Što danas kuhate /39.dio/

Tema: Što danas kuhate /39.dio/

  1. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Juhica s popečcima msm iako sam nabavila sushi materijale ne da mi se nekako danas petljati s time.
    Sushi zahtijeva poseban pristup i stanje duha. Od svega toga moji muški vole samo wasabi pastu

    Skuhaj radije bolonjez. Sushi je za posebne prilike.
     
  2. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Kod mene danas ipak ostaci od jučer, a sutra ću vjerojatno neku lešadu.
     
  3. Jelena avatar

    Jelena said:

    Početno

    Citiraj Munkica prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo se navukli na taj ukiseljeni luk. Stvljamo ga u sendvice, salate, jedemo kao prilog. Od obicnog pa cak i ljutike imam okus luka u ustima danima. Narezem ljubicasti luk na kolutove, prokuham jednake kolicine bijelog octa i vode i pola kolicine secera (npr za teglu od 750 ml - 150 ml octa, 150 ml vode i 75 g secera) i odmah prelijem preko luka. Ako imam, dodam i jalapeno papricice. Moze stajati dugo u frizideru.

    Narezem pomice na osmine, i krastavce na kockice cca 1 cm. Ako zelis guscu salatu, posoli ih, ostavi da odstoji pola sata pa procijedi. Dodam gore spomenuti luk, gusti grcki jogurt (hrvatski su dosta vodenasti pa bih ih ja jos dodatno ostavila da se procijede), maslinovo ulje i sjeckanu mentu. Ponekad tostiram kruh (sourdough, pita), premazem lagano cesnjakom i dodam (ili ne) sumaca i ubacim u salatu. Mi volimo i svjezi korijander pa i njega ponekad ubacim.

    Po meni bi bolje funkcionirala ljutika ili mladi luk ako ne zelis ukiseljeni, ali ne vidim zasto ne srebrenac ako ga vi volite. Ako stavljam ljutiku, isto ju prvo prelijem s malo vinske kvasine da ubije okus.
    Tenks!
    Imamu frizideru one male kisele lukiće, iz ducana, ali nisu ljubičasti, pa sam mislila to staviti, nije da necu ukiseljene. Ali nije loše ni što si mi dala recept za kiseljenje
    Sve osim grčkog jogurta imam kod kuće, pa mogu pokusati složiti salatu.
     
  4. Jelena avatar

    Jelena said:

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Sushi zahtijeva poseban pristup i stanje duha. Od svega toga moji muški vole samo wasabi pastu

    Skuhaj radije bolonjez. Sushi je za posebne prilike.
    Ja sam i tečaj prošla pa nikad ne radim. Nije teško zapravo. Al mi smo u subotu jeli u restoranu. Otprilike svaka 2 mjeseca odemo na sushi pa mi se i ne da onda samoj raditi.
     
  5. Munkica avatar

    Munkica said:

    Početno

    Da. I ja isto, ali ovdje sushija ima za kupiti u svakom ducanu, a ima i dosta japanskih restorana tako da ga rijetko radim.

    Ovdje imas dosta detaljan opis za sushi, zuta. Ako ne zelis stavljati sirovu ribu, ja bih radije stavila kvalitetne surimi stapice, dimljenu ribu ili cak file tune iz konzerve kao zadnju opciju.
    Inace, wasabi koji se prodaje u tubi za sitne pare je zapravo obojani hren.

    https://sudachirecipes.com/#growMeSearch=Sushi%20roll
     
  6. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Nije teško, osim ako ne radim pogrešno, a unutra stavim pečeno meso. Napokon nešto što mali hoće jest. A ima ribu. Još mi bilo čudno kaj ima okus po hrenu. A gdje ima pravi wasabi?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 10.03.2025. at 17:56
     
  7. Munkica avatar

    Munkica said:

    Početno

    I wasabi ima okus po hrenu ili hren ima okus po wasabiju
    Okusom su dosta slicni, ali je wasabi suptilniji i ne spali ti sinuse kao hren. Uzgoj wasabija je zahtjevan pa je samim time i skup. Ne znam gdje u Hrvatskoj ga mozes kupiti, ali tubica pravog je cca 9+ eura, a ni to nije isto kao i svjezi.
    Samo sam htjela reci da postoji razlika, odnosno da zbog potraznje podvaljuju svasta pod wasabi.
    Slicno kao tartufata i ulja s okusom tartufa..
     
  8. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Meni je obični hren odličan, a wasabi pasta onak... Ne bogznakaj. Možda nisam probala pravu stvar, ali neki wasabi sos koji smo imali bio je bolji od te paste. Nije da baš imam puno iskustva, ali više mi se sviđaju autohtone namirnice.
     
  9. Lili75 avatar

    Lili75 said:

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je obični hren odličan, a wasabi pasta onak... Ne bogznakaj. Možda nisam probala pravu stvar, ali neki wasabi sos koji smo imali bio je bolji od te paste. Nije da baš imam puno iskustva, ali više mi se sviđaju autohtone namirnice.
    iz te sam vreće

    Danas šalša na meniju.
     
  10. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Htjela sam radit blanquette de veau, gulaš al sa vrhnjem, al ću preskočit vrhnje pa samo lagano kuhkam meso s ostalim. Od jučer mi ostalo biskvita, ispao je ok, u tijesto sam stavila slatko vrhnje u prahu pa ima neku novu notu, a poslije sam prelila cijeđenim sokom od naranče u koji sam dodala malo šećera da ne bude super kiselo, danas bih samo rastopila čokoladu pa polila jer vjerujem da se drugačije neće pojesti.
     
  11. flopica avatar

    flopica said:

    Početno

    nisam kuhala sedam dana i baš mi je dobro došlo
    u gostima sam prvi put probala prejednostavno a predobro jelo, shakshuka
    https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehr...-jelo-s-jajima

    i nešto što nisam dugo jela a volimo svi kući pa imam nove ideje
    pileća korma
    moram samo naručiti kormu vidim da ima harissa
    inače sad mi je super kuhati kako dolazi proljeće jer ima više zeleni

    danas pileća juha, lešo meso, za mene bez mesa, kupus svježi i restani krumpir
     
  12. Munkica avatar

    Munkica said:

    Početno

    I mi volimo shakshuku . U originalu na kraju ide svjezi korijander, ali persin je ok zamjena za neljubitelje.

    Flopi, na tvom bih mjestu sama samljela garam masalu za kormu. Okus je bolji, a vec gotove mjesavine zacina ishlape od stajanja u ducanu i zapravo je jeftinije kad sama radis mjesavine.
     
  13. NanoiBeba avatar

    NanoiBeba said:

    Početno

    Mi isto volimo shakshuku. S tim da recept često modificiramo dodavanjem patlidžana, tikcivca ili već čega imamo pri ruci.
     
  14. Cocolina avatar

    Cocolina said:

    Početno

    Za nas grah s repom, za djecu sekeli s pireom.
     
  15. Lili75 avatar

    Lili75 said:

    Početno

    Pileća prsa, rezana na štapiće i posuta sezamom, krumpir salata kao prilog i cikla ili matovilac salata kako kome.
     
  16. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Sve sam zadovoljnija mojim kuharskim sposobnostima... radila sam pizzu "bolognese", naravno klinac nije štel, baš taj dan je neko slavio rođendan u razredu i "nahrdali" su se slatkog...
     
  17. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Grašak variva i pečeni komadić odojka, višak od NG. Bilo je krajnje vrijeme da se to potroši
     
  18. Angie75 avatar

    Angie75 said:

    Početno

    U subotu smo kuhali curry ginger coconut soup, s dodatkom kranjske i pilećih prsa, u nedjelju smo spekli prekrasnu grdobinu s krumpirom, a za danas sam pripremila gulaš od liganja s palentom.
     
  19. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Kod nas u subotu domaća juha, faširanci, restani krumpir i zelena salata + pita od višanja, a jučer paradajz juha, pečena svinjetina u pećnici (komad buta) i rizi bizi, miješana salata radič+matovilac i jabukova štrudla.
    Od danas smo opet na režimu "snađi se druže" tj. jedemo ostatke od vikenda.

    Ovaj tjedan u planu je kiselo zelje s grahom i kobase pečenice dok je još dovoljno hladno, tjestenina s brokulom i pileće bijelo meso na naglo, a u zamrzivaču imam još minutne odreske koje sin namjerava ubaciti u BBQ umak i ispeći na naglo, a uz to cikla na salatu. Dalje mi je teško misliti. Možda kelj ili poriluk varivo i druga vrsta faširanaca (od puretine - u to dodajem curry i ljutu papriku).
     
  20. umiljata said:

    Početno

    subota bolonjez i zelena salata
    jučer pileća juha, pohana piletina, pečeni krumpir i salata od brokule
     
  21. Jelena avatar

    Jelena said:

    Početno

    Došlo mi je jučer da testiram tijesto za rezance kao kore za nekakvu izmisljenu pitu od blitve. I dobro je to ispalo, pa ako se nekome igra, mogucnosti je puno.

    Moje tijesto od jednog cijelog i 1 zumanjka, brasno pola tip 00, pola glatko (ostaci), bešamel od kukuruznog, parmezana na maslinovom, timijana i cesnjaka. Smjesa puna vrecica blitve (blansirala sam ju, dobro ocijedila i narezala), cesnjak, mladi luk, vlasac, timijan, 2 jaja, sol, papar, neki čili začin, limunova korica. Pekla prvo na 180 pa za pol sata digla na 200 jer sam vidjela da mogu, pa jos 20tak min. Slagala sam tijesto, besamel, pola smjese, razbacala skutu, dodala ostatak smjese, tijesto, maslinovo, besamel. Sve u svemu relativno brzo, samo sam tijesto ranije zamijesila i stavila u foliji u frizider.
     
  22. Jelena avatar

    Jelena said:

    Početno

    Petak rižoto od otkostanog zabatka.
    Subota grah sa suhim rebarcima, kupila kolače.
    Danas pileća juha s gris noklicama i puno povrća i domaca tjestenina s pilecim fileom, shitake gljivama, zelenim od mladog luka, orahnjaca s placa.
    Sutra ista ta juha, samo sam unutra narezala poprilicnu kolicinu bijelog mesa koje se kuhalo u juhi.

    Skuhala sam i par flasica pekmeza. Zadnja tura mi je planula u manje od mjesec dana. Ova nije tako atraktivna pa vjerujem da ce dulje potrajati.
     
  23. Angie75 avatar

    Angie75 said:

    Početno

    Mi smo u subotu ribali balkon pa smo se za ručak počastili vani. Jučer sam skuhala ogromnu dozu piletine al cacciatore pa sam riješila i današnji ručak. Još sam u to dodala fuže.Danas moram smisliti nešto za sutra a nemam baš inspiracije....
     
  24. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Ja sam u subotu skuhala lončinu špek fileka (išli smo k mojim roditeljima, pa nas je bilo puno oko stola), a sinovi su si sami kuhali ručak (vratina u umaku od senfa pečena na tavi, tjestenina + pesto rosso, matovilac).

    Jučer sam planirala napraviti francuski krumpir, ali nije bilo dovoljno krumpira, pa sam napravila klasični bolonjez i uz to žemljaču jer sam od tate dobila par dana stari kruh koji je trebalo iskoristiti. Naravno, došla je sezona svježe salate pa se to sad jede uz svaki obrok (rotkvice, mladi luk, zelena salata, matovilac...). Nisam stigla ovaj vikend do placa, a sve navedeno nabavljam u lokalnom dobro opskrbljenom kiosku s voćem i povrćem. Čak sam za probu kupila dva krastavca u Konzumu, očito iz plastenika ali nisu bili loši - još su imali ostatke cvjetova na vrhu ploda.

    Danas brzinski grašak s mrkvom + kranjske kobasice. Za ostale dane nemam još pojma, a izbor ovisi o tome hoće li stariji sin koji dan raditi od kuće. Ako bude tako, on obično nešto baci na tavu (možda jetricu ovaj put).

    ***
    Bliži se Uskrs, pa polako nabavljam tradicionalne namirnice.
    Sutra idem u nabavku mesa za uskrsni ručak, da ne čekam zadnji čas. Mama mi je naručila punjena teleća prsa, pa idem sutra u obližnju privatnu mesnicu po teletinu. Tamo ću kupiti i domaću šunku i kobase. To meso nije badava, ali smo zadovoljni kvalitetom pa ovakve stvari (odojak, šunka, teletina...) redovito kupujem kod njih.
    Za petak su moji sinovi naručili kraken na salatu i crni rižoto, pa ću negdje nabaviti smrznutu hobotnicu (zna toga biti u Eurospinu, a u Lidlu znaju imati one debele krakove nekakvog muzgavca). Sve je to dobro. Uz to crni rižoto od sipe i gotovi smo. Ako ne uspijem nabaviti sipu, uzet ću lignje. Imam crnilo u vrećicama, pa ćemo se pokrpati.

    Jaja sam od kolegice dobila domaća, a bit će ih iz još jednog izvora. Planiram ispeći pincu i još nešto s germom + možda Jozefina tortu od naranče i čokolade, sve prilagođeno za dijabetičare. Koristim fruktozu umjesto šećera i to bitno manju količinu od navedene u receptu, a čokoladu stavljam No Guilt bez dodanog šećera - ovu: https://www.konzum.hr/web/products/k...l-vanilla-80-g
     
  25. Jelena avatar

    Jelena said:

    Početno

    Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo u subotu ribali balkon pa smo se za ručak počastili vani. Jučer sam skuhala ogromnu dozu piletine al cacciatore pa sam riješila i današnji ručak. Još sam u to dodala fuže.Danas moram smisliti nešto za sutra a nemam baš inspiracije....
    Lajkam. Ja tako slično i kuham, klasično, samo nisam nikad masline ubacila u kuhano jelo.
    Gledam neke menuje na temi, puno toga ne jedem zbog kolesterola. Drago mi je da ni ne čeznem. Grah s rebarcima sam u subotu jela, al su bila samo dva, a nas je troje, ja nisam ni namjeravala jesti ih.
     
  26. Angie75 avatar

    Angie75 said:

    Početno

    ja te masline još i narežem na kolutiće, tako mi je nekako gustioznije, a ne preuzmu previše okus.
     
  27. Kosjenka avatar

    Kosjenka said:

    Početno

    Peterlin, ja Jofefinu radim bez šećera sa što tamnijom čokoladom, u nagoroj verziji lidlova sa 53 posto kakaa.. to bi trebalo biti ok a dijabetičare ali jako je čokoladna i neslatka ...
     
  28. emily avatar

    emily said:

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    J
    ***
    Bliži se Uskrs, pa polako nabavljam tradicionalne namirnice.
    Sutra idem u nabavku mesa za uskrsni ručak, da ne čekam zadnji čas. Mama mi je naručila punjena teleća prsa, pa idem sutra u obližnju privatnu mesnicu po teletinu. Tamo ću kupiti i domaću šunku i kobase. To meso nije badava, ali smo zadovoljni kvalitetom pa ovakve stvari (odojak, šunka, teletina...) redovito kupujem kod njih.
    Peterlin, meso staviš onda u zamrzivač (do subote/nedjelje)?
     
  29. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, meso staviš onda u zamrzivač (do subote/nedjelje)?
    Da.
     
  30. Kosjenka avatar

    Kosjenka said:

    Početno

    Sjeca li se netko recepta Sasinog( Ottebghijevog) za salatu od rikule, kozjwg sira pecenog luka?
     
  31. Angie75 avatar

    Angie75 said:

    Početno

    Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Sjeca li se netko recepta Sasinog( Ottebghijevog) za salatu od rikule, kozjwg sira pecenog luka?
    jel misliš na ovaj: ljubicasti se luk nareže na ploške od kojih 2 cm i peče kojih pola sata do 40 minuta na 220 stupnjeva poškropljen sa 2 žlice maslinjaka. rikola se opere i pomiješa sa dosta nasjeckanog peršina. orah se nasjecka sitno i pomiješa sa žlicom maslinovog, tri žlice octa crvenog, jednim svježim čilijem, jednim češnjem češnjaka i malo soli. i onda se stavi rikola, pola te orah salse, luk, opet salsa i mladi slatki kozji sir.
     
  32. Kosjenka avatar

    Kosjenka said:

    Početno

    E taj, hvala...
     
  33. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    brancina s krumpir salatom i saću čip kekse
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 24.04.2025. at 17:44
     
  34. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    radila sam varivo od leće sa roštiljkama koje kćeri obožavaju. nažalost, sin se napucao biskvita koji sam sinoć pekla (pet jaja) pa nije htio pojesti do kraja
    popodne pečem francuza odnosno bagete, ali sam u tijesto dodala jogurta. to mi je za sad neki magični sastojak jer mi je gotovo svako tijesto mekanije s jogurtom. nemam pojma zašto
     
  35. jelena.O avatar

    jelena.O said:

    Početno

    Radi toga jer ima dodatne bakterije, koje djeluju na dizanje kruha!
    Možeš i smanjiti ili ukinuti kvad u toj priči
     
  36. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    imam nezavidnu vještinu filetiranja ribe pa sam ostavila skelet s viškom mesa za riblju juhu koju ću radit prvi put u životu dršte palce
     
  37. rossa avatar

    rossa said:

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    imam nezavidnu vještinu filetiranja ribe pa sam ostavila skelet s viškom mesa za riblju juhu koju ću radit prvi put u životu dršte palce
    ja obično uz skelete s glavama (cca 2-3) stavim i jednu cijelu ribu jer mi inače juha bude tanka.
     
  38. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    ja obično uz skelete s glavama (cca 2-3) stavim i jednu cijelu ribu jer mi inače juha bude tanka.
    Isto.
     
  39. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    ma i nek bude ionak sam dobila kile djeca tom neće ni prići ionak
     
  40. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    gulaš krumpir koji je za sutra, i šnicle obično a kak mali ne voli ni rižu ni krumpir kao prilog speć ću kukuruzni kruh
     
  41. Beti3 avatar

    Beti3 said:

    Početno

    Ne bih nikada jela bilo kakav krompir koji je, na bilo koji način skuhan ranije.
    Kuhani krumpir je najbolja podloga za razvoj bakterija.
     
  42. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Zar nije to u određenim uvjetima samo? Tipa ostane dugo vani na toplom i sl.?
     
  43. umiljata said:

    Početno

    Nebrojeno puta smo jeli (i još ćemo jesti) kuhani krumpir od dan ranije. Čak i pire krumpir. I nije nam nikad bilo ništa .
    Bitno je samo da je stajao u frižideru.
     
  44. TeFil said:

    Početno

    Citiraj umiljata prvotno napisa Vidi poruku
    Nebrojeno puta smo jeli (i još ćemo jesti) kuhani krumpir od dan ranije. Čak i pire krumpir. I nije nam nikad bilo ništa .
    Bitno je samo da je stajao u frižideru.

    Tako i mi. I svi smo živi i zdravi.
     
  45. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    evo nisu klinci šteli, neki političar je nahranil hot dogom raju. pa i starija ugrabila jedan, sin je neš pojeo. klinka najmanja ni čut... vidjet ćemo tokom noći hoće se što desit ma to mi je jučer bio zadnji čas izbor da ipak jedan dio spečem. idući ću put sve stavit da se sporo peče u nekom pacu. dižem ruke od gulaša, prošao trend
     
  46. sirius avatar

    sirius said:

    Početno

    Gulas s krumpirom jedemo danima nakon kuhanja. Naravno, stoji u hladnjaku. Opcenito jedemo sve drugi i treci dan iz hladnjaka.
     
  47. sirius avatar

    sirius said:

    Početno

    Citiraj umiljata prvotno napisa Vidi poruku
    Nebrojeno puta smo jeli (i još ćemo jesti) kuhani krumpir od dan ranije. Čak i pire krumpir. I nije nam nikad bilo ništa .
    Bitno je samo da je stajao u frižideru.
    Krumpir salata je vise manje krumpir koji je dan dva tri u hladnjaku prije konzumacije. Cak je i preporucljivo da malo odlezi jer je ukusniji.
     
  48. sirius avatar

    sirius said:

    Početno

    Opasno je drzati hranu na sobnoj temperaturi nakon kuhanja i hladenja. Tada je pogodna za razvoj bakterija koje uzrokuju trovanje. Npr.ostavis skuhani wok na ploci za kuhanje preko noci i pojedes sutra.
    Ali skuhati gulas danas. Ohladiti na sobnu i odmah spremiti u hladnjak , te konzumirati sutra ili prekosutra -potpuno sigurno.
     
  49. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    to sam napravila malkoc se pohladilo i u friđ. al evo nebum ni to više kad dobili su isto to u školi i onda im se nije jelo i doma.
    danas se predomišljavam izmedu pečenice i variva od leće s kobasicom
     
  50. Jelena avatar

    Jelena said:

    Početno

    I nama je normalno bilo kakvo varivo od jučer pojesti. Zagrijem do vrenja. Ne znam zašto bi bakterije preživjele prokuhavanje. Isto tako iskoristim ostatak krumpira (nije da nam često ostane) za krokete ili njoke. Izbjegavam bacanje hrane. Jučer sam jela odmrznuto varivo porluka. Nije da je vrhunsko, naprotiv osrednje, odmrzavanje promijeni teksturu, ali mi je bolje od sendviča i pizze.
    A što kuham - ništa. Već danima. Prekjučer navečer sam skuhala rizi bizi jer smo ostali bez kruha, i to uz telefoniranje za posao. Muž je kuhao crnu leću s koprivom neki dan, sinoć pileći paprikaš. Za vikend nismo bili u Zg pa se jelo po restoranima.