Nisam skontala cveklu kada se.doliva voda i sta se stavi u tegle.od tecnosti
Poslano sa mog HUAWEI GRA-L09 koristeći Tapatalk
Nisam skontala cveklu kada se.doliva voda i sta se stavi u tegle.od tecnosti
Poslano sa mog HUAWEI GRA-L09 koristeći Tapatalk
Jelena kak mislis ak ne ide paradajz? Radila bi isto al bez paradajza? Nisam probala tako, valjda bi moglo stajati..
Danas vege punjene paprike i bijeli batat na kriske kuhan u sosu.
je bez paradajza, pošto bi nekaj za klinca koji to ne smije jest.
peterlin staviš li unutra i jabuke??? nisam skužila kolko ulja ide????
i dal se jako osjeti kuhani luk ak ga jedete nakon par mjeseci???
Posljednje uređivanje od jelena.O : 11.09.2015. at 12:25
Meni se u principu ne osjeti, umak je ko upravo skuhan.
Jedina fora je da se zacini ne dodaju kod kuhanja nego kod podgrijavanja umaka. Zacini ako stoje promjene okus jela.
a soliš odmah?miksate ili ne ?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 11.09.2015. at 12:46
Jučer varivo od poriluka, a za nekoliko dana nakuhala i gulaš od junetine i juhu od goveđe kosti.
kod mene jučer varivo od leće, danas pečeno meso, krumpiri i povrće (patlidžani, paprike..)
Grah + zelena salata.
Pon: varivo od mahuna
Uto: kelj na leso, peceni pileci file s povrcem (luk, paprika, paradajz), zelena i radic salata
Sri: teleca juha, kuhano meso iz juhe s hren umakom, tijesto sa salsom za djecu, zelena salata, kolac od mrkve
Cet: musaka s patlidjanima, mljevenom puretinom i krumpirom, salata od mrkve
Posljednje uređivanje od laumi : 14.10.2015. at 08:05
Baš sam se mužu žalila da nam je prehrana jednolična....
Nedjelja: juha od telećih rebara, vratina u tavi, lešada (kelj)
Ponedjeljak: Grašak i noklice, ostatak vratine, ćevapi
Utorak: Pileći paprikaš + bezglutensko tijesto, zelena salata
Srijeda: Varivo od leće + faširanci, zelena salata
Četvrtak: bit će juha od mrkve i grisa, pileće bijelo meso pohano + krumpir + cikla (mlađi sin ide na školski izlet, pa je poželio nositi pohance, a mi ostali se pridružujemo)
Petak:planiram pastrvu i blitvu
U subotu namjeravam opet opljačkati ribarnicu (orade ili brancini, lignje) za vikend
Peterlin, meni ovo sto si napisala ne djeluje jednolicno.![]()
Jučer sam se izvukla sa špagetima + pesto genovese, danas nemam pojma što ću, ponovno što u bezidejnoj fazi, što u zaboravnoj (zaboravim odlediti nešto), pa kod vas skupljam ideje. Možda ću pohati piletinu i napraviti pire.
ja sam isto u bezidejnoj fazi i imam osjećaj da stalno vrtimo nekih 5-6 jela.
pa smo tako zadnjih dana jeli: pečenu ribu i blitvu s krumpirima, pohanu piletinu i pire i juhu, varivo od slanutka, grah, i danas je mislim juneći gulaš. na ovu listu još ide i poneki rižot (nedavno sam pravila i crni) i nešto s puretinom i špageti bolognese.
ponekad skuham juhu od bundeve, ali to samo sebi, nitko drugi od ukućana neće to da jede, čak i mala frkne, iako ona skoro sve voli.
Nije u tjednu, ali kad se pogleda na mjesečnoj bazi, tjedni jelovnik se ponavlja uz minimalne varijante (ako nije leća, onda je grah ili ričet itd). Mi dolazimo doma u različito vrijeme, pa je u tjednu često varivo+meso koje se može podgrijati, a vikendom se jede ono što nije za stajanje i podgrijavanje. Osim toga, stariji sin ima fiksni aparatić za zube, pa je mljeveno meso zastupljeno više nego bih ja to htjela i puno se jede žlicom.
Juha od bundeve - mljac! Bundevu sam već nabavila.... to bih mogla jedan dan za večeru. Nisam to pisala, ali kod nas je često topla večera: sirni knedli, popečci od tikvica, omleti vrsta raznih, mlađi sin je obožavatelj preprženog špeka pa si to zna napraviti (češće vikendom za doručak nego za večeru), palenta s čvarcima ili špekom...
A za doručak zadnje vrijeme dečki jedu gris na mlijeku (ustupak starijem sinu i njegovom aparatiću, a mlađi se pridružio jer ne voli suhi doručak) - imam dojam da nisu pojeli toliko grisa od treće godine. Unutra se dodaje suho voće, džem, med, čokolada, javorov sirup - po želji.
Kako radis sirne knedle, Peterlin?
Juha od bundeve je meni najdraza juha, a moji isto nisu zainteresirani.
Knedle radim na najjednostavniji mogući način (lijena žena) iako znam i kako se rade od krumpirovog tijesta i oni primorski od žeženog tijesta bez krumpira:
Bečki knedli - tijesto:
- oko 500 g svježeg kravljeg sira /sira i vrhnja
- 2 žlice ulja (ako je posni sir - ako je sir s vrhnjem, čak ne treba)
- oko 200-250 g oštrog brašna (omjer sira i brašna je 1:2)
- 1 žličica soli
To se sve samo zajedno zamiješa (može se i mikserom, nastavcima za tijesto) i brzo zamijesi. Budući da nije svaki sir isti - količina brašna može biti manja ili veća, dodajem po potrebi. Punim šljivama, marelicama ili crnim pekmezom (to nisam dugo).
Ovo je mjera za cca 16 kom, a ako mi se jako žuri ili ako imam debele šljive stenlijevke, napravim 12 velikih. Tijesto zavaljam u kobasicu, razrežem na šnitice, namočim po pol šljive u šećer, obučem u tijesto i oblikujem okruglice. To je sva mudrost. Skuham u velikoj količini slane vode sa žličicom ulja, kao i svako drugo tijesto.
Moj stariji voli prepržene prezle i vrhnje, mlađi voli šećer i cimet, mm si stavlja sve navedeno, tako da se prigradnje serviraju odvojeno - svatko si začini kako želi.
Btw. to tijesto je zahvalno i bez punjenja - samo se napravi tanja "kobasica" tj. debljine palca i izreže se brrrdo njoka.
* * *
Moja mama radi drugu varijantu sirnih knedli - u njih ide gris i snijeg od bjelanjaka. Omjer sira i grisa ide 3:1 (štajaznam - 300 g sira, 100 g grisa, žličica soli, 1 jaje koje se razdvoji i od bjelanjka se stuče snijeg, žlica masla ili rastopljenog maslaca, a treba se dodati još žlica-dvije oštrog brašna po potrebi, jer inače se smjesa raspada). To dugo nisam radila, jer ta smjesa kao i gris knedli za juhu zahtijeva stajanje da gluten nabubri. Oni se dulje kuhaju i budu fini rahli.
Jucer krem juha od hokaido bundeve, odresci friskog lososa, grasak i krumpir u maslacu i persinu.
Isto sam bez ideja.
Peterlin, tak i ja radim knedle otkad zivim u Austriji
Sutra lazanje, danas ostaci od jucer i jos nesto...ali sto
Kod nas je isto aktualan griz na mlijeku, riza na mlijeku (Alnaturina ) i onda pred kraj dodam malo pudinga od vanilije. I onda stavim prvo malo domaceg pekmeza od jagoda pa rizu na mlijeku u male staklene caseyammi
Brancini iz pećnice, riža iz pećnice, kupus-salata.
Danas Chili con Carne, sutra krumpirov gulas![]()
Hvala, Peterlin!
Danas varivo od mahuna s piletinom, krumpirom i prosom.
Sutra mašnice s bundevom i piletinom posipane makom (ako nađem mak u zrnu). Salata zelena i radič i salata od pečenih paprika.
Nema na čemu. Evo i našeg jelovnika od vikenda + plana za ostatak tjedna:
Subota: Paradajz juha s taranom, pečena pastrva, lešada (brokula, krumpir, mrkva)
Nedjelja: Juha od telećih kostiju i pilećih drapa, pečeni picek, mlinci, za svekrvu vegetarijanski složenac (brokula i riža prelivena vrhnjem s jajcima i zapečena)
Ponedjeljak: Kisela repa s grahom, pire krumpir, krvavice
Utorak: planiramo neko varivo (slatko zelje ili tikvice), palentu i pljeskavice
Srijeda: kupio je mm 3/4 kg junetine za gulaš. Ako moj brat dođe na ručak, dodat ćemo špecle da bude dosta za sve. Uz to dvije vrste salate: kineski kupus i cikla.
Četvrtak: moram ponoviti juhu od bundeve, a još ne znam što s tim, neko tijesto s umakom + zelena salata
Petak: oslić u bijelom vinu, kuhani krumpir
poriluk i kobase.
sutra fileki
srijeda saft od piletine
Odrezak milanese, umak od vrhnja, sunke, sira i gljiva, salata od rukole.
Danas varivo od kelja i to onako po starinski - sa kockicama slanine i krumpira i malo češnjaka te zaprškom od pire paradajiza. To je jedino jelo u koje stavljam zapršku i baš mi paše.
Sutra ću to isto jelo, što ostane od danas i + pureće faširance.![]()
Krem juha od brokule, popecci od crvene lece i batata, grill luk, sampinjoni i paprika za prilog, zelena salata zacinjena konopljinom uljem i acetom.
Fala, fala...
