Ja vecinu svojih ruckova radim u ekspres loncu jer mi skracuje pripravu, a zadrzava okuse i mirise.
Ja vecinu svojih ruckova radim u ekspres loncu jer mi skracuje pripravu, a zadrzava okuse i mirise.
I meni je ekpress lonac spas. Već godinama.
Danas kuham juneći vrat za juhu u tlačnom loncu jedino me buni što non stop pušta paru čak i kad sam smanjila temperaturu na indukciji. Jel tak treba bit? chatgpt kaže da ne
Mislim da je na indukciji temp prejaka. Prestalo je ić tek kad sam jako spustila.
Zuta, možda si ga i prepunila. Bitno je da se držiš doziranja tekućine do granice.
Mislis na ekspres lonac, lonac za kuhanje pod pritiskom ili na lonac/posudu za kuhanje na pari?
U svakom slucaju, dobar tek!
Da taj na pritisak. Nikak ne mogu ubacit u rječnik da se još zove ekspres lonac. Ugl sad shvaćam one ljude koji završe u novinama da su se zaljubili i vjenčali za predmet.On je došao s posudicom u koju se povrće stavi pa se doslovno kuha na pari. Tako da je oboje.
Last edited by zutaminuta; 21.07.2025 at 20:43.
I pretis lonac
A ta dodatna posuda je super stvar.
Da to je ekspres lonac ili pretis lonac ili lonac za kuhanje pod pritiskom, ne postoji nikakav drugi naziv iako vidim da ga svakako nazivas.
Ekspres jer ekspresno skuha sve sta u njega stavis i ja ga obozavam i oduvijek kuham u njemu. I u Zg i na moru.
pa ak kuha na tlak izazvan parom ne vidim zašto se ne bi zvao tlačni il parni lonac? ili lonac na pritisak? mooooždaa... pritiskajući lonac? jer ga je pritislo iznutra?
danas ne kuham ništa jer obilazimo očne doktore i možda skoknemo do muzeja, pa ćemo neš vani usput nooo ako budu cure umorne možda samo odemo do ribarnice i doma sfrigam srdele nažalost nemam friteze da ih sfrigam na vrućem zraku
Parni lonac je lonac za kuhanje na pari sto nema veze s ovakvim kuhanjem. Jedino mozes rec:lonac (za kuhanje) pod tlakom,ali izgovarat i pisat toliko slova pored samo 6 slova: ekspres e pa sta rec..hahaha
Btw ekspres lonac je ispravan naziv (po standardnom.hrv.jeziku).
Last edited by Lili75; 23.07.2025 at 10:40.
Ne znam espres mi zvuči strano talijanski vezano za kavu... ne osjećam to kad govorim... tlačni lonac ima manje slova. Msm da ću ga zvati tlačni.
Nije espres nego ekspres
Tlačni ne postoji nigdje u terminologiji al neka bude u tvojoj hahaha
Last edited by Lili75; 23.07.2025 at 14:59.
Ali ga se čita espres. Jer inače ako bi ga pisali kak je zamišljeno zar ne bi bio express? Meni su rekli da je jezik živa fluidna invencija i da se može preobličiti.
Ajme totalno mi je bezveze ici ovoliko OT na ovoj temi.
Samo cu reci da se čita ekspres lonac kao sto se i pise po Vuku.
U hrv.jeziku ne postoji slovo "x" pa tako ne pisemo "text".
Last edited by Lili75; 23.07.2025 at 15:31.
Express ili ekspres dolazi od "ekspresno" ili brzo, a ne od espresso kao vrsta kave. Baš me ova rasprava nasmijala
Dok sam bila mala, ekspres lonci su bili baš jako popularni. Meni je uvijek išlo na živce što im treba tako dugo dok se stvori pritisak a onda još jako dugo dok se taj pritisak oslobodi, tako da kod mene nikada nije zaživila njegova upotreba.
Ninaxy, kod mene to ide fakat brzo.
Lazna pasticada mi je gotova za po ure.
S obzirom da danas kuham samo za sebe, bit ce paprike s jajima (moje s balkona) malo cu naribat i tikvice jer trosim ostatke pred more i uz to male fine krastavce za salatu. Mljaaac...
Last edited by Lili75; 23.07.2025 at 15:37.
Uključujući i dinstanje, stvaranje pritiska pa sve do otvaranja lonca? To je stvarno brzo. I je li to veća količina ili mali lonac za 1-2 osobe jer ta količina brže i zakipi? Imaš li neki običan lonac ili neki od ovih novih 50-u-1 multicookera? I što još radiš u njemu a da nisu variva? Prvenstveno me zanimaju jela s mesom ili da se doda još i neko povrće ali da se može na kraju razdvojiti jer obično ne vole svi sve (znam, sama sam si kriva za to).
Last edited by ninaXY; 23.07.2025 at 17:08.
Ima nekoliko tema o ekspres loncima, manje više svi koji su ga probali su se i navukli, te ne znaju više bez njega..
Rijetko da je od dinstanja do otvaranje lonca pola sata za junetinu, ali cca jedan sat je ...
Treba se samo dobro organizirati...
Juhu ne znam više skuhati u običnom loncu![]()
Pa za dinstanje trebam par min na to bacim snicle juneceg buta sve potrebne mirodije i cudesa za pasticadu i zatvorim. Kad zatvorim odmah stavim na 30 min. Lonac 6l. Napunim do dozvoljene crte. Krene pistat jako brzo.
A juhe da ne spominjem ubacimm povrce, meso zatvorim i gotovo za tren oka.
Ninaxy,
Ne znam na sto tocno mislis. Svako meso npr na umak napravis u ekspresu za tren oka.
Zuta zaboga, pa ako nemamo x imamo ks.
Jel kazes teKst ili test, masimalno ili maKsimalno...ses ili seKs??
Last edited by Lili75; 23.07.2025 at 18:51.
Eh da obicni Ikein i doma i na moru.
Kosjenka ta sam. Bez ekspresa nista.
Ninaxy,
Sve mozes odvojit poslije bez problema, ni kod mene ne jedu svi sve.
Recimo ako zurno trebam pire ili kuhani krumpir da ne zagrijavam stan, sve rijesim s loncem.
Mozda su nekad bili ti lonci losiji i sporiji.
Ja sam se spasila s ekspresom i ne bi ga nikad dala nizasta.ko ni zuta koja je u e(k)stazi zbog njega .
Last edited by Lili75; 23.07.2025 at 18:55.
Znam je da stvarno OT, ali moram prokomentirati. Kaže se eKspres lonac. Bez obzira što ti mislila ili osjećala. Nemoj komplicirati. Nazivi postoje i ljudi ih godinama koriste. Nije potrebno izmišljati toplu vodu (paru). To je uzaludno trošenje energije i vremena. Ako toga imaš višak, usmjeri ih na nešto konstruktivno.
Što se tiče srdela, ne kompliciraj s af ako ga nemaš. Stavi na protvan i u rol. Fino se ispeku i ako ih samo malo premažeš uljem. Izbjegneš stajanje kraj tave, špricanje, nered.
Pojednostavni si život maksimalno koliko možeš, a ne u svakoj stvari tražiti problem/komplikaciju.
Oprosti ako sam malo oštra, ali stvarno mi se čini da sve kompliciraš bespotrebno u večini slučajeva. Keep cool.
Moram potražiti te teme o ekspres loncima. Lili, a kako zgusneš umak? Ili nakon pola sata odmah bude gust? I može li ekspres lonac stvoriti paru s malo tekućine koliko treba da bude umak a ne juha ili varivo?
Ne bude gust u ekspres loncu. Budu razdvojene komponente ( tekucina i kruto) vise nego u obicnom kuhanju. Moras zagustiti sama kad otvoris lonac i prokuhati jos malo sa zaprskom ili kaj god dodajes .
Moze stvoriti paru i sa malo tekucine, ali svejedno umak ne bude kremast kao kod dugotrajnog kuhanja.
Nina,
Ja sam se vec ispraksirala pa znam odokativno koliko stavit tekucine da bude taman.
Ne koristim zaprsku nikad najcesce je to crveni umak koji radim s pasiranom rajcicom ili pelatima.
Nikad mi pasticada nije lose ispala kao ni umak.
Bijele umake ne radimo jer ne koristim ni vrhnje za kuhanje a nitko nije fan bijelog umaka.
Last edited by Lili75; 24.07.2025 at 00:09.