Page 60 of 131 FirstFirst ... 1050585960616270110 ... LastLast
Results 2,951 to 3,000 of 6515

Thread: Što danas kuhate /39.dio/

  1. #2951
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Evo ja u teoriji poznam sve pojmove iz Sasinog posta, ali nisam sve kušala, a još veći postotak toga se ne bih usudila pripremati.
    Ono što bih svakako voljela jesti su parena peciva, a imam mentalnu blokadu, čini mi se da mi to jednostavno nije suđeno.

    Korijandra ima čak i u Lidlu.
    Što se tiče toga kako se ljudima sviđa, na netu postoji stranica I hate coriander s mnoštvom sljedbenika (a di je još sjevernoaneričko tržište gdje ga zovu cilantro).

  2. #2952
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Motar je ona biljka koja svugdje na moru raste po stijenama. Znaš ga sigurno.

    https://www.google.hr/search?q=motar...w=1920&bih=919

    To sama naberem. Svake godine odlučim da ću ga malo ukiseliti za zagreb, ali do sad još nisam
    Da, znam ga pod imenom petrovac (iz knjige za osnovnu školu, hehehe), ali uvijek to brkam s portulakom (tucalj, tucanj ili tušt - ovo https://www.24sata.hr/lifestyle/tust...o-korov-529463 ) Na salatu valjaju obje.

  3. #2953
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    Ma joj čoksa...
    ja se divim sasinim jelovnicima...odmah bi ju kao i tvrtka iz doba makronove posvojila
    ali se ne osjećam promašeno.
    nije svatko za sve!

  4. #2954
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    Ja isto spadam u neobožavateljice korijandera.
    u azijskim jelima još ide, ali u dalmatinskim je peršin peršin

  5. #2955
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Da, znam ga pod imenom petrovac (iz knjige za osnovnu školu, hehehe), ali uvijek to brkam s portulakom (tucalj, tucanj ili tušt - ovo https://www.24sata.hr/lifestyle/tust...o-korov-529463 ) Na salatu valjaju obje.
    Nisam probala tušt - uvijek ga nađem na mjestu za koje zaključim da nije dobro za branje. I po motar se penjem i idem u divljinu - ne želim ga brati negdje gdje npt znam da su psi šetali

  6. #2956
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Evo ja u teoriji poznam sve pojmove iz Sasinog posta, ali nisam sve kušala, a još veći postotak toga se ne bih usudila pripremati.
    Ono što bih svakako voljela jesti su parena peciva, a imam mentalnu blokadu, čini mi se da mi to jednostavno nije suđeno.

    Korijandra ima čak i u Lidlu.
    Što se tiče toga kako se ljudima sviđa, na netu postoji stranica I hate coriander s mnoštvom sljedbenika (a di je još sjevernoaneričko tržište gdje ga zovu cilantro).
    Korijander u Lidlu je mljeveni. Nikad nisam vidjela list.

    Što se tiče parenih peciva - ja sam dijete austrougarske kuhinje i znam napraviti parene germknedle, a ovo što sasa opisuje mi je sf. Zato uživam čitati njezine recepte. Moj mlađi sin bi se sigurno k njoj pozvao na klopu, pa ga potičem da nešto od toga radi i sam (ljubitelj boba - tko voli, nek guli, a pesto nije teško napraviti).
    Last edited by Peterlin; 10.07.2019 at 11:09.

  7. #2957
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Nisam probala tušt - uvijek ga nađem na mjestu za koje zaključim da nije dobro za branje. I po motar se penjem i idem u divljinu - ne želim ga brati negdje gdje npt znam da su psi šetali
    Tušt je znala donijeti kolegica koja ima kuću u Dalmaciji, daleeeko od ceste.

    Ove godine imam ga na balkonu, ali tam dolaze golubovi - isto nije za branje
    Last edited by Peterlin; 10.07.2019 at 11:10.

  8. #2958
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Korijander u Lidlu je mljeveni. Nikad nisam vidjela list.

    Što se tiče parenih peciva - ja sam dijete austrougarske kuhinje i znam napraviti parene germknedle, a ovo što sasa opisuje mi je sf. Zato uživam čitati njezine recepte. Moj mlađi sin bi se sigurno k njoj pozvao na klopu, pa ga potičem da nešto od toga radi i sam (ljubitelj boba - tko voli, nek guli, a pesto nije teško napraviti).
    Ima ga u teglici, stoji kraj povrća

  9. #2959
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Ima ga u teglici, stoji kraj povrća
    Mhm, sad si mi dala misliti - ima bosiljka i mente, korijender nikad nisam našla, ali uvijek idem kasno pa možda kod mene nema...

  10. #2960
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    U nas najmanje ima mente - koju uvijek tražim
    Ima matičnjaka, ljupčaca, bosiljka, korijandra...

    Ja svaki put u prolazu protrljam koji list pa njuškam prste u ostatku kupnje

    Uzgoj biljaka mi nikako ne ide i znam da kupnja teglice znači i kraj iste

  11. #2961
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    ali mentu je najlakše za uzgojiti
    menta je kao korov jednom kad se primi
    ja muku mučim s kaduljom, nikako mi ne uspjeva

    kad smo kod mente, ovih dana (ok ne baš danas jer nije vruće) stalno jedem prefinu salatu od tikvica u koju ide puno mente
    divna je, osvježavajuća, pravi okus ljeta

  12. #2962
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Ja imam ove godine samo majčinu dušicu na balkonu i nije baš sjajna - bilo je prevruće.

    Ne, nije istina - imam i ružmarin i lavandu, ako se lavanda računa u začinsko bilje.

    Ranije sam uzgajala na balkonu i vlasac, peršin, celer...razno, ali nekako sam od toga odustala u korist cvatućih biljaka.

    Dobro ste me sjetili na mentu, to imam na gruntu. Trebalo bi imati i bosiljak, ali nekako nemam baš sreće s tim, a i ružno mi ga je vidjeti očerupanog. Ako ikad budem ponovno imala vrt, posijat ću ga između paradajza.
    Last edited by Peterlin; 10.07.2019 at 11:40.

  13. #2963
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Betty jel tikvicu stavljas svjezu ili ju grilas?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  14. #2964
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Quote Originally Posted by betty blue View Post
    ali mentu je najlakše za uzgojiti
    menta je kao korov jednom kad se primi
    Da mi je bilo dobiti kunu za svaki put kad sam ovo čula, imala bih dosad sigurno 8 kuna
    I puno više samopouzdanja :/

  15. #2965
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ja sam isto uspila ubit mentu, a imam zeleni palac
    ali sad imam jednu živu, i puno tikvica, tako da betty molim te recept

  16. #2966
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Sasa, svježu, napravim trakice s guljačem, posolim, ostavim da pusti vodu, začinim sa masl.uljem, limunom, koricom limuna, gomilom mente, češnjakom ako nigdje ne idem i još feta sira namrvim
    super stvar je što ju mogu napraviti večer prije, stajanjem samo upija više okusa

    Jurana, samo ju trebaš u malo veću posudu staviti (npr one duguljaste) i na balkon, može ravno na sunce
    ja najčešće u svibnju kupim mentu u posudici, presadim u tu duguljastu i sigurna sam da ju ju imati barem do godišnjeg (kada ju unesem u zamračen stan) - taj nedostatak vode nekad preživi a nekad ne

  17. #2967
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    super, baš ću probat!

  18. #2968
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    bety to je sirovo?

  19. #2969
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    da, to je sirovo, svježe je sirovo.

  20. #2970
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    da, sirovo
    iako, tikvica je tako nježna da ju malo soli već "skuha"

  21. #2971
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    Betty kako ti to uspiješ s guljačem napraviti?
    vec se dugo spremam kupiti onu malu mašinicu sto radi rezance od sirovog povrća, (jela sam u gostima špagete od sirovih tikvica sa umakom) i super je fino bilo.
    no uvijek zaboravim...

  22. #2972
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Seni, ovo budu prilično neuredne trakice, doslovno samo gulim tu tikvicu pa šta ispadne - ne budu špageti nego više kao široke tagliatelle

    a taj spiralizator i ja želim, samo mislim da je teško pronaći dobar
    bila sam naručila neki s ebaya ili Wisha, izgleda kao oštrilo s dva kraja, ali nije baš nešto
    može narezati tikvicu, ali jedva, a mrkvu nikako

  23. #2973
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by seni View Post
    Betty kako ti to uspiješ s guljačem napraviti?
    vec se dugo spremam kupiti onu malu mašinicu sto radi rezance od sirovog povrća, (jela sam u gostima špagete od sirovih tikvica sa umakom) i super je fino bilo.
    no uvijek zaboravim...
    Nisam Betty, ali radim istu stvar s tikvicama i mrkvama... Nije svaki guljač jednako dobar. Ja imam tri - jedan guli tanko, drugi malo deblje, a treći ima zupce i taj mi je najbolji za izradu "vrpci" od povrća, za salate (sirovo), rižota i variva (kuhano). Nije pogodno za velike količine, ali jednu-dvije tikvice nije problem "oderati" na taj način.

    Guljači su ovakvi otprilike: http://bkr.hr/kucna-galanterija/679-...za-povrce.html

  24. #2974
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ja sam sinoć izgulila i začinila, onim običnim guljačem što se nakači na prst
    kasnije ću se zaletit po fetu i degustirat pa javim

    imam i ja oštrilo sa dva kraja, ali ono mi je ok za kupovne tikvice
    mi imamo tikvice iz vrta, koje budu često ogromne, pa mi nije upotrebljivo

  25. #2975
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Nisam Betty, ali radim istu stvar s tikvicama i mrkvama... Nije svaki guljač jednako dobar. Ja imam tri - jedan guli tanko, drugi malo deblje, a treći ima zupce i taj mi je najbolji za izradu "vrpci" od povrća, za salate (sirovo), rižota i variva (kuhano). Nije pogodno za velike količine, ali jednu-dvije tikvice nije problem "oderati" na taj način.

    Guljači su ovakvi otprilike: http://bkr.hr/kucna-galanterija/679-...za-povrce.html
    meni nikad nisu odgovarali ovakvi guljači, ne znam, ne odgovara mi taj grip, imam osjećaj da nemam dobru kontrolu
    ja korisitm ovaj ikein, on mi je dosad najbolji https://www.google.com/search?q=ikea...R5A8LMwJrD9bM:

  26. #2976
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ovaj je moja ljubav

  27. #2977
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by betty blue View Post
    meni nikad nisu odgovarali ovakvi guljači, ne znam, ne odgovara mi taj grip, imam osjećaj da nemam dobru kontrolu
    ja korisitm ovaj ikein, on mi je dosad najbolji https://www.google.com/search?q=ikea...R5A8LMwJrD9bM:
    Isprobat ću, ali nije pogodan za moju kuću (imamo jednog ljevaka i troje dešnjaka, pa ovi poprečni valjaju svima, a uzdužni samo dešnjacima). Imam jedan sličan bijeli, nije loš ali moj E. ga ne može koristiti, a uz mene on je osoba koja najviše vremena provodi u kuhinji.

  28. #2978
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    betty jela sam maloprije salatu od tikvica, odlična je, vrlo osvježavajuća

  29. #2979
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by seni View Post
    Betty kako ti to uspiješ s guljačem napraviti?
    vec se dugo spremam kupiti onu malu mašinicu sto radi rezance od sirovog povrća, (jela sam u gostima špagete od sirovih tikvica sa umakom) i super je fino bilo.
    no uvijek zaboravim...
    imam s ebaya taj tipa ostrilo s 2 kraja. odlicno za tikvice

  30. #2980
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    betty jela sam maloprije salatu od tikvica, odlična je, vrlo osvježavajuća
    baš mi je drago!

  31. #2981
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

  32. #2982
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Dobra fora, iako opet nije za mog ljevaka...

  33. #2983
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    nije skup pa se možda isplati probati
    mene muči uglavnom veličina utora - tu stanje manja tikvica
    i živo me zanima može li mrkva spiralizirati na tome

  34. #2984
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Kad smo već kod rezača povrća, zna li netko gdje se može nabaviti naprava koja tikvice reže u obliku špageta?

  35. #2985
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Ja imam jednostavni gefu spiralizator. Gefu proizvode imaju u Oko stola u Varsavskoj i u Sol i papar, ali i u Nami sam znala vidjeti.
    https://www.kochform.de/GEFU-Spirals...r-Spirelli.htm
    i s ovog sam sajta vise puta narucivala- uvijek je sve bilo ok.

  36. #2986
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Fala!

  37. #2987
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    takav je i moj, samo kineski za par dolara. i dobro radi. maloprije sam probala i mrkvu i super je

  38. #2988
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Pohala sam bukovače. Je***u sve, ako to nije dvaput ukusnije od pohane piletine. Sočnije, punog okusa, ma krasota.

  39. #2989
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,707

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Pohala sam bukovače. Je***u sve, ako to nije dvaput ukusnije od pohane piletine. Sočnije, punog okusa, ma krasota.
    Trebas probati pohane suncanice. To je tek gozba.

  40. #2990
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Znam njih. Predivne su. Prošlo je bar 20 g otkad sam ih brala. Ne znam gdje bi ih bilo svježih u Zg.

  41. #2991
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by sirius View Post
    Trebas probati pohane suncanice. To je tek gozba.
    Dobro si me sjetila... Znalo ih je biti blizu mog ranča u šumi, a godina je kišna pa bi se isplatilo potražiti

  42. #2992
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Nisam ih vidjela na placu u Zg, ali to ne znači da ponekad nema.

  43. #2993
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,707

    Default

    I patašon tikvice su izvrsne za pohanje. Zovu ih -teletina.

  44. #2994
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    ja volim i karfiol pohani, a buduci da sam poznata lijencina, ne da mi se komplicirati, pa ga napravim u pivskom tijestu

  45. #2995
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Malo tuđe pameti (ne obraćati pažnju na pravopis): http://moja-kuhinja.com/jela-od-povr...m-tijestu.html

  46. #2996
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,641

    Default

    Prekjučer: na grilu losos + paprike i tikvice +krumpir na ploške+ salata od svježih krastavaca

    Jučer: pureći odresci+ sataraš (paprika, rajčica, tikvica)+opet krastavci svježi

    Danas: varivo od mahuna (s pil.zabatcima, mrkvom i krumpirom)

  47. #2997
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,641

    Default

    Sutra smo na jednodnevnom izlwtu i falaBogu ne moram smišljat meni

  48. #2998
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Danas sam pitala i veli da sunčanice dolaze malo poslije. Dijete mi danas dva puta tražilo pohane gljive. Vidjela sam vrganje, ali ne znam što s njima, osim juhe koju nisam nikad radila, a i dala sam mikser dalje.

  49. #2999
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Danas sam pitala i veli da sunčanice dolaze malo poslije. Dijete mi danas dva puta tražilo pohane gljive. Vidjela sam vrganje, ali ne znam što s njima, osim juhe koju nisam nikad radila, a i dala sam mikser dalje.
    Vrganje očistiti i prodinstati na mrvici luka i mješavini ulja i maslaca. Ako ih je premalo, dodaš dva jaja. Od začina sol i papar. Kad tako radim sampinjone, dodaje više začina, npr mažuran ili timijan.
    Last edited by Peterlin; 17.07.2019 at 23:08.

  50. #3000
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    ako su fini vrganji, ja ih samo narezem na ploske, s jedne i druge strane ih na tavi zapecem, pokapam neko dobro maslinovo ulje, malo papra soli i mmmm gotovo za papati.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •