Naš petogodišnjak još ne izgovara glasove R i L.
Obje njegove sestre isto su kasno svladale te glasove. No, kod njih smo primjećivali razvoj glasova, njegov pak izgovor jednako zvuči već koju godinu.
Na jednom od prvih pregleda nakon rođenja jedna nam je iskusna pedijatrica rekla da mali ima skraćeni frenulum. Preporučila je da što prije "riješimo taj problemčić" kako bi spriječili teškoće s dojenjem i izgovorom. Budući da s dojenjem nije bilo nikakvih problema (barem ne takvih koje jedna prilagodba položaja ne bi mogla riješiti) i da skraćeni frenulum ne znači nužno loš izgovor, odlučili smo problem rješavati tek ako se pojavi.
I pojavio se.
Bili smo kod pedijatrice na razgovoru (aktualna, nije ova već spomenuta). Ona također konstatira skraćeni frenulum i upućuje nas logopedu i otorincu. Usput saznajemo da eventualni zahvat na jeziku ide u rasponu od skoro neprimjetnog ambulantnog rješavanja, preko lokalne anestezije, do čak i opće.
Kod logopeda smo pregled obavili. Kaže da je razvoj govora uredan, sve korektno, osim glasova R i L, problem je jedino u frenulumu. I logopedica treba mišljenje orl i zapravo očekuje da tamo obave zahvat frenulektomije. Tek nakon toga počela bi vježbati s djetetom.
Pitala sam što ona misli kako bi zahvat mogao izgledati. Kaže da joj se čini da naš slučaj nije baš najjednostavniji, ali da će pravo mišljenje dati orl.
Razmišljam o svim varijantama i mogućnostima.
Neprimjetna varijanta mi je naravno najdraža.
Lokalna anestezija je prihvatljiva, iako očekujem da dečko neće svesrdno surađivati.
Opća anestezija me plaši, da, i čini mi se kao (pre)teška artiljerija u odnosu na problem. Osobito zato što mali, kad je dobre volje i na poticaj, ipak izgovara jedan L koji smo kroz igru dobili preko LJ. Znam, nisam stručna da procijenim je li to dobar L i može li se na njemu graditi dalje. Žao mi je što logopedica nije uspjela dobiti od njega taj glas jer je već bio umoran i zasićen od razgovaranja i odgovaranja... Ali dobro, ako zaprijeti opća, prvo ćemo L-ogopeda proći još jednom.
Lijepo molim da podijelite vaša iskustva s frenulektomijom i što se dalje kod vas događalo oko toga.