Ja sam u subotu skuhala lončinu špek fileka (išli smo k mojim roditeljima, pa nas je bilo puno oko stola), a sinovi su si sami kuhali ručak (vratina u umaku od senfa pečena na tavi, tjestenina + pesto rosso, matovilac).
Jučer sam planirala napraviti francuski krumpir, ali nije bilo dovoljno krumpira, pa sam napravila klasični bolonjez i uz to žemljaču jer sam od tate dobila par dana stari kruh koji je trebalo iskoristiti. Naravno, došla je sezona svježe salate pa se to sad jede uz svaki obrok (rotkvice, mladi luk, zelena salata, matovilac...). Nisam stigla ovaj vikend do placa, a sve navedeno nabavljam u lokalnom dobro opskrbljenom kiosku s voćem i povrćem. Čak sam za probu kupila dva krastavca u Konzumu, očito iz plastenika ali nisu bili loši - još su imali ostatke cvjetova na vrhu ploda.
Danas brzinski grašak s mrkvom + kranjske kobasice. Za ostale dane nemam još pojma, a izbor ovisi o tome hoće li stariji sin koji dan raditi od kuće. Ako bude tako, on obično nešto baci na tavu (možda jetricu ovaj put).
Bliži se Uskrs, pa polako nabavljam tradicionalne namirnice.
Sutra idem u nabavku mesa za uskrsni ručak, da ne čekam zadnji čas. Mama mi je naručila punjena teleća prsa, pa idem sutra u obližnju privatnu mesnicu po teletinu. Tamo ću kupiti i domaću šunku i kobase. To meso nije badava, ali smo zadovoljni kvalitetom pa ovakve stvari (odojak, šunka, teletina...) redovito kupujem kod njih.
Za petak su moji sinovi naručili kraken na salatu i crni rižoto, pa ću negdje nabaviti smrznutu hobotnicu (zna toga biti u Eurospinu, a u Lidlu znaju imati one debele krakove nekakvog muzgavca). Sve je to dobro. Uz to crni rižoto od sipe i gotovi smo. Ako ne uspijem nabaviti sipu, uzet ću lignje. Imam crnilo u vrećicama, pa ćemo se pokrpati.
Jaja sam od kolegice dobila domaća, a bit će ih iz još jednog izvora. Planiram ispeći pincu i još nešto s germom + možda Jozefina tortu od naranče i čokolade, sve prilagođeno za dijabetičare. Koristim fruktozu umjesto šećera i to bitno manju količinu od navedene u receptu, a čokoladu stavljam No Guilt bez dodanog šećera - ovu: https://www.konzum.hr/web/products/k...l-vanilla-80-g