Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
Kako radis sirne knedle, Peterlin?

Juha od bundeve je meni najdraza juha, a moji isto nisu zainteresirani.
Knedle radim na najjednostavniji mogući način (lijena žena) iako znam i kako se rade od krumpirovog tijesta i oni primorski od žeženog tijesta bez krumpira:

Bečki knedli - tijesto:
- oko 500 g svježeg kravljeg sira /sira i vrhnja
- 2 žlice ulja (ako je posni sir - ako je sir s vrhnjem, čak ne treba)
- oko 200-250 g oštrog brašna (omjer sira i brašna je 1:2)
- 1 žličica soli

To se sve samo zajedno zamiješa (može se i mikserom, nastavcima za tijesto) i brzo zamijesi. Budući da nije svaki sir isti - količina brašna može biti manja ili veća, dodajem po potrebi. Punim šljivama, marelicama ili crnim pekmezom (to nisam dugo).

Ovo je mjera za cca 16 kom, a ako mi se jako žuri ili ako imam debele šljive stenlijevke, napravim 12 velikih. Tijesto zavaljam u kobasicu, razrežem na šnitice, namočim po pol šljive u šećer, obučem u tijesto i oblikujem okruglice. To je sva mudrost. Skuham u velikoj količini slane vode sa žličicom ulja, kao i svako drugo tijesto.

Moj stariji voli prepržene prezle i vrhnje, mlađi voli šećer i cimet, mm si stavlja sve navedeno, tako da se prigradnje serviraju odvojeno - svatko si začini kako želi.

Btw. to tijesto je zahvalno i bez punjenja - samo se napravi tanja "kobasica" tj. debljine palca i izreže se brrrdo njoka.

* * *
Moja mama radi drugu varijantu sirnih knedli - u njih ide gris i snijeg od bjelanjaka. Omjer sira i grisa ide 3:1 (štajaznam - 300 g sira, 100 g grisa, žličica soli, 1 jaje koje se razdvoji i od bjelanjka se stuče snijeg, žlica masla ili rastopljenog maslaca, a treba se dodati još žlica-dvije oštrog brašna po potrebi, jer inače se smjesa raspada). To dugo nisam radila, jer ta smjesa kao i gris knedli za juhu zahtijeva stajanje da gluten nabubri. Oni se dulje kuhaju i budu fini rahli.