krem juha od boba
lešo meso od jučer iz juhe na salatu.
krem juha od boba
lešo meso od jučer iz juhe na salatu.
Pa zar sad ima boba? Ili kupujete zaleđeni?
Ja ga isto jako volim u varivima.
Tijesto s mesnim kuglicama, bijelim umakom s pršutom i đumbirom.
Je l nije neka fora s bobom da ima nešto toksično u ovojnici pa da treba nekako namakati? Ja sam kupovala isto taj smrznuti, potajno se nadam ako ima nešto toksično da su to uklonili, a friški se ne usudim kupiti.
Ne znam jel' toksično nego ima ljudi koji su intolerantni na bob, jedna forumašica je imala ogromnih problema radi boba, pa je tu bila napisala priču o tome.
Favizam se zove ta intolerancija na bob.
cvijeto, kako kuhaš tu juhu?
ja imam gomilu zaleđenog domaćeg boba
Moj omiljeni recept s bobom je ovaj: http://www.coolinarika.com/recept/bob-s-jecmenom-kasom/
tu sam prvi put srela i "dalmatinski pešt", od tada mi je on vrlo česti sastojak za brojna druga variva.
n.grace, a ne raspadne ti se ta crvena leca?
meni se uvijek previse raskuha![]()
Kaae, malo mi je falafel "brasnast", a radila sam po tvom receptu
Di sam fulala?
Rizi-bizi, pileci file na naglo, salata od pecene paprike.
juha od paradajza (hvala mami na domaćem paradajzu kojeg je napravila valjda 100 L![]()
)
dva rižota (ja jela oba, naravno): jedan s piletinom, drugi sa šampinjonima. salata cikla.
baš sam si bila kul kako sam imala sve zaleđene temeljcepa sam ih ubacila u rižoto i osjetno je finiji.
I mislim da je bob jedna od rijetkih stvari koje na volim jesti
Ono, bas ne mogu
Probala dva puta u ne ide![]()
ja jako volim bob. znam tu priču oko favizma, al biće da ga nemamo. iako, čini mi se da ga nije imala ni ta forumašica pa se odjednom pojavilo
jedemo ga dok je mlad s mahunama, a kasnije s blitvom, artičokama, u maneštrama.
ovo od angie mi zvuči fino isto.
a ovu krem juhu ti radim ko i sve krem juhe, onako - dosadno
na maslinovom ulju prodinstam kapulu, naribani celer i mrkvu, dodam bob i vodu, kad se skuha sa štapnim mikserom, dodam peršin i protisnuti češnjak, i još svakom na tanjur malo kapnem ulja. eventualno pol krumpira unutra.
Doma sam bolesna ko pas. Nemam snage za veliko nakuhavanje... Sva sreca imam malo svjeze brokule i karfiola pa sam mislila napraviti tjesteninu s nekim umakom od tog povrca.
Imate neki brzinski recept ili je ok samo,skuhat malo,povrce, maknut vodu i zalit vrhnjem te pomjesat s tjesteninom. Dodala bi eventualno malo svjezeg sira.
giuseppe,
ja brokulu i cvjetaču skuham i onda bacim na maslinovo, i zgnjačim gnječilicom za pire. dodam malo češnjaka i vode u kojoj se tjestenina kuhala, pospem parmezanom
nekad dodam i vrhnja, kako mi se da.
a majkemi, jednom sam i pinjole stavila u to![]()
Posljednje uređivanje od betty blue : 19.02.2015. at 14:02
thnx
a ja prestala kupovati crvenu, jer sam mislila da nesto krivo radim
betty![]()
cvijeto ne možeš dobiti favizam, radi se o genetskoj varijanti, rodiš se s tom varijantom gena koja dovodi do smanjene aktivnosti enzima i favizma tj.hemolitičke anemije kad pojedeš bob. ima više mogućih genskih polimorfizama pa je možda ta mačka s rode prije jela bob, manje, ili ga je samo probala, a ovaj put ga je unijela previše obzirom da ima manje enzima.
anci rižoto bez temeljca ko srdele bez pinjola.
Jela je bob vrlo rijetko: http://forum.roda.hr/threads/71725-F...-moje-iskustvo
Posljednje uređivanje od Jurana : 19.02.2015. at 15:02
Možda glupo pitanje, ali treba li taj Ledov bob guliti ? Nikada ga nisam kupila, pa ne znam..
Crvena leća je super brzinski ručak za izbirljivce. Kapula, leća, na kraju kurkuma - super umak uz tjesteninu od heljde.
Danas je mm radio piletinu u cornflakesu. Prvo sam mislila da me zafrkava. Ubacio je u pećnicu na masni papir i bilo je prefino i zanimljivo.
ja bob gulim kad mu je sezona na izmaku pa jako zadeblja korica.
ne mogu više dočekati da krene divota na placu, mladi luk, rotkvice, šparoge, mladi češnjak.... još malo!!!
dosta više kelja i zelja.
pih, sasa, ko da ti kuhas kelj i zelje
al i ja jedva cekam
Przeni krumpirici i incuni, zelena salata.
Direktno sa Dolca.
sasa, ubola sam rotkvice i mladi luk za sutra. :D
jesu dobri? čini mi se ko da je još malo prehladno..
Moji doma obožavaju tjesteninu (pogotovo bezglutensku kad ju uspijem nabaviti) s umakom od brokule. Samo skuham brokulu u slanoj vodi, čak malo dulje da omekša, pa je lagano izgnječim viljuškom i zalijem maslinovim uljem. Od začina - češnjak i papar. Ponekad uz brokulu kuham i mrkvu (na ploške ili kockice), ponekad ne.
Vrhnje - zaobiđi ako imaš problema s disanjem, mliječni proizvodi potiču stvaranje sluzi u dišnim putevima.
I ja gulim ako je malo duže stajao, ali kad sam skužila koja je to muka jako pazim da ga odmah pripremim. Kad je skroz mlad sve je predivno nježno i mekano!
Ja gulim bob za pesto od boba koji toliko obozavam da mi nista nije tesko![]()
A danas smo jeli komarcu s gradela i blitvu s krumpirima
I nesto mi se sve cini da cu sutra upravo spomenuti pesto od boba, s tjesteninom
Sad ti ne znam tocno kolicine, morala bih iskopat, ali bejsikli:
Cca pola kila skuhanog i oguljenog boba
1 tvrdo kuhano jaje
Mozda 50g maslaca
2 cesnja cesnjaka, originalno ide sirov ali ja to ne volim pa ga nasjeckam i kratko popecem na maslinovom ulju
Koje isto ide unutra, po procjeni
2 zlice skute ili svjezeg sira
Sol, papar
Par listica svjeze mente (nije obavezno ali daje super okus, kad nemam mentu stavim suhi kopar)
Mislim da sam sve navela. Uglavnom smiksas, ako ti je pregusto dodas malo maslinovog. Jednom sam stavila manje masl., a vise maslaca i napravila pastetu, to je isto super
Ali ne pravim ga sutra, idem kod bake i nadam se da ce nekakva peka bit u igri![]()
Sad vidim, originalno ne ide maslac, to sam dodavala samo u pastetu valjda. Ostalo je ok
Danas bih mogla pohano, rizi bizi i ciklu. I pecene paprike punjene sirom (to sam nekada prije radila, morala bih se podsjetiti kako, ili improvizirati).
Subota-
Blitva/ krumpir leso, fasiranci od puretine
nedjelja -
juha od mrkve, janjetina na marokanski ( neka improvizacija janjeceg buta sa puno zacina da se ne osjeti da je janjetina), riza ( ponestalo kuskusa-a), zelena salata sa mladim lukom i rotkvicama, cimet-rolice
ponedjeljak - grah varivo sa kobasicom
Juneće šnicle u umaku od povrća, riža, cikla
Sasa, bijah u harissi i kupih wasabi sezam. Probala bih al me sram na ulici, pa ce pricekat dok dodjem doma. Nije bilo aceta od ljesnjaka, a taman su na snizenju sva aceta
n.grace thnx na receptu, mm veli da mu je ovaj bolonjez bolji od pravog
danas smo u gostima na rucku
sutra jos ne znam
Ja sam danas kuhala dorucak![]()
Jaja Benedict,ajme kako je to bolesno savrrsenooo!
Za rucak smo s prijateljima,peći ćemo rostilj,prekrasno nam je vrijeme planiramo biti vani![]()
krem juha od brokule i prosa
tijesto u umaku od karfiola i pureći medaljoni
kiseli krastavci