Kuharice da vas pitam.
Gdje mogu kupiti ukiseljene artičoke?
Obožavam ih, a nigdje ih naći. Hvalaa.
P.S.
Ne trebam recept za kiseljenje![]()
Kuharice da vas pitam.
Gdje mogu kupiti ukiseljene artičoke?
Obožavam ih, a nigdje ih naći. Hvalaa.
P.S.
Ne trebam recept za kiseljenje![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.05.2023. at 21:29
Eurospin sigurno. I Spar. Voliiim artičoke sott'aceto. I sott'olio isto.
Beti je sve rekla. U Eurospinu ih ja redovno kupujem. Ima i šparoga i artičoka. U Sparu običnom nema, ali u velikom Intersparu se znaju pojaviti i to njihova robna marka. Zna ih biti i u Superkonzumu, talijanskih, ali otkad sam ih nanjušila u Eurospinu, u Konzumu ni ne gledam. Prije sam ih viđala u onom crnom Konzumu na Radničkoj (ex Mercator), jer su oni imali dobar izbor delikatesnih namirnica, ali dugo nisam bila.
Inače, u Lidlu ih zna biti kad je talijanski tjedan.
Ajme cure hvalaa punooo
Nikad ne idem u Eurospin jer mi nije usput, bome idemo uskoro![]()
Nije ni meni, ali planiram da odem onamo 1x u 2-3 tjedna. Osim toga, kad god idem k mami i tati, prolazim kroz Križevce i odem tamo. Osim artičoka i šparoga, imaju puno dobrih i povoljnih stvari (mliječni proizvodi iz Slovenije, brašno i hajdinska kaša isto, sirevi kao u bolje opremljenoj delikates trgovini, riža i tjestenina iz Italije, solidno maslinovo ulje koje kupujem kad mi presuši dalmatinska veza, pristojna vina, jeftini gin) Ni svježe meso nije loše kad naletim, uglavnom je domaće kao i svježe povrće, ali ne idem dovoljno često da bih mogla imati širu sliku.
Po prvi put pečem krumpir rajčica luk pizzu. Nemojte me niš pitat. Misla sam i kokosa malo gore naribat. Haha![]()
Ajme žuta pa što zakomplicira haha
Sigurnija opcija je da si radila klasiku: sir, šunka, sir, gljive, rajčica s ili bez nekih namirnica
Al super ako nisi naribala taj kokos haha
Uz krumpir obavezno si trebala papra staviti!
Inače, ne fali kokos nego ananas, hehehe
Ont. Nije ništa krivo u receptu, na pizzu se ionako stavlja sva furda iz frižidera, sve što se na drugi način ne bi pojelo.
Metla sam papra, bez njega valjda ne bih ni pojela. Deca su s ocem pa su pošteđena tog horora. Vjrv bi letjeli trokuti pizze po zraku da sam im servirala. Krumpir nije bio nešto pečen iako je tanko rezan na gulilici. Idući put ga kuvam prvo.
Super su mi šalate. Dakle, uzela sam kristalku i krastavac, i tunjevinu, i limun i kukuruza iz konzerve, sve pomiješala. Predobro. Mogla bih to jesti za doručak, ručak i večeru.
moji nisu ljubitelji jaja u salatama.. pa im dodam slanutak/grah ili slicno.. kuskus isto dobro prođe..
Piment je meni izuzetno odvratan začin. Jednom sam probala hranu s tim, bilo je prestrašno, jedva sam se oporavila od toga
De gustibus....
Posljednje uređivanje od Beti3 : 11.09.2023. at 18:06
Momentalno idem naručiti bukovače, ili naiđem na recept a nemam bukovače ili imam bukovače a nemam vremena tražiti recept.
Bukovače ovako napravljene, bi li mogle hladne recimo sutra za doručak?
E, vidiš, to je stvar navike. Meni krvavice i kobasice bez pimenta ne valjaju, ali ja sam s kontinenta gdje je to uobičajeno. Godine su mi trebale da se naviknem na maslinovo ulje (do 18. ga valjda nisam ni probala) ali bučino mi je fenomenalno jer sam uz njega odrasla, a mnogima je u rangu pimenta.
Nisam probala, ali gljive u pravilu ne ostavljam za idući dan. Nije da nam baš ostane, jer kad ih pripremim, obično se sve pojede odma'
Kad mi se ne da tražiti nove recepte, vrganje obično pripremam s jajima, a sunčanice i bukovače poham. Za sunčanice ne dodajem ništa posebno i paniram ih u mješavinu brašna i mrvica, a za bukovače ipak uzmem tri posude (brašno, jaja, prezli) i ako imam ribanog sira, dodam u prezle jer bukovače same po sebi nemaju intenzivan okus. Njih se može u fazi soljenja posipati granuliranim češnjakom iz istog razloga.
Pohati se može i u pećnici, ali moji doma više vole klasiku iz tave. Ne jedemo to često, pa se ne opterećujem je li zdravo ili nije.
Jučer sam kuhala istarsku maneštru jer je mm to naručio, iako je meni to zimsko varivo. Sinovi su ispržili kobasice. Bilo je još zelene i paradajz salate.
Danas oslić u bijelom vinu, riža i umak od mladog kopra.
Moj klinac je izjavio da danas ne bi meso, onda smo skupa napravili nešto ala ćujpajz mahune, krumpir, buća i sjemenke , i onda je ipak speko puretinu na naglo,i parajz salatu, muž skuhala kobase
Posljednje uređivanje od jelena.O : 13.09.2023. at 13:47
Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.09.2023. at 14:57
Samoj sam sebi radila danas ručak u radno vrijeme, ispao mi je jako fini fast food.
