Za tanke filete trebaš dulji i tanji nož - položiš na dasku, poklopiš rukom i režeš - iz jednog fileta izađu 3-4 odreska. Ne smiju biti pretanki, jer se tada u prženju osuše i budu tvrdi.
Grašak - ja ga kuham klasično (od smrznutog) tako da prodinstam mrkvu narezanu na kockice na malo ulja, dodam 2 žlice zobenih pahuljica, 1 žličicu sušenog kopra ili peršina, 1 žličicu crvene paprike, prstohvat sušenog češnjaka i pol litre vode. Na to frk smrznuti grašak (properem kroz sito). Ako mi je premalo graška, dodam još 1-2 krumpira narezanog na sitne kockice ili ga naribam. Dodajem vode po potrebi, da povrće ne bude na suhom, ali i da ne dobijem juhu. Sol i papar naravno i to je to.
Ti možeš najprije propržiti piletinu (bijelo meso narezano na rezance, kao za stir-fry), a dalje je sve isto.
U ovo se može frknuti pol paketa gotovih njoka ali na samom kraju, da se ne pretvore u ljepilo. Ja češće radim noklice sama (1-2 jaja, na svako jaje 1-2 žlice ulja i 2 žlice oštrog brašna - to zamiješam i ostavim da gluten umreži, pa ukuham u varivo kad je već gotovo. Treba nekih štajaznam desetak minuta da se skuhaju. ne smije to biti gusto, inače ispadnu tvrdi. Zakuhavaju se u varivo dok ključa. U tom slučaju treba ipak više vode, jer "popiju" tekućinu.
Ekspres varivo od graška - uzmi konzervu graška, napravi zapršku sa uljem (ili na špeku, još bolje) i zobenim pahuljicama, dodaj začine po želji i frk gore cijeli sadržaj skupa s vodom... Gotovo za pet minuta. Možeš i u to staviti mrkvu na početku, ali naribaj na sitni ribež. Ako je rijetko, dodaj još malo zobenih. U ovo bi moji sinovi uvalili vrhnje za kuhanje.





Odgovori s citatom