Dobro je da djeca žele jesti juhu. Nisu svi takvi.
Ako se želiš riješiti masnoće iz juhe, ostavi je da se potpuno ohladi i frkni u frižider preko noći. Mast će se dignuti na površinu i ukrutiti, pa ćeš je lako moći skinuti i baciti. Ja to radim godinama, zato jer mm ima visoke masnoće (hipotireoza). S druge strane, moja svekrva ne voli skroz posnu juhu (a slabo može jesti jer nema svoje zube, pa su joj to dobrodošle masnoće). Ponekad znam njezin dio juhe ostaviti mastan, a s našeg dijela juhe uklanjam mast do kraja. Moji dečki ne vole masne juhe.
Taj višak masnoće koji skineš s juhe može se iskoristiti i drugačije - zamutiš ga u gris-knedle. Moji bi se raspametili. Kad su bili predškolci, često im je to bio potpun obrok: juha s knedlima i povrćem i malo kuhanog mesa. Isto, juha od gljiva s krumpirom na kockice i malo hajdinske kaže - također potpun obrok, a brzo gotov. Može se u to malo šunke ili špeka staviti.
Ne da mi se pisati cijeli recept, ali ovako nešto: https://www.podravka.hr/recept/41372...dinskom-kasom/
ili https://www.volim-meso.hr/zagorska-juha/
Dobar tek! Viči ako trebaš recept za gris knedle.





Odgovori s citatom