Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
Kako radiš tu salatu? Je l mora biti baš ljubičasti ukiseljeni, mislim, ima li velike prednosti od ljubičastog pred bijelim, valjda srebrenac, nemam pojma?
Mi smo se navukli na taj ukiseljeni luk. Stvljamo ga u sendvice, salate, jedemo kao prilog. Od obicnog pa cak i ljutike imam okus luka u ustima danima. Narezem ljubicasti luk na kolutove, prokuham jednake kolicine bijelog octa i vode i pola kolicine secera (npr za teglu od 750 ml - 150 ml octa, 150 ml vode i 75 g secera) i odmah prelijem preko luka. Ako imam, dodam i jalapeno papricice. Moze stajati dugo u frizideru.

Narezem pomice na osmine, i krastavce na kockice cca 1 cm. Ako zelis guscu salatu, posoli ih, ostavi da odstoji pola sata pa procijedi. Dodam gore spomenuti luk, gusti grcki jogurt (hrvatski su dosta vodenasti pa bih ih ja jos dodatno ostavila da se procijede), maslinovo ulje i sjeckanu mentu. Ponekad tostiram kruh (sourdough, pita), premazem lagano cesnjakom i dodam (ili ne) sumaca i ubacim u salatu. Mi volimo i svjezi korijander pa i njega ponekad ubacim.

Po meni bi bolje funkcionirala ljutika ili mladi luk ako ne zelis ukiseljeni, ali ne vidim zasto ne srebrenac ako ga vi volite. Ako stavljam ljutiku, isto ju prvo prelijem s malo vinske kvasine da ubije okus.