Narezala sam mali patliđan na kockice, posolila i procijedila. Na dinstani luk sam dodala češnjak, taj patliđan i nekoliko prepolovljenih paradajza. Podlila s malo temeljca, dodala malo kumina i cayenne papra. Složila par listova zelene salate u zdjelicu, istresla to gore, dodala par kockica sira i malo peršina i gotovo.
Danas imam najbolji ručak - ne kuham ništa, spremamo se mm i ja van na ručak. Sinovi su dobili grašak s noklicama, a za meso nek se snađu (uobičajene kombinacije su pileće bijelo meso na naglo ili pečene kobase). Tko ostale gladan - sam si je kriv.![]()
Juče sam napravila neš ko sendviče od kuruzne krupe. Raspodijelila sam smjesu za proju po plehu debljine 2 cm tu negde. Kad se speklo isekla s čašama. Na to malo salame i paradajza. Nije mi se peklo burgere. Ugl deca su to primila kak koji. Bar je najstarija sve pojela. Meni naravno vrlo ukusno.
Dobila sam japaleno papričice pa radim zeleni curry. Nisam našla curry pastu pa sam stavila obični prah.
Kak me ulovila prelada ovo će bit pun pogodak.
ajmo malo menije pretresti
dosadno mi je svaki dan smišljati i kuhati
iako kuham barem 4x tjedno
vikendom najčešće neko jelo koje ttraži dužu termičku obradu, ne nužno komplicirano
juhe od kosti i mesa, lešo meso, gulaš, saft, lazanje, bolonjez, mesne okruglice
preko tjedna pojednostavljujem, kad ne kuham ja, dozvoljavam da se kuha što god
neke ideje od ovoga tjedna i prošlog vikenda
grah sa suhim mesom, kupus salata
kiseli kupus dinstani, lešo krumpir, meso za mlađu, juha od pilećih kostiju
dan prije varivo od slanutka i piletine s puno povrća, salata, curama cezar salata
juneći gulaš s graškom
piletina s polama krumpira iz pećnice, kupus, povrtna juha
juneći saft s palentom, salata
krem juha od tikvica, tjestenina sa "šalšom iz pećnice"
Eh, sve isto....
Pećnica je u pogonu isključivo vikendom (i to ne svaki vikend dok je ovako vruće), a ostalim danima se jede ono što gladni stignu pripremiti. Danas pileće bijelo meso na naglo i riža s povrćem.
Jučer je bilo varivo od mladog graha s povrćem. Slanutak smo jeli prošli tjedan. Grašak nismo imali u gulašu, nego kao varivo s noklicama i uz to neko meso, bilo je pečenica i pljeskavica
Sutra - punjene paprike su u planu.
Salate su na dnevnom redu svakodnevno - rajčice, zelena, miješana (ili šopska), krastavci s vrhnjem, mlado zelje....
Juhe povrtne u tjednu ako nije saft ili varivo, a mesne vikendom.
Sad je sezona tikvica i patlidžana, pa ih znam frknuti na gril tavu i zaliti maslinovim uljem pa u frižider. Tako isto i pečene paprike, pa uzimamo tko što želi.
Eh, da - jučer je moj mlađi sin za večeru imao salatu od tjestenine, kiselih krastavaca, crvene mesnate paprike i slatkog kukuruza (+ majoneze koliko treba da se poveže). Udavio se u tome. Obično takve salate naprave kad od ručka ostane tjestenine, ali znaju i namjenski skuhati svrdla ili pužiće baš za ovakve salate. Ponekad unutra ubace kuhanu šunku narezanu na kockice ili parizer, tvrdi sir, kuhano jaje - što god se nađe. Ako ostane pečenog mesa, isto se može narezati na kockice i iskoristiti. Taj recept se zove "pražnjenje frižidera" jer većina kojekakvih ostataka paše u to. Umjesto majoneze može i kiselo vrhnje ili mješavina, što god ima. U to pašu i klice, luk (mladi ili kozjak), što god se nađe.
U subotu lungići marinirani u senfu, medu i soja sosu, pečeni u komadu uz rižu i umak od gljiva, u nedjelju swedish meatballs s pireom.
Danas nemam pojma, vjerojatno nešto jušnije.
Mi smo u subotu jeli orade pečene s krumpirom i paradajzom, a u nedjelju mahune varivo s otkoštenim purećim zabatkom. Ništa posebno inspirativno, nego sam htjela napisati da orade iz uzgoja trenutno nisu baš nešto, budući da su po toplom vremenu puno jele i sad su masnije nego zimi. Malo sam proučavala pa sam pronašla da se orade iz uzgoja i divlje mogu po obliku i položaju usta razlikovati, ali naše nisu baš odgovarale tom opisu, premda nije upitno odakle su.
Zašto je loše da su masne? Kaj nije ta riblja mast - zdrava?
Koliko znam samo je loše za one koji ne podnose masno, a meni je manje ukusno. Omege imaju i jedne i druge, i dok je kod divlje veća koncentracija, kod uzgojene ima više masti pa si bazično na sličnoj količini omegi.
Zdravstveno se daje prednost divljoj iz čistog okoliša, ali će se divlja riba rado nahraniti na ispustu, to se ne može kontrolirati. Tako da neki daju prednost uzgojenoj jer se kontrolira što jede.