Page 109 of 131 FirstFirst ... 95999107108109110111119 ... LastLast
Results 5,401 to 5,450 of 6547

Thread: Što danas kuhate /39.dio/

  1. #5401
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    I meni je rižoto najbolji odmah kad se skuha, naravno, ali kad moraš stalno kuhati za dan unaprijed onda nekad skuhaš i rižoto jer ne znaš više što bi.
    Ne jedemo ga hladnog nego ga podgrijemo u mikrovalnoj.
    Last edited by Mima; 29.01.2021 at 13:37. Reason: tipfeler

  2. #5402
    malena beba's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    dalmacija
    Posts
    8,636

    Default

    i ja ga kuham samo vikendom jer inace preko tjedna kuham gotovo uvijek dan prije za sutra, ev onaj tjedan kad su oboje jutro nabrzinu nesto spremim kad dodjem s posla.

    da ne budem skroz off, danas bolonjez, sa porilukom jer cimavica ne voli kapulu, vidit cemo kako ce to ispast.
    Last edited by malena beba; 29.01.2021 at 13:40.

  3. #5403
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,223

    Default

    Quote Originally Posted by betty blue View Post
    i moji ga znaju kuhat dok sam na poslu, pojedem kad dođem doma (par sati stajanja), al upravo tako - to nije to
    najčešće ga jedemo vikendom
    nikad ga ne radim za sutra
    čim stoji tako dugo riža popije sav temeljac, maslac, ne znam kako bi se to spriječilo
    Mora se žurno zaustaviti kuhanje. Minutu prije nego šta će biti gotov rižot, lonac potopim u sudoper hladne vode (ili se može prebaciti u neku drugi zdjelu, kome nije tlaka prati)

  4. #5404
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    I meni je rižoto najbolji odmah kad se skuha, naravno, ali kad moraš stalno kuhati za dan unaprijed onda nekad skuhaš i rižoto jer ne znaš više što bi.
    Ne jedemo ga hladnog nego ga podgrijemo u mikrovalnoj.
    znam vrlo dobro muke po kuhanju za sutradan, al rižoto mi je posebna kategorija
    evo npr ramstek (iako ne znam kad sam ga zadnji put pravila) nikad ne bih radila unaprijed
    pire krumpir također
    hoću reći, ima jela koja značajno gube na kvaliteti kada stoje i drugih jela koja ne gube toliko
    zato sam i dala primjer pržene riže koja je prilično zahvalna za stajanje a radi se od sličnih sastojaka

  5. #5405
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,223

    Default

    Ako želom rižot, skuham dan prije šta ide bez riže, s rižu ukuhavam kad dođem s posla

  6. #5406
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Mora se žurno zaustaviti kuhanje. Minutu prije nego šta će biti gotov rižot, lonac potopim u sudoper hladne vode (ili se može prebaciti u neku drugi zdjelu, kome nije tlaka prati)
    jel to radiš samo kada znaš da će rižot stajati ili i inače?

  7. #5407
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,223

    Default

    Uvijek. Ništa ne valja prekuhan

  8. #5408
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    pitam jer mi kuhanje rižota žurno zaustavljamo jedenjem

  9. #5409
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Meni je isto dobar samo ak se jede odmah.

    Ak kuham ranije onda radije napravim orzoto. Kod njega mi manje smeta ako stoji

  10. #5410
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Da, i ja se trudim unaprijed kuhati jela za koja smatram da ne gube na kvaliteti, samo što treba smišljati za svaki dan, pa onda ponekad uleti i rižoto.

    Nema ukuhavanja nakon posla, dijete mora jesti prije škole. Krumpir ne podgrijavam, to sam čitala u Praktičnoj ženi.

  11. #5411
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    Quote Originally Posted by betty blue View Post
    pitam jer mi kuhanje rižota žurno zaustavljamo jedenjem

    I kod nas je tako!
    Slažem se da postoje namirnice koje nikako (meni) ne pašu od danas za sutra, ali i ovo što Mima kaže, nekad ne znam više što ću pa tu rižu skuham ujutro za ručak u 15 sati
    Ali nikad nije isto kao kad se jede svježe pripremljeno, s vatre na stol.
    Pire i krumpir općenito nikad ne jedemo da je odstajalo.

  12. #5412
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,223

    Default

    Quote Originally Posted by betty blue View Post
    pitam jer mi kuhanje rižota žurno zaustavljamo jedenjem
    I za to dobro dođe brzinsko hlađenje

  13. #5413
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Rizoto uvijek zavrsavam parmezanom i besramnom kolicinom maslaca, prebacujem na tanjure i ravno u usta. Gubi na kvalieteti vec za pola sata, a kamoli da noci u frizideru. Da mi ostane viska, sto se nikad ne dogadja, napravila bih arancine.

  14. #5414

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    Rizoto uvijek zavrsavam parmezanom i besramnom kolicinom maslaca, prebacujem na tanjure i ravno u usta. Gubi na kvalieteti vec za pola sata, a kamoli da noci u frizideru. Da mi ostane viska, sto se nikad ne dogadja, napravila bih arancine.
    Kod mene isto ovako, jedino nikako ne kužim arancine, ahahaha??!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  15. #5415
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Naranče od riže

  16. #5416
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,223

  17. #5417
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,686

    Default

    A e i ja jako rijetko radim rad.danom, al opet ne zelim da jedu stalno ista jela, pa malo ubacim i rizoto. A imam neke trikove kao Jurana, prebacujem odmah u drugi lonac da ostane vise umaka i ne popije riza sve.

    Godinama sam odbijala ideju mikrovalne doma, no popustila sam prosle god., u njoj podrijani rizoto djeci je fin. Ionako je vrlo, vrlo rijetko koristimo.

  18. #5418
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    i to bude ok sutra? ostane kremasto, maslačasto, polutekuće?

  19. #5419
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,686

    Default

    Quote Originally Posted by betty blue View Post
    i to bude ok sutra? ostane kremasto, maslačasto, polutekuće?
    Betty, ostane definitivno vise tekucine s tim da ja obavezno onda i stavim malo vise umaka.

    Kad nije kcerka u guzvi, ona zna i podgrijat tako da doda malo vode da sve zakuha jos jednom, preko parmezana ako zele i voila. Nije tesko podgrijat ako je ostalo tekucine, nece zagorit.
    Last edited by Lili75; 29.01.2021 at 16:15.

  20. #5420
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    umak? misliš na temeljac za rižoto ili je jelo o kojem govoriš umak + riža?
    mislim da umak+riža nije rižoto i da tu dolazi do nesporazuma

  21. #5421
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Koja je razlika između rizi bizija i rižota?

  22. #5422
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Rizibizi je rižoto s graškom

  23. #5423
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by angelina1505 View Post
    Kod mene isto ovako, jedino nikako ne kužim arancine, ahahaha??!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

    hahaha ni ja, mislila sam da je neki error kod mene u glavi jer ih taman idem radit
    one od kore naranče, ne od riže, to prvi put vidim

  24. #5424
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Koja je razlika između rizi bizija i rižota?
    Rizibizi je (meni) kuhana riza s graskom. Al ne znam puno o tome, ja to ne radim.
    Rizoto je dekadentno jelo od rize, koje ima bazu (gljive ili meso ili morski plodovi ili povrce) u koju se ukuhava riza na nacin da se kontnuirano mijesa i pomalo podlijeva temeljcem (mesni, riblji ili povrtni). To mijesanje i podlijevanje ima svoju funkciju, oslobađa se skrob koji daje kremoznost rizotu. Rizoto radim samo od arborio ili roma rize. Riza bude al dente, zato i ne moze izdrzati stajanje. Na kraju maslac i parmezan, ili cak mascarpone.

    A sto se krumpira tice, meni je bolji krumpir od jucer nego rizoto od jucer.
    Riza kao prilog umaku je bolja opcija ako se kuha za sutra.

  25. #5425
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,686

    Default

    Ma e mozak mi ne radi premorena sam, tek sad idem iz ureda.
    Ne voda nego temeljac , al ja radim neki mix izmedju, prvi dio kao rizoto, al na kraju dodam pasiranu rajcicu koju zovem umak jer moja djeca obozavaju sve na crveno kao ivana s

  26. #5426
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Inace, ljetos sam radila ottolenghijevu rizu koja se pece (tj kuha se u pecnici) s mentom i maslacem i onda se prelije toppingom od maslina, feta sira, mente i sipka preprefino! I to moze isto stajati ili se cak hladno jesti.

    Ima bas dosta jela od rize koja bolje izdrze do sutra od rizota.

  27. #5427
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,686

    Default

    Zvuci jako ukusno

  28. #5428
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Rizoto je zapravo tehnicki bas zahtjevno jelo za izvesti. I tehnika je, uz temeljac, najvaznija da bi uspio. A ako su tehnika i temeljac dobri, nista mu drugo nije nuzno.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  29. #5429
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,686

    Default

    Betty, ne trebas objasnjavat kako se radi "pravi" rizoto, to valjda svi na temi znaju

    Ja nekad radim pravi rizoto (vikendom), nekad ovaj mix, a vrlo rijetko obicnu rizu, rizi bizi i sl.

