Danas smo na poslu pojeli mesnu štrucu, rižu s povrćem i salatu. Mislim da doma nema nikoga na ručku, ali ako se ipak zateknu, ima gulaša od jučer.
Danas smo na poslu pojeli mesnu štrucu, rižu s povrćem i salatu. Mislim da doma nema nikoga na ručku, ali ako se ipak zateknu, ima gulaša od jučer.
Jučer sam domaće krpice napravila i umak od lososa i blitve. Umjesto slatkog vrhnja sam izmiješala kukuruzno brašno i vodu, i dodala malo mlijeka i žličicu omegola.
Danas kelj varivo i faširanci od puretine.
Kod nas danas varivo mahune i odresci od pilećih prsa na naglo.
Rižoto od sveg u svaćeg puretina+ mrkve, patlidžan, đahune-olovke, riža
Jučer: restani, krvavice i zelje.
Danas: krmići, pomfri i salata.
Jučer pečena srneća rebra, pire krumpir, zelena salata.
Danas junetina na saft, tjestenina, zelena salata.
pon: stakleni rezanci s hrpom povrća i malo bijelog mesa i indijskih oraščića + zelena salata
uto: sarma i pire
sri: home made pizza (šunka, sir, malo ljute kobasice, malo špeka, gljive i kukuruz)
čet: kelj varivo i faširanci
pet: paradajz juha, umak od šampinjonima uz njoke ili torteline i cikla salata
Danas ništa, ostalo je od jučer 2 komada vratine u umaku od češnjaka i fini rižoto s tikvicama.
danas kelj i krunpir na leso, peceni nadbaci, juneca i pileca juha sa gris noklama
Sutra mene nema pa sam ne bas nedjeljno skuhala junetinu s graskom
i mrkvicom, rizu
ponedjeljak divljac koja je u pacu(savjeti dobrodosli) i ako mi se bude dalo rimske njoke.
Na moru smo i susjed donio lignje frisko ulovljene, pa sam ih u rerni "na umido" s maslinovim uljem, bijelim vinom, krumpirom i lukom i ruzžmarinom. Divota!
Danas pravi zimski ručak, juha od pačjih krila i vrata s leberknedlima, pečene kobasice i krvavice, restani krumpir, kiselo zelje na salatu s bučinim uljem. Za sutra je u planu poriluk s rižom i pileća prsa na naglo.
jučer i danas: srnetina na saft s noklicama/širokim rezancima, zelena salata
sutra: pohani picek, pečeni krumpir, salata od brokule
Svinjski paprikaš sa hrpom sitnih šampinjona, fuži, matovilac
Jučer krem juha od lišća rotkvice, domaća tjestenina s umakom od puretine, šampinjona, poriluka, paprike, mrkve i peršina, malo salate zelena+rotkvice, hruskava i nezačinjena. Kolače smo dobili.
Danas grah s domaćom kobasicom.
Kad ti se to drugi put dogodi, satri ga štapnim mikserom i napravi finu krem juhu. Unutra dodaj vrhnje. Mljac!
Evo malo tuđe pameti:
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak...---605209.html
Posljednje uređivanje od Peterlin : 19.11.2024. at 14:37
U zadnje vrijeme volim ubaciti u vodu leću, nakosan luk, viršlu, i na kraju currya. Brzo, lako, zdravo, jeftino.
Kod nas danas juha od vrganja, svinjska lopatica ispečena u pećnici i tjestenina s brokulom i parmezanom. Mesa ima i za sutra, uz neki drugi prilog, npr grah salatu.
Ja sam u petak pekla svinjsku koljenicu. 4 eura cijela, a obilato finog mekanog mesa
Uz to krumpiri i kiseli kupus, iz iste padele
Danas ostanjci od jučer; juha, pohanci, zelje salata i restani krumpir.
Sutra sarma i pire.
zapekla sam si file lososa na tavi sa shiitake gljivama i dodala kisele krastavce, navečer ću raditi pitu od poriluka i graška da se potroši, il se to zove kiš kad je otvorena slana pita
Kod nas pita s višnjama iz našeg voćnjaka.
Nisam se pretrgla s kolačima ove godine, ne stignem. Samo kuglof, pišingeri (koji su nestali) , crna salama s bademima i keksi na špricu. Sramota, ali ove godine su mi čupavci i mađarica iz Mlinara, linzeri i kifli iz Konzuma. Nema više 20 vrsta kao u neka ne tako davna vremena.
"Samo" pet.![]()
U mom selu su žene valjda imale takmičenja, moja mama je uvijek imala komplekse kad bi došla rodbina ili susjedi sa svojim tanjurima kolača, ali to se valjda zato i radilo u tom obimu da se nosi širom sela.
Kad su nam kumovi živjeli bliže, mi smo dogovarali tko će što peći i razmjenjivali. Danas to radimo sa zimnicom. Ja ne kuham ajvar, ali ga dobijem od susjede. Ona od mene dobije džemove, ponekad i drugu zimnicu npr kisele krastavce, ovisi o sezoni. Jučer smo razmijenili darove po istom principu. Mi smo od susjeda dobili božićno drvce, a od nas oni kalendar, kuglof i bocu vina. To radimo već godinama. Malo zabave, koliko se stigne....
Iskreno meni se cini da smo se pogubili u svemu, nije bit Bozica tko ce napravit vise kolaca, jela, dobit vece i skuplje poklone, imat čišću kuću..nego da se obitelj skupi, podruzi, da budemo zahvalni sto imamo jedni druge. Ovako opcenito gledajuci bez religiozne note. Za vjernike je i puno viŝe od toga.
A ovi prepuni stolovi, sanitarne inspekcije, gomiletine poklona nemaju veze s Bozicem. Moze to sve zajedno i puno skromnije i nece biti nista manje vrijedno.
Konzumerizam nas pojede.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 25.12.2024. at 08:29
sve to stoji, ali ovo su bila druga vremena, bez trg centara, interneta, stotine tv kanala, ljudi su si nalazili zabavu u sitnim stvarima
ja sam sebi spekla proju s dodatkom ribane tikvice i sad ću topli kakao uz kolač
Jucer oslic, blitva s krumpirom i korjenasto povrce na lešo.
Danas mahune varivo s purecim batkom/zabatkom.
Kod nas danas riblji jelovnik, zapravo morski. Salata od hobotnice, pečene orade, salata od mahunarki i kukuruza. Eh, da, juha od gljiva je prethodila.
Salata od hobotnice je nestala prije nego je zdjela dodirnula stol![]()
jučer piletina i tjestenina u bijelom umaku. cikla umjesto salate.
danas svinjski šnicli u umaku od češnjaka s rižotom od poriluka i mrkve. zelena salata
gulaš krumpir i mislila sam ponovit medenjake al ovaj put da im dodam kakaa
Kod nas danas kisela repa s grahom, uz to pečene kobasice i krvavice.
Od kolača ništa, zadnje sam u subotu pekla slance sa sirom, posipala s crnim kimom. Odlični su bili. Pojela bi se svaki dan po jedna tura, ali ne treba. Malo predaha ne škodi.
fast food ...
štrajkam...
jučer wok s povrćem
danas varivo leća-ječam-grah i kobasice
danas jedan od najdražih (i najlakših) ručkova, sve iz jednog lonca:
juneća juha, kuhana junetina i restani krumpir.
za prilog hren sos i zelena salata.
Kako to napraviš u jednom loncu? Ja u jednom kuham meso, drugi mi treba da procijedim juhu, treći za krumpir a četvrti za paradajz umak. Plus veliko cjedilo. Možda još i tava za restani krumpir. Ni za lazanje ne zaprljam toliko suđa. A onda još imam hrpu otpada, kosti, masnoće od mesa, ostataka povrća iz juhe koji se cijedi u smeću. A baš volim to jesti, to mi je valjda jedan od najdražih ručkova iz djetinjstva.