Kakav je to ciganski grah?
Evo slikovnice: http://www.coolinarika.com/recept/1027203/
Meni je flopica dala svoj recept pred par godina i super je.
Evo recepta (mjere za probnu količinu)
1 kg graha (najbolje mladog, ali može bilo kakvog - mjera se odnosi na kuhani i ocijeđeni)
1/2 kg paprike (raznih boja)
0,75-1 kg paradajza
10 dag luka
nekoliko češnjeva češnjaka (3-4, može i više ako nema jako intenzivan miris)
5 dag šećera
2.5 žlice soli (staviti prvo 2 pa po potrebi dodavati - mjera se odnosi na standardnu jušnu žlicu)
3 dl vode
1 dl ulja
1.5 dl bijelog alkoholnog octa
1-2 lovorova lista
Grah mora biti prethodno kuhan.
Povrće se nareže na kockice.
Luk se dinsta na ulju samo kratko, da omekša, doda se pakrika i grah i još malo dinsta, doda se rajčica i još malo dinsta (svaki put po desetak minuta). Na kraju se dodaje češnjak, sol, šećer, voda i ocat, dobro izmiješa, navine timer na 30min i ostavi da se zajedno dinsta. Treba povremeno promiješati. Ako je jako tekuće, može se dinstati još 15 min tj. dok ne postane gusto, ali ne i suho.
Tko voli, može u ovo staviti feferone.
Stavlja se u sterilizirane staklenke (ja perem u suđerici staklenke i poklopce), a hladi se polako preko noći, da se postigne negativni tlak u staklenkama (pokrijem starim stolnjakom presloženim na više slojeva - kontrola: poklopac se mora lagano uvući kad se ohlade).
To ti je sva mudrost.
Dobar tek!