    Ja opcenito ne ljubim rizu i da se mene pita ne bih je jela nego 2-3x god i to crni rizoto od sipe.

    A sad dekadentno jelo, aj dobro...

  30. #5430
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Pa moj je dekadentan, za tuđe ne znam
    A sto se objasnjavanja tice, zuta je pitala a vjerujem da je i drugima bilo korisno

  31. #5431
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Moj nije dekadentan nego seljački, takav se dobro drži do sutra

  32. #5432
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Meni jd za rižito najbolja carnaroli riža.

  33. #5433
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Moji jedu samo jednu vrstu riže paraboloid

  34. #5434
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Da se nadovezem na sasu, betty i nano, osim sto je zahtjevno i kaloricno jelo, dobar rizot izaziva sveopcu ugodu i baca u instant ekstazu (a netolerantne na laktozu u komu) pri cemu kolesterol u krvi doseze gornju granicu.
    Ako nema taj efekt, onda je jelo od rize koje isto moze biti fino

  35. #5435
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by betty blue View Post
    Inace, ljetos sam radila ottolenghijevu rizu koja se pece (tj kuha se u pecnici) s mentom i maslacem i onda se prelije toppingom od maslina, feta sira, mente i sipka preprefino! I to moze isto stajati ili se cak hladno jesti.

    Ima bas dosta jela od rize koja bolje izdrze do sutra od rizota.
    Biljezim se sa stovanjem za ovaj recept...

  36. #5436
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    Lili očito je bio jako dobar rižot kad su ga maznuli, shvati to kao kompliment
    najbolji rižot koji sam ikad jela je onaj moje babe
    nemam pojma u čemu je kvaka jer je imala samo par sastojaka za pripravu
    mislim da je spoj kvalitetnog organskog mesa, povrća i dobre tehnike kuhanja
    e to je bila rapsodija okusa koju i danas svi iz obitelji pamtimo ali nemamo recept

    osobno preferiram seljačka domaća starinska jela
    nikad i nigdje se ne najedem tako kvalitetno
    bio domaći kupus i meso, pečeno pile s krumpirima, paprikaš, varivo s mahunama
    plus kruh iz peći na drva
    i čašica rakije pride

  37. #5437
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,686

    Default

    Quote Originally Posted by flopica View Post
    Lili očito je bio jako dobar rižot kad su ga maznuli, shvati to kao kompliment
    najbolji rižot koji sam ikad jela je onaj moje babe
    nemam pojma u čemu je kvaka jer je imala samo par sastojaka za pripravu
    mislim da je spoj kvalitetnog organskog mesa, povrća i dobre tehnike kuhanja
    e to je bila rapsodija okusa koju i danas svi iz obitelji pamtimo ali nemamo recept

    osobno preferiram seljačka domaća starinska jela
    nikad i nigdje se ne najedem tako kvalitetno
    bio domaći kupus i meso, pečeno pile s krumpirima, paprikaš, varivo s mahunama
    plus kruh iz peći na drva
    i čašica rakije pride
    Flopice, identicno razmisljamo, najjednostavnija jela su mi najukusnija
    Last edited by Lili75; 30.01.2021 at 08:04.

  38. #5438
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    I meni.

    S tim da sam zaključila da mi je bitnija kvaliteta i svježina samih namirnica nego način kuhanja

    I skroz se slažem s flopicom za starinska jela

  39. #5439
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,686

    Default

    Meni je sad Flopica dala ideju za danasnji rucak domace pile s krumpirima i povrcem ili varivo mahune. Imam sve domace, uz to domaci kiseli kupus.Njaaam...

    Smislim kad se vratim s trcanja.

    Ako budem raspolozena i laganiji voćni kolač.
    Last edited by Lili75; 30.01.2021 at 08:46.

  40. #5440
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    Biljezim se sa stovanjem za ovaj recept...
    https://thehappyfoodie.co.uk/recipes...egranate-salsa

    Evo ga
    Moze i kao prilog i kao samostalno jelo
    I sutra bude super

  41. #5441
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Pa i rizot je totalno starinsko jelo, ne smatram ga nikakvom novotarijom, postoji bar parsto godina
    Dapace, i okusom je prilicno tradicionalan, tj ne iskace u smjeru egzotike
    Osobno volim i tradicionalna jela a bome i egzoticna, volim isprobavat nove okuse i kombinacije koje nisu uobicajene za nase podneblje. Meni se otkrio cijeli novi svijet kad sam se makla od nase balkanske kuhinje. Sto ne govori nista lose o balkanskoj kuhinji, samo, postoji toliko toga na svijetu a zivimo u vremenima kada su nam dostupne informacije o razlicitim kuhinjama, tehnikama, namirnicama... meni je to sve bogatsvo raznolikosti
    Last edited by betty blue; 30.01.2021 at 09:36.

  42. #5442
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    slažem se betty, treba probati nove stvari i biit otvoren, barem danas imamo takve mogućnosti na dohvatu
    i sama sam takva, radoznala sam i stvarno bih svašta isprobala a puno toga i jesam
    zaključak nakon svega - balkanika mi je nenadmašna kad se radi o kulinarstvu

  43. #5443
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Ja bi rado probala nove stvari kad bi ih imao tko jesti ( osim mene) i kad bih trenutno imala mentalne energije za isprobavati novo.
    Eto , rado bih probala svasta novo da me netko pozove kod sebe na gotovo

  44. #5444
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by flopica View Post
    radoznala sam i stvarno bih svašta isprobala a puno toga i jesam
    zaključak nakon svega - balkanika mi je nenadmašna kad se radi o kulinarstvu
    i meni
    a što se rižota tiče, muž kaže da mu je najbolji ikad bio koji je skuhala prijateljeva baka s otoka, svježi morski plodovi, sati polaganog kuhanja, a baka vrhunska kuharica

  45. #5445
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    Quote Originally Posted by betty blue View Post
    Pa i rizot je totalno starinsko jelo, ne smatram ga nikakvom novotarijom, postoji bar parsto godina
    Dapace, i okusom je prilicno tradicionalan, tj ne iskace u smjeru egzotike
    Osobno volim i tradicionalna jela a bome i egzoticna, volim isprobavat nove okuse i kombinacije koje nisu uobicajene za nase podneblje. Meni se otkrio cijeli novi svijet kad sam se makla od nase balkanske kuhinje. Sto ne govori nista lose o balkanskoj kuhinji, samo, postoji toliko toga na svijetu a zivimo u vremenima kada su nam dostupne informacije o razlicitim kuhinjama, tehnikama, namirnicama... meni je to sve bogatsvo raznolikosti
    X
    U egzotiku smo krenuli najviše sa piletinom, imamo ju svoje, ima je i puno i postane dosadna.
    REcimo domaću janjetinu nemam potrebe isprobavati na druge načine i kombinirati sa umacima kad mi je lešo sa dobrim maslinovim uljem ili polako pečena u pećnici najdraža. Ok tu su i peka i ražanj. Al kad drugi put u tjednu izvadim pileća prsa onda naravno da je u igri kina, indija ili nešto treće, a ponekad i rizibizi sa pohancima.

  46. #5446
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by betty blue View Post
    Pa i rizot je totalno starinsko jelo, ne smatram ga nikakvom novotarijom, postoji bar parsto godina
    Dapace, i okusom je prilicno tradicionalan, tj ne iskace u smjeru egzotike
    Osobno volim i tradicionalna jela a bome i egzoticna, volim isprobavat nove okuse i kombinacije koje nisu uobicajene za nase podneblje. Meni se otkrio cijeli novi svijet kad sam se makla od nase balkanske kuhinje. Sto ne govori nista lose o balkanskoj kuhinji, samo, postoji toliko toga na svijetu a zivimo u vremenima kada su nam dostupne informacije o razlicitim kuhinjama, tehnikama, namirnicama... meni je to sve bogatsvo raznolikosti
    Iksam ti ovo.

  47. #5447
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Ja volim isprobavat nove okuse, al da to netko drugi skuha. A može i restoran. Za svakodnevnu prehranu draža su mi tradicionalna jela. Onak kaj su jeli naši stari

  48. #5448
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Razmisljam kao i Betty.
    Zivot je prekratak da bismo jeli namirnice uvijek na isti nacin. Neke nisam voljela dok nismo promijenili nacin pripreme.

    On topic
    Danas fileti pauka s crvenim paprom, przenim kaparama i maslinovim uljem aromatiziranim limunovom koricom. Kovrcavi kupus sa salsom od grozdjica i krumpirom.

  49. #5449
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    Neka različitosti, to je poželjno.
    Razmišljam da svako jelo ako je odlično spremljeno može biti vrhunsko, bio rižot bila egzotika...
    I može se u njemu uživati ako znaš
    Recimo meni je moj današnji ručak divljač u saftu s pljukancima i kristalkom uz čašu crnjaka vrhunska uživancija

  50. #5450
    llella's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zagreb
    Posts
    1,142

    Default

    Krem juha od mahuna i amarantha
    Home made pizza

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •