Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Visoki/povišeni tlak, IVF i eventualna buduća trudnoća

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Visoki/povišeni tlak, IVF i eventualna buduća trudnoća

Zanima me ima li vas još s ovakvim problemom i kakva su vaša iskustva.

Dakle, ako od prije imate hipertenziju, jeste li normalno išle na IVF, jesu li vam liječnici preporučali suprotno?

Jeste li, uz lijekove za hipertenziju, za vrijeme hormonskih terapija imale daljnje oscilacije tlaka ili 'šubove' visokog tlaka.

I ako ste uspjele zatrudnjeti, kako je bilo u trudnoći? Pretpostavljam da ste vjerojatno i dalje imale stalnu terapiju metildopom (aldometom), ali da li ste uz terapiju imali dodatnih problema...preeklampsiju, prerani porod...

Sad mi ne pada na pamet više što bih vas pitala, ali pišite, ako vas ima, sve što znate.
    Posljednje uređivanje od BHany : 18.11.2013. at 12:10

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

napisat ću ti svoje iskustvo, ali tek večeras kad uhvatim više vremena od ovih mojih haharica

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Super Blekonja!
    Ma naravno, kad uhvatiš vremena

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

kod mene je malo neobicna situacija
    ja od malena imam pritisak160/110 i nikad nije bio manji, i to je pritisak sa kojim zivim cijeli svoj zivot, kao tinejdzerka sam radila sve analize i sve u redu al nikad nisam otkrila sta je uzrok visokom pritisku. takodje nikad nisam htjela uzimati terapiju iz razloga sto mi nije palo na pamet da sa 16 godina se navucem na tablete za pritisak vec sam normalno sa njim zivila.
    sve i jedan dr koji mi je izmjerio pritisak je komentarisao da ja sa tolikim pritiskom ne smijem ostati trudna .
    sa tolikim pritiskom sam usla u postupak u dvije razlicite klinike da niko nije ni pitao niti ga izmjerio cak sam i isla u prvom postupku pod opstu anasteziju sa tolikim pritiskom s tim da ga niko nije izmjerio a meni nije bilo ni na kraj pameti da bi to moglo biti problem, dok mi moja porodicna dr nije skrenula paznju na to.
    tek kad sam ostala trudna sjetila sam se da bi to moglo napraviti problem i otisla kod svoje interniste na pregled, posto mi je ona govorila cim bude trudnoca da odmah moram ukljuciti metildop. sa 5 nedelja izmjerila pritisak i bio 140/90 na sta je ona meni rekla da bi sacekala sa metildopom bar jos mjesec dana jer kao sto se kasnije ukljuci to bolje zbog bebica. mjesec dana nakon toga otisla na kontrolu pritisak 110/60 , trudnoca mi skinula pritisak.
    moja dr mi je rekla da jos to u svojoj praksi nije vidjela da trudnoca spusti pritisak, al eto izgleda bebe se same za sebe pobrinule sto bi ja rekla i evo sad ulazim jos malo u 7 mjesec i nijednom mi nije presao preko 110/70 . naravno to ne znaci da do kraja nece skociti i napraviti problem al sad za sad ispade da je meni trudnoca najbolja terapija za pritisak i veoma smo ponosni i sretni sto smo uspjeli izgurati ovih 6 mjeseci bez metildopa .

do danas sam se naslusala svakakvih prica od raznih specijalista al nijedan nije ni spomenio opciju da pritisak moze sam od sebe spasti u trudnoci , niti sam to gdje na netu uspjela iscackati al eto nama se upravo to desilo .

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

BHany, osobno nemam iskustva, ali bila sam na čuvanju trudnoće s curom koja je zatrudnila na VV-u, a već dugi niz godina ima problema s tlakom - varira joj i povremeno ima nagle skokove. mislim da prije trudnoće nije bila na lijekovima, ali oko 30.tt tlak joj je počeo full skakati, završila je u bolnici i na terapiji. terapija nije skroz pomagala, ali održavali su stanje do 36tt kad je završila na CR-u. naknadno su joj rekli da je iz preeklampsije prešlo u help syndrom. i s njom i bebom je bilo sve ok, mada je bilo nekih metaboličkih problema - jetra joj je malo divljala, a mali je imao neki tip žutice koji je trajao mjesecima (ali ništa opasno).

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Sto se tice IVF-a, o tome znam jako malo, ali o komplikacijama u trudnoci zbog visokog pritiska - dosta. Moja sestra ima dvoje djece - oboje rodjeno mnogo ranije i to zbog visokog pritiska, oboje u sedmom mjesecu. Tjednima su bili u bolnici, u inkubatorima a na kraju je na srecu sve dobro zavrsilo. U drugoj trudnoci je doslo do abrupcije posteljice, krvarenja i morala je na hitan carski. Sama je bila u uzasnoj opasnosti - gornji pritisak uzasnih 260, bubrezi jedva radili. Srecom sve je to iza nje, djecica su divna i zdrava - ali iz njenog iskustva znam da visok pritisak moze prouzrociti grdne nevolje u trudnoci te da stoga treba biti itekako oprezan i koliko god je moguce drzati ga pod kontrolom. I da, pila je terapiju cijelu trudnocu. Koliko je to bilo opasno u njenom slucaju govori i podatak da ju je dr internistica dobro naribala kad je dosla na pocetku druge trudnoce na kontrolu sto je uopste donijela odluku o drugom djetetu.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj BHany prvotno napisa Vidi poruku
    Zanima me ima li vas još s ovakvim problemom i kakva su vaša iskustva.

Dakle, ako od prije imate hipertenziju, jeste li normalno išle na IVF, jesu li vam liječnici preporučali suprotno? imala sam prije prve trudnoće problema sa debljinom na 160cm/81 kg (o da, da)
    i pošto sam bila kandidat za IVF, a za njih mlada, sugerirano mi je da se pozabavim i debljinom i tlakom i da nakon toga krenem u postupak (čak tri jaaako cjenjena MPO dr. su isto potvrdila), tako je i bilo skinula 23 kg, tlak (od debljine) nestao, šećer kojeg sam isto zbog debljine zaradila zajedno sa hiperinzulinemijom nestao s kilogramima, ostala trudna u drugom IVF pokušaju, tlak se ponovo vratio u 8 mj. trudnoće, ali ja sam 150% uvjerena da je on ovaj put bio produkt straha i panike od pregleda pred sam kraj trudnoće i poroda (nema ovdje forumašice koja ne zna kolika sam ja trtarošica, uvjerena sam), tada sam pila Norvasc od 5 mg, i ono što nikad sebi neću oprostiti odgulila u dva navrata po 15-tak dana bolnice zbog tlaka kojeg sam ovaj put sama sebi navukla

Jeste li, uz lijekove za hipertenziju, za vrijeme hormonskih terapija imale daljnje oscilacije tlaka ili 'šubove' visokog tlaka. Moj internista mi je rekao "mala kad skineš kg svi, ali doslovno svi tvoji zdr. problemi bit će prošlost i za to ti ne dajem lijekove za tlak, jer ga ti ustvari ni nemaš" , jedino što sam dobila od dr. opće prakse jedno kratko vrijeme tabl. neke za tlak, ali sam ih kratko pila i ne mogu 100% reći jesam li ih pila dok sam kretala u postupak, mislim da ipak ne..... Tlak i nisam više mjerila dok sam bila u postupku, ali nisam ni osjećala da trebam, tako da mislim da mi nije ni skakao zbog hormonske terapije.

I ako ste uspjele zatrudnjeti, kako je bilo u trudnoći? Pretpostavljam da ste vjerojatno i dalje imale stalnu terapiju metildopom (aldometom), ali da li ste uz terapiju imali dodatnih problema...preeklampsiju, prerani porod...Jednim dijelom sam ti odgovorila i u prvom pitanju....dakle u trudnoći (prvoj) pila Norvasc zadnji mj. dana, uz mirovanje u bolnici i doma, po mom mišljenju, preeklampsiju nisam hvala Bogu imala iako sam se vodila pod tom dg., rodila u 39 tj. zdravu curicu doduše od 2890 i 50 cm dugu, koja će uskoro 3 god.

Sad mi ne pada na pamet više što bih vas pitala, ali pišite, ako vas ima, sve što znate.
    e sad čisto za usporedbu, u drugoj trudnoći isto pred sam kraj dobila i popila zaista samo jednu tbl. Norvasca ovaj put od 10 mg nakon jednog pregleda kada mi je tlak bio 150/100, ali ovaj put me moj dragi dr. Š. nije slao u bolnicu zbog tlaka jer se i sam uvjerio iz prve trudnoće da sam ga ja sama prouzrokovala, napominjem da mi je nakon 12 tj. kada se uvodi trudn. knjižica i počinje mjerenje tlaka isti bio uvijek od 135/80 na samom početku trudnoće do 150/100 kada se bližio kraj trudnoće i porod (onda možeš zamisliti koji sam paničar), a kući kad sam mjerila (ipak je dr. morao to uvesti i pratiti taj tlak) je uvijek bio školski, pa čak i nizak 115/60 do kraja.

Ipak sam završila u bolnici zadnjih 15 dana zbog sumnje na zastoj u rastu, što nije u principu potvrđeno da je i bilo, ugl. komentari bolničkih doktora su bili da mi ni prva cura nije bila velika i da očito rađam sitniju djecu, jer sam i ja sitna, ovaj je čak bila sitnija 2760 i 49 duga i sad ima 2,5 mj. - ovo zadnje sam ustvari napisala jer se navodno zbog tlaka djeca rađaju sitnija

nadam se da nisam mnogo upilila sa ovako dugim postom, a da sam nešto i pomogla kad sam se ovako raspisala !

OT jesi ti to u nekim novim pothvatima

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

hvala cure, na iskustvima

čini se ipak da nema puno takvih iskustava

znam, naravno da se tlak može povisiti u trudnoći i da može biti opasan dovesti jako ozbiljnih problema i ishoda
    upravo zato me zanima kako je bilo kod onih koji su ušli u trudnoću s recimo kontroliranom esencijalnom hipertenzijom

ja nemam (najvjerojatnije...još nije u potpunosti gotova obrada, ali sve upućuje na to) nikakav drugi uzrok...tipa, kako blekonja navodi debljinu (ok bila bih si idealna da skinem 10 kg, ali nitko od liječnika do sada nije spominjao da moram skidati kile), nemam ni dijabetes, neku bubrežnu bolest, povišene lipide ili trigliceride...tako da ne možemo govoriti o otklanjanju drugih uzroka...
    nešto se može postići s više fizičke aktivnosti i smanjenim unosom soli i šećera, ali pitanje je da li je takvo stanje povećani rizik za postizanje trudnoće i za kasniju preeklampsiju u trudnoći

malo sam znatiželjna unaprijed, da li su drugi imali takvih iskustava i što su vam liječnici rekli, mislila sam da je ipak bilo takvih slučajeva na forumu..ali morat ću se strpiti dok ne završim kompletnu obradu i dok mi svi liječnički sudionici ove priče ne daju svoje mišljenje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •