Page 92 of 131 FirstFirst ... 42829091929394102 ... LastLast
Results 4,551 to 4,600 of 6547

Thread: Što danas kuhate /39.dio/

  1. #4551
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    tako radim varivo od mahuna, maslinovo ulje, dinstani luk, mrkva, mahune, krumpir, paradajz, češnjak, sol, papar, malo ljute paprike, podlijem vodom i kuham, na kraju ubacim sjeckani peršin.

  2. #4552
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    elem, boranija je srpski naziv za mahune
    https://sr.m.wikipedia.org/sr-el/%D0...B8%D1%98%D0%B0

    a za sitnez nisam nikad cula

  3. #4553
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    elem, boranija je srpski naziv za mahune
    https://sr.m.wikipedia.org/sr-el/%D0...B8%D1%98%D0%B0

    a za sitnez nisam nikad cula
    U pravu si - boranija na balkanu najčešće označava mahune, ali ako ćemo cjepidlačiti, boranija nije srpska riječ nego arapska ili turska.

    Za sitnež nisi čula ako nisi čitala Lumbura (knjiga Guntera Grassa - ovo: https://www.superknjizara.hr/?page=k...jiga=100030773)

    Evo još malo tuđe pameti o boraniji https://amarilisonline.com/boranija-buranija-znacenje/

  4. #4554
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    sarma na balkanu najcesce oznacava mljeveno meso umotano u list kiselog kupusa, ali ako cemo cjepidlacit sarma je bugarsko i/ili tursko jelo

    mozemo tako o svemu


    usput, boranija jednako znaci i sitnez i djecurlija

    a sitnez u mom selu zovu gustu juhu od pilecih komadica
    Last edited by magriz; 04.08.2020 at 13:22.

  5. #4555
    Argente's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    4,696

    Default

    Danas sam kuhala jetrica a la venecijana s palentom, ali u biti sam se javila samo zato jer mi se sviđa izraz “sitna boranija”

  6. #4556
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Izmislila sam jelo. Osjećam se kao chef. Popirjala sam mrkvu i luk, dodala mahune, začine, rižu, vode, poslije malo ulja od bundeve. Čru vegansko minus malo mog prsta koji sam oribala skupa s celerom. Ne znam broji li se.

    Kako radiš ta jetrica argente?
    Last edited by zutaminuta; 05.08.2020 at 16:28.

  7. #4557

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Ponedjeljak - kokosja juha s leso mesom iz juhe, mladi sir, salata
    Utorak - varivo od prokulica
    Srijeda - bolonjez (imala domacih tikvica i patlidzana pa sam i to ubacila u umak)
    Cetvrtak - rizoto od domace koke, graska i tikvica
    Petak - za mene tunjevina i mladi sir, za djecu jaja i mladi sir
    Subota - fasirane snicle, pire krumpir, kelj na leso

  8. #4558

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Sto se mahune tice, ja ju obozavam jesti na salatu s cesnjakom.. Ukucani je vole jedino ako je skuham u verziji s rizom (rizoto ili varivo, ali umjesto krumpira stavim saku rize).

  9. #4559
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Radila sam karbonaru. Ispala je premasna. Brrr.
    Jučer malo svinjetine s mahunama i rižom. Okej.
    Dan ranije faširanci koji su ispali tvrdi. huh.
    Sutra ribu. Zagledavam lososa u ribarnici već dugo, ali jednom mi je ispao tako suh i očajan da ne želim ponoviti grešku. Mislim da ću samo uzeti oradu. Oslić mi je potpuno bezokusan, a srdele klinci nisu htjeli jesti zadnji put.
    Kruh nisam radila ni pekla već tjedan dana i uopće mi ne nedostaje.

  10. #4560
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    losos ti je ispao suh? ne znam zut ali losos je masna riba. ja ga posolim krupnom soli, stavim na pek papir i satvim u pecnicu na 200C pratim dok nije pecen. Ne stavljam nikakvo ulje niti mast.
    zacinimo jos evenutano s maslacem s zacininima.
    prilog kuhani krumpir, jer ne treba mu nista vise zbog masnoce.

  11. #4561
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Pekla sam ga na tavi, vidjela sam da tako radi Jamie Oliver, ili netko od ovih s 24kitchen, i ispao je bezveze.

