam izjavila da.mi je puno bilo dati 1600 kn.
    Mima nadam se da nece. A izvana emejlirana.
     
  46. Mima's Avatar

    Mima said:

    Default

    Fancy je ali sam ga upotrijebila da znamo na što se misli Naime, kao što znamo jer je već bilo nesporazuma, u Dalmaciji mnogi ljudi za obični maslac kažu maslo.

    Moram priznati da mi nije jasno zašto koristite maslo (ghee) za pečenje, nikad čula (što nije neobično jer nisam baš upućena kuharica)

    Što se tiče gusnatog pekača, neće ti sigurno zahrđati ako ga budeš održavala kako treba (premda ne znam kako treba). Ja svoj nisam koristila i samo je stajao u špajzi.
     
  47. NanoiBeba's Avatar

    NanoiBeba said:

    Default

    Quote Originally Posted by Forka View Post
    Je l' vama maslo i maslac isto? :neupućena:
    Mi nismo Dalmatinci.

    I to je maslo. Naši stari su koristili i radili maslo jer domaći maslac ima kratak rok trajanha.
    A ovaj fensi naziv, kak je spajka pristojno rekla koriste po jednako fensi dućanima sa jednako fensi cijenom
     
  48. NanoiBeba's Avatar

    NanoiBeba said:

    Default

    Maslo se vrlo jednostavno napravi kuhanjem maslaca. Al je bit u tome da se ne koristi dućanski maslac.
    Maslo je pročišćeni maslac - odnosno maslac iz kojeg je kuhanjem isparila voda.
     
  49. Munkica's Avatar

    Munkica said:

    Default

    I zato što je pročišćen podnosi više temperature, odnosno na njemu se može peći i pržiti bez da izgori.
     
  50. zutaminuta's Avatar

    zutaminuta said:

    Default

    Ja sam samo jednom uzela maslo i nikad više. Smrdi mi kao svinjska mast. Jaja na maslu uopće nisu bila ukusna.