Pokazuje rezultate 1 do 50 od 6730

Tema: Što danas kuhate /39.dio/

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

tang, po kojem si receptu radila? Evo ja kopiram svoj (bio mi je odličan, sa soya sosom, to mi je bio element iznenađenja):

švedske mesne okruglice:

850 g govedine/junetine od vrata (svježe mljevene) nemojte, molim vas kupovati onu pakiranu
    1 luk
    3 režnja češnjaka
    puna šaka peršinovog lišća
    1 jaje
    muškatni oraščić
    sol
    papar
    2 žlice krušnih mrvica
    brašno
    ulje
    malo soya umaka
    1 žlica koncentrata rajčice

1) U kvalitetnom mesu je tajna ovoga recepta. Juneći vrat je lagano prošaran masnoćom i sam po sebi sočan pa je idealan, za razliku od buta koji je tvrd i suh.
    Meso stavite u zdjelu pa dodajte sol, papar i pola male žličice muškatnog oraščića.
    U multipraktiku sameljite luk, peršin, češnjak i dodajte mesu. Sve prstima dobro promiješajte da se sastojci dobro povežu. Dodajte jaje i krušne mrvice. Promiješajte!
    Ja uvijek na jezik stavim malo smjese da osjetim slanost pa dodam još soli ako je potrebno. Nemojte da meso bude bljutavo… Kasnije ne možete dosoliti.

2) Oblikujte polpete poput malih pljeskavica. Računajte da će vam se pečenjem i kuhanjem stisnuti.. Neka budu veličine ženskog dlana, ne jako debele. Od ove količine mesa dobit ćete oko 17 polpeta.

3) Svaku uvaljajte u brašno. Dobro istresite višak. Ne želite previše brašna. Tek toliko. (koje brašno ćete koristiti nije bitno, samo nemojte neko koje ima specifičan okus da ne prevlada).

4) U dubljoj tavi, nekoj u kojoj vam se neće lijepiti za dno i koja je većeg promjera da vam stane što više polpeta u jednom sloju, zagrijte malo ulja. Ja uvijek koristim maslinovo, ali može i suncokretovo.

Pecite polpete nekoliko minuta sa svake strane. Tek toliko da dobiju boju, a ne da se sasvim ispeku. Kada su lagano potamnile i zapekle se, vratite sve polpete u tavu. Ostavite ulje od pečenja sa svim sokovima koje je meso pustilo. Prelijte toplom vodom i nastavite kuhati na laganoj vatri. Nemojte pretjerivati s vodom. Dodajte toliko da vrh polpeta nije prekriven vodom već malo ispod.

Dodajte odmah koncentrat rajčice, 2-3 žlice soja umaka… Posolite ( s obzirom na soja umak, nemojte pretjerati) Ubacite još malo muškatnog oraščića po želji.

Neka se poklopljeno kuha na laganoj vatri sat vremena. U međuvremenu rastopite 1 žličicu brašna u malo hladne vode i dodajte saftu da ga lagano zgusne.

Kušajte, doradite okus. Ničega previše. Muškatni oraščić mora istaknuti okus mesa, a ne ga prekriti. Umak gust, ne previše, tamno smeđe boje.

Servirajte uz pire krumpir. Dobar tek!

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ja odavno ne kupujem meso vrata junetine jer su mi rekli da u vrat primaju injekcije (valjda antibiotike). Ne znam ima li smisla, ali dosljedno se držim toga.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •