Page 131 of 131 FirstFirst ... 3181121129130131
Results 6,501 to 6,535 of 6535

Thread: Što danas kuhate /39.dio/

  1. #6501
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,653

    Default

    Ja vecinu svojih ruckova radim u ekspres loncu jer mi skracuje pripravu, a zadrzava okuse i mirise.

  2. #6502

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,133

    Default

    I meni je ekpress lonac spas. Već godinama.

  3. #6503
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,830

    Default

    Danas kuham juneći vrat za juhu u tlačnom loncu jedino me buni što non stop pušta paru čak i kad sam smanjila temperaturu na indukciji. Jel tak treba bit? chatgpt kaže da ne

  4. #6504
    Cocolina's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    910

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Danas kuham juneći vrat za juhu u tlačnom loncu jedino me buni što non stop pušta paru čak i kad sam smanjila temperaturu na indukciji. Jel tak treba bit? chatgpt kaže da ne
    Pa naravno da ide para. Tako to treba biti.

  5. #6505
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    Quote Originally Posted by Cocolina View Post
    Pa naravno da ide para. Tako to treba biti.
    Ne treba. Kad se stvori tlak nema pare. Para jedino ide prije nego se stvori tlak ili stalno ako nesto ne dihta dobro ili je temperatura prejaka.

  6. #6506
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,653

    Default

    Meni je uvijek para isla na svim ekspres loncima.

  7. #6507
    Cocolina's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    910

    Default

    Quote Originally Posted by Lili75 View Post
    Meni je uvijek para isla na svim ekspres loncima.
    Evo baš pričam s kolegicom o tome.
    Ona kaze, na zepter loncu da ne ide para.
    Na mom ide.

  8. #6508
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,830

    Default

    Mislim da je na indukciji temp prejaka. Prestalo je ić tek kad sam jako spustila.

  9. #6509
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,653

    Default

    Cocolina
    Ja nemam Zepter nego Ikein trenutno.

  10. #6510

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,133

    Default

    Zuta, možda si ga i prepunila. Bitno je da se držiš doziranja tekućine do granice.

  11. #6511
    Cocolina's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    910

    Default

    Quote Originally Posted by Lili75 View Post
    Cocolina
    Ja nemam Zepter nego Ikein trenutno.
    Ja imam neki no name. Jače fijuće dok mi je na P (to je neki power boost na indukciji), i onda smanjim na 6 i kuham, već ovisi što kuham.
    Mislim da svaki lonac ina neke svoje karakteristike.
    I, da treba paziti do kuda se stavlja tekućina u loncu.

  12. #6512
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,830

    Default

    Danas varivo od leće... u parnom loncu.

  13. #6513
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,653

    Default

    Mislis na ekspres lonac, lonac za kuhanje pod pritiskom ili na lonac/posudu za kuhanje na pari?

    U svakom slucaju, dobar tek!

  14. #6514
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,830

    Default

    Da taj na pritisak. Nikak ne mogu ubacit u rječnik da se još zove ekspres lonac. Ugl sad shvaćam one ljude koji završe u novinama da su se zaljubili i vjenčali za predmet. On je došao s posudicom u koju se povrće stavi pa se doslovno kuha na pari. Tako da je oboje.
    Last edited by zutaminuta; 21.07.2025 at 20:43.

  15. #6515
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    I pretis lonac
    A ta dodatna posuda je super stvar.

  16. #6516
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,653

    Default

    Da to je ekspres lonac ili pretis lonac ili lonac za kuhanje pod pritiskom, ne postoji nikakav drugi naziv iako vidim da ga svakako nazivas.
    Ekspres jer ekspresno skuha sve sta u njega stavis i ja ga obozavam i oduvijek kuham u njemu. I u Zg i na moru.

  17. #6517
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,830

    Default

    pa ak kuha na tlak izazvan parom ne vidim zašto se ne bi zvao tlačni il parni lonac? ili lonac na pritisak? mooooždaa... pritiskajući lonac? jer ga je pritislo iznutra?

    danas ne kuham ništa jer obilazimo očne doktore i možda skoknemo do muzeja, pa ćemo neš vani usput nooo ako budu cure umorne možda samo odemo do ribarnice i doma sfrigam srdele nažalost nemam friteze da ih sfrigam na vrućem zraku

  18. #6518

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    1,995

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    pa ak kuha na tlak izazvan parom ne vidim zašto se ne bi zvao tlačni il parni lonac? ili lonac na pritisak? mooooždaa... pritiskajući lonac? jer ga je pritislo iznutra?

    danas ne kuham ništa jer obilazimo očne doktore i možda skoknemo do muzeja, pa ćemo neš vani usput nooo ako budu cure umorne možda samo odemo do ribarnice i doma sfrigam srdele nažalost nemam friteze da ih sfrigam na vrućem zraku
    Airfryeri znaju biti jako jeftini u Lidlu. Samo pripazi da kupiš najveći.

  19. #6519
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,653

    Default

    Parni lonac je lonac za kuhanje na pari sto nema veze s ovakvim kuhanjem. Jedino mozes rec:lonac (za kuhanje) pod tlakom,ali izgovarat i pisat toliko slova pored samo 6 slova: ekspres e pa sta rec..hahaha

    Btw ekspres lonac je ispravan naziv (po standardnom.hrv.jeziku).
    Last edited by Lili75; 23.07.2025 at 10:40.

  20. #6520
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,830

    Default

    Ne znam espres mi zvuči strano talijanski vezano za kavu... ne osjećam to kad govorim... tlačni lonac ima manje slova. Msm da ću ga zvati tlačni.

  21. #6521
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,653

    Default

    Nije espres nego ekspres

    Tlačni ne postoji nigdje u terminologiji al neka bude u tvojoj hahaha
    Last edited by Lili75; 23.07.2025 at 14:59.

  22. #6522
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,830

    Default

    Ali ga se čita espres. Jer inače ako bi ga pisali kak je zamišljeno zar ne bi bio express? Meni su rekli da je jezik živa fluidna invencija i da se može preobličiti.

  23. #6523
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,653

    Default

    Ajme totalno mi je bezveze ici ovoliko OT na ovoj temi.
    Samo cu reci da se čita ekspres lonac kao sto se i pise po Vuku.
    U hrv.jeziku ne postoji slovo "x" pa tako ne pisemo "text".
    Last edited by Lili75; 23.07.2025 at 15:31.

  24. #6524

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    1,995

    Default

    Express ili ekspres dolazi od "ekspresno" ili brzo, a ne od espresso kao vrsta kave. Baš me ova rasprava nasmijala
    Dok sam bila mala, ekspres lonci su bili baš jako popularni. Meni je uvijek išlo na živce što im treba tako dugo dok se stvori pritisak a onda još jako dugo dok se taj pritisak oslobodi, tako da kod mene nikada nije zaživila njegova upotreba.

  25. #6525
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,653

    Default

    Ninaxy, kod mene to ide fakat brzo.
    Lazna pasticada mi je gotova za po ure.

    S obzirom da danas kuham samo za sebe, bit ce paprike s jajima (moje s balkona) malo cu naribat i tikvice jer trosim ostatke pred more i uz to male fine krastavce za salatu. Mljaaac...
    Last edited by Lili75; 23.07.2025 at 15:37.

  26. #6526
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,830

    Default

    Quote Originally Posted by Lili75 View Post
    Ajme totalno mi je bezveze ici ovoliko OT na ovoj temi.
    Samo cu reci da se čita ekspres lonac kao sto se i pise po Vuku.
    U hrv.jeziku ne postoji slovo "x" pa tako ne pisemo "text".
    Pa da. Zato i kažem espres jer nemamo x.

  27. #6527

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    1,995

    Default

    Quote Originally Posted by Lili75 View Post
    Ninaxy, kod mene to ide fakat brzo.
    Lazna pasticada mi je gotova za po ure.

    S obzirom da danas kuham samo za sebe, bit ce paprike s jajima (moje s balkona) malo cu naribat i tikvice jer trosim ostatke pred more i uz to male fine krastavce za salatu. Mljaaac...
    Uključujući i dinstanje, stvaranje pritiska pa sve do otvaranja lonca? To je stvarno brzo. I je li to veća količina ili mali lonac za 1-2 osobe jer ta količina brže i zakipi? Imaš li neki običan lonac ili neki od ovih novih 50-u-1 multicookera? I što još radiš u njemu a da nisu variva? Prvenstveno me zanimaju jela s mesom ili da se doda još i neko povrće ali da se može na kraju razdvojiti jer obično ne vole svi sve (znam, sama sam si kriva za to).
    Last edited by ninaXY; 23.07.2025 at 17:08.

  28. #6528
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,979

    Default

    Ima nekoliko tema o ekspres loncima, manje više svi koji su ga probali su se i navukli, te ne znaju više bez njega..
    Rijetko da je od dinstanja do otvaranje lonca pola sata za junetinu, ali cca jedan sat je ...
    Treba se samo dobro organizirati...
    Juhu ne znam više skuhati u običnom loncu

  29. #6529
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,653

    Default

    Pa za dinstanje trebam par min na to bacim snicle juneceg buta sve potrebne mirodije i cudesa za pasticadu i zatvorim. Kad zatvorim odmah stavim na 30 min. Lonac 6l. Napunim do dozvoljene crte. Krene pistat jako brzo.

    A juhe da ne spominjem ubacimm povrce, meso zatvorim i gotovo za tren oka.

    Ninaxy,
    Ne znam na sto tocno mislis. Svako meso npr na umak napravis u ekspresu za tren oka.

    Zuta zaboga, pa ako nemamo x imamo ks.
    Jel kazes teKst ili test, masimalno ili maKsimalno...ses ili seKs??
    Last edited by Lili75; 23.07.2025 at 18:51.

  30. #6530
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,653

    Default

    Eh da obicni Ikein i doma i na moru.

    Kosjenka ta sam. Bez ekspresa nista.

    Ninaxy,
    Sve mozes odvojit poslije bez problema, ni kod mene ne jedu svi sve.

    Recimo ako zurno trebam pire ili kuhani krumpir da ne zagrijavam stan, sve rijesim s loncem.

    Mozda su nekad bili ti lonci losiji i sporiji.
    Ja sam se spasila s ekspresom i ne bi ga nikad dala nizasta. ko ni zuta koja je u e(k)stazi zbog njega .
    Last edited by Lili75; 23.07.2025 at 18:55.

  31. #6531

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,133

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Ali ga se čita espres. Jer inače ako bi ga pisali kak je zamišljeno zar ne bi bio express? Meni su rekli da je jezik živa fluidna invencija i da se može preobličiti.
    Znam je da stvarno OT, ali moram prokomentirati. Kaže se eKspres lonac. Bez obzira što ti mislila ili osjećala. Nemoj komplicirati. Nazivi postoje i ljudi ih godinama koriste. Nije potrebno izmišljati toplu vodu (paru). To je uzaludno trošenje energije i vremena. Ako toga imaš višak, usmjeri ih na nešto konstruktivno.

    Što se tiče srdela, ne kompliciraj s af ako ga nemaš. Stavi na protvan i u rol. Fino se ispeku i ako ih samo malo premažeš uljem. Izbjegneš stajanje kraj tave, špricanje, nered.
    Pojednostavni si život maksimalno koliko možeš, a ne u svakoj stvari tražiti problem/komplikaciju.

    Oprosti ako sam malo oštra, ali stvarno mi se čini da sve kompliciraš bespotrebno u večini slučajeva. Keep cool.

  32. #6532
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,830

    Default

    Ali ne izgovara se tes nit ses al izgovara se espres. ))

  33. #6533

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    1,995

    Default

    Moram potražiti te teme o ekspres loncima. Lili, a kako zgusneš umak? Ili nakon pola sata odmah bude gust? I može li ekspres lonac stvoriti paru s malo tekućine koliko treba da bude umak a ne juha ili varivo?

  34. #6534
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    Quote Originally Posted by ninaXY View Post
    Moram potražiti te teme o ekspres loncima. Lili, a kako zgusneš umak? Ili nakon pola sata odmah bude gust? I može li ekspres lonac stvoriti paru s malo tekućine koliko treba da bude umak a ne juha ili varivo?
    Ne bude gust u ekspres loncu. Budu razdvojene komponente ( tekucina i kruto) vise nego u obicnom kuhanju. Moras zagustiti sama kad otvoris lonac i prokuhati jos malo sa zaprskom ili kaj god dodajes .
    Moze stvoriti paru i sa malo tekucine, ali svejedno umak ne bude kremast kao kod dugotrajnog kuhanja.

  35. #6535
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,653

    Default

    Nina,

    Ja sam se vec ispraksirala pa znam odokativno koliko stavit tekucine da bude taman.
    Ne koristim zaprsku nikad najcesce je to crveni umak koji radim s pasiranom rajcicom ili pelatima.

    Nikad mi pasticada nije lose ispala kao ni umak.

    Bijele umake ne radimo jer ne koristim ni vrhnje za kuhanje a nitko nije fan bijelog umaka.
    Last edited by Lili75; 24.07.2025 at 00:09.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •