Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Skraćeni frenulum jezika i izgovor

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Skraćeni frenulum jezika i izgovor

Naš petogodišnjak još ne izgovara glasove R i L.

Obje njegove sestre isto su kasno svladale te glasove. No, kod njih smo primjećivali razvoj glasova, njegov pak izgovor jednako zvuči već koju godinu.

Na jednom od prvih pregleda nakon rođenja jedna nam je iskusna pedijatrica rekla da mali ima skraćeni frenulum. Preporučila je da što prije "riješimo taj problemčić" kako bi spriječili teškoće s dojenjem i izgovorom. Budući da s dojenjem nije bilo nikakvih problema (barem ne takvih koje jedna prilagodba položaja ne bi mogla riješiti) i da skraćeni frenulum ne znači nužno loš izgovor, odlučili smo problem rješavati tek ako se pojavi.

I pojavio se .

Bili smo kod pedijatrice na razgovoru (aktualna, nije ova već spomenuta). Ona također konstatira skraćeni frenulum i upućuje nas logopedu i otorincu. Usput saznajemo da eventualni zahvat na jeziku ide u rasponu od skoro neprimjetnog ambulantnog rješavanja, preko lokalne anestezije, do čak i opće.

Kod logopeda smo pregled obavili. Kaže da je razvoj govora uredan, sve korektno, osim glasova R i L, problem je jedino u frenulumu. I logopedica treba mišljenje orl i zapravo očekuje da tamo obave zahvat frenulektomije. Tek nakon toga počela bi vježbati s djetetom.

Pitala sam što ona misli kako bi zahvat mogao izgledati. Kaže da joj se čini da naš slučaj nije baš najjednostavniji, ali da će pravo mišljenje dati orl.

Razmišljam o svim varijantama i mogućnostima.
    Neprimjetna varijanta mi je naravno najdraža.
    Lokalna anestezija je prihvatljiva, iako očekujem da dečko neće svesrdno surađivati.
    Opća anestezija me plaši, da, i čini mi se kao (pre)teška artiljerija u odnosu na problem. Osobito zato što mali, kad je dobre volje i na poticaj, ipak izgovara jedan L koji smo kroz igru dobili preko LJ. Znam, nisam stručna da procijenim je li to dobar L i može li se na njemu graditi dalje. Žao mi je što logopedica nije uspjela dobiti od njega taj glas jer je već bio umoran i zasićen od razgovaranja i odgovaranja... Ali dobro, ako zaprijeti opća, prvo ćemo L-ogopeda proći još jednom.

Lijepo molim da podijelite vaša iskustva s frenulektomijom i što se dalje kod vas događalo oko toga.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Nitko, ha?
    Možda znate za neki slučaj u okolini?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa Vidi poruku
    Nitko, ha?
    Možda znate za neki slučaj u okolini?
    E, kad baš hoćeš, evo obiteljske priče: Moja svekrva (sad je debelo 80+) imala je kao dijete skraćeni frenulum. I znaš kako su joj to riješili? DOk se ona derala, doktor je uzeo škare i napravio "cvak". I stvar riješena. Vokalna anestezija, he he he.... Imala je štajaznam 2-3 godine.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mnda...

Zapravo mi nije jasna ta opća, tj. omjer štete i koristi.
    Razumijem kad malo dijete ide na MR pa je nemirno i ne možeš mu objasniti - ali onda je i ozbiljna indikacija u pitanju.
    Evo i tvoja svekrva. Odupirala se, nije surađivala, a ipak se nisu bojali neke veće ozljede do bi ju morali općom anestezijom umiriti.

Najbolje da čekam pregled kod orl, on će to najstručnije znati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa da... Pitala ja nju da li se ona toga sjeća. Kaže da pojma nema, prepričava priču svoje mame koja ju je držala dok je ova urlikala.

Idi otorincu, meni se čini da je to puno lakše rješivo nego se čini (ovisi možda o debljini te kožice) ali štajaznam vađenje zuba mi izgleda veća trauma nego ovo - pošprica se anestetikom i cvakne. Možda mu to riješe već na pregledu. Nema tamo nekih krvnih žila da bi bilo opasno. Sretno!

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kod nas je to bilo -lokalna anestezija i cvak, nit boli nit ičega
    odi što prije, kasnije je koma ispravit R i L, znam, prošli

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja imam slučaj-moj.

Znači, imala sam skraćeni frenulum i još uvijek ga imam .
    Nisam dugo mogla izgovoriti R i negdje pred školu sam završila na obradi u SUVAG-u.
    Naravno, sve je bilo ok, osim frenuluma.
    I tada su lijepo mojoj mami objasnili (predamnom) kako to treba cvaknuti.
    Kad sam ja čula da nešto na meni treba rezati ... drugi dan sam izgovorila R bez greške.
    I odonda ja i moj skraćeni frenulum sretno živimo.

Makar, moram priznati da ne mogu isplaziti jezik kako treba, a nekad me smeta jer mi taj frenulum grebe po doljnjim zubima...
    Ali, sve skupa ništa vrijedno spomena.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

gita, odlično ! Ne bi mi bilo preveliko iznenađenje da tako i kod nas bude.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku

Kad sam ja čula da nešto na meni treba rezati ... drugi dan sam izgovorila R bez greške.
    I odonda ja i moj skraćeni frenulum sretno živimo.

mendula, imali smo mi
    pisem ti pp da ne zamaram sve sa detaljima

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Bili smo kod otorinca...
    Bez puno premišljanja rekao da je zahvat potreban i da bi ga izveo pod općom. Založila sam se da se ipak prvo proba s lokalnom. Pristao je, "ali znate, ako ne bude bio miran, morat ćemo ga uspavati...". Odmah smo dobili i termin - u veljači.

U međuvremenu, momak je jako napredovao s L. Bez pomoći logopeda, samo vježbajući doma koliko ima interesa. Sad sam prilično blizu odluke da odemo kod privatnog logopeda po a) drugo mišljenje i b) pomoć oko R, tako do veljače problem već bude riješen .

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Bili smo kod otorinca...
    Bez puno premišljanja rekao da je zahvat potreban i da bi ga izveo pod općom. Založila sam se da se ipak prvo proba s lokalnom. Pristao je, "ali znate, ako ne bude bio miran, morat ćemo ga uspavati...". Odmah smo dobili i termin - u veljači.

U međuvremenu, momak je jako napredovao s L. Bez pomoći logopeda, samo vježbajući doma koliko ima interesa. Sad sam prilično blizu odluke da odemo kod privatnog logopeda po a) drugo mišljenje i b) pomoć oko R, tako do veljače problem već bude riješen .
    Mi imao identičnu situaciju, logopedica nas je poslala na pregled otorincu jer mala ne može izgovoriti R i ima skraćeni frenulum (do vrha jezika).
    Da li ste vi u međuvrmeneu što riješili, jeste recnuli resicu ili ste uspjeli ispraviti govor bez rezanja?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Na kraju smo bili na reckanju.
    Sve je prošlo dobro, pod lokalnom. Dečko je bio vrlo razuman i priseban, najviše zato jer je doktor bio susretljiv (drugi doktor, ne onaj s pregleda). Razgovarao je direktno s malim, objasnio mu što slijedi i kako će sve biti, dao mu zadatak da kasnije drži gazicu na ustima, ispire usta kamilicom i sl. Mali je na kraju bio ponosan na sebe i detaljno je svima pričao kako je sve bilo.
    Po preporuci logopeda, počeli smo s vježbicama rastezanja resice čim je bilo moguće poslije zahvata da rez ne bi opet zarastao. Bili smo još dva puta na govornim vježbama. I to je sve.
    Sad mu je izgovor ok. Nije savršen, ali ok. Uglavnom izgovara ispravno, samo mu se omakne nekakvo "kotrljanje" kad je umoran ili neraspoložen (ipak je dogurao do 6. godine s neispravnim izgovorom pa je valjda nešto i ostalo).

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Na kraju smo bili na reckanju.
    Sve je prošlo dobro, pod lokalnom. Dečko je bio vrlo razuman i priseban, najviše zato jer je doktor bio susretljiv (drugi doktor, ne onaj s pregleda). Razgovarao je direktno s malim, objasnio mu što slijedi i kako će sve biti, dao mu zadatak da kasnije drži gazicu na ustima, ispire usta kamilicom i sl. Mali je na kraju bio ponosan na sebe i detaljno je svima pričao kako je sve bilo.
    Po preporuci logopeda, počeli smo s vježbicama rastezanja resice čim je bilo moguće poslije zahvata da rez ne bi opet zarastao. Bili smo još dva puta na govornim vježbama. I to je sve.
    Sad mu je izgovor ok. Nije savršen, ali ok. Uglavnom izgovara ispravno, samo mu se omakne nekakvo "kotrljanje" kad je umoran ili neraspoložen (ipak je dogurao do 6. godine s neispravnim izgovorom pa je valjda nešto i ostalo).
    Ajde super, tješi me što ste ipak uspjeli obaviti samo pod lokalnom anestezijom. I drago mi je što ste sve uspjeli riješiti bez većih problema
    Najrađe bi da mojoj maloj netko to obavi onak kak je netko ovdje već napisao, da joj brzinski recnu tak da ne uspije ni skužit što se dogodilo.. bojim se da će inače biti problema.
    Gdje ste obavili zahvat i kod kojeg doktora?
    Logopedica kaže da odemo na pregled njihovom otorincu u Suvag, ne znam da li da odmah odem nekam u bolnicu ili da prvo vidim kod njih?!

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Naš mlađi isto ima skraćen frenulum. Imao je i brat, ili ima još uvijek, ali je vrlo brzo svladao r i l tako da kod njega nije bila tema. Međutim buba, 2,5 god. ima baš jako kratak frenulum, do vrha jezika, ne može isplaziti jezik, i sad se ja već brinem. nekako bi radije pustila, a onda mislim, ako će trebati rezati, možda bolje što prije...? Doktor kaže to je estetski problem (kog briga, nisam primjetila da promatram imaju li ljudi kratak frenulum i da su mi zbog toga čudni), i nije nužan zahvat, ja se pitam osim r i l, što mi je važno, je li možda nezgodno za... ljubljenje jednog dana?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •