Ma ništa posebno - jedan paket mljevene puretine (500 g) ubacim u zdjelu, dodam 1 jaje, sol i začine, 2-3 žlice vode, 1 žlicu ulja i par žlica zobenih pahuljica (teško mi je reći koliko - recimo 2-3 jušne), samo da se smjesa poveže. Oblikujem kugle, uvaljam ih u prezle ili oštro brašno ako namjeravam pržiti u ulju. Treba paziti da se ne pretjera s količinom zobenih pahuljica. Bolje malo manje staviti, jer ako se pretjera, ispadnu žilavi (ne pitaj kako znam). Smjesa mora biti onako malo mekša, a ako ostaviš stajati 5-10 min, pahuljice će povući višak vlage i dat će se lijepo oblikovati. Ispadne 12-14 kom.
Začini po želji: 1 luk kozjak sitno sjeckani (ili obični, ne puno - količina koja stane u jušnu žlicu), jedan režanj češnjaka sitno sjeckani ili na vrh noža sušenog, žličica mljevene crvene paprike+prstohvat ljute, žličica ili dvije mljevenog curryja, papar, sušeni ili svježi peršinov list...
Ako faširance pečem u pećnici, valjanje u prezle čak nije bitno, ali je tada pametno staviti još 1 žlicu ulja u smjesu, jer je puretina sama po sebi dosta suha. Ja sam lijenčina, pa pečem na pek-papiru, 200 0C, štajaznam 10 minuta samo na donjem grijaču i ventilatoru, pa još 20 minuta na oba grijača i ventilatoru. Može ih se i okretati, ali ne da se to meni kad su u pećnici...Kad se prže u tavi, moram okrenuti barem dvaput, jer hoće ostati sirovi iznutra. Imam tavu odgovarajuće veličine, tako da mi svi stanu odjednom.
Napomena: može to i bez jajeta, ali moji sinovi više vole kad stavim jaje, pa eto... Isprobaj razne kombinacije, vidjet ćeš što ti se najviše sviđa.
Evo i malo tuđe pameti za usporedbu: https://www.coolinarika.com/recept/p...nih-pahuljica/