Citiraj ki ki prvotno napisa Vidi poruku
Kako se kuha varivo u exspres loncu?
Mozes mi napisati postupak?
Nikada ga nisam imala a zvuci zanimljivo.
Recimo kako bi skuhala kelj ?
To je kod nas danas bilo za ručak. Varivo od pola glave kelja.

Daklem, kelj očistim od tvrdih peteljki, narežem na prst široke rezance, operem dobro na cjedilu pod tekućom vodom, ubacim u običan lonac, pofurim vrućom vodom i prokuham cca 3 do 5 min, ovisno o količini. U ekspres lonac na dno stavim malo masnoće i kockice ili ploške mrkve i kratko prodinstam. Dodam žličicu crvene paprike, žlicu brašna ili zobenih pahuljica i zalijem vodom. Dodam 2 ili 3 krumpira narezana na kockice, a onda unutra frknem ocijeđeni kelj. Od začina u ovo mi paše češnjak, kopar sušeni, a ako imam cvijet kopra u zamrzivacu, dodam i to. Sol, papar i to je to. Lonac zatvorim, kad zapišti treba 12 min. Može to i kraće, ali brtva više nije kao kod novog lonca, pa mu treba malo dulje. U kelj ja ne stavljam ni luk ni špek, ali tko voli, može se staviti odmah, u prvom koraku, pa na to sve ostalo. Treba pažljivo dodavati tekućinu, da ne ispadne rijetko. Manje je više.

Na sličan način kuham i sva druga variva. Vrijeme kuhanja treba biti prema tablici koja dolazi uz lonac.