  12. #4562
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Meni losos kad sam ga jednom u pećnici pekla isto ispao nekako suh
    imala sam osjećaj da sam ga prepekla, zato ga uvijek radim u tavi jer onda imam bolji osjećaj kad je gotov
    vidiš, nisam ga odavno, baš bih mogla sutra losos i pečene paprike i salatu

  13. #4563
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Krasni bolonjez. Baš je fin. Mada je sve krupnije nasjeckano jer je nož tup.

  14. #4564
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Krasni bolonjez. Baš je fin. Mada je sve krupnije nasjeckano jer je nož tup.
    Bravo, vještina dolazi s iskustvom.

    Za tupe noževe nabavi brus, ovako nešto https://www.dugirat.com/kultura/108-...1anja-v15-6393
    Ima toga na većini placeva za desetak kuna. Moj je s Hrelića.

  15. #4565
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ne valja mi link, probat cu opet...
    https://www.ledhunter.com/index.php?...product_id=464
    Last edited by Peterlin; 15.08.2020 at 17:22.

  16. #4566
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Krasni bolonjez. Baš je fin. Mada je sve krupnije nasjeckano jer je nož tup.
    Sto imaš sjeckati kod bolonjeza?

  17. #4567
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Sto imaš sjeckati kod bolonjeza?
    Luk i celer.

  18. #4568
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Nikad čula da se celer stavlja u bolonjez. Pa to daje sasvim drugi okus. A kapulu se može smiksati.

  19. #4569
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Meni je celer bitan, ali to je stvar ukusa.

  20. #4570
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Luk i celer.
    I mrkvu i korijen i list persina i češnjak pod obavezno.
    Baš ga danas radila, došlo mi i dodala sam nekoliko nasitno nasjeckanih šampinjona. Izvrsno!

  21. #4571
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,686

    Default

    I ja cjeckam luk, mrkvu i celer. Peršin stavljam sušeni.
    Okusom dominira luk.
    Last edited by Lili75; 16.08.2020 at 07:46.

  22. #4572
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Očito je nama svima bolonjez naziv za razna jela
    Meni ide samo meljeno meso i konzerva od pomidora. Pa dugo dinstati.

  23. #4573
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    U originalni bolonjez ide najmanje pomidora. Pravi bolonjez zahtijeva strpljenje, ostalo je mljeveno meso u umaku od poma.

    https://www.google.com/amp/s/www.gre...agu-recipe/amp

  24. #4574
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    O bolonjezu imamo temu. Tamo je raspravljeno i koliko se dugo kuha, ide li mlijeko ili ne, ide li korjenasto povrce ili ne.
    http://forum.roda.hr/threads/61554-K...uhate-bolonjez

  25. #4575
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by Munkica View Post
    U originalni bolonjez ide najmanje pomidora. Pravi bolonjez zahtijeva strpljenje, ostalo je mljeveno meso u umaku od poma.

    https://www.google.com/amp/s/www.gre...agu-recipe/amp
    Ne pomidori, samo konzerva, ne znam kako vi to zovete. Ono crveno kao pasta, u tubi.

  26. #4576
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Pa sta je to nego koncetrat rajcice?

  27. #4577
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    u bolonjez uvijek stavim maslinovo ulje, luk, sitno ribanu mrkvu i korijen celera, češnjak, mljevenu junetinu, pasatu, origano, sol i papar, takav najviše volimo, ali ga ne kuham dugo, oko sat i pol

  28. #4578
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Jedna od luđih tema je ona o bolognesu..lako za celer i origano, to je stvar ukusa, nego...koliko ono..6-8 sati kuhanja?

  29. #4579
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by rosa View Post
    Jedna od luđih tema je ona o bolognesu..lako za celer i origano, to je stvar ukusa, nego...koliko ono..6-8 sati kuhanja?
    Ja sam tada isto tako mislila, ali sad mi više nije strana ta ideja, jedino moram nabaviti lonac za sporo kuhanje.

  30. #4580
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Zadnje upozorenje. Imate temu o bolonjezu.
    Nastavite li ti malo cu se igrati s kartoncicima

  31. #4581
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    apropos suhog lososa, i meni isto tako ispadne kad ga pečem na tavi.
    ja volim samo sirovi, mogla bih ga svaki dan jesti
    prokletstvo je što je tako skup

    tuna na žaru mi je isto presuha, imam neki recept za tunu ala pašticada, to mi se čini da bi moglo biti ne suho ... samo nikako napraviti

  32. #4582
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    danas smo ručali bečki odrezak, kuhani krumpir, blitvu na lešo. paradajz.
    za desert sladoled

  33. #4583
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post

    tuna na žaru mi je isto presuha, imam neki recept za tunu ala pašticada, to mi se čini da bi moglo biti ne suho ... samo nikako napraviti
    bit će ti i to suho
    tuna nije suha samo ako se jako kratko peče
    za pašticadu napraviš toć, a filete tune vrlo kratko popečeš, i onda preliješ toćem


    spajka, oprosti ali ne mogu vjerovat da ćeš dijelit ljudima kartone jer na temi o kuhanju pričaju o bolonjezu

  34. #4584
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,686

    Default

    Tang i ja sam isto pomislila, al sam se suzdržala.

  35. #4585
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,223

    Default

    Spajka želi da tema o bologeseu oživi :D

  36. #4586
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    bit će ti i to suho
    tuna nije suha samo ako se jako kratko peče
    za pašticadu napraviš toć, a filete tune vrlo kratko popečeš, i onda preliješ toćem


    spajka, oprosti ali ne mogu vjerovat da ćeš dijelit ljudima kartone jer na temi o kuhanju pričaju o bolonjezu
    Ja nemam termometar za kuhanje tako da pecem tunu 4 min s jedne strane i 2 s druge. I tako mi nije suha. I bili su kod nas neki kojo su tvrdili da im je tuna suha pa su se iznenadili da nije.
    Prije toga napravim smjesu u putru npr. s mladim lukom i koricom od narance. Imam recept, ali nekad mi se ne da ni gledat. Tu smjesu zamotam u papir za pecenje, kao salamu i stavim u zamrzivac par sati prije rucka pa svakom odrezem šnitu od par mm i stavim na peceni odrezak na tanjuru.

  37. #4587
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Ispohala pile.

  38. #4588
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Kod nas mahune varivo i piletina na naglo s curryjem.

  39. #4589
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    danas planiram mahune na salatu i ratatouille

  40. #4590
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Danas piletina i povrce na kineski. Riza uz to.

  41. #4591
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Danas nisam ništa kuhala. Bili smo na radnoj akciji pranja prozora i zavjesa kod mojih roditelja, a tam smo dobili pečenog odojka i krumpir salatu.

  42. #4592
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    danas pastrve u rolu, sirnica, paradajz/paprika/krastavac salata

  43. #4593
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Danas ostaci od jučer, za sutra planiram krpice sa zeljem. Ne znam kakvo meso uz to, možda nikakvo.

  44. #4594
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Jao, krpice sa zeljem... Moji ih bas ne vole pa ih rijetko pravim, a volim ih.
    Peterlin, mozda otkosteni batak i zabatak pa samo ispeceni u tavici. To mi nekako ide uz ovo jer nije presuho meso.

    Mi cemo danas pohano i pire, klinci su se zazeljeli. Mahune na salatu i mijesanu salatu.

  45. #4595
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    jučer: varivo grašak-mrkva, ječam. štapići od tikvica u pećnici, veganski burgerići na tavici. paradajz.

    danas ne znam što ćemo, planiramo u toplice, pa kad se vratimo nešto nabrzaka

  46. #4596
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Zaboravih prijaviti muffine od kokosa, bijele cokolade i malina.

  47. #4597
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Juha od junetine. Opet djeca jela. Super.

  48. #4598
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,465

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    jučer: varivo grašak-mrkva, ječam. štapići od tikvica u pećnici, veganski burgerići na tavici. paradajz.

    danas ne znam što ćemo, planiramo u toplice, pa kad se vratimo nešto nabrzaka
    U kojima ste bili?Jel gužva?

  49. #4599
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    Zaboravih prijaviti muffine od kokosa, bijele cokolade i malina.
    uh!
    ako ti se da - pliz recept

  50. #4600
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by Cathy View Post
    U kojima ste bili?Jel gužva?
    Varaždinske
    skroz podnošljivo s obzirom da je bila subota
    mislim da strah od korone čini svoje
    (bili smo i 5.8. na praznik, i bilo je barem 30% više ljudi nego jučer)

Page 92 of 131 FirstFirst ... 42829091929394102 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •