Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
Ne znam je li juha sfušana, nije bila baš bistra jer je bila vrlo masna, ali djeca su se polomila. Mrkve sam stavila gro, to vole. Danas sam napravila hladnu salatu s piletinom što nisu prihvatili pa su opet dobili juhu. Eh.
Sutra zapečena svinjetina uz neki prilog. Doručak će biti pogačice sa sosom od jabuka. Bile su prekisele za bilo što drugo nego da ukuham sos.
Dobro je da djeca žele jesti juhu. Nisu svi takvi.

Ako se želiš riješiti masnoće iz juhe, ostavi je da se potpuno ohladi i frkni u frižider preko noći. Mast će se dignuti na površinu i ukrutiti, pa ćeš je lako moći skinuti i baciti. Ja to radim godinama, zato jer mm ima visoke masnoće (hipotireoza). S druge strane, moja svekrva ne voli skroz posnu juhu (a slabo može jesti jer nema svoje zube, pa su joj to dobrodošle masnoće). Ponekad znam njezin dio juhe ostaviti mastan, a s našeg dijela juhe uklanjam mast do kraja. Moji dečki ne vole masne juhe.

Taj višak masnoće koji skineš s juhe može se iskoristiti i drugačije - zamutiš ga u gris-knedle. Moji bi se raspametili. Kad su bili predškolci, često im je to bio potpun obrok: juha s knedlima i povrćem i malo kuhanog mesa. Isto, juha od gljiva s krumpirom na kockice i malo hajdinske kaže - također potpun obrok, a brzo gotov. Može se u to malo šunke ili špeka staviti.
Ne da mi se pisati cijeli recept, ali ovako nešto: https://www.podravka.hr/recept/41372...dinskom-kasom/
ili https://www.volim-meso.hr/zagorska-juha/

Dobar tek! Viči ako trebaš recept za gris knedle.