Pokazuje rezultate 1 do 50 od 6742

Tema: Što danas kuhate /39.dio/

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,052

    Početno

    Kakav je to ciganski grah?

  2. #2
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,244

    Početno

    Ukuhani grah, rajčice i paprike + dodaci.

  3. #3
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,015

    Početno

    Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    Kakav je to ciganski grah?
    Evo slikovnice: http://www.coolinarika.com/recept/1027203/

    Meni je flopica dala svoj recept pred par godina i super je.

  4. #4
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,517

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Evo slikovnice: http://www.coolinarika.com/recept/1027203/

    Meni je flopica dala svoj recept pred par godina i super je.

    jel obavezno mora biti od mladog graha?

  5. #5
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,015

    Početno

    Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    jel obavezno mora biti od mladog graha?
    Ne mora, ali meni je bolje ako je baš mladi grah.

    To je način kako konzervirati višak mladog graha da ti ne zauzme puno mjesta u škrinji. Vjerojatno bi bilo ok i sa bilo kakvim grahom. Pa i zove se "ciganski" zato jer stavljaš unutra sve čega imaš viška...

  6. #6
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,015

    Početno

    Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    jel obavezno mora biti od mladog graha?
    Evo recepta (mjere za probnu količinu)
    1 kg graha (najbolje mladog, ali može bilo kakvog - mjera se odnosi na kuhani i ocijeđeni)
    1/2 kg paprike (raznih boja)
    0,75-1 kg paradajza
    10 dag luka
    nekoliko češnjeva češnjaka (3-4, može i više ako nema jako intenzivan miris)
    5 dag šećera
    2.5 žlice soli (staviti prvo 2 pa po potrebi dodavati - mjera se odnosi na standardnu jušnu žlicu)
    3 dl vode
    1 dl ulja
    1.5 dl bijelog alkoholnog octa
    1-2 lovorova lista

    Grah mora biti prethodno kuhan.
    Povrće se nareže na kockice.
    Luk se dinsta na ulju samo kratko, da omekša, doda se pakrika i grah i još malo dinsta, doda se rajčica i još malo dinsta (svaki put po desetak minuta). Na kraju se dodaje češnjak, sol, šećer, voda i ocat, dobro izmiješa, navine timer na 30min i ostavi da se zajedno dinsta. Treba povremeno promiješati. Ako je jako tekuće, može se dinstati još 15 min tj. dok ne postane gusto, ali ne i suho.

    Tko voli, može u ovo staviti feferone.

    Stavlja se u sterilizirane staklenke (ja perem u suđerici staklenke i poklopce), a hladi se polako preko noći, da se postigne negativni tlak u staklenkama (pokrijem starim stolnjakom presloženim na više slojeva - kontrola: poklopac se mora lagano uvući kad se ohlade).

    To ti je sva mudrost.

    Dobar tek!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •