Jelena ja samo želim čuti recept za kruh ako ti se ipak da
potpuno sam zapostavila pečenje kruhova a prije 10 godina sam imala baš bogat menu u tom smislu
od helde, od sjemenki i orašida, od raženog, sve jako nutritivno bogato i ukusno
mogla bih se ponovno početi baviti time
jesen me vuče...
I ja bi recept za kruh. Taman stigla vreća brašna iz mlina, t 550 al nije prosijano do kraja...puno bolje nego iz dućana.
Htjedoh sourdough opet početi ali mladji ne bi, i ovaj domaić ako pretjeram s dodacima mu nije nešto...
Jučer stigli paketi mesa, nešto između teleta i juneta pa ću nešto na brzinu danas, karfiol i danas za mene ..
Gablec kefir, lan i banane s cimetom, mrkva za grickanje ...
A izričaj u kuhinji, meni je kuhanje umjetnost i volim čitati o njemu, volim pričati i slušati kuhare i ljude koji znaju puno...
Čitati recepte laika koji prelaze granice mi je zapravo najdraže...
Naravno prelaziti i svoje granice, od tehnika do kombiniranja začina ...
danas pileći file na grilu i rizi bizi
brzinski jer je dan haotičan
Znam da niste mene pitali za kruh, ali evo me
Mi svakodnevno pečemo kruh u pekaču jer nam se kupovni ne sviđa ni okusom ni cijenom. Slabo dodajem sjemenke, ali volim promijeniti boju kruha. Danas u Lidlu ima pirovog brašna od kojeg mi je najbolje polubijelo, tip 1050. Kruh od njega je pun okusa. Drugo brašno koje me je u zadnje vrijeme oduševilo je crno brašno Eko klas. Ova brašna nisu jeftina, pa pokušavam uhvatiti akciju, ali, realno, i po punoj cijeni daju kruh jefitniji od onog iz pekare.
Mi danas imamo lazanje po želji studenta koji uskoro putuje. Za to sam morala jučer čim sam se digla od jučerašnjeg ručka početi kuhati bolonjeze. Ali ok, skuhala sam pun lonac pa sam smrznula za drugi put.
Jao, nemam neki recept, imam princip. Ništa ne važem, odokativno stavljam. Ali evo nekih mojih "otkrića", možda doprinesem malo. Obično radim 1kg do 1,5 kg kruha. Treba mi rajngla s poklopcem od min 4 litre.
Stavim kukuruzno brašno prvo, ono daje kao neku slatkoću kruhu, a ne reagira s germom pa je na dnu. Npr. jednu šalicu, nije bitno. Zakuham vodu u kuhalu i pofurim to brašno, izmiješam kao žgance, ne smije biti suho, jer onda grickaš brašno u kruhu. Takva vruća smjesa je super za grijanje gornjih slojeva pa ne moram ni stavljati na neko toplo mjesto, ako mi se baš ne žuri.
Onda istresem ostala brašna, a na kraju stavim obično bijelo.
Ostala brašna su u pravilu punozrnata/integralna. Pšenično integralno se lijepo mijesi, ne lijepi se, sigurno se najlakše s njim radi. Raženo brašno je već malo ljepljivo, nervira me dok ga mijesim, ali ga zapravo najčešće koristim. Zobeno brašno kupim zabunom, to mi je najgore, užasno se lijepi, ali ga potrošim kad ga imam (malo sam kao ribica u akvariju pa zaboravim kad napravim krug koliko mi se ne da s tim brašnom zezati). Pirovo brašno sam nedavno dobila. Ne vidim neku bitnu prednost ni nutritivno, ni procesno, samo je skuplje. To je zapravo isto sorta pšenice. Pronaći ćete nekih light tekstova da je super zdravo, ali ako ozbiljnije potražite informacije, nema tu nikakve prednosti bitne. Isto tako ne da mi se prosijavati brašno, ni za goste
Dakle: kukuruzno se pofuri i izmiješa, gore integralnog najviše i onda opet možda šalicu bijelog.
Malo lupnuti s posudom po podlozi da suho brašno ispuni eventualne šupljine u žgancima, jer će vam inače voda za germu procuriti dolje.
Napraviti jamicu veličine bebine šake, staviti žličicu šećera i dobru žličicu germe, zaliti s toplom vodom i prekriti vodu lagano s brašnom (može i med umjesto šećera, ali njega tek poslije vode dodam; ako imam neki koji nam se ne sviđa za jesti, ubacim ga u kruh). Sačekati dok germa ne probije sloj brašna. Posipati žličicu do žličicu i pol, kako volite, ja izbjegavam direktan kontakt s germom, jer loše djeluje na germu, i malo maslinovog, bučinog, suncokretovog ulja ili što već volite (meni ne pašu sojino i sezamovo, preferiram bučino i maslinovo), dodam tople vode i mijesim. Vode ubacim čašu i pol, toliko sigurno ide, pa krenem mijesiti da vidim trebam li još. Kad dobijem koliko toliko jednoličnu smjesu (pazite da se ne opečete na kukuruznu smjesu, ako rukom mijesite), stavim malo ulja u dlan i potapšam površinu tijesta i stavim poklopac na rajnglu. Pod poklopcem se napravi ljepša struktura, ujednačena poroznost. J. Oliver veli da propuh ubija germu. Nisam testirala, ali s poklopcem i to elminirate. Pustim neko vrijeme 10 min do 30 min, ovisi kakve planove imam, i još jednom izmijesim. Onda pustim dosta dugo, možda 1 sat pri sobnoj temp. Ako je na baš toplom, može i kraće (npr. na viksi nosim rajnglu na sunce pa bude stvarno vruća), ne predugo jer se zakiseli. Ponekad usput još malo premijesim, ali uvijek kad pustim dulje od 10 min potapšam s uljem.
(Ako trebam peći sutra ili ujutro radim tijesto, a navečer pečem, onda poslije prvog dizanja premijesim, potapšam s uljem i prekrijem s plastičnom folijom, opet poklopac i u frižider pa se sutradan malo dulje diže drugiput, na toplom.)
Stavim papir za pečenje u tepsiju, premijesim smjesu još jednom, mora se ta masna površina dobro umiješati, jer puca kruh kod rezanja ako ostane usred tijesta i prebacim tijesto. Što manje vidljivih preklopa na tijestu, to bolje, ljepše se reže. Može se vodom ili uljem zagladiti površina kod ovih ljepljivih smjesa, jer hrapava površina daje debelu koru. Zagrijem pećnicu na 210, nekad i 230, stavim u pećnicu i smanjim temp na 190. Pustim 50min do 1 sat, ako je manji kruh 40-45 min.
Kad je gotov, zamotam ga u krpu i stavim na rešetku (ja imam plinski za kuhanje pa stavim na rešetku od špareta) da se hladi. Kasnije ga skupa s krpom stavljam u plastičnu vrećicu, dobar je 3 dana sigurno.
Jučer sam dakle kombinirala kukuruzno, raženo, pirovo i bijelo. Količine je odredilo koliko je čega još bilo u škarniclima. Ako imam neke sjemenke, ubacim pred zadnje miješanje, neposredno prije pečenja.
Da sažmem little tricks and tipps, iako vjerujem da nekima nije ništa novo:
Pofureno kukuruzno brašno grije germu u gornjem sloju u samom početku, čeka se da germa probije tanki sloj brašna (domanantno bijelog, može i crno, bitno da ima dosta glutena), sol se ubacuje nakon aktiviranja germe i to ne direktno u otopljenu germu, diže se pod poklopcem, tijesto koje nešto čeka dulje od 10min treba potapšati s malo ulja po površini, dobro zamotani vrući kruh se hladi na rešetki.
Kod nas danas najbezvezniji dosadni ručak za djecu, al nisam imala vremena sinoć: piletina u umaku od rajčice i tjestenina.
Ja ću danas obični bijeli. Radim više no knead i to dosta toga odokativno, pazim samo na količinu soli ...
Zapravo još sam virozna, samo bi juhu i ležala...
Jelena hvala na detaljnom step by step pojašnjenju, volim kad ljudi osim suhe recepture unesu i svoje osobne impresije i iskustva.
ja danas nikako ne znam što ću spremiti nakon posla
mora biti gotovo unutar 40 min. od ulaska u kuću
zašto?
zato što je to moj maksimum
nakon toga ja pade u nesvijest, dođe mi kriza i ja moram leći.![]()
Danas ostanjci, wok i ričet, kaj tko uhvati.
Sutra povrće, ramstek na grillu i krmići za muža.
Nedjelja juha, salata, patka s mlincima.
Sporo pecena juneca rebra, pire od karfilola, krumpir s rebrima u pecnici...
Svakakvog povrca imam pa smislim jos priloga...
Kosjenka kako radiš pire?
Inače karfiol mi je zapostavljen a rado bih ga uvrstila. Jela sam kod rođaka neki prefini zapečeni karfiol sa cheddar sirom i nikad nisam uspjela tako dobro pripremiti. Ako netko ima koji tips&tricks neka podijeli!
Danas pileća juha s kapancima
Piletina iz air friteze i mlinci plus lisicarke u umaku
Skuham, danas u ekspres loncu njima krumpir meni karfiol. Zdrobim vilicon, mrva maslaca, vrhnja ...
Puno mi je ukusniji ako
skuham na pari u ekspres loncu, dalje ga mogu s njim sta smislim...
Sta mislis zasto ti nije dobro ispao?
BTW, meso je savrseno
išla sam iskoristit ostatke, zapekla špek. dodala cherry koje niko nije htio. pa špagete kaj su ostali, pa curry, fenomenalno
Batat-krumpir pomfri, lungić na pariški, patildjan na pariški, crveni kupus na salatu ...
Sutra pojma nemam, doma sam pa cu vidjeti