Evo i pregleda što je bilo ovaj vikend (Svi sveti) i plana do kraja tjedna:
U subotu nismo kuhali ništa - obilazili groblja i otišli na roštilj na Ravnice. Popodne sam ispekla čupavce za djecu i engleski kolač sa suhim voćem za stariju generaciju.
U nedjelju sam s bratom otišla u rodni grad obići groblje i k mami na pečenu patku, mlince i salatu od crvenog zelja. MM je s djecom otišao k svojoj mami na ručak - juha, pohanci, tjestenina s gljivama i zelena salata.
U ponedjeljak su bili pureći faširanci sa curryjem, pire i sos od kopra.
Utorak - kiselo zelje s grahom, unutra suha rebra
Srijeda - mahune varivo i svinjski šnicli na naglo
Četvrtak - imam doma poriluk, uz to neke kobasice
Petak - ne znam još, možda bakalar na bijelo. Ako ne nađem ribu po svom ukusu, napravit ću francuski krumpir, uz to neka juha (imam hokaido tikvicu, ali to često jedemo u zadnje vrijeme pa možda napravim juhu od mrkve ili zelene tikvice). Fali još i endivija salata uz francuski krumpir, ali ako ju zaboravim napraviti, mrknut će djeca ciklu iz špajze.
grah sa špic rebricama i kobasama.
sutra isto grah.
petak riba i blitva.
Kod mene danas ovo: http://www.coolinarika.com/recept/998847/
jučer gulaš
neki dan sam radila štrucu od crvene leće, baš je bilo fino
http://www.coolinarika.com/recept/vege-zadovoljstvo/
uz to pire krumpir i zelena salata, a sljedeći put ću raditi i umak od gljiva
danas juha od povrća s noklicama i domaćim rezancima, pureći šnicli u vrhnju i basmati riža
sutra ću neko varivo, vjerojatno od mahuna
Jučer sam napravila prefinu salatu, endiviju, eisberg, naribala mrkvu, dodala kukuruz, narezala zelje, skuhala jaje, falafel, jogurt dressing s medom i bučinim uljem. Uz to bučine koštine i baquett s maslacem od češnjaka. Mljac!
Danas "farmerski gulaš"- s mljevenim mesom, krumpirom, paprikom, rajčicama![]()
juha, pohano i lešo brokula te salata uz to.
sutra saft
srijeda nešto leteći
četvrtak restani i sarma
Meni je stigla nova Ottolenghijeva kuharica pa kuham svasto novog. Danas lungic u soya sosu i salata od jabuke i cikle. Sutra glazirani raznjici od tune sa salatom od mrkve i limete, u srijedu mesne okruglice u toplom umaku od jogurta s keljom, u cetvrtak juha od graska s krutonima od kozjeg sira. U petak ravioli s kozicama. Za vikend jos ne znam. Znam sam da cu raditi neke friterse od rikote u umaku od bobica sa cokoladom.
MM je s placa donio kiselu repu. To ću danas skuhati za sutra.
Ovaj tjedan baš nemam vremena za kerefeke - svaki dan će biti nekakva klopa "sve iz jednog lonca" i kraj priče. Za vikend eventualno nešto više od toga. Snube me klinci da opet napravim čupavce, ali ni to nisam stigla.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.11.2015. at 12:13
Danas tortilje i radic zelena salata.
Za klince fino varivo (mrkva, grasak, meso i noklice).
Mislim da je to samo dio tradicionalnog recepta.
Uostalom, probaj.
Piše da se peče u kalupu. Najgore što se može dogoditi je da se ne može lijepo rezati.
Btw. moja djeca ne bi dala da se tamari izbaci, ali oni nemaju tolika prehrambena ograničenja kao tvoji (i ne znaju koliko su sretni zbog toga). I mi moramo ovo probati.
Sasa, stavis recept za mesne okruglice u umaku od jogurta s keljom? Jel to kelj ide u jogurt umak ili sa strane, kao prilog?
Sve sto si napisala mi zvuci mljac mljac!
Mi danas imamo purece odreske dinstane na povrcu (luk, paprika, rajcica) i kelj na leso.
Sutra juha od bundeve i paprike punjene sirom i posute sezamom, zapecene u pecnici; salata od zelja.
prerkjučer lungić punjen šunkom I sirom,pire I salata
jučer hamburgeri I pomfrit iz pećnice
pinđur, kisela paprika
danas povrtna juha, tuna tjestenina i crveni kupus
sutra slanutak varivo sa špekom, zeleni kupus na salatu
Kod nas su jučer bili tortellini sa brokulom i sirom, baš su fino ispali, za podvalit malo brokule djetetu koje joj se inače ne približava
danas grah
Ovo Sasino opet sve predobro zvuči!
Ja ću nešto jednostavno, imam gotovu pileću juhicu, a poslije vjerojatno pileća prsa u curry umaku s rižom.
Sto kuhate kad ste bezidejne i kad vam se ne kuha?