Naravno da nije svejedno koju bundevu koristiš... a to je i razlog zašto mi je teško reći kako glasi provjereni recept. Ja sam ga davno uzela sa Zemljana (forum vegetarijanaca i vegana)
Koristim za ovo samo dvije vrste
- maslenu buču ili butternut - ovu: http://www.njuskalo.hr/image-bigger/...ka-9976383.jpg
- hokkaido - ovu: https://static.kupindoslike.com/Hokk...L_46538753.jpg - trebaju ti dvije jer je hokkaido mala tikva
Trenutno ima jednih i drugih. Ja bundevu za njoke ne kuham nego pečem. Recept je inače super jednostavan, ali odstupam od veganskih regula. Napisat ću zašto.
Daklem, uzmem bundevu (butternut ako mogu naći), prepolovim i ispečem u pećnici, da bude skroz mekana. (Pleh obložiti pek papirom da se ne zezate s ribanjem zagorenih dijelova...)
Kad je bundeva pečena, ostružem samo meso (bez kože i zagorjelih dijelova) u zdjelu. Obradim štapnim mikserom. To je pire koji je sirovina za sve živo, za juhu, za njoke, za muffine... i stoji u frižideru u staklu cijeli tjedan, jer se ne isplati peći bundevu samo za njoke.
Daklem, za njoke je omjer bundevinog mesa i brašna 4:1.
- 800 grama bundevinog mesa (pire obrađen štapnim mikserom)
- žličica soli
- 200 grama brašna (s oštrim mi je lakše raditi, ali nije uvjet)
- po potrebi žlica - dvije vrhnja za kuhanje (pa recept više nije veganski - kod njih se stavlja biljno ulje)
Ovo je prilično velika količina, pa se može raditi i s pola. Nisam zaboravila jaje - ja ga ne stavljam, ali može se ako netko voli.
Tijesto je ljepljivo i gnjecavo. A dalje ide kako god želiš - ako volite mekano, napravi žličnjake. Ako voliš tvrđe, dodaš brašna samo koliko treba dok smjesa ne postane glatka i podatna za valjanje (ne previše da ne bude tvrdo), formiraš duuugačku kobasu debelu kao palac, izrežeš ju na pol palca dugačke komade, pa se to skuha u puno kipuće slane vode. Gotovo je kad isplivaju (2-3 minute).
Ima još varijanti - može se i krumpir u to dodati, ali onda ide manje brašna. Moja djeca to obožavaju, ali ja sam lijena jer mi je i ovo puno prčkanja. Jednom sam uvalila instant pire i raspametili su se, ali to rijetko kad imam u kući.
Kad su njoki kuhani, možeš ih zaliti umakom ili prepržiti na luku (to je tradicionalni recept).
Eto. Nadam se da ne zvuči jako komplicirano. Nije, ali traje dok se bundeva ispeče. To je obično posao od dva dana koji treba planirati. AKo se bundeva kuha, u njoj ostane previše vode pa nije pogodna za ovo.